Hyvinvointi on välittämistä

Keskiviikko 5.1.2022 klo 23.06 - Ulla

Hei taas

Ilahduin kovasti, kun sain tänään palautetta nuorelta hoitajalta, hän tuli meille töihin elokuussa 2021. Hän kertoi, että on niin mahtavaa kun on löytänyt oman paikkansa, ja että nyt hän tietää missä haluaa olla työssä. Eniten lämmitti sanat "hienoa että uskot nuoriin ja palkkasit minut, annoit mahdollisuuden, tänne mä jään" Ajatus siitä, että joku ei uskoisi tai antaisi mahdollisuutta nuorelle ja kokemattomalle työntekijälle tuntuu oudolta. Mistä ihmeestä sen kokemuksen sitten hankkii, ellei ole mahdollisuutta edes siihen ekaan työpaikkaan, koska on liian nuori? Uskoisin,että meillä edelleen on yhteiskunnassa ennakkoluuloja siitä, että pitää olla tietyn ikäinen tai riittävän pitkä kokemus, että on hyvä...ei,niin se ei ole. Osaaminen ja kokemus, asenne ja innostus ei ole iästä kiinni, ei ollenkaan. Ei monessakaan asiassa, ikäjohtamista hiukan vierastan myös, ei ikää tarvitse johtaa, vaan ihmistä. Ihan joka ikäinen tarvitsee välillä erilaisia kohdennettuja asioita, niin työssä kun muualla.

Ihan sama asia on minusta palvelujen segmentoinnissa, profiloinnissa, ikään perustuen ei tulisi varmasti olettaa mitään. Ei palvelun käyttäjänä tai muussakaan tilanteessa. Vaalikoneita täyttäessä jäin tätä pohtimaan, että miksi kysytään ""ikäihmisten tulee tyytyä digi palveluihin, siinä kuin muutkin" Itse tunnen hyvinkin monia ikäihmisiä, jotka sujuvasti käyttävät digilaitteita ja taas nuorempia aikuisia, jotka eivät käytä. Siksipä palvelukokonaisuutta tuleekin ajatella monipuolisuuden kautta, tarjolla eri palvelukanavia, joiden kautta apu tulee saavuttaa. Näin myös tulevaisuuden sotessa. Me tarvitaan monipuolinen palveluverkko jossa on sisällä monipuolinen asiointitapa. Riippuen ihmisestä ja asiasta, voisi valita sopivan, niin sen tulisi olla.

Yksi kuuma kysymys viimeaikoina on ollut se, että ajatko vain oman kunnan asioita vai miten? Nythän puhumme aluevaaleista, jossa useampi kunta on edelleen yhdessä palveluntuottajana. Itse työskentelen alueellisessa toiminnassa, joten minun on helppo nähdä ja luottaa kuntarajat ylittävään palveluun. Avun saa sieltä mikä on lähin ja mistä tarvitaan. Se lisäarvo mikä tulee kotikunnasta päätöksenteossa, liittyy nimenomaan asioiden ja näkökulmien esille tuomiseen. Esimerkiksi soteaseman käyttö on ihan eri juttu,jos asut 100m päässä kuin että asut, 10 km:n päässä. Tätä tulee punnita silloin, kun keskutellaan palvelujen yhtenäistämisestä, jopa luopumisesta. Ja siitä näkökulmasta johtuen hyvinvointialueen valtuustoon tulisi päästä monenlaisesta asuinympäristöstä olevia päättäjiä. Tarvitaan haja-asutus alueen puhe kuin myös kuntakeskuksen puhe.

Itse siis koen, että kuntarajat saakin olla häilyvät tulevaisuuden sotessa, tärkein näkökulma on palveluiden saatavuus ja saavutettavuus. Sen puolesta lupaan toimia.

Koen olevani osaava, motivoitunut, kokenut ja ymmärtävä päättäjä soteasioissa, sille siis, muista numero 54

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Välipäivä ajatuksia

Torstai 30.12.2021 klo 0.06 - Ulla

Hei

Ihan kohta vuosi vaihtuu,vuosi vanha jää taakse ja se vuosi onkin ollut raskas monella tavalla.

Covid varjostaa arkea kaikkialla,jälleen eletään tiukkaa sulkuaikaa. 3.1 alkaa laajat massarokotukset Keusotessa,tavoite rokottaa mahdollisimman moni. Samaan aikaan luetaan tartunnoista,joihin sairastuu rokotetutkin. Mutta onneksi vähäisemmin, kuitenkin flunssan rajuin oirein. Sairaalat alkaa olla täynnä,sairastavuudellekaan ei uuden virusmuunnoksen osalta ole paljon tehtävissä. Kuitenkin rokotus on se tärkein,lieventävä tekijä. Olen itsekin menossa rokottamaan loppiaisena ihan jokainen ammattilainen haluaa olla mukana talkoissa. Tule sinä ottamaan rokote. Näin voidaan päästä kohti normaalia vihdoinkin. 

Vaalit on siis tuota pikaa,12-18.1 ennakkoäänestys ja 23.1 varsinainen äänestys päivä. Käytäthän ääntäsi? Näissä vaaleissa on kyse isoista asioista, SoTe palvelut kuuluu kaikille. Haluan itse puhua peruspalvelujen puolesta,lääkärille, hoitajalle ja hoitoon on päästävä ja apua saatava, riippumatta missä asuu. Sen eteen pitää puhua,vaikuttaa ja olla rohkeutta tuoda asia esille. Me tarvitaan monipuolisia päättäjiä, osaajia ja heitä,jotka tietävät mistä sotessa puhutaan. 

Sinä päätät,kuka äänelläsi puhuu,pääasia että joku puhuu ja äänestät.

Jos se voisin olla minä,laita paperiin numero 54. Koko Keski-Uusimaa on vaalialuetta ja koko alue on meitä varten. 

Tavataan taas

Yt. Ulla numero 54

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus, covid

Ehdolla, Sinuakin varten.

Sunnuntai 19.12.2021 klo 21.56

Hyvinvoinnilla on todellakin väliä. Yhdenvertaisuus silloinkin, kun asuinpaikka tai muu syy, estää palvelujen saamisen. Hyvinvointialueella pitää olla mahdollisuus liikkuviin palveluihin, sotebussi liikkeelle, jotta haja- asutusalueiltakin pääsee palvelun piirin. Olemme rakentamassa yhteistä palveluverkkoa, jossa välittämisellä on väliä. Tarvitaan ylikunnallista ääntä, haluankin olla myös ylikunnallinen ääni. Sotepalvelu tulee olla lähellä kotia, saavutettavissa, kuntarajasta huolimatta.

Puhutaan sotee, mä osaan sitä ja puhun siitä miellelläni. Aluevaltuustoon tarvitaan osaamista ja rohkeutta, nostaa myös se pienemmän ihmisen ääni esille. Palvelut eivät ole, eivätkä saa olla vain seiniä, kun tulee huoli ja hätä, tarvitaan paikka, josta saa apua ja neuvotaa. ikäihmisten hoivasta tulee huolehtia,samoin arjen sujuvuudesta. Yhteistyö kuntien hyvinvointitekojen kanssa on tärkeää ja pitää osata rakentaa yhteistyötä. Työikäistenkin terveydenhuolto pitää järjestää sujuvasti, osana päivää, joten laajennetut aukiolot olisivat tervetulleita.

Palveluja tulee olla laajasti koko Keusoten alueella, lapsiperheiden palveluissa olemme saamassa toisenkin perhekeskuksen, ja se tulee Tuusulaan, siitä huolimatta neuvola ja lähipiste tulee olla siinä omalla kylällä, tavalla tai toisella, toinen perhekeskus on Hyvinkäällä. 

Vajaan viikon päästä tulee numerot ja sitten aletaan odottamaan ennakkoäänestyksen alkua, se on 12 - 18.1.22 ja varsinainen äänestyspäivä sitten 23.1.22. Sen jälkeen tiedämme, kenelle annamme ja annatte mandaatin, puhua äänellämme. 

yt. Ulla, sairaanhoitaja, esimies ja työnohjaaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

So-Te vai sote

Sunnuntai 28.11.2021 klo 22.08 - Ulla

 Tunnetko tulevaa?

Aluevaalit ovat siis ihan pian ja näkemys siitä,mistä on kyse vaihtelee varmasti kirjoittajan mukaan. Se mikä tiedetään,on että toistakymmentä vuotta valmistelussa ollut rakenteellinen, järjestämis-  ja rahoitusmalli käynnistyy 2023 alusta. Nyt valittavat valtuustojen jäsenet astuvat siirtymäaika toimintaan 1.3.2022,samalla kuntajohtajista muodostunut Vate - toiminta lakkaa. Nyt siis tehdään jo tärkeää valmistelua,tulevalle valtuustolle. Keski-Uudenmaan valtuusto on 69 henkilön,edustus koko alueelta. Joidenkin laskelmien mukaan Tuusula voisi saavuttaa 12 paikkaa valtuustossa,edellyttäen siis hyvää ja onnistunutta vaalityötä. Myös äänestysprosentin soisi nousevan korkealle.Mutta,nyt valittava valtuutettu ei aja ainoastaan oman kunnan asioita,vaan puhutaan isommasta kokonaisuudesta, koko Keski-Uudenmaan alueesta. Sekin on hyvä tiedostaa vaalilupauksia lukiessa.

Olemme siis äänestämässä valtuustoon henkilöitä,joiden osaaminen ja kyky tulisi olla rohkeaa ja vastuullista.

Joiden tahto ja halu taata alueellinen palvelutarjonta,sellaiseksi,jossa kukaan ei jäisi avun ulottumattomiin.

Oman kunnan alueella tulee olla riittävät palvelut lähellä,siten että niiden käyttäminen on sujuvaa, myös yli kuntarajojen. 

Hyvinvointialueella tulee olla myös hyvinvoiva,hyvin koulutettu henkilöstö ja alueen tulee olla haluttu työnantaja  Tähän me voimme vaikuttaa jo tässä ja nyt,nostamalla niitä toimivia asioita esille,ulottaa ajatus jo tulevaan asiointiin kuntarajojen välillä. Mutta myös arvostamalla ammattilaisia puheissa ja kirjoituksissa. Koska palvelun saatavuus on tärkeintä,tulla autetuksi ja ilman osaavaa henkilökuntaa sitä ei ole. Jo nyt sinulla ja minulla kuntapäätöksessä on vastuullinen rooli,pidätkö siitä kiinni?

Mukaan vaaleihin tarvitaan siis osaavia ihmisiä,joiden kokonaisuuden näkeminen ja oivaltaminen on tärkeää. Joiden halu vaikuttaa on aitoa ja todellista. Minulle tärkeä on nimenomaan sote,yhden luukun periaatteella, tulla kuulluksi ja autetuksi yhden pisteen kautta. Lisäksi pelastustoimi tulee olla laajaa,aluetta hyvin palvelevaa,riittävän isoin hartioin. Yhteistyö hyvinvointi alueiden kesken on merkittävä näkökulma.

Ollaan siis katse kohti tulevaa nähdään palvelut laajoina kokonaisuuksina, puhutaan ja arvostetaan olemassa olevaa,vahvistetaan sitä puheissa ja teoissa. Hyvinvoinnilla on väliä, siihen voimne vaikuttaa.

Kohti vaaleja siis.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Tulevaisuus...

Keskiviikko 27.10.2021 klo 11.25 - Ulla

Hei Kaikille

Muutama viikko on vierähtänyt, mutta täällä jälleen. Ajatukset ovat jo kovasti syksyssä ja tulevissa hyvinvointivaaleissa, joihin siis olen itsekin lähtenyt ehdolle. Olemme historiallisessa paikassa ja nämä vaalit linjaavat tahtotilaamme pitkälle. Tottakai Tuusulassa, Linjamäessä ja koko asumis/työssäkäynti alueellamme tulee tulevaisuudessakin sote palvelujen saatavuus ja saatavilla olo olla tärkein tavoite.

Millaisena? Olemme kuitenkin omassa ryhmässä (sd.) sekä itsenäni ehdottomasti lähipalvelujen saatavuuden kannalla.

1. Hoitoon pääsy pitää turvata, kaikille.

2. Soteasemat on säilyttävä, niissä tulee palvelutarjontaa kasvattaa, yhden luukun periaatteella. Nimenomaan, mukaan tulee ottaa myös Sosiaalipuoli, tukiviidakko ja talousneuvonta ja - ohjaus.

Sähköiset kanavat ovat hyvä lisä nykyiseen palveluvalikkoon, mutta ne eivät saa olla joko / tai - mallia.

3. Ikäihmisten ja vajaakuntoisten hyvinvointi on turvattava, päivätoimintaa erilaisissa muodoissa tukemaan arjen toimintakykyä. Hoitoa antava päivätoiminta kuuluu hyvinvointialueelle,sitä ei tässäkään kohtaa saa sälyttää kunnille. 

- Juuri eilen saimme kuulla Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen lautakunnassa, jonka puheenjohtajana toimin 2021- 2023, Keuosten alustajan esittelemänä PYLL- indeksin (ennenaikaisten kuolemien alle 75v. syyt, Tuusulassa 2020 ne ovat syöpäsairaudet, tapaturmat ja päihteet --> ihan samat oli muissakin alueen kunnissa, järjestys vaihteli kuitenkin). Niiden perusteella ennaltaehkäiseviä toimia tulee kohdentaa, alla muutama esimerkki. Tulokset katsottavissa: https://sotkanet.fi

- seulonnat ja niiden mahdollistaminen sujuvasti lähelle. --> Jääkö käyttämättä, jos pääsy niihin hankalaa? kilpailutus?

- turvallisuus, yksinäisyyden  ja muun riskialttiin käyttäytymisen estävät asiat, mm. mielenterveyden tukeminen.

- päihteettömyyden tukeminen ja ennaltaehkäisy päihdekäytölle

FinnSote 2020 tulokset Tuusulassa: katsottavissa www.thl.fi --> FinnSote tutkimus

- sielläkin nousi yksinäisyyden kokeminen --> Korjaava asia: päivätoimintaa, harrastustoimintaa ja yhteisöllisyyttä lisää. Yhdessä tekemistä kunnan ja hyvinvointialueen kanssa.

- liikkumisen väheneminen yli 65v --> edellä kuvatut + liikunta/ luonto mahdollisuudet.

Kouluterveyskysely 2020 www.thl.fi --> Kouluterveys kysely

Tehdään 4-5 lk, 8-9 lk, lukiolaiset ja ammattioppilaitos opiskelijoille

- tyytyväisyys elämään yleensä --> laskua kaikissa luokissa, syyt? vaikuttaminen? 

- yksinäisyys kokemuksena jo nuorilla --> syiden tunnistaminen

- kiusaaminen, fyysinen koskemattomuus --> miten voimme enemmän puuttua? oppilashuollon resurssit yms.

- seksuaalinen häirintä, ulkonäköön yms. liittyvä --> lisääntynyt kaikissa luokissa, mistä kertoo? huolestuttava ilmiö, jota tulee selvittää.

- ylipaino, sen syntymiseen vaikuttavat toimintamallit?

Hyvinä asioina voidaaan nähdä koulukyselyssä päihdehakuisuuden vähentyminen, tupakoinnin ja nuuskaamisen vähentyminen, täyspäihteettömyys lisääntyminen. 

Monia asioita, nousi mielenpäälle. 

Joten,tekemistä riittää. Nyt vaan Tuusulassakin, koko alueella on äänestettävä,jotta saamme näitä asioita ajavia edustajia aluevaltuustoon. Em.toimet ovat koko hyvinvoitialueen keskeiset teemat. Seuraa medioita,vaalit tulee ja me ratkaisemme ne, olethan mukana?

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Ajatuksia, äänestys ylihuomenna, Sinä päätät!

Perjantai 11.6.2021 klo 22.06 - Ulla

Iltaa kaikille

Jännitys on käsinkosketeltava, monet postaa että, nyt jännittää. Mietin juuri miltä minusta tuntuu, onhan nämä olleet historiallisen poikeukselliset vaalit monestakin syystä. Ehkä vähän jännittää minuakin, mutta sen olen tehnyt minkä olen voinut.

Toivon todella, että emme koskaan joudu vastaavaan tilanteeseen ja pandemian osalta olemme selviämässä kuiville vesille, ainakin melkein.  On myös mieletöntä ollut huomata, mikä kaikki on otettu mukaan kuntavaaleihin asioina, mutta tosiasiahan on,että sunnuntaina päätämme, millaisin askelin Tuusula jatkaa menoaan. Olen lukemattomia kertoja tuonut esille, mitä kaikkea kuluneella kaudella olemme saaneet aikaan. Mutta toisten mielestä mikään ei ole muuttunut tai asiat on menneet huonompaan suuntaan.

Olen ollut valtuutetuna nyt kolme kautta, se on todella pitkä aika. Ensimmäinen kausi meni aika pitkälle opetellessa politiikan saloja ja oppiessa, miten asiat etenee kunnassa. Toisella kaudella jo osaamista oli, mutta muistan monesti ihmeteelleeni sitä, miten hitaasti mikään muuttuu. Ideoita toki oli ja esitettiin, mutta aika monet jäi, kuntaa johdettiin perinteisesti..tehtiin budjetti, joka koskaan ei pitänyt ja sitten koottiin asiat, miksi ei... Tämä toistui vuodesta toiseen, kunnes...Päätettiin lähyvä muuttumaan, muutettiin koko rakennetta, otettiin ihan uusi suunta johtamiseen ja tekemiseen, siirryttiin pormestarimalliin, joka suinkaan ei ole sujunut kuin vettä vaan, mutta erittäin mahtava alku on ollut. Meillä on 1+2 pormestaria ja sitä voidaan miettiä, miten kukin heistä on yhteistyötä tehnyt ja taas yhtälailla valtuutettujen joukko, joiden osalta voi samaa miettiä ja arvioida.

Todella monet asiat ovat muuttuneet, sisäilmaongelmat 0- toleranssi...monet kunnan kiinteistöt olivat todella huonossa kunnossa, osittain varmaan rakentamisen vuoksi, mutta suurin syy jokavuotinen juustohöylä, jolla leikattiin aina huoltokustannuksista vuosi vuoden perään, siivouksista yms. Tilat kiinni klo.16.00 ja ilmastointi pois päältä. Arvaatte varmaan lopun, mitä tapahtuu umpiossa,kun ensin paljon ihmisiä kosteutta yms. ja sitten stoppi.

Virkistysalueet, tällä kaudella on tehty todella paljon satsauksia lähiliikuntapaikkoihin, ulkoilualueisiin ja luontoa on suojeltu, tehty uusia luonnonsuojelualueita. Näiden käyttö ei kuntalaisen näkökulmasta ole rahasta kiinni, vaan ihan jokainen voi niitä käyttää, ihan mahtavaa, eikö?

Asuntotuotanto, vuosiin ei oltu nähty nosturia Tuusulassa, vaan kuinkas kävikään...kunta on nyt muuttovoittoinen lähes 200 asukasta ja asuntoja valmistunut yli 400, en jaksa muistaa milloin viimeksi näin on ollut, ei minun aikana valtuustokausina.

No talous, tottakai on jouduttu ottamaan velkaa, mutta koska kunnassa ei tilillä rahaa seissyt, ja ongelmana oli sairastuttavat tilat, jokin ratkaosu piti tehdä. Isoja hankkeita, kalliita, mutta miten muuten ajattelemme kuntaan saatavan veronmaksajia...ei kukaan hometiloihin lapsiaan halua tuoda, vuokra-asuntoja ei ollut eikä kerrostalo-osakeasumista. Tonteista oli pula ja nyt asuntoalueita on lisääntynyt paljon. Annitlanranta, Lahela, Linjatie, Peltokaari, Rykmentinpuisto jne. Oli pakko tehdä jotain ja on tehty.

Tämä kaikki rakentaminen edellytti kaavojen valmistelua, loppuun saattamista ja siinä onnistuttiin. Se missä ei onnistuttu vielä, oli Hyrylän alueen työpaikkatontit, muualla kunnan osissa niitä kyllä saatiin aikaan. Jälleen veronmaksajien saamiseksi kuntaan.

Terveys- ja sote palvelut siirtyivät Keusoten vastuulle ja toki monenlaista on ollut edessä, siitä huolimatta uskon hyvällä omistajaohjauksella voivamme vaikuttaa niiden säilymiseen lähipalveluna, ainakin heille joilla ei kulkumahdollisuuksia ole. Itse liikkuvana koen helpotuksena mennä lähimpään, kun ennen piti jopa ajaa 25 km päästäkseen röntgeniin Hyrylään, kun asuu Nuppulinnassa.

Siiten tuli Covid-19 tuttavallisemmin Korona, ja Tuusulakin meni polvilleen, siirryttiin etäopetukseen nopealla aikataululla, onnistuttiin melko hyvin kiitos meidän upeiden sivistys- ja kasvatuksen henkilökunnan. Kunta päättäjät hyppäsi teamsin maailmaan, enisimmäisenä tällä alueella, päätöksenteko ei pysähtynyt, tässäkään. Teimme ryhmänä aloitteen joulukuussa 2020 koronan jälkeisen elämän selviämiseen ja se työ on nyt jo käynnissä, jälleen alueella ensimmäisten joukossa. Toki meillekin Tuusulaan tuli työttömyyttä, ikäviä tilanteita perheisiin ja monella tapaa asiat meni uusiksi, ei meilläkään osa helpolla päässyt.  Ja kyllä, tarvitaan vielä vuosia tukea ja toimenpiteitä, niin nuorien, kuin iäkkäiden sekä työssä käyvien tueksi, selvityä uuteen normaaliin,mutta niin se on myös muissa kunnissa.

Toki pormestarimalli on ollut vasta 4 vuotta ja nyt vasta tunnistetaan, ne kohdat, joita tulee kehittää. Osa meilläkin olisi valmis laittamaan hanskat tiskiin tähän malliin, kaikki ne tuhlatut resurssit ja rahat valuisi johonkin, toki minulle ei vielä ole selvinnyt mikä tässä mallissa on niin huonoa. Tuloksia kun katsoo, niin ei meillä huonosti ole mennyt kokonaisuutena. Ja tästäkin aiheesta äänestettiin viime valtuustossa, 39 jatketaan pormestarimallia, 10 palataan kunnanjohtaja malliin ja 2 ilman mitään mielipidettä. Aika selkeä kannanotto. 

Itse ajattelen, että nyt rohkeasti eteenpäin, kehitetään ja korjataan haastepaikat ja luodaan oikeasti uutta Tuusulaa, sen meidän lapsemme ja  muut kuntalaiset ovat ansainneet. Mutta sinä päätät, vaaliuurnalla, itse annoin ääneen pormestarimallille ja koronan niin upeasti hoitaneelle demarijohtoiselle hallitukselle. Mietin usein sitäkin, kritiikkiä lukiessa, olisiko joku muu selvinnyt paremmin? en taida uskoa, että olisi. Suomi on selvinnyt moneen maahan verrattuna aika hyvin, nyt vaan vähitellen maa auki ja palataan terveysturvalliseen arkeen.

Äänestä siis viisaasti, nämä ovat kuntavaalit, ei pormestarivaalit Tuusulassa ja uusi valtuusto valitsee sitten joukostaan pormestarit, tämä on tärkein syy, miksi meillä ei ehdokkaita ole esitetty.

Iloa viikonloppuun yt.  Ulla nro 65 ja Tuusula sdp.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, sdp, tuusula, uuttatuusulaa, pormestarimalli

Ennakkoäänestys päättyy

Tiistai 8.6.2021 klo 7.08 - Ulla

Huomenta

Tänään on se päivä, kun ennakkoäänestys päättyy, ajanjakso onkin ollut historiallinen 2 viiikoa, ja prosentti taitaa olla jopa 27% äänioikeutetuista, todella hienoa. Itse kävin myös jo alkuvaiheessa äänestämässä. Jälleen olen myös puhunut muutamien kanssa siitä, kannattaako ylipäänsä äänestää? Olen itse aina ollut sitä mieltä, että kyllä kannattaa. Äänestäminen on vaikuttamista ja mahdollisuus ottaa kantaa asioihin. Olen keskustellut myös siitä, voiko kuntapääättäjä oikeasti vaikuttaa asioihin ja onkohan siitä oikeasti hyötyä? No, itse koen että kyllä ja kyllä. Tokikaan asiat ei aina mene siihen suuntaan kuin haluaa tai etenee muuten hitaasti, mutta mukana oleminen, arvojen vieminen mukaan, on tärkeä asia. Tottakai meillä kaikilla ehdokkailla on oma arvomaailmamme, ja sen näkyminen päätöksenteossa on tärkeää, se näkyy puheissa ja kohtaamisissa, kannanotoissa ja mielipiteissä, yhteistyössä ja yhdessä tekemisessä, myöskin niissä keinoissa joita käytät päästäksesi, tullaksesi kuulluksi. 

Olen tällä kaudella toiminut myös ryhmämme puheenjohtajana, ja se onkin ollut aikamoinen näköalapaikka, ryhmän vetäminen sinällään on itselle aika tuttua, mutta se, että pystymme toimimaan koko kauden luottamuksellisessa ilmapiirissä on hieno saavutus. Ryhmän sisäinen keskinäinen kunnioitus, näkyy myös ulkopuolelle suhteessa muihin. Yhteistyö on ja pitää olla rakentavaa, yhteiseen päämäärään pyrkimistä kuntalaisten parhaaksi, ja siinä olemme mielestämme onnistuneet hyvin. Minulla on myös vertailukohtaa aiemmilta valtuustokausilta ja kyllä, muutos on käynnissä Tuusulassa.

Olemme otttaneet valtavia askeleita kohti tulevaisuutta, aikaisempaa kunnioittaen. Isoimpana saavutuksena näen muuttovoiton, osbu ja palveluverkkouudistuksen. Tottakai osa kokee, että mennään liian isoon ja liian vauhdikkaasti, mutta silloin on hyvä kysyä, mikä olisi vaihtoehto? Siksihän lähdimme pormestarimalliin, että valtaa ja päätöksentekoa voidaan ulottaa lähemmäksi kuntalaista, osallistamalla heitä ja meitä, yhteiseen tekemiseen. Tästä mm. Osbu on erittäin hyvä esimerkki, nimittäin, se mitä näet lähipiirissäsi, mistä virkistyy ja mikä vaikuttaaa ihan jaksamiseen, on luonto, puistot, rannat  ja urheilumahdollisuudet. Ja niitä on todella saatu aikaan yhdessä: lähiliikuntapaikat, yhteiset puistot, lammet ja niiden kunto, urheilukeskuksen kehittäminen, ikäihmisten kuntoiluvälineet yms. Niistä ei voi olla kun ylpeä. Mutta nekin ovat edellyttäneet tahtoa yhteiseen hyvään. Lisäksi palveluverkko, koulujen ja päiväkotien tilanne, valtava määrä isoja päätöksiä, joiden kautta turvataan lastemme ja lastenlastemme terveys ja tulevaisuus. Ihan mahtavaa, ja tähän on kiinnitetty huomiota myös muualta, Tuusulan arvovalinta lapsille. Hienoa.

Voi tietysti ajatella, että ilman osaa näistä asioista voisimme elää ja olla, siitä huolimatta olla tyytyväisiä kuntaamme. Mutta, mehän emme tee kuntaa pelkästään nykytilaan vaan pitkälle tulevaisuuteen, tuleville sukupolville, lapsille ja heidän lapsille. Ja jokainen meistä lähipiiristään näkee, että maailma on muuttunut....aika paljon. Sisäilmaongelmiin puuttuminen jos jokin on terveys ja hyvinvointiasia, olemme kaikki lukeneet heistä,jotka ovat sairastuneet tai altistuneet ja menettäneet terveytensä. Puhutaan aika vakavasta asiasta. Lisäksi asukasmäärän kasvattaminen on edellytys palvelujen säilymiselle ja verotuotot vahvistamiselle. Paljon on vielä työtä edessä, ei kunta valmiiksi tullut tälläkään kaudella. Muta hyviä askelia on otettu.

Yksi iso asia, johon meidän tulee edelleen valtavasti vaikuttaa, on sote palvelut. Tuusulan tahto on kaikilla, että lähiterveysasemat säilyvät kaikissa kylissä, siksi on tärkeää pitää tätä myös esillä, vaikka se ei suoraan ole kunnan päätöksessä. Vaikuttaminen Keusotessa on keskeistä. Ja nimenomaan sote, ei pelkkä terveydenhuolto. Itse ajattelen,että lähipalvelut tulee olla lähellä, ikäihmisten ja perheiden saavutettavana. Ja ne tulee olla kunnallisia palveluita. Monille on helppo kulkea kauemmaksikin, jotka muutenkin kulkevat, mutta aika iso määrä kuntalaisia asuu siten,että lähipalvelu tulee olla siinä lähellä. Lisäksi yksityisen käyttäminen ei ole kaikille edes mahdollista, peruspalvelut tuleekin olla pääasiassa kunnan tuottamia. Tulee myös huomioida julkinen liikenne, joka ei palvele moniakaan sivukylillä asuvia. Siksi myös joukkoliikennettä tulee kehittää, olisko kutsuliikenne tms.vaihtoehtona, sitä pitää selvittää.

Ja paljon muutakin on tehty, mutta tekemistä edelleen riittää, siksi, toivonkin että valtuustossa jälleen on yhteistyön rakentajat, tulevaisuuteen näkijät ja nykytilaa kunnioittavat päättäjät. Käytä siis äänesi, anna se kehitykselle ja tulevaisuudelle, se on paras tapa myös arvostaa olevaa. Olen käytettävissä, numerolla 65 ja Sdp. 

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, tulevaisuus, osbu, sisäilmaongelmat, julkinen liikenne, kuntalaiset, arvot

Täällä taas, maailma muuttui....

Lauantai 16.1.2021 - Ulla Palomäki

Hei Taas

Näin asiat etenee ja päätökset muuttuvat suhteessa itseeni. Olen avannut nämä sivut uudestaan, taukoa oli reilu vuosi ja kyllä, uudella boostilla ja uusi minä. Ehkä hivenen vahvempi, ehkä hivenen varovaisempi ja taas hivenen enemmän Minä. Suljin sivut syksyllä 2019, sitä edelsi monenlaiset tunteet, ajatukset, kokemukset ja sukellus johonkin... Elämä on ollut viimeiset ajat aika vauhdikasta ja maaliskuussa 2020 päälle vyörynyt korona, vei viimeistään monella tavalla kierroksille. Ei ollut aikaa pohdiskella syntyjä syviä, elämä muuttui ”selviytymiseksi” pala kerrallaan ja tyypillistä itselle...keskity olennaiseen, jätä muu. Toki hyvinhän vuodesta yksilötasolla on selvitty, tehty töitä ja ylläpidetty arkea. Nyt vähän jo valoa tunnelin päässä, kun rokotukset ovat alkaneet ja ehkä jo loppuvuodesta voidaan päästä avoimeen yhteiskuntaan, siten kun se on mahdollista. Onkin hyvä miettiä, miten maailma muuttui? Mikä on uusi normaali? Arjessa ja muussa... Mutta siis täällä ollaan taas.

Kulunut aika vei myös omalta osalta syvälle pohdintaan, missä haluaa olla mukana? Olen ollut kuntapolitiikassa nyt kohta kolme kautta...yli 12 vuotta, olin valmistautunut siihen, että se jää jo omalta osalta. Mutta...asiat muuttuvat, ja torstaina 14.1.21 olen allekirjoittanut suostumuksen olla kuntavaaliehdokkaana Tuusulan SDP ryhmässä, tarkan harkinnan jälkeen. Kuluneet vuodet politiikassa ovat olleet äärimmäisen mielenkintoisia viime aikoina, muuttuneessa maailmassa se on tuonut vallan ja päätöksenteon dynamiikan lähemmäksi kuin koskaan.

Vuodet ovat opettaneet itselle ja itsestä paljon, upeita ihmisiä, vahvoja kohtaamisia ja myös tietynlainen totuus ihmisistä, tarkoituksista ja kokonaisuudesta on auennut enemmän. Vuodet ovat myös väsyttäneet, ehkä eniten siitä syystä, että oma tapani on olla vahvasti läsnä kaikessa ja kaikkialla, sitäkin voi oppia ja tunnistaa asioita ajoissa.

Kuitenkin monet tapaamani ihmiset näissä ympyröissä, ovat olleet suuri rikkaus, nähdä ja oivaltaa, siitähän demokratiassa on myös kysymys. On ollut myös mahdollisuus saada uusia ystäviäkin, yli puoluerajojen, ja se on niin hienoa. Toki myös toisinpäin, on tullut vastaan myös sitä, että ihminen ei sitten ollutkaan sellainen kuin oli ajatellut, pettymyksiä on kokenut, mutta sekin kuuluu tähän.

Yhdessä tekemisestä, yhteisistä päätöksistä on kuitenkin saanut voimaa ja se on avartanut kokonaiskuvaa. Olemme myös eläneet tämän viimeisen valtuustokauden ensimmäistä pormestari kautta Tuusulassa ja sen kehittäminen jatkossakin mukana olemisella, olisi huikea mahdollisuus jota haluan tavoitella. Kuinka sitten vaaleissa käy, sitähän ei tiedä kukaan. Uusi Tuusula johtamisjärjestelmän muutoksen myötä on lähtenyt mielestäni uudelle levelille, töitä on vielä paljon,mutta alku on todella lupaava. Myös poliittinen maailma on maailmanlaajuisen pandemian mukana muuttunut, se on yhdistänyt ihmisiä mutta myös eriyttänyt, myös meillä. Tästäkin syystä ja sen takia,  olen pohtinut osuuttani ja totean, että kyllä haluan olla edelleen paikallistasolla vaikuttamassa ja puhumassa arjen ja sujuvien asioiden puolesta. Tuomassa mukaan keskusteluun itselle ominaisia asioita, arvoja ja turvallisuutta ihmisistä välittämisessä.

Toinen itselle tärkeä asia hoitajat ja Sairaanhoitajuus, heidän puolestaan puhuminen, heidän työnsä näkyväksi tekeminen ja arvostaminen huipentui upealla tavalla, kun marraskuussa 2020 minulle myönnettiin Kyllikki Pohjola tunnustusapuraha, tekemästäni työstä Sairaanhoitajien hyväksi ja puolesta puhumiseksi. Vuosi 2020 oli maailmanlaajuisesti sairaanhoitajien ja kätilöiden vuosi, millaiset puitteet se saikaan, meitä tarvittiin enemmän kuin koskaan ja tarvitaan edelleen. Tunnustus tuntui todella hyvältä ja arvostan saamaani huomionosoitusta todella paljon, kiitos asiaan vaikuttaneille.  Tämä tunnustusapuraha oli erityinen minulle myös siksi, että Kyllikki Pohjola toimi aikanaan politiikassa yli 30-vuotta ja 1960- luvulla ajoi läpi sairasvakuutuslain. Häntä pidettiinkin sosiaalipolitiikan voimahahmona sekä sairausvakuutuslain ”äitinä”, sen myötä oikeus hyvään ja tasapuoliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon lähti kehittymään Suomessa ja se on edelleen keskeinen asia ihmisten hyvinvoinnissa. Se on myös minulle tärkeä asia ja sen puolesta haluankin vaikuttaa, tehdä työtä.


Monta muutakin asiaa tähän on kyllä tietysti myös vaikuttanut ja olenkin suorastaan ilahtunut,oikeastaan jopa häkeltynyt saamistani kannustuksista, hiukan yllättäviltäkin tahoilta. Sitä harvoin jää oikeastaan miettimään, miten näyttäytyy muille? Mitä omalta osaltaan on tuonut ja tuo paikalle...niin tärkeitä pohdintoja, joita ilman muuta jatkan. Lämmin kiitos teille kaikille ❤️ Tavataan siis täällä, somessa ja turvallisesti hoodeilla.

Ulla Palomäki

Tuusula, valtuutettu, SDP ryhmän pj

Kuntakehityslautakunnan jäsen

Pohjois-Tuusulan Demarit johtokunnan jäsen

Sairaanhoitajaliiton valtuutettu, valtuuston varapuheenjohtaja

Sairaanhoitajaliitto, yhteiskunnallisen vaikuttamisen työryhmä

Sopimuskoti, hallituksen jäsen, Kerava

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ajatukset, uusi aika, vaalit