Loma alkaa, yhteenvedon aika...

Perjantai 16.7.2021 klo 23:07 - Ulla

Iltaa

Heinäkuun kolmas viikko alkaa tuota pikaa, ja minun loma. Edellisestä lomasta on kulunut aikaa, en oikeastaan edes tiedä,miten sitä on vaan jaksanut, nimittäin nyt edessä ylityövapaita ja viime vuoden lomia, ja niitä vielä jäi. Tämän vuoden lomat kokonaan vielä pitämättä. Edellisen kerran siis lomaillut kesällä 2020...aika jäätävää, miksi näin? No koska korona, mun työ on aika itsenäistä, yksikköni on suuri ja työtä on riittänyt, kaikilla.  Ei meillä muutkaan esimiehet ole isommin lomailleet, joitain yksittäisiä päiviä,kuten minäkin.

Aika harva pysähtyy kaikessa kritiikissä ajattelemaan, miten paljon me olemme ponnistelleet tällä alueella, että palvelut ovat jollakin tavalla pyörineet, ihmiset ovat saaneet niitä, henkilöstö on voinut mahdollisimman hyvin aikaan nähden, miten paljon se vaatii lähiesimiehiltä työtä? Voin sanoa, että paljon, nyt huomaan, että olen todella väsynyt. Kummasti vaan upeat työkaverit saa jaksamaan, meillä on huippu porukkaa.

Olen myös vähän väsähtänyt jonkinlaiseen peliin ja niihin asioihin, joita on selvinnyt  ”vaalihuuman”  jälkeen, kuinka kyynärpää taktiikka on toiminut, kuinka omalla alueellakin vaalityötä on tehty, kaihtamatta oikeastaan mitään...tai kuinka asioita on jätetty kertomatta ja tarpeetonta lokaa sataa niskaan...no joku nyt ajattelee, että politiikka on likaista peliä, on aina ollut...olkoon vaan, mutta sitä ei tarvitse hyväksyä. Itse en koskaan ole sillä taktiikalla edennyt, ja ellei muu riitä niin sitten jään katsomaan taustalta. Ja nyt ei riittänyt, joten tällä mennään. Edelleen pohdin, olisiko nyt todella aika...no vielä on hetki aikaa.

Olin luvannut kertoa, millaista on ollut tehdä ryhmä pj tehtävää edellisellä kaudella, se oli kaikkiaan mukavaa ja antoisaa, toki siihen liittyi monenlaista, mutta meillä oli aivan huikea ryhmä, hyvät tyypit ja hyvä yhteistyö. Saimme luotua uusia toimintamalleja mm. Demari kahvit, vaikka muutama niistä ei kai pitänyt, toivottavasti ne jatkuu taas uuden ryhmän myöstä. Koska muutos on täällä, ja sen muutoksen eteenpäin vieminen myös meidän yhdistyksissä on elinehto. Haluttiin tai ei....muuten yhdistykset kuivuvat kasaan, toivon,että kuulisin aina vaan vähemmän sitä,että ennen tehtiin..tai että, ei se toimi tai tai...mutta aika näyttää, mihin liike menee. Tahtoa on, sen tiedän.

Myös kauden säännölliset risteilyt omiin nimiin Demari porukalla kaksi kertaa vuodessa, ennen koronaa, olivat ihan huikeita, toivottavasti nekin saadaan liikkeelle ja poppoo pääsee mukaan. Ryhmäytyminen, toisen tunteminen ja yhdessä vietetty aika on keskeistä, jos halutaan saada aikaan yhteen hiileen puhaltamista, myös politiikassa. Sitä ei voi vain muuksi muutu. Tämä sama toimii aina, kun halutaan yhdessä saada jotain aikaan, missä vaan. 

Palaan vielä jossakin kohtaa tuohon ryhmän veto asiaan, mutta nyt ajattelen, että tuleva 4 viikkoa on minua varten, ensin viikko ylityövapaita ja sitten 3 viikkoa lomaa. Mutta ensin odotetaan tulos, pääsin itsekin testiin, korona tilanne alueella on aika haastava, vaikka onneksi rokotukset on otettu, mutta eihän sitä koskaan tiedä, parempi testata. Ja vielä sunnuntaina työjuttuja, tänään ei enää jaksanut päivää venyttää, kun on niin mahdottoman kuuma. 17.7 Klo.05.10 negatiivista pukkaa...Joten tänään pikku irtiotto...Hankoon....

Katsotaanpa sitten loman jälkeen, mikä fiilis on ja milllä jatketaan. Sitten alkaakin opinnot ja kaikenlaiset uudet jutut työn kehittämisessä kohti hyvinvointialuetta, josta olen iloinen, että se vihdoin toteutuu. Ihanaa kesää edelleen meille ja uusiin tuuliin.

yt. Ulla 

Heinäkuun helteet...

Sunnuntai 4.7.2021 klo 18:47 - Ulla

Heinäkuu ontäällä...

Näin aika etenee,nyt jo heinäkuu ja Ullan nimipäivä,tällä hetkellä istun Rovaniemen lentokentällä ja odotan kotiin pääsyä. Yllätys,kone myöhässä pari tuntia...kuulutuksena,olemme pahoillam e...muuta syytä ei ilmoitettu. No,odotellaan...ennätys helteet jatkuu,täälläkin +32,4 astetta,kyllä tarkenee. Piipahdin täällä suvun rippijuhlissa,olipa ihanaa,aika kulkee vinhaa vauhtia. Tässä postauksessa lupasin kertoa,miltä tuntui olla pormestari puolueen valtuustoryhmän puheenjohtajana,edellinen kausi? Kyllähän se tuntui ja oli hyvin mielenkiintoista,olla osa jotain...josta ei selkeää kuvaa ollut. Nyt tietysti tulee itsereflektoida omaa toimintaa ja tehdä johtopäätöksiä, onnistuinko? 

Pride viikko

Maanantai 28.6.2021 klo 17:00 - Ulla

Siis, tää viikko, pride viikko...hyväksytään toisemme,juuri siten kuin olemme. Ihmisoikeudet ovat koskemattomat, niitä tulee kunnioittaa pyytteettömästi...aina joskus mietin,onko erilaisuus samanlaista?

Lapsuudestani muistan,olleeni ehkä jo.10v kun ymmärsin,että isäni on liikuntavammainen. Hän oli lapsena sairastunut polioon, mutta koskaan se ei häntä silmissäni arvottanut erilaiseksi...muiden mielestä ehkä ...

Tai kun toistuvasti jouduin puolustamaan lapseni oikeuksia normaali opetukseen kyläkoulussa, koska hän oli erilainen, ehkä ulkonäöltään...ihan hullua,mutta siitäkin selvittiin...piti perustella, miksi tavallinen koulu...ihan absurdia...no,hän kävi koko peruskoulun ihan tavallista  koulua. Mutta meiltä perheenä se vaati sisua,puolustaa lasta. 

Ollaan siis samanlaisen erilaisia ja hyväksytään toisemme.

Oli ihan pakko palata tänne,tänään oli Tuusulan valtuustokauden vika valtuusto, kokous piti olla kai aika lyhyt,mutta venyikin 2,5h pitkäksi. Kaksi merkittävää nostoa tähän;

-pormestarimallin esittelyoikeuksien siirtäminen kansliapäälikölle? Meni äänestykseen ja muutos esitys,että ei siirretä, voitti äänin 27-19. Tämä oli tärkeä ja merkittävä asia.

-toinen nosto, Tuusula liputtaa ja osallistuu Keski-Uudenmaan pride tapahtumaan. Tästäkin äänestettiin, ja äänin 37-10-2 tyhjää tuli osallistuminen päätökseksi. Huh,tuli jo ihan jäätävä olo,että Tuusula sulkisi silmänsä globaalille tapahtumalle, mutta sitäkin ajatusta tuettiin, hämmentävää. Yksi puheenvuoro nosti vertaukseksi yhden vertaisuudesta julkisen liikenteen saamisen haja-asutusalueelle verorahoituksella...Joo, Linjamäessä ei bussi kulje portilta portille,eikä pidäkkään. Mielestäni pitää ymmärtää,että eihän se mitenkään ole mahdollista Tuusulan kokoisessa kunnassa,eikä pidäkään. Mutta että, vertailukohta oli pride teema...no joo. Maalla asuminenhan on myös valinta...mutta,valitettavasti, oma napa on paras napa, jos omalle kohdalle sattuu. Tämä on sellaista politiikkaa jota en kestä,minä,minä,minä...

Seuraavaan postaukseen sitten tarinaa valtuustoryhmän puheenjohtajan roolista,millaista se sitten olikaan? Neljän vuoden kokemuksella.

Sateenkaaren värein,iloa maanantaihin

Yt. Erilaisen samanlainen Ulla

Ajatus....

Sunnuntai 27.6.2021 klo 23:56 - Ulla

Hei vaan, juuri Sinä, kiva että olet täällä.

Juhannus alkaa olla ihan tuota pikaa takana päin, omalta osalta se meni lepäilen kotona ja puuhatessa kaikenlaista. Reissu suunnitelmat jätettiin, ihan vaan siksi,että nyt oli hyvä vaan olla. Tosin meillä on viimeisen parin viikon aikana vuorotellen koirat olleet kipeinä, mutta nyt alkavat olla ok. Sekin hiukan arvelutti reissua ajatellen. Koirat alkavat olla jo ihan aikuisessa iässä, toinen jo hiukan vanhakin,joten aina jännittää, miten toipuvat. 

Huomenna maanantaina omalta osaltani 12 vuoden matka valtuustossa saa päätöksen, meillä on vanhan valtuuston viimeinen kokous, hybridinä mennään edelleen. Siinä on ollut hyvät ja huonot puolet, mutta korona turvallisuus ennenkaikkea. Mietiskelin tuossa, mikä muuttuu ja miltä tuntuu? Ainakin aikaa vapautuu, nimittäin kokousten materiaali on usein satasivuinen nivaska kaikkine liitteineen, joten tutustuttavaa on paljon. Lisäksi monenaiset valmistelevat kokoukset edeltävät asioita. Monet upeat ihmissuhteet varmaan jää vähemmälle, koska kiinnostuksen ja tekemisen konteksti muuttuu, mutta ilolla seuraan muutamien vielä mukana olevien matkaa. Ja taas osa niistä on jo jäänyt, tarkoituksella. Toivon todella matkaa jatkaville tsemppiä, ja menestystä myös yhteistyöhön, koska on hyvä muistaa, yksin ei kukaan päätä asioita. Aina tarvitaan toisia valtuutettuja ja toisia ryhmiä.

Olen myös pohdiskellut viime aikoina valtaa käsitteenä? Miten se näkyy kunnallispolitiikassa muutenkin, kuin ryhmien koon mukaan. Miten ihmiset toisiaan kohtaan sitä käyttävät? Millaisia asioita se saakaan aikaan? Jos olet mukana päätöksenteossa, sinun tulee pitää vallasta...Koska se on juuri sitä, mutta vallan taitava käyttäminen on hienoa seurattavaa. Ja taas se toinen puoli, hyvin surullista ja kertoo ihmisestä todella paljon. Silloin kun valta kohdentuu oikeisiin asioihin oikein, se saa aikaan hyvinvointia, laajastikin. Ja siihen tietysti kunnallishallinnossakin tulee pyrkiä? Elokuussa on vielä yksi lautakunnan kokous ja sitten yksi rupeama jää taakse. Mitä tilalle? Tosiaan opiskelut vievät hiukan aikaa ja voi olla, että iltojen vapautuminen jättää aikaa vielä muulleKin. Onhan toki vielä katsottava loppuun, millaisia mahdollisuuksia ryhmän saamat luottamuspaikat tarjoavat, niin ylikunnalliset kuin lautakunnatkin. Olisko tarjolla jotain kiinnostavaa, en tiedä vielä. Kiinnostukseni olen ilmaissut, mutta katsotaan.

Mietin myös tunnetta, miltä se nyt tuntuu? Sitä on kysytty minulta ahkerasti. Alkuun oli pettymystä, tottakai koska vakavasti olin mukana. Mutta nyt kun katson hiukan kauempaa, alkaa tuntua ihan hyvältä. Seuraava valtuustokausi ei tekijöille tule olemaan ihan helppo. Koronasta selviytymisen kustannuksista ei vielä kukaan tiedä kokonaisuutta...ja siitä ei voi selvitä pelkästään talous edellä. Inhimillisten kustannusten tieto on vielä piilossa, mitä esille nousekaan? Lisäksi tulevalla kaudella sote käynnistyy, ja kuntien verorahoista osa menee sen käyttöön.Miten kunnat asemoitu uudella tavalla ja saa toiminnan kuntalaisia palvelevaksi. lisäksi tulee hyvinvointivaalit, joihin joka kunnasta tulisi saada edustusta, jänniä aikoja luvassa.

Tällä hetkellä kuitenkin yhteiskunnassa on vallalla taas epävarmuus mahdollisten korona positiivisten rajusta esiintyvyydestä, se tieto menee ikäänkuin edelle kaikesta, syynä jalkapallo ja kisaturistit. Ei varmaan kukaan aavistanut sittenkään, miten vakava venäjän korona tilanne onkaan? Tai, että raja toimenpiteet eivät olleet sellaisia, että olisi ollut turvallista tulla? Puhumattakaan siitä, että jälleen tuli näkyväksi, että jos ei ole pakko, aina osa luistaa vastuusta. Tämä on tärkeä havainto sen rinnalla, onko esim. maski pakko? Onko pakko sitä tai tätä? Vapaaehtoisuus ei vaan toimi. Pelkästään Helsingissä juhannis viikonlopun aikana on todettu 111 positiivista kisaturisti tartuntaa...Aika hurjaa, ja tilanne on vasta alussa.

Toivottavasti emme ole pian taas sulkeutumisen ja rajoitteiden tiellä, juuri kun hiukan yhteiskuntaa on päästy avaamaan. Ja onneksi, rokotuskattavuus etenee koko ajan, ainakin vaikeimmat tautimuodot voisi olla estettävissä. Mutta silti, ei ole mikään helppo juttu. Lisäksi eletään kesäaikaa, jolloin terveydenhuollon kapasiteetti on osittain alasajettuna, lomien vuoksi. Sijaisia ei ole moniin paikkoihin saatu tarpeeksi, joten lisäkuormitusta ei olisi tarvittu. Hyvin surullistakin tämä on. Menkäähän siis testiin matalalla kynnyksellä.

Muuten uusi viikko on taas edessä, vielä kolme viikkoa töitä, ennen lomaa. Ensi viikonloppuna täytyy käväistä Rovaniemellä siskon pojan rippijuhlia luvassa. Aika ihanaa. 

Iloa siis sinunkin viikkoon, mennään tällä ja hymyillään kun kohdataan. Jos olet lomalla nauti siitä ja jos taas töissä, niin jaksaa vielä....

yt. Ulla 

Sote on täällä, jess

Keskiviikko 23.6.2021 klo 16:50 - Ulla

Hei

Tänään keskiviikkona 23.6.21 valtakunnassa saatiin aikaan huikea päätös, eduskunta hyväksyi Soten. Pitkä 15-vuoden ponnistus on vihdoin saavuttanut maalin, ihan huikeata. Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueet ottavat vastuulleen sotepalvelujen järjestämisen ja rahoittamisen, kuntien vastuu palveluista lakkaa. Tälle alueelle on tulossa KUHA, jonka valmistelutoimikunta määrättiin eilisessä keusoten hallituksen kokouksessa.

Tämä on todellakin historiallinen päivä. Tämä istuva hallitus Sanna Marinin johdolla sai kaikista hallituksista aikaiseksi viedä sote uudistuksen maaliin ja sitä on kuulkaa yrittänyt yksi jos toinen. Sisältöä varmaan tullaan matkan varrella tarkentamaan, mutta aidosti iloitsen tästä.

Keusote on nyt 2,5 vuotta järjestänyt tällä alueella sote palvelut ja haasteita on tietysti riittänyt. Miten 5:stä (6:sta) saadaan yksi? Millaisella toimilla kunnat hakevat yhteistä syknkronointia? sitä on harjoiteltu melkoisen paljon. Kuinka on onnistuttu? Siitä jokaisella on varmasti oma näkemys. Vuoden 2023 alusta se on hyvinvointialueen vastuulla, ainakin näkökulma muuttuu siinä muutoksessa. 

 Toinen, mutta ei niin mukava  merkittävä päivä on tänään. Toisen kerran elämässäni olen myös sen edessä, että osalleni kohdentuu YT-neuvottelut, yhteistoimintaneuvottelut, jossa työntekijää kuullaan...päätöksestä, joka on jo pöytään sinetöity. Nyt siis päädyttiin lomauttamaan hallinto ja esimiehet, tulevana syksynä 2:si viikoksi. Tämä kyllä ajatteluttaa aika paljon...se tuntuu kyllä.

Tänään on ollut muutenkin multitaskaus päivä, töitä ja luottamustoimia. Takana on kaikkineen hyvinkin rankka aika, koronan kanssa eläminen, ei ole ollut ihan mutkatonta, hyvin on kuitenkin selvitty, siitä kiitos meille kaikille. Lisäksi monenlaista turbulenssia on minullakin ollut ja aina välillä on pitänyt pohtia, minkä osa suurempaa olen ja tulen olemaan. Tänään tässä kuunellessani yhteistä Tuusulan kunnan valtuustoseminaaria, jossa vanhat ja uudet valtuutetut käyvät asioita läpi. Voin todeta, että upeaa työtä on Tuusulassa tehty johtamisjärjestelmän kehittämisessä. Pormestarimalli oli oikea vaihtoehto. Mutta kuten tässäkin yhteenvedossa tänään todettiin, "onnistuminen vaatii myös jokaisen yksilön aitoa tekemistä (luottamuksen, yhteistyön jne osalta.") Nämä nousivat kehittämishaasteiksi Tuusulassa valtuuston ja lautakuntien itsereflektoinnin tuloksissa, ainoa harmitus on, että vain 53% vastasi...se oli vähän pettymys. Nimittäin tutkittu tieto on ainoa mittari, jolla asioita voi kehittää, ei mustatuntuuvarmaan - tieto, jota mahtuu jokaisen kokemuksiin. Toinen mikä on myös aikamoinen lähestymisnäkökulma on, ennenkin meillä tehtiin....argh. No, tulokset on nyt nämä, ja uskokaamme siihen mikä tuli esille. On hienoa,kun on saanut olla tässä mukana,siitä on hyvä uuden valtuuston jatkaa.

Viime viikonloppu taas meni sairaanhoitajaliiton valtuustossa ja sielläkin muuttuva toimintaympäristö edellyttää isoja muutoksia, joten tuleva juhannus menee levätessä. Tätä päivää yhteiskunnassa kuvaa vaativat toimintaympäristö muutokset,niin kunnissa kuin yhdistyksissä ja muuallakin elämässä.

Nyt kun sote kaikkiaan etenee, toivon tulevaisuudessa todella, että asiakasprosessien kehittäminen pääsee oikeasti liikkeelle asiakkaan ehdoilla. Kuntien rajat tai asuinalue ei pitäisi olla määrittävä tekijä, sille millaista palvelua missäkin on. Vaan oikeasti asiakkaan tarve ja asiakkaasta lähtevä kokemus, tuliko hän autetuksi? Ja miten hän ylläpitää tervehtynyttä tilaansa?  Meillä on käytössä monia mittareita, jotka sinänsä eivät kerro yhtään mitää palvelun laadusta tai vaikuttavuudesta, ne kertovat vain lukuja, suoritteita. 

Innolla odotankin omia YAMK opintoja asiakasprosessien kehittäjänä, mitä kaikkea se antaakin ja mihin kaikkeen sitä voin sitten hyödyntää. Ja mihin sitä vielä kerkeänkään? Alkaa olla niin paljon mielenkiitoisia asioita tulossa, että joitakin juttuja ehkä pitää jättää kokonaan. Tänään kuulin myös, että eräs politiikka kaveri on pääsemässä huikeisiin tehtäviin ja totesimmekin, että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa. Onnea ❤️

Sitä kohti siis...

yt. Ulla  

Juhannusviikon ajatuksia...

Maanantai 21.6.2021 klo 20:50 - Ulla

Iltaa

Pitkästä aikaa ennennäkemätön helle on täällä, jos nyt olet lomalla, on kelit todella huikeat. Me taas ketkä olemme töissä...huh,kyllä tarkenee. Korona luvut laskee, rokotettavien määrä kasvaa...toistaiseksi sote työssä, on käytössä maskipakko, tänään ensimmäisen kerran koin jotain hurjaa....tuntui ettei henki kulje, puuskutti...onneksi JUSTssa on ensiluokkainen ilmastointi, siltikin tuotti tuskaa. Toivotaan,että päästään vielä olemaan ilman niitä. Mutta upeaa,että tartunnat laskee.

 Pionit heräsi kukkimaan, en ole mikään hortonomi,mutta jotain aina silloin tällöin saan kasvatettua, kolmas kesä,kun omat pionit kukkii. Niin ihania...lisäksi sain eilen eräältä ystävältä neljä upeaa tomaatin alkua, kasvamaan leikkimökin viereen. Saapa nähdä millainen sato syntyäkään, lisäksi meillä on sipulia ja kurkkua kasvamassa. Juhannusviikkokin on läsnä, tämä aika on minulle aina ollut tärkeä, vanhin poikani täyttää 26.6  36- vuotta, muistan hänen syntymänsä kuin eilisen päivän,se oli niin ihmeellistä ja hienoa. ♥️ Olin tuolloin 19- vuotias, siis nyky mittapuun mukaan ihan lapsi melkein. Ja tyttäreni,nuorin lapsi täyttää 28. 6 jo 26- vuotta, hänenkin syntymänsä muistan hyvin. ♥️  On niin sanoinkuvaamattoman hienoa, ajatella,että he seisovat omilla jaloillaan ja tekevät, elävät omanlaistaan elämää. Saa olla ylpeä. En ole vielä isovanhempi, eikä sille ole mitään kiirettä, viime vuodet ovat olet hyvinkin puuhakkaita muutenkin. Nyt kun varsinainen politiikka jää, voisi ajatella että aikaa on, no jos yhtään itseäni tunnen, ei niin käy. Alkavat opiskelut, menevät opiskelut ja monet muut mielenkiintoiset asiat täyttävät arkea. 😁

Tänään lehdessä julkaistiin uutinen, jonka mukaan Keusote käynnistää huomenna hallituksen päätöksen jälkeen, jos se siis hyväksytään, hallintoa ja esimiestyötä koskevat Yt-neuvottelut, kuulimme tästä perjantaina. Keusoten talous on ollut haastava, mutta kun miettii mennyttä aikaa ja kuuden kunnan yhtenäistämistä, en tiedä mitä muuta olisi voinut odottaa? Kaikissa kunnissa oli aikanaan erilaiset palvelut ja niiden toivottiin säilyvän edelleen ja ennallaan, uuttakin pitää kehittää, muutos on ollut vaikeaa. Lisäksi viimeiset puolitoista vuotta on olleet Koronan puristuksessa aika haastavat, kunnat saivat valtion koronavustuksia, mutta ne pääsosin taisi jäädä kuntiin, koska niidenkin tilanne on olluttiukka. Joten oli selviö,että Keusotessa käy näin. Tulevana keskiviikkona eduskunnassa äänestetään vihdoinkin  hyvinvointialueiden muodostumisesta, sotesta...nähtäväksi jää kuinka siinä käy. Toivon,että uudistus vihdoin ja viimein menee lävitse, tällöin ohjaus ja järjestämisvastuu siirtyy pois kunnilta. On varmasti iso juttu,mutta toisaalta tärkeää valtakunnan omistajaohjausta. Tiedossa on siis ehkä  hyvinvointialuevaalit ensivuoden alussa, jos sote siis etenee, pohdittavaksi jää sitten ehdokkaiden asettelu kunnissa, tälläkin alueella.

Odotan mielenkiinnolla huomista Keusoten hallituksen päätöstä, vieläkö kesää vasten päästään YT:n, itsellä takana kerran lomautettuna kuntasektorin Yt Järvenpäässä, jonka säästöt taisi sulaa ylitöihin. Nyt siis tässä esityksessä koko hallinnon, myös lähiesimiesten lomautus, joka on vähintäänkin mielenkiintoinen. Tietysti toivoisi kunnilta kauaskatsoisuutta, mutta se,että tilanne on ajautunut edes ajatuksena tähän oli hyvin jäätävä, hämmennyimme kovin.

Olisko kuntien pitänyt olla aikaisemmin ratkaisemassa taloudentasapainottamis ohjelmia? En tiedä, mutta en voi välttyä ajatus leikiltä....Joka tapauksessa, koen asian erittäin epämielyttävänä kiitoksena ankaralle työlle, jota olemme tehneet, yli Koronan. Tämä puhuttaa työssä nyt paljon...läpi koko kentän, vaikka henkilöstöä se ei koskekaan, joka todella hyvä...Keusote on tehnyt mielestäni hyvää työtä,me olemme tehneet, mutta siis kuntien toiveiden mukaan tasapainotetaan,silloin kaikki keinot on käytössä. Tästä syystä odotan,millaista päätöstä kunnista tarjotaan? 

Kesälomaan on vielä aikaa neljä viikkoa, mutta juhlitaan nyt juhannus ensin. Koitetaan kuulla toisiamme ja ajatella asioita,joihin voimme vaikuttaa. Jätetään muu. Ja yksi tärkeä huomio vielä: jos sinulla on lähipiirissä ikäihmisiä, nyt juuri on se aika, jolloin kannattaa muistuttaa heitä riittävästä nesteen saannista, + 34,2 juuri nyt....kyllä tarkenee. Ja huomenna ei ainakaan lämpö vielä helpota. Ja juu, koira alkaa olla parempi,ei kunnossa mutta ehkä tervehtyy. Toinen on pysynyt koko ajan terveenä.

Kuntapolitiikassa neuvottelut jatkuvat Kokoomuksen johdolla ja nähtäväksi jää, millainen paikkajako sitten aikanaan on Mukana oleville syntyy.

Iloa viikkoon ja juhannuksen odotusta, kaikesta huolimatta.

yt. Ulla

Vauhtia arkeen...

Perjantai 18.6.2021 klo 0:13 - Ulla

Iltaa

Kylläpä muutamassa päivässä asiat ovat jälleen muuttuneet, ensinnäkin vaalien tarkistuslaskennan jälkeen tilanne kohdallani onkin, olen 3. vara,joten sillä eteenpäin. Olin saanut saman äänimäärän erään ehdokkaan kanssa ja arvonnassa minulle siis tuli 3. varapaikka ja hänelle 4. Kummallinen sattuma,koska vuonna 2009 sain myös saman äänimäärän 69, toisen henkilön kanssa. Silloinkin arvottiin ja minä pääsin valtuustoon ja hän 1. vara paikalle. Mitäpä tästä pitäisi tulkita vai onko kaikki sattumaa.....en tiedä, erikoista kuitenkin. Onko tällä jokin viesti...hmm...

Pohjois -Tuusulan demareiden kokous oli eilen illalla,ja hiukan pohdittiin tulevaisuutta. Jahka neuvottelut ovat ohi, jää nähtäväksi luottamuspaikkojen määrä, nehän jakautuvat suuruus järjestyksen mukaan ja koska demarit olivat vasta neljäs, ei paikkoja paljon tule. Neuvottelut ovat jo alkaneet, olen itse neuvottelijana meiltä mukana, koska elokuun puoliväliin vielä valtuutettu ja ryhmän pj. Kiitän omaa yhdistystäni luottamuksesta ja arvostuksesta. Itsellä on kesäkuussa vielä valtuusto ja 11.8 lautakunnan kokous. Sitten tämä on paketoitu. Edelleen olo on hiukan haikea,mutta toisaalta hyvin helpottunut. Tiedän,että muutamia ystävyyssuhteita jää ja aikaa täyttää eri asiat,niin heillä kuin minulla. Mutta siitä olenkin kiitollinen,olen saanut tutustua muutamiin poliitikkoihin aika hyvin,yli puoluerajojen. Täytyy muistaa myös,että ehdolle lähteminenkin näissä vaaleissa oli itsellä pitkän juupas-eipäs pohdinnan tulos. Ja vielä, tästä valtuustokaudesta ei tule valituille olemaan helppo, sen tunnistan jo nyt. Itse seuraan oikein mielelläni  muutamien "arvostelijoiden” toimintaa, miten he laittavatkaan  asiat nyt kuntoon. 😀🤔 jääpä nähtäväksi... Olisiko se tuttu slogan, kritiikin tilalle, nyt on tekojen aika 🤔😁 Sillä eteenpäin...

No omalla kohdalla olen tietysti pohdiskellut, mistä tämä tilanne johtui, olisinko voinut tehdä jotain toisin? Uskon löytäneeni ne asiat ja kyllä tein parhaani, muuta en olisi voinut tehdä. Päätösten henkilöityminen saattaa vaikuttaa myös tilanteeseen, no, itse edelleen seison kaikkien tekemieni päätösten takana, politiikka on myös rohkeutta. Itse en muutamissa isoissa asioissa ollut valmis periaatteitani heittämään roskiin ja tässä tulos, sen kestän kyllä. Ikävä kyllä,politiikka on peliä, kuten eräs sanoi ja joskus olen nähnyt joidenkin äänestävän vain muiden mieliksi toisin. Päätöksiä politiikassa  ei tehdä yleensäkään heppoisin perustein, tai ei pitäisi tehdä, politiikka edellyttää vahvaa valmistelua ja vaihtoehtojen punnintaa, ennen päätöksiä. Ja niin olen tehnyt, suhtauduin hyvin vakavasti päätöksentekoon,selvitin taustoja ja punnitsin asioita. Olen myös pitänyt monia puheenvuoroja ja palautetta olen saanut siitä, että olen ratkaisua rakentava erilaisin vaihtoehdoin, hienoa oli kuulla se. Kun kuuntelee esim. valtuuston kokouksia,on hämmentävää,että jotkut ei pidä lainkaan puheenvuoroja tai eivät ota kantaa mihinkään... Toki tunnistan erilaiset ilmiöt meillä Tuusulassa ja tietynlaisen tavan toimia joidenkin kohdalla, ikävänkin pelaamisen ja se ei todella ole aina kaunista. Ja kuten aiemminkin sanoin, sain myös pettyä muutamiin ihmisiin tosi rajusti. Myös joitakin ihmissuhteita jätin tarkoituksella ja jätän nyt. Huomaan vuodattavani ja pyöritteleväni  tätä asiaa, se on selvästi jonkinlaista surutyötä,en tiedä...kuitenkin asiaa pitää mietiskellä ja pyöritellä, jotta sen voi jättää taakseen. Ja siihen tähtään. Näin toimin oikeastaan aina elämän suurissakin kysymyksissä. Joku voi ajatella,että olen katkera tms. en  kuitenkaan ole, haluan vaan pohtia tämän joka puolelta ja sitten elämä jatkuu, toivottavasti kaikki muutkin tekee niin,silloin kun asiat yllättää.

Ehkä kuitenkin upein asia tapahtui eilen, olin hakenut opiskelemaan ja sain siis paikan. Valintakokeet oli toukokuussa ja Lahden ammattikorkeakoulun YAMK opiskelu paikka Soten  Asiakaslähtöisten prosessien kehittäminen- linja, toteutuu. Hausta en ollut puhunut kenellekään, en edes perheelleni. Aivan huikee juttu....Ja kuinka tänään juuri eräs ystävä somessa kysyi mitä eroa on unelmilla ja tavoitteilla....vai onko? No onhan nyt toki, tavoitteita minullakin on elämä ja arki täynnä, pieniä ja suuria. Mutta unelmia, harvassa...ja tästä opiskelusta olen unelmoinut...kolmas kerta kuin hain ja nyt siis pääsin. En ole koskaan saanut asioita helposti, mutta kun päämäärätietoisesti etenee, voi joskus onnistua. Korkeakouluhaussa oli yli 150 000 hakijaa ja n.50 000 sai paikan, voinen siis onnitella itseäni. ♥️ Opinnot alkavat elokuussa, toki minulla on vielä kesken myös työyhteisösovittelija koulutuskin, mutta molemmat mahtuu nyt arkeen, kun politiikka väistyy taka-alalle.

Olen myös iloinen saamistani kannustavista viesteistä, arvostuksesta ja pyynnöstä alkaa valmistelemaan jo tulevaa. Ne viestit tallennan sydämeeni ❤️ No,jää varmasti pohdittavaksi, olenko enää kuntapolitiikkaan käytettävissä, aika näyttää miten edetään, nyt tuntuu,että kiitos ei.

Huomenna ja lauantaina onkin Sairaanhoitajaliiton valtuusto etänä, pöydässä on hyvin isoja asioita liiton näkökulmasta ja keskustelua on varmasti paljon. Huoli hoitotyöntekijöiden riittävyydestä on todella vakava jo nyt, tuleva kesäkin on jo haasteellinen. Sairaanhoitajapula on kansallinen Suomessa, mutta tilannetta ei vaan haluta nähdä. Jatketaan vaikuttamistyötä ja koitetaan rakentaa vielä alalla oleville tukea antavaa ammattillista järjestöä, joka auttaisi pysymään alalla. Toki tarvitaan viestintää, puhetta ja arvostuksen nostamista, ettei ammattivuoto alalta jatka kiihtymistään. Korona ja yleinen keskustelu soten tilasta ei ole auttanut hoitajaa tuntemaan työtään arvostettavaksi, puheissa kyllä aina, mutta ei euroissa. Ja palkkaa pienipalkkaisella alalla on merkittävä asia. On myös ikävää,että meillä Tuusulassa käydään niin ikävää puhetta, vaikka haasteita olisikin niin tuntuu kurjalta kuulla ainaista moittimista. Me teemme kuitenkin työmme erittäin hyvin ja olen työstäni äärettömän ylpeä, niinkuin moni muukin meillä. Useinkin olemme kahvihuoneissa tätä puhuneet, kritiikkiä saa esittää mutta miten? Se on mielestäni sivistyneen ihmisen taito tai sitten ei. Kuten sanoin,nämäkin tyypit tuli nyt valittua uusina valtuustoon ja he varmaan laittavat nyt kaiken kuntoon, sitä seuraan mielelläni. 

Sairaanhoitajien osalta viime keväänä Finlandia talon sininen valaistus hoitotyöntekijöille enempi suututti, vähän kuin 2007 vuoden työtaistelu, jolloin siihen puututtiin pakkolailla asettaa hoitajat työhön. Jotkut asiat vaan vaatii valtavasti työtä ja monia vuosia....mutta sinnikkäästi pidetään asiaa esillä. Kerran sairaanhoitaja, aina sairaanhoitaja <3 

Eli paljon on muutamaan päivään mahtunut, mutta ah niin ihanaa reipasta menoa. Iloa sun elämään ja päiviin,asenne ratkaisee aina ja se on minulla yleensä aina isosti positiivinen. 

yt. Ulla 

Analyysi arkeen

Maanantai 14.6.2021 klo 22:45 - Ulla

”Vaalikrapula” Vihreiden tänään julkaistu podcast oli nimeltään tuo...kannattaa kuunnella, pari huippu vihreetä siellä jutustelee, kumpikin pääsi ensikertalaisina valtuustoon, onnea heille 💚💚.

Kuinkahan monella tänään on ollutkaan vaalikrapula tai jotain sinne päin ja kuinka monella työpäivä koitti ja arjen puuhat jatkui. Itse pidin tänään saldo päivän ja tottakai, mietiskelin mitä oikein tapahtui...ja näin illan päälle voin todeta, että kansa on puhunut ja sillä hyvä. Tokikin siinä oli mukana jonkinlaista myllerrystä, asiatontakin ja kiertävää jututtajaa (sitä en kyllä olisi uskonut...mutta kaikkea sitä kuulee,kun vanhaksi elää 😂😂). Oma äänimäärä oli 69 (-35) pudotusta, joka on aika paljonkin tämän kokoisessa kunnassa. Tokikaan ne ratkaisevat äänet ei menneet omalta asuinkulmalta, vaan ihan muualta. Se on myös hyvä mainita.

Tulos riitti nyt 4. varapaikalle, koska menetimme 5 paikkaa, olisihan se toki muutenkin voinut siten mennä. Mutta 12 -vuotta on pitkä aika ja oikea hetki siirtyäkin muihin puuhiin. Olenko pettynyt? No aluksi kyllä, tokikin ehdolle lähtökin oli aika moista juupas-eipäs keskustelua itseni kanssa, mutta nyt kun katson tilannetta, niin en ole. Tämä on oikein hyvä näin. Kuten totesin, politiikkaa ei aina ole nättiä ja ihanaa, vaan jotain muuta, aina välillä. Näissä kummallisissa olosuhteissa kamppanja onnistui erittäin hyvin ja senkin puolesta voi olla hyvillään.

Toki tarkastuslaskenta on vielä tekemättä, mutta ei ne yleensä muutu miksikään. Hienoa oli se,että meiltä paikan pohjois päästä lunasti 5 edustajaa, etelä-Tuusulaan meni kolme. Kuitenkin aika iso osa väkeä asuu siellä, paikallisyhdistys ei ihan onnistunut,siitä varmaan voi tehdä johtopäätöksiä. Meillä taas Pohjois-Tuusulan demarit onnistui todella hyvin.

Nyt asennoidutaan näin kuten eräs toinenkin totesi, kuntapolitiikan pelit loppu, ehkä on aikaa jollekin muulle. Itsellä on opiskelut aika alkuvaiheessa, puuhakas työ jota voi aidosti kehua. Aikaisemmin olen tietoisesti pitänyt työni erossa arjesta, ihan vaan hygieniasyistä kun on ollut toisessa roolissa. Vaikkakaan Tuusula ei itse hoida tai järjestä palvelujaan sote puolella.

Olisipa hienoa,jos tämä valtakunnanhallitus saa soteuudistuksen läpi nyt kesällä, se tarkoittaisi hyvinvointialue vaaleja aika piankin. No nähtäväksi jää, ainakin vahva usko lauantaina Antti Rinteellä oli asiaan.

Nyt sitten suurimman ryhmän tehtäväksi jää paikkaneuvottelujen aloittaminen, eli kokoomus on tässä roolissa, he tekivät hienon tuloksen Ja lisäsivät paikkoja parilla, onnittelut siitäkin. Mielenkiintoista nähdä, kenestä tulee pääporkku ja apparit....

Iloinen olen siitä,että aika monta hyvää tyyppiä uusi paikkansa, se on hienoa. Joten onnea heille. Mutta kuten aiemminkin toin huoleni esille, nuorien läpipääseminen oli onnetonta, eikö heitä äänestetty vai mikä lie oli syynä. Siitä tulee kuitenkin kaikkien olla huolissaan, se vääristää päätöksentekoa ja yhä enemmän voi tulla esille,että heitä kuulla. Eräs ehdokas sanoikin, eihän keski-ikäinen mies voi ymmärtää nuoren naisen asioita. Tuusulan valtuuston keski-ikä nousi 53 vuoteen,joka on kyllä aika korkea...

Minulla jatkuu luottamustoimet Sairaanhoitajaliitossa ja hetken parissa muussakin, sen jälkeen voikin hengähtää, yhden työpanos yhteiskunnan asioihin on tehty. Nyt siis töitä ja opiskeluja, välissä kesän viettoa. 

Koitan myös opetella pitämään hiukan taukoa täältäkin ja vetää välillä henkeä, hengitellä ja olla vaan.

Siis uudelleen, mukavaa kesää.

yt. Ulla

Kiitos ja hyvää kesää.

Maanantai 14.6.2021 klo 0:38 - Ulla

Heips

Kuntavaalit on käyty, lämmin kiitos,tällä kertaa äänimäärä ei riittänyt enää valtuustopaikkaan, mutta elämä jatkuu. Kolme kautta takana, voisi varmaan sanoa, että tämä on nyt nähty. Tottakai harmittaa, mutta toisaalta tuntuu todella helpottavalta. Sillä politiikka ei ole kaunista ja ihanaa pelkästään, joskus toki sitäkin. Se on aikamoista valtapeliä, jossa kaikki keinot on käytössä, myös meillä Tuusulassa. Tällä valtuustokaudella myös itse sain osakseni sitä ja en tietysti voi kun ihmetellä sellaista tai ennemminkin sellaisia ihmisiä,joita on päätöksentekijöinä edelleen. Mutta, toisen normaali voi olla melko erilainen. Ihmettelen myös sitä, että Tuusulan valtuustoon valittiin alle 35-vuotiaita vain kaksi, mistä se kertoo tässä kunnassa? Nyt olisi ehkä syytä pysähtyä....No,kuntalaiset ovat ilmaisseet kantansa ja siihen tietysti tyydytään. Toivottavasti se ei tarkoita paluuta takaisin pysähtyneisyyden tilaan ja keskeisten edistysaskelien jarruttamiseen? 

Mutta nyt on aika tehdä jotain ihan muuta ja nauttia kesästä.❤️Ja hei,nyt voi iloiten ja julkisesti ylpeydellä todeta, olen Keusotelainen 🥰

yt. Ulla Palomäki

Ajatuksia, äänestys ylihuomenna, Sinä päätät!

Perjantai 11.6.2021 klo 22:06 - Ulla

Iltaa kaikille

Jännitys on käsinkosketeltava, monet postaa että, nyt jännittää. Mietin juuri miltä minusta tuntuu, onhan nämä olleet historiallisen poikeukselliset vaalit monestakin syystä. Ehkä vähän jännittää minuakin, mutta sen olen tehnyt minkä olen voinut.

Toivon todella, että emme koskaan joudu vastaavaan tilanteeseen ja pandemian osalta olemme selviämässä kuiville vesille, ainakin melkein.  On myös mieletöntä ollut huomata, mikä kaikki on otettu mukaan kuntavaaleihin asioina, mutta tosiasiahan on,että sunnuntaina päätämme, millaisin askelin Tuusula jatkaa menoaan. Olen lukemattomia kertoja tuonut esille, mitä kaikkea kuluneella kaudella olemme saaneet aikaan. Mutta toisten mielestä mikään ei ole muuttunut tai asiat on menneet huonompaan suuntaan.

Olen ollut valtuutetuna nyt kolme kautta, se on todella pitkä aika. Ensimmäinen kausi meni aika pitkälle opetellessa politiikan saloja ja oppiessa, miten asiat etenee kunnassa. Toisella kaudella jo osaamista oli, mutta muistan monesti ihmeteelleeni sitä, miten hitaasti mikään muuttuu. Ideoita toki oli ja esitettiin, mutta aika monet jäi, kuntaa johdettiin perinteisesti..tehtiin budjetti, joka koskaan ei pitänyt ja sitten koottiin asiat, miksi ei... Tämä toistui vuodesta toiseen, kunnes...Päätettiin lähyvä muuttumaan, muutettiin koko rakennetta, otettiin ihan uusi suunta johtamiseen ja tekemiseen, siirryttiin pormestarimalliin, joka suinkaan ei ole sujunut kuin vettä vaan, mutta erittäin mahtava alku on ollut. Meillä on 1+2 pormestaria ja sitä voidaan miettiä, miten kukin heistä on yhteistyötä tehnyt ja taas yhtälailla valtuutettujen joukko, joiden osalta voi samaa miettiä ja arvioida.

Todella monet asiat ovat muuttuneet, sisäilmaongelmat 0- toleranssi...monet kunnan kiinteistöt olivat todella huonossa kunnossa, osittain varmaan rakentamisen vuoksi, mutta suurin syy jokavuotinen juustohöylä, jolla leikattiin aina huoltokustannuksista vuosi vuoden perään, siivouksista yms. Tilat kiinni klo.16.00 ja ilmastointi pois päältä. Arvaatte varmaan lopun, mitä tapahtuu umpiossa,kun ensin paljon ihmisiä kosteutta yms. ja sitten stoppi.

Virkistysalueet, tällä kaudella on tehty todella paljon satsauksia lähiliikuntapaikkoihin, ulkoilualueisiin ja luontoa on suojeltu, tehty uusia luonnonsuojelualueita. Näiden käyttö ei kuntalaisen näkökulmasta ole rahasta kiinni, vaan ihan jokainen voi niitä käyttää, ihan mahtavaa, eikö?

Asuntotuotanto, vuosiin ei oltu nähty nosturia Tuusulassa, vaan kuinkas kävikään...kunta on nyt muuttovoittoinen lähes 200 asukasta ja asuntoja valmistunut yli 400, en jaksa muistaa milloin viimeksi näin on ollut, ei minun aikana valtuustokausina.

No talous, tottakai on jouduttu ottamaan velkaa, mutta koska kunnassa ei tilillä rahaa seissyt, ja ongelmana oli sairastuttavat tilat, jokin ratkaosu piti tehdä. Isoja hankkeita, kalliita, mutta miten muuten ajattelemme kuntaan saatavan veronmaksajia...ei kukaan hometiloihin lapsiaan halua tuoda, vuokra-asuntoja ei ollut eikä kerrostalo-osakeasumista. Tonteista oli pula ja nyt asuntoalueita on lisääntynyt paljon. Annitlanranta, Lahela, Linjatie, Peltokaari, Rykmentinpuisto jne. Oli pakko tehdä jotain ja on tehty.

Tämä kaikki rakentaminen edellytti kaavojen valmistelua, loppuun saattamista ja siinä onnistuttiin. Se missä ei onnistuttu vielä, oli Hyrylän alueen työpaikkatontit, muualla kunnan osissa niitä kyllä saatiin aikaan. Jälleen veronmaksajien saamiseksi kuntaan.

Terveys- ja sote palvelut siirtyivät Keusoten vastuulle ja toki monenlaista on ollut edessä, siitä huolimatta uskon hyvällä omistajaohjauksella voivamme vaikuttaa niiden säilymiseen lähipalveluna, ainakin heille joilla ei kulkumahdollisuuksia ole. Itse liikkuvana koen helpotuksena mennä lähimpään, kun ennen piti jopa ajaa 25 km päästäkseen röntgeniin Hyrylään, kun asuu Nuppulinnassa.

Siiten tuli Covid-19 tuttavallisemmin Korona, ja Tuusulakin meni polvilleen, siirryttiin etäopetukseen nopealla aikataululla, onnistuttiin melko hyvin kiitos meidän upeiden sivistys- ja kasvatuksen henkilökunnan. Kunta päättäjät hyppäsi teamsin maailmaan, enisimmäisenä tällä alueella, päätöksenteko ei pysähtynyt, tässäkään. Teimme ryhmänä aloitteen joulukuussa 2020 koronan jälkeisen elämän selviämiseen ja se työ on nyt jo käynnissä, jälleen alueella ensimmäisten joukossa. Toki meillekin Tuusulaan tuli työttömyyttä, ikäviä tilanteita perheisiin ja monella tapaa asiat meni uusiksi, ei meilläkään osa helpolla päässyt.  Ja kyllä, tarvitaan vielä vuosia tukea ja toimenpiteitä, niin nuorien, kuin iäkkäiden sekä työssä käyvien tueksi, selvityä uuteen normaaliin,mutta niin se on myös muissa kunnissa.

Toki pormestarimalli on ollut vasta 4 vuotta ja nyt vasta tunnistetaan, ne kohdat, joita tulee kehittää. Osa meilläkin olisi valmis laittamaan hanskat tiskiin tähän malliin, kaikki ne tuhlatut resurssit ja rahat valuisi johonkin, toki minulle ei vielä ole selvinnyt mikä tässä mallissa on niin huonoa. Tuloksia kun katsoo, niin ei meillä huonosti ole mennyt kokonaisuutena. Ja tästäkin aiheesta äänestettiin viime valtuustossa, 39 jatketaan pormestarimallia, 10 palataan kunnanjohtaja malliin ja 2 ilman mitään mielipidettä. Aika selkeä kannanotto. 

Itse ajattelen, että nyt rohkeasti eteenpäin, kehitetään ja korjataan haastepaikat ja luodaan oikeasti uutta Tuusulaa, sen meidän lapsemme ja  muut kuntalaiset ovat ansainneet. Mutta sinä päätät, vaaliuurnalla, itse annoin ääneen pormestarimallille ja koronan niin upeasti hoitaneelle demarijohtoiselle hallitukselle. Mietin usein sitäkin, kritiikkiä lukiessa, olisiko joku muu selvinnyt paremmin? en taida uskoa, että olisi. Suomi on selvinnyt moneen maahan verrattuna aika hyvin, nyt vaan vähitellen maa auki ja palataan terveysturvalliseen arkeen.

Äänestä siis viisaasti, nämä ovat kuntavaalit, ei pormestarivaalit Tuusulassa ja uusi valtuusto valitsee sitten joukostaan pormestarit, tämä on tärkein syy, miksi meillä ei ehdokkaita ole esitetty.

Iloa viikonloppuun yt.  Ulla nro 65 ja Tuusula sdp.

Avainsanat: kuntavaalit, sdp, tuusula, uuttatuusulaa, pormestarimalli

Ennakkoäänestys päättyy

Tiistai 8.6.2021 klo 7:08 - Ulla

Huomenta

Tänään on se päivä, kun ennakkoäänestys päättyy, ajanjakso onkin ollut historiallinen 2 viiikoa, ja prosentti taitaa olla jopa 27% äänioikeutetuista, todella hienoa. Itse kävin myös jo alkuvaiheessa äänestämässä. Jälleen olen myös puhunut muutamien kanssa siitä, kannattaako ylipäänsä äänestää? Olen itse aina ollut sitä mieltä, että kyllä kannattaa. Äänestäminen on vaikuttamista ja mahdollisuus ottaa kantaa asioihin. Olen keskustellut myös siitä, voiko kuntapääättäjä oikeasti vaikuttaa asioihin ja onkohan siitä oikeasti hyötyä? No, itse koen että kyllä ja kyllä. Tokikaan asiat ei aina mene siihen suuntaan kuin haluaa tai etenee muuten hitaasti, mutta mukana oleminen, arvojen vieminen mukaan, on tärkeä asia. Tottakai meillä kaikilla ehdokkailla on oma arvomaailmamme, ja sen näkyminen päätöksenteossa on tärkeää, se näkyy puheissa ja kohtaamisissa, kannanotoissa ja mielipiteissä, yhteistyössä ja yhdessä tekemisessä, myöskin niissä keinoissa joita käytät päästäksesi, tullaksesi kuulluksi. 

Olen tällä kaudella toiminut myös ryhmämme puheenjohtajana, ja se onkin ollut aikamoinen näköalapaikka, ryhmän vetäminen sinällään on itselle aika tuttua, mutta se, että pystymme toimimaan koko kauden luottamuksellisessa ilmapiirissä on hieno saavutus. Ryhmän sisäinen keskinäinen kunnioitus, näkyy myös ulkopuolelle suhteessa muihin. Yhteistyö on ja pitää olla rakentavaa, yhteiseen päämäärään pyrkimistä kuntalaisten parhaaksi, ja siinä olemme mielestämme onnistuneet hyvin. Minulla on myös vertailukohtaa aiemmilta valtuustokausilta ja kyllä, muutos on käynnissä Tuusulassa.

Olemme otttaneet valtavia askeleita kohti tulevaisuutta, aikaisempaa kunnioittaen. Isoimpana saavutuksena näen muuttovoiton, osbu ja palveluverkkouudistuksen. Tottakai osa kokee, että mennään liian isoon ja liian vauhdikkaasti, mutta silloin on hyvä kysyä, mikä olisi vaihtoehto? Siksihän lähdimme pormestarimalliin, että valtaa ja päätöksentekoa voidaan ulottaa lähemmäksi kuntalaista, osallistamalla heitä ja meitä, yhteiseen tekemiseen. Tästä mm. Osbu on erittäin hyvä esimerkki, nimittäin, se mitä näet lähipiirissäsi, mistä virkistyy ja mikä vaikuttaaa ihan jaksamiseen, on luonto, puistot, rannat  ja urheilumahdollisuudet. Ja niitä on todella saatu aikaan yhdessä: lähiliikuntapaikat, yhteiset puistot, lammet ja niiden kunto, urheilukeskuksen kehittäminen, ikäihmisten kuntoiluvälineet yms. Niistä ei voi olla kun ylpeä. Mutta nekin ovat edellyttäneet tahtoa yhteiseen hyvään. Lisäksi palveluverkko, koulujen ja päiväkotien tilanne, valtava määrä isoja päätöksiä, joiden kautta turvataan lastemme ja lastenlastemme terveys ja tulevaisuus. Ihan mahtavaa, ja tähän on kiinnitetty huomiota myös muualta, Tuusulan arvovalinta lapsille. Hienoa.

Voi tietysti ajatella, että ilman osaa näistä asioista voisimme elää ja olla, siitä huolimatta olla tyytyväisiä kuntaamme. Mutta, mehän emme tee kuntaa pelkästään nykytilaan vaan pitkälle tulevaisuuteen, tuleville sukupolville, lapsille ja heidän lapsille. Ja jokainen meistä lähipiiristään näkee, että maailma on muuttunut....aika paljon. Sisäilmaongelmiin puuttuminen jos jokin on terveys ja hyvinvointiasia, olemme kaikki lukeneet heistä,jotka ovat sairastuneet tai altistuneet ja menettäneet terveytensä. Puhutaan aika vakavasta asiasta. Lisäksi asukasmäärän kasvattaminen on edellytys palvelujen säilymiselle ja verotuotot vahvistamiselle. Paljon on vielä työtä edessä, ei kunta valmiiksi tullut tälläkään kaudella. Muta hyviä askelia on otettu.

Yksi iso asia, johon meidän tulee edelleen valtavasti vaikuttaa, on sote palvelut. Tuusulan tahto on kaikilla, että lähiterveysasemat säilyvät kaikissa kylissä, siksi on tärkeää pitää tätä myös esillä, vaikka se ei suoraan ole kunnan päätöksessä. Vaikuttaminen Keusotessa on keskeistä. Ja nimenomaan sote, ei pelkkä terveydenhuolto. Itse ajattelen,että lähipalvelut tulee olla lähellä, ikäihmisten ja perheiden saavutettavana. Ja ne tulee olla kunnallisia palveluita. Monille on helppo kulkea kauemmaksikin, jotka muutenkin kulkevat, mutta aika iso määrä kuntalaisia asuu siten,että lähipalvelu tulee olla siinä lähellä. Lisäksi yksityisen käyttäminen ei ole kaikille edes mahdollista, peruspalvelut tuleekin olla pääasiassa kunnan tuottamia. Tulee myös huomioida julkinen liikenne, joka ei palvele moniakaan sivukylillä asuvia. Siksi myös joukkoliikennettä tulee kehittää, olisko kutsuliikenne tms.vaihtoehtona, sitä pitää selvittää.

Ja paljon muutakin on tehty, mutta tekemistä edelleen riittää, siksi, toivonkin että valtuustossa jälleen on yhteistyön rakentajat, tulevaisuuteen näkijät ja nykytilaa kunnioittavat päättäjät. Käytä siis äänesi, anna se kehitykselle ja tulevaisuudelle, se on paras tapa myös arvostaa olevaa. Olen käytettävissä, numerolla 65 ja Sdp. 

yt. Ulla 

Avainsanat: kuntavaalit, tulevaisuus, osbu, sisäilmaongelmat, julkinen liikenne, kuntalaiset, arvot

Kesälle

Lauantai 5.6.2021 klo 6:39 - Ulla

Huomenta

Ihana aamu, kesä on täällä, tuntuu niin mukavalta,vaikka lomaan on vielä matkaa. Ilta huipentui neuvotteluihin pormestariohjelmaa tehtävistä toiminta muutoksista, joista käytiinkin pitkästä aikaa face to face keskustelua. Sitä olen kaivannut, ihmisten näkemistä ja nyt,kun meitä oli muutamia paikalla,oli se iloista Ja rakentavaa. Neuvottelut eteni myös hyvin, paikalla oli ryhmien pj:t ja pormestarit. Keskityimme eri toimintatapojen syventämiseen sekä roolien kirkastamiseen. Puheissa oli ryhmäpuheenjohtajien rooli ja sen linkittyminen ryhmään sekä pormestareihin, johtoryhmien avoimuus ja esitettävien asioiden vuosikello mm. Valtuustoa edeltävissä tapaamisissa. Näistä on tärkeää sopia, koska siten asioiden käsittely sujuvuus etenee ja päätöksenteko jouduttUu. Perjantai illan kokous kylläkin oli harvinainen, yleensä ne illat on pyhitetty perheelle ja vapaaksi kokouksista, taisi olla jopa ensimmäinen laatuaan tällä kaudella. Mutta tärkeän asian osalta kokoonnuttiin, siksi tarpeellinen. Hyvät rakenteet ovat edellytys asioiden oikeanlaisella sujumiselle, koska asioiden käsittely, varsinkin isojen vie aikaa.

Harvoin tulee ajateltua, mitä jonkin asian eteneminen valmiiksi ottaa aikaa, mm.kaavojen valmistelussa menee helposti 3-4 vuotta, ennenkuin se on valmiina. Voi kuulostaa hitaalta, mutta on tärkeää että valmistellaan ja edetään oikein, jotta saadaan sitten valmiiksi ja käyttöön. Olen itse ja joku on kysynytkin, roolistani kuntakehityslautakunnassa, sairaanhoitajana....koen sen todella mielenkiintoiseksi ja tärkeäksi, esteetön rakentaminen ja näkökulmien tuominen esille silloinkin, kun käsitellään vaikka jonkin palveluasumisen kaavaa, on tärkeää. Yhtälailla terveysturvallisuus koulujen ja päiväkotien osalta jne. olen tykännyt tästä tosi paljon.

Olen saanut myös muutamia kuntalaispalautteita, ja ne ovat tuntuneet mukavilta, arvostan niitä suuresti. Minulle voi myös esittää kysymyksiä, jos jokin askarruttaa. palomulla@ gmail.com on sähköposti, josta tavoittaa.

Vaalien viimeinen viikko alkaa olla käsillä, ennakkoäänestys päättyy 8.6 ja varsinainen äänestyspäivä on sitten viikon päästä sunnuntai 13.6. Käykää ihmeessä innokkaasti uurnilla, se on sinun mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Minun numeroni on 65 Tuusulassa, jos ajattelet,että voisin edustaa sinua.

Lupaukset nousee myös esille ehdokkaiden puheissa, itse en varsinaisesti lupaa, eikä kukaan yksin pystykään luvata jotain yhtä asiaa. Mutta sen lupaan, että arvomaailmani näkyy politiikassa, niitä tärkeitä näkökulmia ovat oikeudenmukaisuus, rehellisyys, arvostus, tasavertaisuus  ja rohkeus ottaa kantaa, puhua asioiden puolesta. Toivoisinkin, että valtuustossa olevat käyttävät oikeuttaa ottaa kantaa, rakentaa asian etenemistä neuvottelemalla ja yhdessä tekemällä, enemmän. Aika ajoittain on melko hiljaista, kun taas  itse ajattelen,että valmistelun suuri työ saa kunnian silloin, kun valtuutetut ottavat kantaa, mitä ja miten tulisi asioita edistää. Päätöshän on sitten demokratian ydin, jonka puolesta toimimme.

Ai niin, valmistuin eilen ergonomiaohjaajaksi, oli hienoa. Työnantajan satsaus, meitä valmistui 15 ja saimme monia ennaltaehkäisevän ergonomia oppeja, viedäkseen niitä arkeen. Hyvä työilmapiiri syntyy välittämisestä, yhdessä tekemisestä ja tiedon jakamisesta. Itseä viehätti erityisesti aivoergonomia, sillä se miten täytämme tai emme, päämme ajatus ja tekemistulvalla, on suora yhteys tuloksellisuuteen.  

Politiikassakin tarvitaan viisasta aivoergonomiaa, jotta yhteiset hyvät asiat toteutuvat ja syntyy hyviä päätöksiä. Niitä kohti siis, mutta ensin viimeinen vaaliviikko ja kesän ihanuus. Ihanaa viikonloppua sinulle.

yt. Ulla 

Oodi Hoitotyölle

Keskiviikko 2.6.2021 klo 6:53 - Ulla

”Kuka minua hoitaa”...

Uskon vahvasti kehittämiseen ja siihen,että hoitotyössä näyttöön perustuva hoitotyö on se,mihin hoitotyön kehittämistä tulee viedä. tutkittu tieto ja sen jalkauttaminen arkeen on edellytys hyvälle ja laadukkaalle hoidolle. Olen aina ajatellut niin ja toiminut sen parhaaksi. Työssäni myös tämä näkyy, hoitotyön keinojen valinnassa. Tässä päivässä sairaanhoitajat ja muut hoitoalan työntekijät, ovat korkeastikoulutettuja osaajia, joiden toimintaan tuleekin luottaa. Mutta meistä on pula, laajasti koko Suomessa...millä se ratkaistaan?

Monesti keskusteluissa vilahtelee palkka, osaaminen, työperäinen maahanmuutto, mitoitus, rakenteet, työnantajan maine jne. Tärkeitä näkökulmia, joiden vaikutus osaltaan on ihan totta. Vasta tällä viikolla eduskunnassa kuultiin,että palkka-asiat päätetään työmarkkinapöydissä, kyllä, mutta...

Kuultiin myös,että valtio on mm.korona-aikana nostanut valtion avustuksia, käytettäviksi eri asioihin ja tarpeisiin, miten ne kohdentuu, on kuntien asia. Tai millaisia säästötavoitteita asetetaan, on myös kuntien asia. Voiko vähällä saada enemmän,kun miettii nykyistä tarvetta? Ja ,vaikka ennen kulut oli pienemmät ja kaikki oli  hyvin, niin terveydenhuollon kustannukset ovat kasvaneet ja mikä tietysti hienointa,yhä useampaa voidaan hoitaa. Mutta yhtälö ei oikein toimi. Ennen oli silloin, palvelut oli ehkä erilaiset, mutta tilanne on aika erilainen tänään. Maailma on muuttunut.

Osaamisen osalta, jo nyt sh koulutus on 3,5 - vuotinen ja edellyttää yo-tutkintoa tai lähihoitaja opintoja alle (jotka myös 3 vuotta). Eli peruskoulun jälkeen sairaanhoitajat opiskelavt kaikkiaan 6.5 vuotta.

Työperäinen maahanmuutto, erittäin tervetullutta ja siihen tulee liittää tietysti ammmatin päivitys heti Suomessa. Monista maista tullessa ammattitutkinto on hyvin kaukana Suomen sh- pätevyydestä, meillä pätevyysvaatimukset ovat paljon korkeammat. Mutta isompana ongelmana näen tässä, haasteen prosessin kehittämisessä sujuvaksi, jotta kotoutuminen tulee sujuvaksi. Sen eteen tulee vielä ponnistella.

Mitoitusta on vasta säädetty eduskunnan toimesta hyvä niin, ongelmaksi tulee vain se,että hoitajia ei ole. Rakenteet monissa paikoissa ovat ajaneet tilanteen sellaiseksi, että hoitajat vaihtavat alaa. Ei ole kuin hetki aikaa, kun meilläkin keskusteltiin siitä,että sairaanhoitajan työnkuva ei voi olla pyykinpesua,kotitöitä jne. kun samaan aikaan asukkaat tarvitsisivat sairaanhoitoa. Mutta rakenne oli ajettu tähän, jostain syystä, nyt sitä taas puretaan. Arjessa kuitenkin, resurssien oikea käyttö ja kohdentaminen tuo sitä kustannustehokkuuta, sekä työllistäviä vaikutuksia laajemminkin.  Meidän tulisikin tukea työllistymistä monin tavoin tässä hetkessä ja ottaa mukaan myös tukipalvelutyö, todellinen moniammatillinen työyhteisö. Näin vähäinen hoitotyön resurssi kohdentuu oikein,siihen mihin tarvitaankin.

Kaikki nämä edellä mainitut asiat ova totta, mutta isoin pulaaan johtava syy on ollut ehkä  arvostuksen puute, vaikka toisaalta kansalaiset sanovat arvostavansa hoitotyötä. Se miten terveydenhuollon työnantajista ja työstä puhutaan, saattaa hyvinkin vaikuttaa arvostuksen kokemukseen. Miten työstä puhutaan ylipäänsä?  Kuka haluaa olla työssä,jossa leimautuu koko ajan siten, että asiat on huonosti? Jatkuva keskustelu asioiden ja paikkojen huonoudesta, jatkuva moite jonoista ja rakenteista? olitpa sitten työssä yksityisellä tai kuntasektorilla. Varmasti kehitettävää on aika paljon, ennenkuin uudet toimintamallit ja tavat tulee arkeen sujuvaksi, mutta ei kaikki ole huonosti, ei tokikaan.

Meillä on paljon hyvää,se tuleekin nostaa esille,jotta tulevat ammattilaiset pysyvät alalla,nyt jos koskaan moni taas jännittää yhteisvalinnan tuloksia. Hakijoita oli, ala vetää kyllä,mutta työelämän ja maineen tulee vastata todellisuutta, jotta alalla pysytään.

Meillä on arjessa upeita kohtaamisia, autetuksi tulemisen hetkiä, mielettömän upeita työyhteisöjä, kollegoita, hyvin hoidettuja potilaita ja perheitä. Hyvää arjen työtä, itse olen onnekkaasti aina saanut tehdä työtä upeiden moniammatillisten kollegoiden kanssa. Ja edelleen on näin nykyisessä työssä.

Mutta näkyykö se hyvä yleensä? Ei ainakaan kovin paljon  puheissa, some teksteissä tai lehtien jutuissa. Ja vaikka rakenteissa olisikin haastetta, niin kannustan pohtimaan puhumisen kulttuuria siitä hoitajan näkökulmasta. Miltä se tuntuu siellä arjessa,työn touhussa? Jaetaankin hyvää,koska sitä on.

Olen melko harmissani tästä kriittisestä keskustelusta ajoittain ja pahoillani meidän hoitajien puolesta. Koitetaan kuitenkin jakaa hyvää ja pitää positiivinen vire yllä, jotta tulevaisuudessakin meitä alan ihmisiä riittää.

Ehkä annan sinulle vinkin, mieti omalla kohdallasi joku hyvä kokemus tai kohtaaminen,perheenjäsen hoidossa tai itsellä, kirjoita siitä lehteen tms. Anna kehujen kuulua.

Yt. Ylpeä Sairaanhoitaja, Hoitotyön esimies 

Kuntavaaliehdokas, Tuusula Sdp 65

Ulla Palomäki

Toiseksi viimeistä viedään

Maanantai 31.5.2021 klo 21:32 - Ulla

Ilta

Valtuustokauden toiseksi viimeinen kokous ja näissä tilanteissa on tapana pohdiskella mennyttä aikaa. Paljon on tehty, ja paljon on huomattu erilaisia asioita, joita tulee edelleen kehittää. Illan valtuustossa on monia asioita, niistä ehkä arviointikertomus on hyvin merkittävä, se on kooste siitä, miten meni? Isona kokonaisuutena, siihen kannattaa tutustua kunnan verkkosivuilla. Muutama nosto siitä:

Nuorisovaltuuston edustaja toi esille nuorten selviytymisen ja opintotarpeet? Opiskelijoiden etäopetukset ja erityisryhmien erityisen tuen asiat. Isona asiana Tuusulassa on se, että erityisen tuen ryhmiä on lisätty. Tuusulassa on 1 laaja-alainen erityisopettaja 100 oppilasta kohti, ihan huikeeta. Tavallista on että, monissa kunnissa suhde on 1/250 oppilasta. Erityisryhmiä on myös integroitu normaali luokkiin ja se on mielestäni hieno juttu. Nimittäin erilaisuus on erityistä, mutta ei erikoista. Tuki viedään sinne missä oppilaat ovat ja niin sen kuuluukin olla.

Uusi henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto oli myös etänä paikalla ja hän esittelikin henkilöstökertomuksen. Sieltä nostona mm. Tuusulassakin varhaiskasvatus on ala, jossa aina hakijamäärät ei ole riittäviä, mutta siihen tietysti voidaan vaikuttaa työnantajan ratkaisuilla ja palkkakehityksellä, suotuisaksi. Ammattilaisista myös kasvatuksessa on kilpailua koko pääkaupunkiseudulla Ja kunnan tuleekin olla sen osalta hereillä. Kokonaisuutena Tuusulassa tehdään upeata varhaiskasvatus- ja opetustyötä. Toki arviointikertomus sisältää paljon asioita kaikilta muiltakin toimialoilta, tosiaan kannattaa tutustua.

Omaa matkaa seuraavaksi:

- Menneen kauden olen ollut kuntakehityslautakunnassa ja ilolla olen seurannut kaudella kaavojen vahvistumista. Siitä kertoo Yli 400 asunnon valmistuminen Tuusulaan. Ja se taas luo mahdollisuuksia kasvulle. Yritystonttipuolella vielä on tehtävää, varsinkin Hyrylän osalta. Mielenkiintosta, illassa esitettiin, että Haukkamäen myynnin yhteydessä sovittu kunnan vuokratalon rakentaminen jätetään pois? Siis meillä on edelleen kunnanasunto jonossa lukuisia hakijoita ja me tarvitsemme uusia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Silloin kun kunnalla on omia kohteita, samalla voidaan hillitä vuokra-asuntojen vuokra tasoja yleisesti. Hämmentävää...No asia kuitenkin meni läpi ja Rykmentinpuiston alueelle nousee kunnan oma vuokratalo. No tätä edelsi polveileva keskustelu siitä, millaista rakentamista ylipäänsä Tuusulaan pitäisi tuoda.Näkökulmia on monia, niinkuin kuuluukin. Mutta on myös hyvä muistaa, että se millaisia asuntoja ihmiset haluaa on muutoksessa ja muuttunut jo. Kaikki eivät halua omakotitaloa sittenkään.

Monien vaiheiden jälkeen kokous eteni, mutta jos illasta jokin jäi erityisesti mieleen, on se muutama asia

- johtamisjärjestelmän arviointi ja muutokset palautettiin uudelleen valmisteluun ja sitten kesäkuun lopussa käsitellään uudelleen, tällä valtuustolla. Isoin kysymys on, kenellä on esittelyoikeus, pormestarilla vai kansliapäälliköllÄ? Toki keskiryhmien ehdotus siirtymisestä takaisin kunnajohtaja malliin, johti äänestykseen siinä sivussa, tulos oli 39 EI siirrytä, 10 siirrytään ja 2 tyhjää, siis selkeä kannaotto valtuustolta. Jatketaan pormestarimallissa, minusta se on erittäin hyvä, tulokset puhuu puolestaan.

- emme ehkä sittenkään Tuusulassa ole ottaneet riittävää digiloikkaa, neuvotteluihin osallistuminen ei onnistu hybridinä lainkaan...ja sitä ei kokousta johtavatkaan kyenneet hoitamaan, erillisiä linkkejä ryhmille ei saatu, este minusta demokratialle, toivon todella että seuraavassa kokouksessa näin ei enää tapahdu. No päätöksiin päästiin kuitenkin, hyvässä yhteishengessä, hybridi kokoustaminen on taas tällä hetkellä turvallisin vaihtoehto. 

- toisena asiana, erään valtuutetun harmillisen ikävä puhe kollegoista, joita valtuutetut on, tuntui hyvin ikävältä kuunnella. Toivoisin että me kuitenkin maltetaan henkilöittämistä, vaikka kritiikkiä saakin esittää, mutta sillee arvostaen ja toista kunnioittaen. 

Joskus kokoukset venyy, ei tokikaan aina. Nyt on pitkä vuosi takana ja etäkokoustaminenkin on haastavaa, mutta kokonaisuutena hyvin on selvitty.Siitä kiitos meille kaikille. 

Lopuksi yksi haikea asia...

- Yksi super positiivista valtuutetuista Ilona Toivonen oli viimeisessä kokouksessaan, hän muuttaa pois paikkakunnalta, yli puoluerajojenkin tätä vihreää tyyppiä jään kaipaamaan. Kaikkea ihanaa sinulle Ilona ja kiitos niin monista upeista sanoista tässä matkan varrella <3

Olipa kokous, vaalit tulloo, oletko valmis.

yt. Ulla

#Kuntavaaliehdokassdp65

Pelastetaan terveyskeskukset

Sunnuntai 30.5.2021 klo 7:44 - Ulla

Kannanotto Pelastetaan terveyskeskukset some kampanjaan, Lääkäriliitolle, 

Alueella on kuntayhtymä ja kylien terveyskeskukset ovat olleet keskustelussa, lopettamisen ja tiivistämisen suhteen.
Tuusulassa ei tule lopettaa terveyskeskuksia mistään keskuksesta, ne ovat alueelle elinehto.
Ikäihmisten ja lapsiperheiden pääsy lähipalveluina tulee turvata, myös laboratorio ja kuvantamispalvelut. 
Terveyskeskukset tarvitaan koska
- ikäihmisten ja perheiden palvelut tulee olla lähellä, omaa autoa ei ole, julkista liikennettä ei osin ole ja matkakustannukset kasvaa suhteettomiksi Kelan omavastuullakin
- ennaltaehkäisevä ja ajoissa puuttuva terveydenhoito vähentää raskasta palvelutarvetta erikoissairaanhoidossa, joka nytkin on ylikuormitettu.
-palvelujen kehittäminen liikkuville kuntalaisille on ok, kuntayhtymässä yli kuntarajat ylittävänä palveluna. 
Yt. Ulla Palomäki, sairaanhoitaja, Hoitotyön esimies , työssä perusterveydenhuollossa.

Hyvän näkeminen on asenne

Perjantai 28.5.2021 klo 21:49 - Ulla

Hyvän näkeminen on asenne....

Tänään havahduin erityisesti tähän, nimittäin vaalikuume näyttää olevan nyt kovassa nousussa, mahtaako mittarin asteikko riittää? Sosiaalinen media käy ylikierroksilla tai lähinnä siellä kirjoittavat. Katsoo minkä vaan kunnan poliitikka ryhmiä, aika usein samat henkilöt päivästä toiseen postaavat näkemyksiään... "Tuo on huonosti, nuo eivät onnistuneet, nämäkään ei toimi, ei tuo noin pidä olla, taas ei kuunneltu, kukaan ei näe, tuo on ruma, kaava on väärin, ei sitä tai tätä jne." Huomaatkos sinä tätä?  Pelkkää negaa, ihmetellä täytyy, että miten ihmeessä, eikö mitään hyvää ole missään? Siellä mennään myös ihan henkilötasolla ja itseasiassa hyvän dialogisuuden tilalle on tullut osalla vaikenemisen kullttuuri. Sanoo mitä vaan, se kääntyy itseä vastaan, vaikka kuinka neutraalisti yrittäisi...aika merkillistä. Tuusulan ryhmä on myös tätä, ei kiitos, ei voi osallistua, koska dialogisuudesta ei ole tietoakaan. Se on tavallaan sääli, koska olisi niin hienoa käydä avoimia reflektoivia keskusteluja upeiden tyyppien kanssa, joita meillä normaali ajassa on paljon.  Varsinkin nyt korona aikana, kun live kokoukset ovat jääneet pois, kohtaamista ei tapahdu senkään vertaa. Vai onko kuitenkin niin, että verkossa, ilman lähikohtaamista, onkin helpompi sanoa aika ilkeitäkin asioita en tiedä, mutta surullista se on.

Itse näen mm. että Tuusulassa on valtavasti hyvää, asioita on edennyt, luonto on kauneimmillaan ja kesä on taas täällä. Halu tehdä tulevaisuudessakin yhteisen hyvän eteen työtä on korkea. Vaikka jotkut ajatukset olisivat itselle vieraita, en koe tarpeelliseksi lähteä mitätöimään toista. Uskon vahvasti myös, että hyvin pieni osa ihmisistä tekee äänestyspäätöksiä sittenkään pelkästään somen varassa, ainakin toivon niin. Nämä vaalit ovat hyvin haastavat ja onkin mielenkiintoista nähdä tulema.

Olen lukemattomia kertoja tuonut esille, mikä kaikki on edennyt meilläkin viime vuosina, se on vaatinut valtavasti yhteistyötä ja yhdessä tekemistä, ja kausi onkin ollut sen suhteen hieno, kiitos siitä kaikille. Tosi asia kuitenkin on, että yksikään ryhmä ei meilläkään Tuusulassa saa sellaista ylivoimaa, että voisi päättää piittaamatta muista? Ja nyt jos se yhteistyön siemen rikkoutuu, voi olla vaikeaa jatkaa vaikka olisikin suurin ryhmä? Kuka haluaa tehdä yhteistyötä jonkun kanssa, joka nyt ennen vaaleja on valmis romuttamaan kaiken? Tai, että joku oikeasti ajattelee, että vain hän yksin on saanut asiat eteenpäin, hämmentävää...senkin sain lukea tänään.

Toki hyvän näkeminen on asenne, miten haluaa ympäristöään tai asioita nähdä. Minulle se on tietoinen valinta, voimaannuttaa ja palkitsee. Vaikka joskus asiat ovat huonosti, on siinä pelissä kuitenkin hyvän osuus meillä Tuusulassakin huomattavasti korkeampi.

Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä, klassisesti ajateltuna. Minulle se on puoliksi täynnä...aina, lisää mahtuu hienoja juttuja ja kokemuksia.. Koska itseasiassa edes politiikassa ei jaksa mukana, ellei näe jo saavutettuja asioita, missä on edetty, mitä kaikkea se vaatiikaan, että pääsee eteenpäin. On niin hienoa löytää kompromissi ja tuntea, että on omalta osaltaan ainakin tehnyt parhaansa sen löytymiseen. On hämmentävää nähdä todella kova poliitiinen peli jota käydään nyt, asioita annetaan ymmärtää, ikäänkuin yksittäinen ihminen voisi muuttaa...päätöstä...ja ykskaks, tänään ne ovat jo lupaus somessa, ei se niin mene, keskustella voi ja pitääkin aina, virheistä tulee oppia jne. Mutta ei ne muutu mielipiteen perusteella faktaksi.

Maanantaina on jälleen valtuusto, mielenkiinnolla odotan millainen? Mitä asioita tuodaan esille, mistä kaikesta taas saadaan äänestää...korona turvallisuuden vuoksi oli hyvä, että vaalit siirtyivät, mutta nyt kyllä on ajatus, että kaksi viikkoa, sitten jatkuu taas arki...sitä oikeastaan odottaa jo. Toki vaalien jälkeen alkaa sitten neuvottelut, kuka voitti ja kuka saa mitä. Mutta se kuuluu asiaan.

Kaikesta huolimatta hyvän näkeminen asioissa on niin tärkeää kaikkien osalta, ja sitä hyvää meillä on...paljon. Meidän pitää vain nähdä se, tai haluta nähdä se.

Jaksetaan vielä, hetken aikaa, käydään äänestämässä ja ei se huono numero ole, se 65.

ps. meillä on eniten alle 30- vuotiaita ehdokkaana, onpa mahtavaa, koska nuorissa on tulevaisuus ja tulevaisuuttahan me rakennamme, nykyisyyttä arvostaen. Ja ei, kokemusta ja osaamista ei edusta mielestäni se, että silloin 20 vuotta sitten tehtiin...se on arvokasta, mutta maailama muuttuu koko ajan ja nyt on nyt.

yt. Ulla

Nyt saa äänestää

Keskiviikko 26.5.2021 klo 20:10 - Ulla

Heips taas

Ennakkoäänestys alkoi tänään ja kestääkin poikkeuksellisesti kaksi viikkoa. Ja sitten varsinainen päivä kesäkuun puolivälissä. Tänään myös tuli sähköpostiin arviointikysely niin lautakunnan kuin valtuustonkin toiminnasta menneellä kaudella. Miten on onnistuttu?

Isoja asioita on edennyt, ensimmäinen pormestarikausi on tulossa päätökseen, mutta jatkoa seuraa. Näinä vuosina on toki puolivälissä kautta tarkennettu ja pohdittu väliarviointia, kokonaisuutena miten meni ja korjaavia liikkeitä on tehty, mutta paljon on vielä tehtävää. 

Missä sitten onnistuttiin? Se on paljon siitä kiinni mistä sitä katsoo, kuntalaisen vai poliitiikan näkökulmasta? virkamiehen vai pormestarin näkökulmasta? Tiedän, että niin pormestari kuin apulaispormestaritkin tekevät työstään omaa arviota. Jos tarkastellaan eteenpäin menneiden asioiden tai tapahtumien näkökulmasta kuntalaisena, voi jokainen sulkea silmänsä ja hetken muistella. Muistella, mitä kaikkea on ympäristöön tullut, mikä on muuttunut?

Tuusulaan valmistui ennätysmäärä asuntoja 2020-2021, yli 400, se on paljon. Enemmän kuin pitkiin aikoihin. Hyrylään useita kerrostaloja, omakotitaloja jne. Myös muualle kuntaan, Jokelaan Pertun alue, jossa srk tontit. Linjapuiston alue Kellokoskella jne. Ennenkuin yksikään asunto on fyysisesti rakennettu, sitä edeltää joskus vuosienkin työ kaavoituksen ja ympäristön puolesta. Virkamiehet ovat tehneet valmistelutyötä valtavasti ja siinä on myös onnistuttu. Kaavoja saatiin lainvoimaiseksi mittava määrä. Myös Peltokaari Jokelassa, tonttien myynti on lähtenyt liikkeelle, valtava ponnistus, mutta vihdoinkin ja sielä puiston rakentaminen on jo liikkeellä myös. Alue alkaa muodostumaan viihtyisäksi kasvukeskittymäksi radan varteen. Lisäksi Hyrylässä Lahelan tontit, Anntilanranta ja Rykmentin puisto, mitä muuta?

Sisäilma ongelmiin otettiin alusta saakka linja, ei enää. Tämän myötä käynnistyi monenlaisia hankkeita. Monio uusinta kierroksen jälkeen sai lainvoiman, rakentaminen alkaa tuota pikaa. Kellokosken koulukeskus valmistui remontin alta. Martta Wendelin päiväkoti, rakentaminen alkoi jo. Tuusula on matkalla kohti kasvatuksen ja sivistyksen kärkikuntaa, ja se on huikea tavoite, mutta myös mahdollinen. Palveluverkkoselvitykset kaikissa keskuksissa saatiin liikkeelle. Rakennetaan tulevaisuuden Tuusulaa, yhdessä. Ei aina tule ajateltua sitä, miksi erilaiset hankkeet tuntuvat kovin hitaasti etenevät, mutta kokonaisuudessa valmistelun määrä on mittava.

Kunnan asukasluku on  pitkästä aikaa plusmerkkinen, huikeata. Tämä jos jokin on tärkeää, koska kaikki satsaukset edellyttää myös asukkaita. Meidän tuleekin huolehtia palvelujen riittävyydestä kunnassa. Se, missä emme ole onnistuneet vielä niin hyvin, on yritystontit, varsinkin Hyrylässä, sen eteen vielä pitää ponnistella, jatkossakin. Jokelan tilanne tältä osin on aika hyvä, samoin Kellokosken.

Lähiliikuntapaikat, lukuisia ympäri kuntaa, upeata. Virkistyskäyttöön, Fjälbö, Sarvikallio ja monet muut. Asuntomessut 2020, saatiin kuin saatiinkin pidettyä, vaikka korona tuli ja laittoi Tuusulankin sekaisin. Viimeiset puolitoistavuotta olemme olleet korona eristyksessä, välillä tartunta lukemat nousi huikeaksi, työttömyys lisääntyi, lomautukset  ja tapahtuma-alan alasajo, inhimillistä ja aineellista kärsimystä paljon. Siltikin, siitä ollaan vähitellen selviämässä. Itse uskon, että paluuta normaaliin vähitellen voidaan lisätä.

Poliittisten ryhmien ja näin ryhmä pj:n näkökulmasta ilmapiiri on vaihdellut, pääasiassa huikea yhteinen tekeminen, monen vuoden jälkeen,voimme sanoa saanemme myös merkittäviä tuloksia. Asioista ollaan oltu välillä aika paljon eri mieltä, kuitenkin kokonaisuutena konsensusta on löydetty, päätöksiä on saatu aikaan. Kunta on muuttunut melko paljon tällä kaudella ja uskon, että se on kuntalaisille mieluista. Toki, se on edellyttänyt myös valtavaa taloudellista satsausta, mutta mm. Sisäilmaongelmissa ei muita vaihtoehtoja ollut.

Terveyspalvelujen osalta meidän tulee jatkaa edelleen ponnisteluja, jotta koko kunnan alueella ne säilyvät. Terveysasemat tulee säilyttää niin Kellokoskella, Jokelassa kuin Hyrylässäkin. Lähipalveluista ei saa tinkiä, varsinkaan heidän kohdalla, joilla kulkeminen on haastavaa. Yhteistyötä tässäkin yli kuntarajojen voidaan tehdä oikein hyvin ja on tehtykin, mm. HUS rtg ja laboratorio palvelut, yli kunnallisena.

Omalta osalta voin sanoa tehneeni valtavasti tausta töitä ja olen osallistunut laajasti keskusteluun, kokouksiin, pitänyt puheita jne. Tehnyt aidosti parhaani, rakentanut yhteistyötä ja vienyt asioita eteenpäin. Nyt on aika vaalien ja nähtäväksi jää, millainen valtuusto tulee jatkamaan työtään. Ilolla ja jännityksellä sitä odotamme, varmaan kaikki. Mutta jos koet, että olisin äänesi, voit äänestää minua numerolla 65.

Iloa iltaasi!

yt. Ulla 

Kuntalaisten kysymyksiä

Tiistai 25.5.2021 klo 6:50 - Ulla

Huomenta

Face sivuilla kuntapolitiikkaryhmässä kysyttiin, miksi demareiden vaalimainoksessa lukee Turvallinen Tuusula, koitin avata tätä hiukan. Yhtenäinen mainostaminen on myös meillä ollut aina, edellisellä kerralla oli Pidetään kaikki mukana ja nyt tämä. Kysyttiin myös, onko nyt jokin niin hullusti kunnassa,että erikseen pitää mainita?

Turvallisuus on monisyinen asia, se on myös subjektiivinen kokemus, onko oloni turvallinen? Mutta alla hiukan omia ajatuksia siitä.... 

” Kiitos kysymästä, Minulle turvallisuutta on mm. se että jokainen voi kokea tulevansa aidosti kuulluksi ja kohdatuksi Tuusulassa. Ja että tarvittaessa saa tukea sekä apua, ketään ei jätetä yksin.
Turvattomuus näkyy meilläkin mm.nuorten syrjäytymisenä, mielenterveyden haasteina,päihdeongelmina, yksinäisyytenä. Turvattomuus on myös subjektiivinen kokemus ja kuntalaisten kuuleminen onkin tärkeää. Osallisuus ja osallistaminen ovat keinoja saada kaikki mukaan. Toki tarvitaan vahvoja tukitoimia monella tavalla myös.Meillä on paljon tehtävää,jotta jokainen voisi osallistua yhteiskunnassa vaikka tuettunakin,olemaan tarpeellinen ja tärkeä. Mistä se johtuu,varsinkin eletty korona aika on lisännyt monella tavalla turvattomuutta,kun yhteiskunta on sulkeutunut. Teimmekin joulukuussa aloitteen,koronan aiheuttamien haasteiden selättämiseksi,aloite on valmistelussa,mutta toimenpiteet kunnassa on kuulemma jo aloitettu. Varmasti meillä riittää Tuusulassakin  em. asioiden myötä tekemistä,paljonkin. Turvallinen Tuusula kuvaa myös meidän ajatusta ja arvoja siitä, mihin haluamme myös kiinnittää huomiota erityisesti. Ihmisten hyvinvointi, on edellytys kunnan kasvulle ja työn tekemiselle.”

Kuntapolitikkona oleminen on vaativa tehtävä, päätöksiä tehtäessä tulee pohtia asioita monelta kantilta. Päätöksen teko ei myöskään aina ole helppoa ja se perustuu usein monenlaiseen tietoon. Asioiden valmistelu, virkamiesten tuottama data, todelliset luvut ja jopa asianomaisten haastatteleminen voi olla päätöksen taustalla. No, aina tietysti löytyy heitä, jotka vähättelevät tai kyseenalaistavat, viime aikoina olen lukenut lauseen ”oman kylän ehdokaskin äänesti asian puolesta, liittyen Linjamäen koulun lakkauttamiseen.” Näin tein, mutta en mitenkään heppoisin perustein, asia oli minullekin vaikea. Asiaa edelsi monta juttua

- osallistuin evaukseen, kuntalaisiltaan Kellokosken koululla, siellä tuli myös muita varovaisia ajatuksia tulevasta. Kaikki ei ollut ehdotonta vastusta kuten annetaan ymmärtää. Mutta kaikki eivät kylällään ajatuksia tuo esille. 

- haastattelin ennen koulussa olleita, sekä ihan hetken aikaa sitten Kellokoskelle siirtyneitä lapsia ja kylällä asuvia tulevien koululaisten vanhempia. Sain monia vastauksia: lasten päivähoito on Kellokoskella, joten luontevaa jatkaa Kellokosken koulussa. Siirtyminen isoon kouluun, on haastavaa olisin ehdottomasti halunnut käydä koulun alusta saakka Kellokoskella, täällä ei oikein ollut kavereita. Opetus  on erilaista, ollaan eri tahdissa ihan ja ei ole helppoa ryhmäytyä uuteen sitten 5 luokalla. Näin on aina ollut, myös 1980- 1990 luvulla koulua käyneet aikuiset kokevat näin, ainakin osa, heitäkin jututin. Huoli oppilaspalveluista on suuri, lasta pitäisi kuljettaa edestakaisin päivän mittaan, kun tiedämme niitä sitten tarvitsevamme jo nyt. Iltapäiväkerho on Kellokoskella, ei työssä olevana ole mahdollista siirtää lasta kesken päivän. jne. Monia ajatuksia.

- lisäksi omat lapset, 2/3 sta on käynyt tuota koulua, ovat jo aikuisia. Siihen aikaan koulussa oli sellaiset >50 oppilasta, koulu sujui yhdysluokilla ihan ok,mutta siirto Kellokoskelle oli rankka, siihen liittyi monia juttuja, ikäviäkin. Ei ollut helppoa lapsille. Lisäksi lähes päivittäistä kuljettamista edestakaisin tarvittiin meilläkin, joka oli haastavaa työssä käyvänä. Piti järjestää mummot ja kaverit hätiin.

- alueelle ei ole odotettavissa lisärakentamista ihan uusien tonttien muodossa , kunnalla ei ole alueella maata kuin hyvin vähän, yksityiset maanomistajat eivät ole myymässä maitaan, eivät ole myyneet aikaisemmin, eivätkä varmaan jatkossakaan. Siihen en mitenkään usko, alue on vilejlysseutua ja kylämäistä miljöötä, se on arvo. 

- Kellokosken kouluun on matkaa n. 3,5 km sinne menee pyörätie, ja toivon todella, että pienet lapset saavat koulukuljetukset ns.takametsästä ja niittykulmantieltä, myös muilta vaarallisilta tien osuuksilta. 

- lisänä valmistelusta, tulevan syksynä koulussa olisi ollut 21 oppilasta, luokilla 1-4 ja yksi opettaja, miksikö? Koska jokaisella oppilaalla Tuusulassa on ja tulee olla oikeus tasalaatuisen opetukseen ja resursseihin. Lisäksi monet oppilashuollon palvelut ovat saatavissa Kellokoskelta, mutta ei niinkään Linjamäessä. Olisiko oppilaiden oikeus hyvään, tasalaatuisen luokkakohtaiseen opetukseen säilynyt? Minusta ei. Oppilasennusteen mukaan tulevaisuudessakaan kouluun ei ole tulossa oppilaita, nämä ennusteet löytyy kyllä kunnan sivuilta. Lisäksi, kaikkien näiden vuosien aikana lähialueella jokainen olisi voinut hakea koulupaikka vaihtoa Linjamäkeen, kuitenkin oppilasmäärät ovat pudonneet vuosi vuoden jälkeen. Valitettavasti tähän on tultu monien vuosien saatossa. 

No päätös on tehty ja olen toiveikas, että Tuusulassa pystyttiin tekemään linjaus koulujen oppilasmääriin ja koulujenkokoihin ja kyllä, minullekin pienemmät koulut ovat tavoite, ns. Kyläkoulut, mutta sitten taas, toinen ääripää tulee huomioida. Se on lasten oikeus ja turva tulevaisuuttakin ajatellen. Heillä tulee olla hyvät mahdollisuudet ponnistaa tulevaan. Toki ymmärrän senkin, että asia on merkittävä muutos alueelle ja osa on hyvin pettyneitä ratkaisuun. 

No mitä päätöksestä seurasi, pahaa mieltä joillekin, mutta ehkä hassuinta, minua ei enää tervehditä kylällä muutamien ihmisten toimesta. Kestän sen kyllä, koska voin seisoa päätökseni takana, selvitin faktat, tein taustatyötä paljon, päätös ei perustunut mutuun.  Olen asunut täällä yli 20 vuotta, olen tullut tänne Jokelasta avioliiton myötä, viihtynyt omassa rauhassa oikein hyvin, mutta tunnistan myös pienen kylän historian ja siihen kuuluvat.

Päättäjänä toimiminen on joskus aika rankaa ja silti monet haluaa jatkaa, niin minäkin, katsotaan sitten kuinka käy.

Iloa päivään

yt. Ulla ehdokas nro 65 sdp

Tulevaisuus on täällä

Lauantai 22.5.2021 klo 23:19 - Ulla

Iltaa

Ennakkoäänestys alkaa ensiviikolla, 26.5-8.6 kaikilla on mahdollisuus jo antaa äänensä. Tuusulassakin perinteisten paikkojen lisäksi, ainakin Hyrylässä on mahdollisuus äänestää ulkona, drive in paikalla. Korona turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Varsinainen äänestys päivä onkin sitten 13.6, eli vajaa kuukausi aikaa. Voikin sanoa, että Tulevaisuus on täällä. Omat muutamat tienvarsimainokset veimme tänään koko perheen voimin, ympäri kuntaa, Jokelaan, Kellokoskelle ja Hyrylään. Kun tällä valtuustokaudella olen toiminut sdp valtuustoryhmän puheenjohtajana onkin mm. ryhmäpuheenvuorot ( ne pitää yleensä ryhmän pj)olleet mainio tapa peilata nykytilaa ja tavoitteita koko Tuusulassa. Pohdiskella mitä ja miten, me haluaisimme Tuusulaa viedä eteenpäin?  Ryhmäpuheenvuorot rakennetaan meillä yhdessä, ennakolta keskustellen oman porukan kanssa. Mitä halutaan nostaa esille? Mitä painottaa? Niitä pidetään keskeisten valtuustojen yhteydessä, esim. kun talousarviota tai tilinpäätöstä käsitellään, myös seminaareissa päätös sanojen aikaan. On ollut mahtavaa olla siinä roolissa mukana ja tietysti erityinen luottamuksen osoitus ryhmältä. Kiitos siitä.

Minulle Tuusulassa on tärkeää monet asiat, vaikka Hyrylä on pääkeskuksemme, on meillä kaksi pohjoista keskustaa myös, niitä ei tule jättää toistensa varjoon. Jokelassa sekä Kellokoskella lähipalvelut tulee säilyttää myös jatkossa. Terveysasemat, laboratorio, kauppa palvelut, asiamiespostit, päivähoito, koulut ja liikkumisen mahdollisuudet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Ne mahdollistavat keskusten elinvoimaisuuden ja houkuttelevuuden myös jatkossa. Myös asumisen erilaisuutta tulee tukea. Vaikka palveluita varmasti kehitetään, vaikka ajat ja asiat muuttuvat, tulee kunnan edunvalvonnan pitää huolta mm. terveyspalvelujen säilymisestä kylissä, Jokelassa ja Kellokoskella. Sitä varten meillä on päättäjät myös Keusoten päätöksenteossa. Palveluja tulee kehittää ikäihmisten ja lapsiperheiden tarpeisiin, saavutetavuuteen erityisesti. Useinhan me työikäiset voimme käyttää sujuvasti niitä myös työssäkäyntialueillamme, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää autoa tai julkisia välineitä. Pitää päästä lähelle.

Haluaisin myös, että liikkumisen ja virkistymisen mahdollisuudet kunnassa ovat kehittämisen painopisteenä, niinkuin ovat olleet tälläkin kaudella. Nyt varsinkin viimeisen puolentoista vuoden aikana ne ovat osoittautuneet merkittäviksi, kun koronan vuoksi moni asia on muuten estynyt. Aika on ollut raskas kaikille, onneksi rokotuskattavuus Keusoten alueella  kasvaa edelleen, hyvä niin, yhä usemapi kertoo jo saaneensa ainakin 1. rokotteen. Paluu uuteen normaaliin olisi enemmän kuin tarpeellista ja toivottavaa, niin taloudellisesti kuin henkisestikin ajatellen.

Miten tämä kaikki sitten mahdollistetaan? Tekemällä yhteistyötä yli puoluerajojen, maalaamalla samaa tahtotilaa, palvelujen lisäksi meidän tulee tavoitella kasvatuksen - ja sivistyksen kärkikuntana pysymistä, jossa ihan jokainen saa hyvät kasvulähtökohdat. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen laatuun tulee kiinittää huomiota. Lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeää, meidän pitääkin asettaa heidät etusijalle. Hehän ovat tulevaisuus.

Eilen sain mahdollisuuden myös käydä risteilemässä pienellä porukalla korona turvallisesti Tuusulanjärvellä, samalla saimme kuulla Tuusulanjärven taiteilijayhteisön historiaa. Kansalliskirjailijamme elämän vaiheista, säveltämisen mestarista  ja maalaustaiteen guruista, huikeata. Oli myös sykähdyttävää katsella rantoja järveltä käsin, Sarvikallio, Halosenniemi, Onnela ja Lotta museonkin siluettia. Nämä luonto- ja kulttuuriarvot meidän tulee säilyttää jälkipolvillekin. Ne ovat meille Tuusulalaisille juuret ja tulevaisuus. Niistäkin Tuusula tunnetaan. Me tarvitsemme palvelujen ja liikkumisen lisäksi myös kulttuuria, henkistä ravintoa. Jos saat tilausuuden mennä, suosittelen, itselle se oli mahtava kokemus. Miten erilainen Tuusula näkyikin järveltä käsin.

On hienoa asua Tuusulassa, meillä on käsissämme jotain ainutlaatuista. Elämisen moninaisuus on läsnä, joka päivä. On myös ainutlaatuista jälleen olla tavoittelemassa jatkokautta Tuusulan päätöksentekoon, uskon että voin tuoda siihen edelleen rohkeutta, osaamista, tunnetta ja aitoutta, halua sekä kykyä yhteistyöhön ja taitoa nähdä tulevaisuus. Menestystä meille kaikille, tehdään tästä loppumatkastakin rehti ja reilu.

yt. Ulla nro 65

Sairaanhoitajaa tarvitaan myös arjessa

Perjantai 21.5.2021 klo 0:52

Esittelyni Akavan sairaanhoitajat ja Taja -sivuilla

Ulla Palomäki, hoitotyön esimies

SDP

Nro: 65

Olen sairaanhoitaja, hoitotyönesimies ja toimin lähiesimiestehtävissä Keusoten kuntayhtymässä. Perheeseeni kuuluu 3 aikuista lasta, puoliso, 2 koiraa ja kissa. Kotieläimet tuovat arkeen vastapainoa, ulkoilu onkin minulle tärkeä palautumiskeino. Olen kolmatta kautta valtuutettuna ja asettunut ehdolle myös 2021 kuntavaaleihin Tuusulassa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen niin kuntapolitiikassa kuin sairaanhoitajan ammatin kehittämisessä on minulle erityisen tärkeää, olen myös sairaanhoitajaliiton valtuuston varapuheenjohtaja ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen työryhmän jäsen. Hoitotyön äänen tulee kuulua myös kuntapolitiikassa ja meillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa siinä. Valtuutettuna olen toiminut myös kuntakehityslautakunnan varsinaisena jäsenenä koko valtuutettuna olo ajan, onkin tärkeää olla vaikuttamassa esteettömään liikkumiseen ja kaavoitukseen. Me voimme puhua myös erityisryhmien puolesta, tuoden osaamisemme yli toimialarajojen, lisäksi HYTE toiminta edellyttää myös ammattilaisten näkemysten kuulemista. Ennaltaehkäisevä hyvinvointi on kustannustehokasta toimintaa ja lisää kuntalaisten selviytymistä arjessa. Nämä asiat ovat jatkossakin minulle tärkeitä ja niihin haluaisin olla vaikuttamassa.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »