Hymyile,olet elämässä,et piilokamerassa

Maanantai 10.10.2022 klo 19.01 - Ulla

Tänään on Mielenterveyden päivä. Pienet asiat on tärkeitä,hymyile...et ole piilokamerassa,vaan elämässä. Juuri Sinun hymy,katse,välittäminen voi olla toiselle,ehkä tärkein asia Tänään,tässä ja nyt ja auttaa häntä jaksamaan ❤

Kommentoi kirjoitusta.

Syyskuu ja syksyiset ajatukset

Sunnuntai 11.9.2022 klo 19.58 - Ulla

Hei

Olipa hyvä hetki palata hetkeksi...tosiaan, arki pyörii ja monenlaiset asiat ovat mielessä. ehkä tärkeimpänä sotehenkilöstön saatavuus, koska...kun jokainen osaltaan on oikeassa syissä ja vastuissa, tässä tilanteessa. Samaan aikaan mukana on tullut lieveilmiöitä, joihin olisi hyvä kiinittää huomiota...ihan jokaisen.

1. Se miten alasta puhutaan, miten sitä negatiivisesti nostetaan, milloin kenenkin suulla, Onko vetovoimatekijä?entä pitovoimatekijä? Ei tarkoita, ettei haasteista voi puhua, mutta miten, se on se juttu.

2. Se, miten palkat esitetään julkisesti, on hyvä muistaa, että tulee puhua tehtäväkohtaisesta peruspalkasta, jonka päälle tulee vuorolisät ja palvelusuhdelisät (ikälisät). Koska, näinhän tehdään muillakin aloilla, samalla ollaan tasapuolisia. Tosiasia on, että lähihoitajan peruspalkka on 2100- 2400 €/kk ja verojen jälkeen jää? Sairaanhoitaja taas 2400 - 2700€ ja siitä jää? Tätä edeltää 3,5 vuoden opiskelu ammatillisessa oppilaitoksessa (lähihoitaja) ja 3,5 vuotta ammattikorkeakoulussa (sairaanhoitaja).  Lähiesimiesten palkat taitavat olla 3200- 3700€/kk ja niihin ei tule mitään vuorolisiä. Koulutusta tarvitaan rutkasti lisää ja tietysti johtamisosaamista (yleensä 1,5-3 vuotta lisää).

3. Se, miten työt on jaettu ja järjestetty? Monissa paikoissa on tukityö alasajettu, ei ole sihteeriä, ei siivoojaa, ei ruokahuoltoa tai huoltomiestä, logistikkoa tms. Vaan kaiken tekee lh, sh tai esimies. Eikö olekin aika käsittämätöntä? esh vielä tukipalvelut ovat säilyneet, mutta pth ja hoivapuoli, kotihoito, ei niinkään...

4. Se, miten työt on johtamisen näkökulmasta järjestetty, nimittäin esimiehelle kuuluu mm. rekrytointi kaiken lisänä, ja sitä tehdään aika paljon. Tai mahdollistuuko oikeasti johtamien, onko sille aikaa riittävästi?

5. Markkinat ovat myös jotenkin vääristyneet, keikkafirmat ovat myös hoitotyössä ja maksavat työnantajalle aika paljon euroja, lisäksi työpaikka soppailua on ilmassa, haetaan paikkaa, ollaan päivä pari ja jatketaan matkaa, sitä edeltää valtava määrä työtä työpaikalla, rekrytointia, sopimuksia,tunnusten hakemista jne. ja sitten käy niin, että, naapurissa saa enemmän tms. eikä työntekijä jääkään. Työyhteisön ja kaikkien kannalta aika haastava asia, jättää ilmaan monia kysymyksiä.

6. Sote muutos, potilaan näkökulmasta... kaikki haluaa lääkäriin, ja sitä palvelua ei kaikille taas ole tarpeen, samaan aikaan on kehitetty, tutkittu ja vaikuttavuudeltaan päteväksi havaittu, sairaanhoitajien ja ja fysioterapeuttien suoravastaanotot, sähköiset asiointikanavat, omahoito, moniammattillisuus jossa potilas on yksi itsensä aktiivinen toimija...no kritiikkiäkin saamme lukea reippaasti. Mutta hyvä on oivaltaa, että terveyspalvelut ovat todellisessa murroksessa. Yhteistyö ja moniammatillisuus ovat edellytys, nyt keskustelu on siinä, onko lääkäreitä vai ei? Uusien tapojen opetteleminen ei ole kenenkään keksimää, vaan oikeasti, siihenhän sote uudistuksella pyritään, koska rahaa ei ole, ei henkilökuntaa tarpeeksi, ikäjakauma muuttuu, huoltosuhde on nykyisin erilainen ja sairastaminen on monimutkaistunut. Tarvitaan väliintuloa ja yhteistä välittämistä ihmisestä jo paljon aiemmin kuin ennen, ja siinä olemme itse aktiivisia osallisia, ihan jokainen. Muutos ottaa aikaa kauan, mutta se vääjäämättä etenee.

Emme siis ole ratkaisemassa yhtä yhtälöä, jossa vain raha puhuu, vaan kokonaisuutta, rakenteellista uudistusta. Ja jotenkin koen, että sitä ei nähdä. Ei pakkolaki tai lakko-oikeuden rajoittaminen asiaa korjaa, ei pelkkä raha vaan kokonaiskulttuurimuutos. Tarvitaan yhteinen tahtotila ratkaista tämä, tarvitaan sinut ja minut! Lähdetkö mukaan?

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Täällä taas

Tiistai 6.9.2022 klo 21.24 - Ulla

Iltaa

Näin syyskuu pääsi jo hyvän vauhtiin ja loman jälkeen hyvällä boostilla töissä. Alueellisesti Keski-Uudenmaan alue on tullut tutuksi,tänään täällä ja huomenna tuolla. No,se on ihan virkistävääkin. Myös ajatukset on johdattanut uusille urille,voisikohan sitä tehdä jotain muuta,niin töissä kuin vapaalla? Nyt on ajatus muutokselle,mille,en tiedä vielä. On kuitenkin ollut mahtavaa olla ollut luomassa alueellista toimintamallia tulevalle hyvonvointialueelle. Keusote on ollut tässä täällä Uudellamaalla ekana,muut aloittelee juuri nyt. Alueellisesti samanlaista toimintaa, mm. kotisairaala,arki tiimi jne. Osa voidaan hyvin rakentaa näin. Se on tasavertaista aluetta ajatellen.  Olemme tehneet huikeeta työtä,muutosjohtaminen on ollut vaativaa,mutta siinä on onnistuttu. Niin ylpeä meistä. 

Myös politiikassa on monenlaista liikkeellä. Politiikka herättää tunteita,niinkuin kuuluukin,mutta kaikella on toki rajansa. Yhteistekeminen on ajoittain aatemaailmassa hukassa,tai ainakin kollegiaalisuus on välillä hukassa. Se harmittaa kyllä,avoimuus ja rehellisyys on kaiken pohja. Miksi puhua kaverista ikävästi"salaa"? Piirit on niin pienet,että asiat tulee näkyväksi kyllä, harmittaa. Sehän kertoo luottamuksesta,aitoudesta ja monesta muusta. Haluaako olla osa sitä, se on se ydin. Joku ajattelee,että sellaistahan se politiikka on,mutta itseä kyllä hämmentää. Nyt jos koskaan pitäisi tehdä yhteistyötä yli rajojen.

Olen myös viimeaikoina pohtinut sosiaalisen median maailmaa,tiedätkö ne kaverit,joilla aina on asiat huonosti? Joilla aina on tyytymätön olo johonkin? Tai ne,jotka odottavat,että heitä aina tsempataan ja kannustetaan,mutta he eivät tsemppaa muita...no,heistähän voi olla välittämättä ja niin pitääkin,toki sekertoo heistä itsestään jotain. Mutta ilmiöt on mielenkiintoisia, niillä luodaan kulttuuria ympärillemme. Väitän,että joka päivä löytyy hyviä juttuja,haastankin kaikkia,tuodaan ne näkyväksi. Se olisi mahtavaa,itse sitä yritän viritellä joka mutkassa. 

Mukavista asioista,ensiviikolla olen osittain vapaalla. Se tuntuu hyvältä. Olen sairaanhoitaja päivillä puhumassa aiheesta,mikä muuttuu sairaanhoitajan työssä hyvinvointialueella. Lisäksi tammikuussa Tampereella Osastonhoitajapäivillä mukana paneelissa,samat on aiheet. Ihan mahtavaa,että tulee nähdyksi ja ajatukseni kiinostaa. 

Ensikevään eduskuntavaalit lähenee,itsellä ei ketään yhtä oikeaa ole ja en tiedä ketä voisi suositella,meillä Uudellamaalla on hyviä ehdokkaita paljon,ihan mahtavaa. En myöskään itse lähde ehdolle,vaikka arvostan todella paljon sitä,että kysyttiin. Että joku arvioi minulla olevan näkemystä ja osaamista ehdokkuuteen. Kiitos siitä. Se tuntuu erityisen hyvältä. Ihanaa syyskuuta Sinulle,palataan taas.Puhutaan hyvää ja kehutaan julkisesti toisiamme. 

Yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Loma loppuu

Torstai 25.8.2022 klo 0.25 - Ulla

Iltaa tai jo alkavaa yötä

Loma on tehnyt tehtävänsä,kiireettömät aamut saa valvomaan myöhään. On ollut melkoiset viikot,kun mediaa on seurannut...monenlaisia ajatuksia mielessä. Myös ajatus siitä,että kohtuuton ajojahti pääministeriä kohtaan,ns.ystävät sekä media tekee kaikkensa,mustamaalatakseen. Toisaalta ajatus hillitymmistä pippaloista olisi ehkä hyvä. Mutta Sanna Marinille hurjasti voimia,ei pääministerikään ole teflonia, mutta upeasti tiesi olet kulkenut ja kuljet,tehkääpä perässä.

Kokousrumba on alkanut ja niin Taja kuin kuntapuolen lautakunta on kokoontunut. Eilen tuli mielenkiintoinen asia esille,Linjamäen koulu,joka suljettiin muutama vuosi sitten. Edelleen itse olen silloisen mielipiteeni kannalla,yksikään opettaja ei olisi kyennyt opettamaan 1-4 luokkaa,tasavertaisesti ja siten,että oppiminen ei olisi haavoittunut. Puhumattakaan opettajan omasta kollegiaalisuuden verkostosta tai tuesta. Nyt Kellokosken koulua käyvät lapset,ovat integroituneet ikäkavereihin kokonaisissa luokissa ja opetus / oppiminen sujuu.

Tämä kannattaisi evauksen näkökulmasta ( joka silloin tehtiin), kyselynä uusia, oli tärkeääkin saada dataa evauksen vaikuttavuudesta.

Tänään myös sain mahtavan palautteen Keusoten alueellisen kotisairaalan toiminnasta,jossa tasavertaisuus toteutuu koko alueella. Siitähän hyvinvointialueissa on kyse,kuntalaisten yhdenvertaisista palveluista. Onnistuttu on. Nyt tätä lisää.

Huoli tietenkin on sote henkilöstön riittävyydestä ja puuttumisesta,sijaisia ei sada,työmäärä kasvaa. Ainakaan jatkuva epäkohtien vellominen ei tilannetta auta, yhteistyötä pitäisi tehdä. Paljon on vielä tekemistä, entä jos vastustamisesta ja arvostelusta, vaihettaisiinkin näkökulma kannustamiseen ja kiittämiseen, olisiko helpompaa edetä,luulen niin. Todella mielenkiintoista aikaa, hyvinvointialueiden käynnistyminen on lähellä. Mahtava olla kehittämässä tätä lisää. No,ensiviikolla töihin ja uusiin haasteisiin, ihan mahtavaa.

Yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Mietteitä

Perjantai 19.8.2022 klo 12.08 - Ulla

Heips

Palasinkin aika pian. Lomalla on aikaa...helteet jatkuu,melkoista. Juuri menossa Rovaniemelle siskon luo viikonlopuksi,sunnuntaina sitten takaisin. Vielä ensiviikko sitten aikaa lomailla.

Jälleen ollaan kuultu työmarkkinatilanteen kärjistyvän,ensimmäiset lakkovaroitukset on annettu. Toivottavasti sote osapuolet pääsisivät sitä ennen kompromissiin. Silloin kun hoito keskeytyy,se ei ole hyväksi kenellekkään. Mutta,se,että näin järeitä keinoja pitää käyttää,kertoo dialogin katkeamisesta. Koska uskon,että jokainen osapuoli on lopulta samaa mieltä periaatteellisesti. Nähtäväksi jää.  

Mutta nyt,ihanaa viikonloppua,mä meen pizzalle Rovaniemelle,siskoni miehen upeaan ravintolaan, Massimoon sinne Rinteenkulmaan,kerron sitten miltä maistui.

Yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Loma vol 2 ja syksyn ajatuksia

Maanantai 15.8.2022 klo 9.02

Hei

252712 kävijää, ihan huikeeta, kiitos kaikille.

Loma vol.2 alkoi, pari viikkoa aikaa ihmetellä ja nauttia elokuun kuulaista illoista, hellekausi on täällä taas...koko kesä on ollut aika mahtava ilmojen puolesta. Vähitellen ajatukset alkavat siirtymään kohti syksyä ja erilaisia juttuja. Hyvinvointialueen päätöksenteko pääsee varsinaiseen vauhtiin, ihan kohta on se The hetki, kun ollaan osa suurta sotemuutosta myös konkreettisesti.  Alueella työskentelevillä se on jälleen työnantajan vaihtuminen, konkreettisella tasolla.. mietin kovasti,millaisia oikeita vaikutuksia nähdään. Itse saan myös päätöksenteossa olla poliittisella puolella mukana tulevaisuus- ja kehittämislautakunnassa, joka on mahtava mahdollisuus katsoa asiaa myös sieltä puolelta. Arkityössä taas työn kehittäminen ja resurssien saatavuus on sitä arkea ja vielä toisin päin. Onhan tämä sotealan kriisi käsiskosketeltava ja vähitellen alkaa tuntua, ettei oikein kukaan tiedä miten tästä päästään irti.

Valtakunnan politikot ovat aika sekavissa lausunnoissaan pallotelleet asian vastuuta yhdelle jos toiselle ja heidän antamansa lausunnot eivät kyllä ole kovin harkittuja. Toisten syyttelyt ei tässä ketään auta, ei edellisten hallistustenkaan. Nyt pitäisi toimia. Tehän olette meidän tulevat työnantajat ihan just. Millaista henkilöstöpolitiikkaa te siis jatkossa viljelette? Ensi kevään eduskuntavaalit ovat todella tärkeät ja niiden voittoon, ei vähättelyllä tai syyttelyllä päästä.

Tottakai tiedän, että asia on todella vaikea, eikä tästä päästä yhdellä keinolla mihinkään, mutta sen tiedän, että jokapäivä tämä ratkaisematon tilanne rapauttaa sotekenttää lisää, maksaa myös paljon, niin rahaa kuin inhimillistäkin hintaa,työn vetovoima vähenee ja entistä vaikeampaa on saada uusia alalle tulijoita. Ihmisten tyytymättömyys siihen, kun hoitoa ei saa ja palveluiden piiriin ei pääse. Nyt syksyn 2022 aikana on tapahduttava jotain?

Meille on vilauteltu urakkapalkkaa, lainsäädäntöä, irtisanomiskieltoa ja jopa tänään aamulla kuulin, uutisissa, jossa vihreiden edustaja Suomela sanoi, että hoitajapula on syynä pandemian aikaisiin rajoitteisiin. Koska henkilöstöä ei ollut, niin piti turvautua tiukempiin rajoituksiin. Olipa kummallinen kommentti, nyt pitäisi kyllä tarkistaa faktoja, miksi ne rajoitteet tehtiin. Olen hiukan eri mieltä. Rajoitteet ja eri toimialojen ahdinko ovatkin siis seurausta tästä, ohoh. 

Tosiasiahan on,että hoitovelka kasvoi covidin aikana perustellusti siitä, että ihmishenkiä piti turvata ja liikkumista sen kautta rajoittaa, palveluja rajoittaa ja siirtää. Olisiko jotenkin muuten voinut tätä tehddä, en tiedä, mutta tällaiset yleistykset ovat kyllä surullista kuultavaa.  Kyllä meillä sotehenkilöstö pula oli jo kauan ennen pandemiaa, maailmanlaajuinen kriisi kärjisti sen todella.Varmasti voidaan olla maailmanlaajuisesti montaa mieltä strategiasta, miten covid tilanne hoidettiin, mutta nyt oli kyllä jo aika kummallinen yleistys. Ehkä sitä itse on aika herkkäkin kuulemaan, näitä perusteluja sille, miksi sote tilanne on tällainen, mutta rajansa kyllä kaikella.

Olen ollut mukana sairaanhoitajien asialla yli kaksikymmentävuotta, ja viimeiset viisitoista vuotta on puhuttu sairaanhoitajapulasta, joka vaan on pahentunut.Minusta kootut selitykset kuvaa hyvin sitä, että valtakunnan päättäjinä ollaan niin kaukana arjesta ja ehkä työtäkin on niin paljon heilläkin, etteivät edes faktoja kykene tarkistamaan. Olen aika huolissani kyllä meidän päätöksenteosta...tulevat vaalit ovat todella tärkeät. Ja kyllä, kannustan tarkistamaan faktat, ennen ruutuun menemistä.

Kaikkinensa nyt ei pitäisi syytellä toisia vaan tehdä toimia. Olen useasti sanonut, miten siihen päästäisiin...niinkuin moni muukin, mistä olisi hyvä aloittaa. Palkkaus on varmasti ykkönen, ehdottomasti.

1. Työllään on tultava toimeen ja osaamisesta on maksettava. Meillä ei makseta mitään lisää hoitajille siitä, vaikka kuinka lisäkouluttaisit itseäsi ja olisit vaativissa tehtävissä. Palkka on sama, toisin on mm. lääkärisopimuksessa.

2. Työolot, pitää olla välineet ja puitteet tehdä hyvää työtä. Monissa paikoissa onkin, mutta ei todellakaan kaikissa. Näihin tulee kiinittää huomiota.

3. Osallisuus, pitää tulla kuulluksi, olla vaikuttamassa omaan työhön, osallistumalla sen kehittämiseen. Valta ja vastuu kulkee yhdessä, tavoitteet ja perustehtävä on oltava kaikkien tiedossa. Kaikille samta säännöt, työntekijöitä tulee kohdella reilsuti. Jos joku erityisasia sallitaan jollekkin, niin muille myös. Edelleen on liikaa sitä, että "no hän on sellainen..." Ja ne arjen asiat, kysytään heiltä osaajilta, eikä vain anneta ohjeita. 

4. Johtaminen, oikeudenmukainen ja tasavertainen johtaminen. Sopivan kokoiset johtamisen alueet. Riittävä osaaminen johtaa, koulutus ja johdon tuki siihen. Myös esimiespalkkaus kuntoon. Yhtälailla meillä alkaa olla todellinen pula esimiehistä. 

5. Moniammatillisuus, lisää tukipalveluja ja henkilöstöä niiden tekemiseen, nyt hoitajat tekevät kaikenlaista, jonka muutkin voisi tehdä. Tilauksia, kaappien täyttöä, ruokatarjottimien kuljetusta, potilaan saattamista tutkimuksiin, kyytien tilaamista yms. Olisipa mahtavaa, että tämäkin saataisiin kuntoon. Nyt monet tukitoimet on ulkoistettu ja sopimukset tarkkaan rajattu, mitä sopimuksiin kuuluu, joten hoitohenkilöstö tekee sitten puuttuvia asioita.

Tässä muutama asia, joihin mielestäni tulisi vaikuttaa ja asioiden laajuus edellyttää monivuotista systemaattista suunnitelmaa edetä siinä.

Arjessa,paikallistasollakin alkaa kokousrakenteet taas toimimaan, ensimmäinen Hyte lautakunta on ensiviikolla, huomenna pj palaveri, 8.9 hyvinvointialue lautakunta ja paikkalliskokoukset siinä rinnalla järjestöissä.

Tuusulassa kesän tapahtumia on ollut valtavasti ja on hienoa nähdä osallisuus ja osallistuminen, ihan mahtavaa, puistoruokailut loman aikana kaikissa kuntakeskittymän kylissä, vasta oli Tuusula viikko, taiteiden yö jne. Tulossa vielä Keski-Uudenmaan pride Jokelassa ja tosiaan, ilmat on suosineet tapahtumia. Ihanaa, koska tällaiset yhdessä järjestetyt ja maksuttomat tapahtumat ovat nimenomaan sitä tasavertaisuutta, joihin kaikkien on mahdollista osallistua. Kiristynyt taloustilanne, Euroopan sota ja kallistuvat hinnat joka sektorilla, lisäävät varmasti huolta arjesta. Siksi, tapahtumat ovat tärkeitä ja kuuluvat kaikille.

Siis ihanaa elokuuta sinulle, minä teen seuraavat pari viikkoa mitä tykkään....ja siinä sivussa hengittelen ja seurailen maailmaa.

yt. Ulla

 

Kommentoi kirjoitusta.

Elokuu menossa...

Torstai 4.8.2022 klo 10.11 - Ulla

Heips

Laitanpa tännekin Linkedin postaukseni, tutusta aiheesta, sotealan kriisi on käsinkosketeltava...

Mieletön vuosi...sote on kriisissä, päivystykset sakkaa, koko ketju ruuhkassa, uutiset aiheen ytimessä...Puhetta on, tehdäänkö tekoja? Helpottaako syksy? Ei. Entä onko syynä kesäaika? Ei.  Osataanko nähdä metsä puilta? Ei. No mitäs sitten, ajattelen itse seuraavien steppien kautta, asian korjaamista.

1. Palkkaus kuntoon, maltilliset korotukset, muut työsuhde-edut. Uskon että kokonaisuus ratkaisee, korotetut palkkiot peruspalkkaan. Nehän kuluu jo nytkin jokatapauksessa.

2. Työolot kuntoon; Osallisuus, henkilöstö mukaan kehittämään työtä. Valtaa ja vastuuta. Yhteisöohjautuvuus toimii.

3. Johtaminen kuntoon; riittävät resurssit johtaa, työn jakamista myös esimiestasolla. Osaaminen ja tasavertaisuus, kaikilla samat säännöt. Rohkeutta johtaa, myös tiukassa paikassa.

4. Tukipalvelut kuntoon, kriittinen arvio siitä, kuka tekee ja mitä? Hoitajat hoitotyöhön, työllistämällä tukipalveluihin henkilöstöä.

5. Avoin yhteistyö, kaikkien kesken.

Alla oleva mahtava ajatuslausuma, lainattu kaverilta, kiitti Liilli, niin ytimessä.

Ei sanoilla...vaan teoilla.

Ei mielipiteillä...vaan omalla esimerkillä

Ei minä...vaan me

Nyt tehdään hyvinvointivaltion historiaa, ellei asiaan puututa rakenteellisesti ja kokonaisvaltaisesti, näihin talkoisiin tarvitaan meidät kaikki. Historiallinen hyvinvoinninalasajo on käynnissä, voimmeko enää rintarottingilla todeta olevamme Terveydenhuollon- ja lääketieteen malli maa? Pahaa pelkään.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hoitajapula, sote, kriisi, ratkaisut, palkkaus, yhdessä

Täällä

Tiistai 12.7.2022 klo 10.35 - Ulla

Hienoa, Sinä täällä!


Käyntejä kotisivuilla:246576 kpl

Hei siis, kiitos.


Kuukausi, hiukan yli mennyt edellisestä,mutta nyt täällä taas.
Loma vol.1 melkein lopussa, kolmas viikko menossa ja ensiviikolla töihin. En tiedä muista, mutta itsellä loma saa aina aikaan epävarmuuden tunnenmyrskyn, oikeastaan kaikkea mitä olen tehnyt ja kaikkea mitä aion tehdä kohtaan, pyörittelen uudelleen mielessä...niin nytkin.


Toisaalta vaikka työasiat ovat todella olleet pois mielestä, silti mm. sote asioihin törmää vapaallakin. Savonlinnan torilla istuessa kuuntelin väkisinkin sivusta ajatusten vaihtoa, sote henkilöstö pulassa painiskelevien ihmisten kesken...se kirvoittikin kirjoittamaan linkedeniin ja jopa paikallislehteen tekstiviestipalstalle. (Tänään sainkin heti palautteen samalla palstalla, että "sopiva puoluetausta ei takaa esimiehen pätevyyttä"...en ymmärtänyt yhtään tuota ja nimimerkillä, kuinkas muutenkaan. ) No, vaikka olenkin itse politiikassa ja esimies, ei tuo postaus liittynyt siihen mitenkään, vaan huoleen, hyvän huomaamisesta. Ja jos kommentti oli jotenkin minulle tarkoitettu henkilökohtaisesti, valitettavasti sitä en ymmärtänyt. 

Ainahan mm. yhdistyksissäkin käydään keskustelua siitä, että ihmisiä pitäisi saada lisää jäseniksi ja heitä tulisi houkutella erilaisin keinoin, samaan aikaan olemassaolevat pohtivat, mitä saavat jäsenyydestään, näen tässä työnmaailman sote henkilöstötilanteessa paljon samoja piirteitä.


Tulijoita tarvitaan, ehdottomasti ja paljon, mutta entä ne pitovoimat? mikä saa ihmisen sitoutumaan? Miksi ei lähteneet ovat pysyneet? Ollaanko siitä kiinnostuneita? Tiedän, että sitä on kysytty, mutta annetaanko sille arvoa? Kannattaisi antaa, koska jokinhan sen aikaan saa. Heitä on myös yllättävän paljon. On tärkeää hakea tulevaisuuden ratkaisuja ja samaan aikaan kiinittää vahvasti huomiota olemassaolevan ylläpitämiseen. Ei siihen ratkaisuna ole yksi tai kaksi asiaa, niillä varmasti on merkitystä, mutta tarvitaan kokonaisuuden näkemistä ja samaan aikaan katse kohti tulevaa. Tästähän on kuntapuolella puhuttu todella paljon, otetaanhan samat termit käyttöön myös työelämässä? Oli sitten kyseessä suuri tai pieni työnantaja, jostain syystähän sitä on siellä ne hyvät tyypit, eikö? Niinhän sinäkin olet pysynyt.


Kaikkinensa palaten tuohon tehtyyn tai tulevaan tekemiseen ja sen synnyttävään epävarmuuteen, moni asia on kyllä vahvistunut tässä ihmetellessä. Pidän sitä, tietynlaisena itsereflektoinnin mahdollisuutena, myös rauhassa ajatella, miten on ajatunut johonkin? tai miksi on pyydetty mukaan? Mitkä ovat ne itselle tärkeät vaikuttimet, että on mukana? Niin arvokasta. Juuri luin jostain, että loman yksi tärkein tehtävä on aikaa ajatella ja ihmetellä. Siksi sille tulee jättääkin tilaa, kaikkien suunnitelmien ohella. Ja se, mikä on kytenyt mielessä pitkään vahvistuu itsellä vaan, mahtavaa pohdintaa, hyvä minä.


Yhteiskunnassa myös eletään todella kummallista aikaa tällä hetkellä, Euroopan tilanne saa huolestumaan ja aidosti taloustilanne tulevassakin pohdituttaa varmasti kaikkia tasoja. Elämisen kustannukset, työlllisyys ja tänään uutisoitu mm. mahdollinen energiavaje ensitalvena mietityttää, ollaan uusien asioiden edessä kaikin tavoin. Ei ole olemassa valtakunnan politiikassa helppoja ratkaisuja kenellekään, josko paikallistasollakaan. Ensikeväänä on myös eduskuntavaalit ja niidenkin osalta vauhti kiihtyy, millaisia ratkaisuja tullaankaan näkemään? Eniten itseä tietysti kiinnostaa hyvinvointialueiden valmistelu sekä käynnistyminen vuoden 2023 alusta, myös meidän alueella valmistelu on vauhdissa. Sitä silmälläpitäen, ne pitovoimatekijät on tärkeä tunnistaa ja pitää kiinni. Me tarvitsemme yhä enemmän palveluita väestölle, niiden sujuvuus pitää taata ja saavutettavuudelle täytyy saada painoarvoa lisää.


Eli kokonaisuudessa syksyä ajatellen, työ ei ainakaan vähene kenelläkään, päinvastoin, mutta pidetäänhän mielessä hyvä, vahvistetaan sitä, koska mitä enemmän niin teemme, sen enemmän saamme rakennettua uutta, yhdessä. Polkupyörähän on jo keksitty, tuunataan vaan yhdessä uutta mallia.

Kokeilen muuten jälleen avata kommentointi mahdollisuuden näihin ajatelmiini.


Iloa sun heinäkuuhun yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: soteala, pitovoima, yhdessä, talous, eurooppa, energia

Kesäkuu...loma lähenee

Keskiviikko 8.6.2022 klo 0.47 - Ulla

Myöhäistä iltaa (240076)

Onpa taas ollut monenlaista, ihania juttuja, paljon töitä ja mahtavia kohtaamisia. Kun on monessa mukana, kaikkea tapahtuu...

Tänään kevään vika lautakunta, siis Hyte ja Tuusula. Kaksi isoa asiaa, joita pohtiessani ajattelin, että nehän ovat Tuusulan kunnan ytimet, ainakin ensivuonna kun HVA käynistyy. Nimittäin Asuntopolitikka ohjelma ja Hyvinvointikertomus 2021. Todella kattavat raportit, joita ilman muuta tulee hyödyntää monnelaisen toiminnan pohjana.

Mitkä ovat kunnan vetovoimat asumisessa? keitä meillä asuu ja keitä ei? Onko kaikille saatavilla asuntoja, oikeanlaisia? oikeassa paikassa? osataanko huomioida yhteiskunnan megatrendit jne. Hyvinvointikertomus, joka liippaa kaikkia toimialoja, ennaltaehkäisy kunniaan, monet ikäihmisten kohtaamiset ja hyvinvoinnin eteen asioiden tekemiset, todella tärkeä kärki, nimittäin hyte ei ole sote, se on hyvä muistaa. Hyte on arjen ratkaisuja ja tekemistä. Terveet ihmiset terveessä kunnassa, niin henkisesti kuin fyysisestikin-ajattelu Tuusulaan, oispa mahtavaa. Mahdollisuuksia sille kyllä on.

Taidettakin hankin kotiin, Tuusulalainen monitaituri, joka pitää saada houkuteltua tekemään lisää teoksia, näyttelyä ja muuta. Ohessa pari esimerkkiä, ja tämä nainen, tekee taidetta mistä vaan. Ihan mahtavaa, pääsevät paraatipaikalle seinälleni. Kiitos Nina. Harmi kun tulivat tuohon jotenkin hassusti, mutta ovat niin upeita, ihan huikeita.

Työssä ollut myös paljon ihania asioita, sain kunnian löytää itsensi sairaanhoitajalehdestä, kun oli ilmiannettu hyviä esimiehiä....ihan sanaton, ja niin upea julkinen kiitos mun henkilöstöltä, ihan mahtavaa ja vielä kerran kiitos. Halu johtaa on ihan yhtä tärkeää, kun halu olla johdettavana, yhdessä onnistumme ainoastaan.

20220608_171833

Opiskelutkin ovat edenneet mainiosti, ensin 3/21 - 1/22 välillä sovittelija tutkinto 30 op ja nyt sitten 9/21-6/22 --> 45 op palvelumuotoilua YAMK, vielä opinnäytetyö 30 op ja kesän aikana suoritettava 15 op kurssit, niin siinä oltaisiin. Ihan käsittämättömän upeeta, tämän kaiken muun lisäksi. Kysyinkin mun porukoilta pika kehyissä,mistä kiität itseäsi? No, minä kiitän todella edellisestä tekstistä.

Oli myös mahtavaa, että meillä töissä palkittiin henkilöstöä hyvästä työstä, se tuntui mun tyyppien puolesta niin upealta. Perjantaina sitten nokka kohti Pasilaa ja sairaanhoitajien valtuustoa, lauantaina sitten  konserttia illalla Hyvinkäällä. Sain myös mandaatin jatkaa valtuutettuna Uudenmaan sairaanhoitajissa 2023 - 2025 kaudelle, ihan mahtavaa kiitos.

Ensiviikolla onkin HVA Kehittäminen - ja tulevaisuus ltk ensimmäinen kokous, strategia työ odottaa, ihan huikeeta, 16-17.6 khall seminaari Tuusulassa ja viikko huipentuu kummitytön sekä veljen tyttären tyttären rippijuhliin. Sitten onkin pian juhannus ja ah...mun kesäloma alkaa. Niin upeeta kesää ja aikaa just sulle.

yt. Ulla 

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesä on täällä...

Lauantai 21.5.2022 klo 14.39 - Ulla

Hei vaan

Monella tavalla Covidin jälkeinen elämä alkaa näkyä yhteiskunnassa... Myös meillä työnmaailmassa ollaan hiukan voitu helpottaa olemista, voidaan ruokailla yhdessä, jess....Aikaisemmin sitä ei edes huomannut, miten tärkeää on istua yhdessä kahvilla, lounaalla,ennen kuin...Covid vei senkin, ruokailut tapahtui yksin, lasiseinän takaa tai muuten vaan erillään turvavälillä toisista. Nyt kun taas saa aloittaa yhdessä olemisen, meillä alkoikin Brunssi perinne uudestaan...Ja hei FFP2 maskit on poissa käytöstä, kirurginen maski tuntuu suorastaan paperilta niiden rinnalla. Ja niitäkin pidämme "vain" asiakas- ja potilaskohtaamisissa.