Hyvinvointi on välittämistä

Keskiviikko 5.1.2022 klo 23.06 - Ulla

Hei taas

Ilahduin kovasti, kun sain tänään palautetta nuorelta hoitajalta, hän tuli meille töihin elokuussa 2021. Hän kertoi, että on niin mahtavaa kun on löytänyt oman paikkansa, ja että nyt hän tietää missä haluaa olla työssä. Eniten lämmitti sanat "hienoa että uskot nuoriin ja palkkasit minut, annoit mahdollisuuden, tänne mä jään" Ajatus siitä, että joku ei uskoisi tai antaisi mahdollisuutta nuorelle ja kokemattomalle työntekijälle tuntuu oudolta. Mistä ihmeestä sen kokemuksen sitten hankkii, ellei ole mahdollisuutta edes siihen ekaan työpaikkaan, koska on liian nuori? Uskoisin,että meillä edelleen on yhteiskunnassa ennakkoluuloja siitä, että pitää olla tietyn ikäinen tai riittävän pitkä kokemus, että on hyvä...ei,niin se ei ole. Osaaminen ja kokemus, asenne ja innostus ei ole iästä kiinni, ei ollenkaan. Ei monessakaan asiassa, ikäjohtamista hiukan vierastan myös, ei ikää tarvitse johtaa, vaan ihmistä. Ihan joka ikäinen tarvitsee välillä erilaisia kohdennettuja asioita, niin työssä kun muualla.

Ihan sama asia on minusta palvelujen segmentoinnissa, profiloinnissa, ikään perustuen ei tulisi varmasti olettaa mitään. Ei palvelun käyttäjänä tai muussakaan tilanteessa. Vaalikoneita täyttäessä jäin tätä pohtimaan, että miksi kysytään ""ikäihmisten tulee tyytyä digi palveluihin, siinä kuin muutkin" Itse tunnen hyvinkin monia ikäihmisiä, jotka sujuvasti käyttävät digilaitteita ja taas nuorempia aikuisia, jotka eivät käytä. Siksipä palvelukokonaisuutta tuleekin ajatella monipuolisuuden kautta, tarjolla eri palvelukanavia, joiden kautta apu tulee saavuttaa. Näin myös tulevaisuuden sotessa. Me tarvitaan monipuolinen palveluverkko jossa on sisällä monipuolinen asiointitapa. Riippuen ihmisestä ja asiasta, voisi valita sopivan, niin sen tulisi olla.

Yksi kuuma kysymys viimeaikoina on ollut se, että ajatko vain oman kunnan asioita vai miten? Nythän puhumme aluevaaleista, jossa useampi kunta on edelleen yhdessä palveluntuottajana. Itse työskentelen alueellisessa toiminnassa, joten minun on helppo nähdä ja luottaa kuntarajat ylittävään palveluun. Avun saa sieltä mikä on lähin ja mistä tarvitaan. Se lisäarvo mikä tulee kotikunnasta päätöksenteossa, liittyy nimenomaan asioiden ja näkökulmien esille tuomiseen. Esimerkiksi soteaseman käyttö on ihan eri juttu,jos asut 100m päässä kuin että asut, 10 km:n päässä. Tätä tulee punnita silloin, kun keskutellaan palvelujen yhtenäistämisestä, jopa luopumisesta. Ja siitä näkökulmasta johtuen hyvinvointialueen valtuustoon tulisi päästä monenlaisesta asuinympäristöstä olevia päättäjiä. Tarvitaan haja-asutus alueen puhe kuin myös kuntakeskuksen puhe.

Itse siis koen, että kuntarajat saakin olla häilyvät tulevaisuuden sotessa, tärkein näkökulma on palveluiden saatavuus ja saavutettavuus. Sen puolesta lupaan toimia.

Koen olevani osaava, motivoitunut, kokenut ja ymmärtävä päättäjä soteasioissa, sille siis, muista numero 54

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Välipäivä ajatuksia

Torstai 30.12.2021 klo 0.06 - Ulla

Hei

Ihan kohta vuosi vaihtuu,vuosi vanha jää taakse ja se vuosi onkin ollut raskas monella tavalla.

Covid varjostaa arkea kaikkialla,jälleen eletään tiukkaa sulkuaikaa. 3.1 alkaa laajat massarokotukset Keusotessa,tavoite rokottaa mahdollisimman moni. Samaan aikaan luetaan tartunnoista,joihin sairastuu rokotetutkin. Mutta onneksi vähäisemmin, kuitenkin flunssan rajuin oirein. Sairaalat alkaa olla täynnä,sairastavuudellekaan ei uuden virusmuunnoksen osalta ole paljon tehtävissä. Kuitenkin rokotus on se tärkein,lieventävä tekijä. Olen itsekin menossa rokottamaan loppiaisena ihan jokainen ammattilainen haluaa olla mukana talkoissa. Tule sinä ottamaan rokote. Näin voidaan päästä kohti normaalia vihdoinkin. 

Vaalit on siis tuota pikaa,12-18.1 ennakkoäänestys ja 23.1 varsinainen äänestys päivä. Käytäthän ääntäsi? Näissä vaaleissa on kyse isoista asioista, SoTe palvelut kuuluu kaikille. Haluan itse puhua peruspalvelujen puolesta,lääkärille, hoitajalle ja hoitoon on päästävä ja apua saatava, riippumatta missä asuu. Sen eteen pitää puhua,vaikuttaa ja olla rohkeutta tuoda asia esille. Me tarvitaan monipuolisia päättäjiä, osaajia ja heitä,jotka tietävät mistä sotessa puhutaan. 

Sinä päätät,kuka äänelläsi puhuu,pääasia että joku puhuu ja äänestät.

Jos se voisin olla minä,laita paperiin numero 54. Koko Keski-Uusimaa on vaalialuetta ja koko alue on meitä varten. 

Tavataan taas

Yt. Ulla numero 54

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus, covid

Ehdolla, Sinuakin varten.

Sunnuntai 19.12.2021 klo 21.56

Hyvinvoinnilla on todellakin väliä. Yhdenvertaisuus silloinkin, kun asuinpaikka tai muu syy, estää palvelujen saamisen. Hyvinvointialueella pitää olla mahdollisuus liikkuviin palveluihin, sotebussi liikkeelle, jotta haja- asutusalueiltakin pääsee palvelun piirin. Olemme rakentamassa yhteistä palveluverkkoa, jossa välittämisellä on väliä. Tarvitaan ylikunnallista ääntä, haluankin olla myös ylikunnallinen ääni. Sotepalvelu tulee olla lähellä kotia, saavutettavissa, kuntarajasta huolimatta.

Puhutaan sotee, mä osaan sitä ja puhun siitä miellelläni. Aluevaltuustoon tarvitaan osaamista ja rohkeutta, nostaa myös se pienemmän ihmisen ääni esille. Palvelut eivät ole, eivätkä saa olla vain seiniä, kun tulee huoli ja hätä, tarvitaan paikka, josta saa apua ja neuvotaa. ikäihmisten hoivasta tulee huolehtia,samoin arjen sujuvuudesta. Yhteistyö kuntien hyvinvointitekojen kanssa on tärkeää ja pitää osata rakentaa yhteistyötä. Työikäistenkin terveydenhuolto pitää järjestää sujuvasti, osana päivää, joten laajennetut aukiolot olisivat tervetulleita.

Palveluja tulee olla laajasti koko Keusoten alueella, lapsiperheiden palveluissa olemme saamassa toisenkin perhekeskuksen, ja se tulee Tuusulaan, siitä huolimatta neuvola ja lähipiste tulee olla siinä omalla kylällä, tavalla tai toisella, toinen perhekeskus on Hyvinkäällä. 

Vajaan viikon päästä tulee numerot ja sitten aletaan odottamaan ennakkoäänestyksen alkua, se on 12 - 18.1.22 ja varsinainen äänestyspäivä sitten 23.1.22. Sen jälkeen tiedämme, kenelle annamme ja annatte mandaatin, puhua äänellämme. 

yt. Ulla, sairaanhoitaja, esimies ja työnohjaaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

So-Te vai sote

Sunnuntai 28.11.2021 klo 22.08 - Ulla

 Tunnetko tulevaa?

Aluevaalit ovat siis ihan pian ja näkemys siitä,mistä on kyse vaihtelee varmasti kirjoittajan mukaan. Se mikä tiedetään,on että toistakymmentä vuotta valmistelussa ollut rakenteellinen, järjestämis-  ja rahoitusmalli käynnistyy 2023 alusta. Nyt valittavat valtuustojen jäsenet astuvat siirtymäaika toimintaan 1.3.2022,samalla kuntajohtajista muodostunut Vate - toiminta lakkaa. Nyt siis tehdään jo tärkeää valmistelua,tulevalle valtuustolle. Keski-Uudenmaan valtuusto on 69 henkilön,edustus koko alueelta. Joidenkin laskelmien mukaan Tuusula voisi saavuttaa 12 paikkaa valtuustossa,edellyttäen siis hyvää ja onnistunutta vaalityötä. Myös äänestysprosentin soisi nousevan korkealle.Mutta,nyt valittava valtuutettu ei aja ainoastaan oman kunnan asioita,vaan puhutaan isommasta kokonaisuudesta, koko Keski-Uudenmaan alueesta. Sekin on hyvä tiedostaa vaalilupauksia lukiessa.

Olemme siis äänestämässä valtuustoon henkilöitä,joiden osaaminen ja kyky tulisi olla rohkeaa ja vastuullista.

Joiden tahto ja halu taata alueellinen palvelutarjonta,sellaiseksi,jossa kukaan ei jäisi avun ulottumattomiin.

Oman kunnan alueella tulee olla riittävät palvelut lähellä,siten että niiden käyttäminen on sujuvaa, myös yli kuntarajojen. 

Hyvinvointialueella tulee olla myös hyvinvoiva,hyvin koulutettu henkilöstö ja alueen tulee olla haluttu työnantaja  Tähän me voimme vaikuttaa jo tässä ja nyt,nostamalla niitä toimivia asioita esille,ulottaa ajatus jo tulevaan asiointiin kuntarajojen välillä. Mutta myös arvostamalla ammattilaisia puheissa ja kirjoituksissa. Koska palvelun saatavuus on tärkeintä,tulla autetuksi ja ilman osaavaa henkilökuntaa sitä ei ole. Jo nyt sinulla ja minulla kuntapäätöksessä on vastuullinen rooli,pidätkö siitä kiinni?

Mukaan vaaleihin tarvitaan siis osaavia ihmisiä,joiden kokonaisuuden näkeminen ja oivaltaminen on tärkeää. Joiden halu vaikuttaa on aitoa ja todellista. Minulle tärkeä on nimenomaan sote,yhden luukun periaatteella, tulla kuulluksi ja autetuksi yhden pisteen kautta. Lisäksi pelastustoimi tulee olla laajaa,aluetta hyvin palvelevaa,riittävän isoin hartioin. Yhteistyö hyvinvointi alueiden kesken on merkittävä näkökulma.

Ollaan siis katse kohti tulevaa nähdään palvelut laajoina kokonaisuuksina, puhutaan ja arvostetaan olemassa olevaa,vahvistetaan sitä puheissa ja teoissa. Hyvinvoinnilla on väliä, siihen voimne vaikuttaa.

Kohti vaaleja siis.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Tulevaisuus...

Keskiviikko 27.10.2021 klo 11.25 - Ulla

Hei Kaikille

Muutama viikko on vierähtänyt, mutta täällä jälleen. Ajatukset ovat jo kovasti syksyssä ja tulevissa hyvinvointivaaleissa, joihin siis olen itsekin lähtenyt ehdolle. Olemme historiallisessa paikassa ja nämä vaalit linjaavat tahtotilaamme pitkälle. Tottakai Tuusulassa, Linjamäessä ja koko asumis/työssäkäynti alueellamme tulee tulevaisuudessakin sote palvelujen saatavuus ja saatavilla olo olla tärkein tavoite.

Millaisena? Olemme kuitenkin omassa ryhmässä (sd.) sekä itsenäni ehdottomasti lähipalvelujen saatavuuden kannalla.

1. Hoitoon pääsy pitää turvata, kaikille.

2. Soteasemat on säilyttävä, niissä tulee palvelutarjontaa kasvattaa, yhden luukun periaatteella. Nimenomaan, mukaan tulee ottaa myös Sosiaalipuoli, tukiviidakko ja talousneuvonta ja - ohjaus.

Sähköiset kanavat ovat hyvä lisä nykyiseen palveluvalikkoon, mutta ne eivät saa olla joko / tai - mallia.

3. Ikäihmisten ja vajaakuntoisten hyvinvointi on turvattava, päivätoimintaa erilaisissa muodoissa tukemaan arjen toimintakykyä. Hoitoa antava päivätoiminta kuuluu hyvinvointialueelle,sitä ei tässäkään kohtaa saa sälyttää kunnille. 

- Juuri eilen saimme kuulla Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen lautakunnassa, jonka puheenjohtajana toimin 2021- 2023, Keuosten alustajan esittelemänä PYLL- indeksin (ennenaikaisten kuolemien alle 75v. syyt, Tuusulassa 2020 ne ovat syöpäsairaudet, tapaturmat ja päihteet --> ihan samat oli muissakin alueen kunnissa, järjestys vaihteli kuitenkin). Niiden perusteella ennaltaehkäiseviä toimia tulee kohdentaa, alla muutama esimerkki. Tulokset katsottavissa: https://sotkanet.fi

- seulonnat ja niiden mahdollistaminen sujuvasti lähelle. --> Jääkö käyttämättä, jos pääsy niihin hankalaa? kilpailutus?

- turvallisuus, yksinäisyyden  ja muun riskialttiin käyttäytymisen estävät asiat, mm. mielenterveyden tukeminen.

- päihteettömyyden tukeminen ja ennaltaehkäisy päihdekäytölle

FinnSote 2020 tulokset Tuusulassa: katsottavissa www.thl.fi --> FinnSote tutkimus

- sielläkin nousi yksinäisyyden kokeminen --> Korjaava asia: päivätoimintaa, harrastustoimintaa ja yhteisöllisyyttä lisää. Yhdessä tekemistä kunnan ja hyvinvointialueen kanssa.

- liikkumisen väheneminen yli 65v --> edellä kuvatut + liikunta/ luonto mahdollisuudet.

Kouluterveyskysely 2020 www.thl.fi --> Kouluterveys kysely

Tehdään 4-5 lk, 8-9 lk, lukiolaiset ja ammattioppilaitos opiskelijoille

- tyytyväisyys elämään yleensä --> laskua kaikissa luokissa, syyt? vaikuttaminen? 

- yksinäisyys kokemuksena jo nuorilla --> syiden tunnistaminen

- kiusaaminen, fyysinen koskemattomuus --> miten voimme enemmän puuttua? oppilashuollon resurssit yms.

- seksuaalinen häirintä, ulkonäköön yms. liittyvä --> lisääntynyt kaikissa luokissa, mistä kertoo? huolestuttava ilmiö, jota tulee selvittää.

- ylipaino, sen syntymiseen vaikuttavat toimintamallit?

Hyvinä asioina voidaaan nähdä koulukyselyssä päihdehakuisuuden vähentyminen, tupakoinnin ja nuuskaamisen vähentyminen, täyspäihteettömyys lisääntyminen. 

Monia asioita, nousi mielenpäälle. 

Joten,tekemistä riittää. Nyt vaan Tuusulassakin, koko alueella on äänestettävä,jotta saamme näitä asioita ajavia edustajia aluevaltuustoon. Em.toimet ovat koko hyvinvoitialueen keskeiset teemat. Seuraa medioita,vaalit tulee ja me ratkaisemme ne, olethan mukana?

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus