Ajatuksia, äänestys ylihuomenna, Sinä päätät!

Perjantai 11.6.2021 klo 22:06 - Ulla

Iltaa kaikille

Jännitys on käsinkosketeltava, monet postaa että, nyt jännittää. Mietin juuri miltä minusta tuntuu, onhan nämä olleet historiallisen poikeukselliset vaalit monestakin syystä. Ehkä vähän jännittää minuakin, mutta sen olen tehnyt minkä olen voinut.

Toivon todella, että emme koskaan joudu vastaavaan tilanteeseen ja pandemian osalta olemme selviämässä kuiville vesille, ainakin melkein.  On myös mieletöntä ollut huomata, mikä kaikki on otettu mukaan kuntavaaleihin asioina, mutta tosiasiahan on,että sunnuntaina päätämme, millaisin askelin Tuusula jatkaa menoaan. Olen lukemattomia kertoja tuonut esille, mitä kaikkea kuluneella kaudella olemme saaneet aikaan. Mutta toisten mielestä mikään ei ole muuttunut tai asiat on menneet huonompaan suuntaan.

Olen ollut valtuutetuna nyt kolme kautta, se on todella pitkä aika. Ensimmäinen kausi meni aika pitkälle opetellessa politiikan saloja ja oppiessa, miten asiat etenee kunnassa. Toisella kaudella jo osaamista oli, mutta muistan monesti ihmeteelleeni sitä, miten hitaasti mikään muuttuu. Ideoita toki oli ja esitettiin, mutta aika monet jäi, kuntaa johdettiin perinteisesti..tehtiin budjetti, joka koskaan ei pitänyt ja sitten koottiin asiat, miksi ei... Tämä toistui vuodesta toiseen, kunnes...Päätettiin lähyvä muuttumaan, muutettiin koko rakennetta, otettiin ihan uusi suunta johtamiseen ja tekemiseen, siirryttiin pormestarimalliin, joka suinkaan ei ole sujunut kuin vettä vaan, mutta erittäin mahtava alku on ollut. Meillä on 1+2 pormestaria ja sitä voidaan miettiä, miten kukin heistä on yhteistyötä tehnyt ja taas yhtälailla valtuutettujen joukko, joiden osalta voi samaa miettiä ja arvioida.

Todella monet asiat ovat muuttuneet, sisäilmaongelmat 0- toleranssi...monet kunnan kiinteistöt olivat todella huonossa kunnossa, osittain varmaan rakentamisen vuoksi, mutta suurin syy jokavuotinen juustohöylä, jolla leikattiin aina huoltokustannuksista vuosi vuoden perään, siivouksista yms. Tilat kiinni klo.16.00 ja ilmastointi pois päältä. Arvaatte varmaan lopun, mitä tapahtuu umpiossa,kun ensin paljon ihmisiä kosteutta yms. ja sitten stoppi.

Virkistysalueet, tällä kaudella on tehty todella paljon satsauksia lähiliikuntapaikkoihin, ulkoilualueisiin ja luontoa on suojeltu, tehty uusia luonnonsuojelualueita. Näiden käyttö ei kuntalaisen näkökulmasta ole rahasta kiinni, vaan ihan jokainen voi niitä käyttää, ihan mahtavaa, eikö?

Asuntotuotanto, vuosiin ei oltu nähty nosturia Tuusulassa, vaan kuinkas kävikään...kunta on nyt muuttovoittoinen lähes 200 asukasta ja asuntoja valmistunut yli 400, en jaksa muistaa milloin viimeksi näin on ollut, ei minun aikana valtuustokausina.

No talous, tottakai on jouduttu ottamaan velkaa, mutta koska kunnassa ei tilillä rahaa seissyt, ja ongelmana oli sairastuttavat tilat, jokin ratkaosu piti tehdä. Isoja hankkeita, kalliita, mutta miten muuten ajattelemme kuntaan saatavan veronmaksajia...ei kukaan hometiloihin lapsiaan halua tuoda, vuokra-asuntoja ei ollut eikä kerrostalo-osakeasumista. Tonteista oli pula ja nyt asuntoalueita on lisääntynyt paljon. Annitlanranta, Lahela, Linjatie, Peltokaari, Rykmentinpuisto jne. Oli pakko tehdä jotain ja on tehty.

Tämä kaikki rakentaminen edellytti kaavojen valmistelua, loppuun saattamista ja siinä onnistuttiin. Se missä ei onnistuttu vielä, oli Hyrylän alueen työpaikkatontit, muualla kunnan osissa niitä kyllä saatiin aikaan. Jälleen veronmaksajien saamiseksi kuntaan.

Terveys- ja sote palvelut siirtyivät Keusoten vastuulle ja toki monenlaista on ollut edessä, siitä huolimatta uskon hyvällä omistajaohjauksella voivamme vaikuttaa niiden säilymiseen lähipalveluna, ainakin heille joilla ei kulkumahdollisuuksia ole. Itse liikkuvana koen helpotuksena mennä lähimpään, kun ennen piti jopa ajaa 25 km päästäkseen röntgeniin Hyrylään, kun asuu Nuppulinnassa.

Siiten tuli Covid-19 tuttavallisemmin Korona, ja Tuusulakin meni polvilleen, siirryttiin etäopetukseen nopealla aikataululla, onnistuttiin melko hyvin kiitos meidän upeiden sivistys- ja kasvatuksen henkilökunnan. Kunta päättäjät hyppäsi teamsin maailmaan, enisimmäisenä tällä alueella, päätöksenteko ei pysähtynyt, tässäkään. Teimme ryhmänä aloitteen joulukuussa 2020 koronan jälkeisen elämän selviämiseen ja se työ on nyt jo käynnissä, jälleen alueella ensimmäisten joukossa. Toki meillekin Tuusulaan tuli työttömyyttä, ikäviä tilanteita perheisiin ja monella tapaa asiat meni uusiksi, ei meilläkään osa helpolla päässyt.  Ja kyllä, tarvitaan vielä vuosia tukea ja toimenpiteitä, niin nuorien, kuin iäkkäiden sekä työssä käyvien tueksi, selvityä uuteen normaaliin,mutta niin se on myös muissa kunnissa.

Toki pormestarimalli on ollut vasta 4 vuotta ja nyt vasta tunnistetaan, ne kohdat, joita tulee kehittää. Osa meilläkin olisi valmis laittamaan hanskat tiskiin tähän malliin, kaikki ne tuhlatut resurssit ja rahat valuisi johonkin, toki minulle ei vielä ole selvinnyt mikä tässä mallissa on niin huonoa. Tuloksia kun katsoo, niin ei meillä huonosti ole mennyt kokonaisuutena. Ja tästäkin aiheesta äänestettiin viime valtuustossa, 39 jatketaan pormestarimallia, 10 palataan kunnanjohtaja malliin ja 2 ilman mitään mielipidettä. Aika selkeä kannanotto. 

Itse ajattelen, että nyt rohkeasti eteenpäin, kehitetään ja korjataan haastepaikat ja luodaan oikeasti uutta Tuusulaa, sen meidän lapsemme ja  muut kuntalaiset ovat ansainneet. Mutta sinä päätät, vaaliuurnalla, itse annoin ääneen pormestarimallille ja koronan niin upeasti hoitaneelle demarijohtoiselle hallitukselle. Mietin usein sitäkin, kritiikkiä lukiessa, olisiko joku muu selvinnyt paremmin? en taida uskoa, että olisi. Suomi on selvinnyt moneen maahan verrattuna aika hyvin, nyt vaan vähitellen maa auki ja palataan terveysturvalliseen arkeen.

Äänestä siis viisaasti, nämä ovat kuntavaalit, ei pormestarivaalit Tuusulassa ja uusi valtuusto valitsee sitten joukostaan pormestarit, tämä on tärkein syy, miksi meillä ei ehdokkaita ole esitetty.

Iloa viikonloppuun yt.  Ulla nro 65 ja Tuusula sdp.

Avainsanat: kuntavaalit, sdp, tuusula, uuttatuusulaa, pormestarimalli

Ennakkoäänestys päättyy

Tiistai 8.6.2021 klo 7:08 - Ulla

Huomenta

Tänään on se päivä, kun ennakkoäänestys päättyy, ajanjakso onkin ollut historiallinen 2 viiikoa, ja prosentti taitaa olla jopa 27% äänioikeutetuista, todella hienoa. Itse kävin myös jo alkuvaiheessa äänestämässä. Jälleen olen myös puhunut muutamien kanssa siitä, kannattaako ylipäänsä äänestää? Olen itse aina ollut sitä mieltä, että kyllä kannattaa. Äänestäminen on vaikuttamista ja mahdollisuus ottaa kantaa asioihin. Olen keskustellut myös siitä, voiko kuntapääättäjä oikeasti vaikuttaa asioihin ja onkohan siitä oikeasti hyötyä? No, itse koen että kyllä ja kyllä. Tokikaan asiat ei aina mene siihen suuntaan kuin haluaa tai etenee muuten hitaasti, mutta mukana oleminen, arvojen vieminen mukaan, on tärkeä asia. Tottakai meillä kaikilla ehdokkailla on oma arvomaailmamme, ja sen näkyminen päätöksenteossa on tärkeää, se näkyy puheissa ja kohtaamisissa, kannanotoissa ja mielipiteissä, yhteistyössä ja yhdessä tekemisessä, myöskin niissä keinoissa joita käytät päästäksesi, tullaksesi kuulluksi. 

Olen tällä kaudella toiminut myös ryhmämme puheenjohtajana, ja se onkin ollut aikamoinen näköalapaikka, ryhmän vetäminen sinällään on itselle aika tuttua, mutta se, että pystymme toimimaan koko kauden luottamuksellisessa ilmapiirissä on hieno saavutus. Ryhmän sisäinen keskinäinen kunnioitus, näkyy myös ulkopuolelle suhteessa muihin. Yhteistyö on ja pitää olla rakentavaa, yhteiseen päämäärään pyrkimistä kuntalaisten parhaaksi, ja siinä olemme mielestämme onnistuneet hyvin. Minulla on myös vertailukohtaa aiemmilta valtuustokausilta ja kyllä, muutos on käynnissä Tuusulassa.

Olemme otttaneet valtavia askeleita kohti tulevaisuutta, aikaisempaa kunnioittaen. Isoimpana saavutuksena näen muuttovoiton, osbu ja palveluverkkouudistuksen. Tottakai osa kokee, että mennään liian isoon ja liian vauhdikkaasti, mutta silloin on hyvä kysyä, mikä olisi vaihtoehto? Siksihän lähdimme pormestarimalliin, että valtaa ja päätöksentekoa voidaan ulottaa lähemmäksi kuntalaista, osallistamalla heitä ja meitä, yhteiseen tekemiseen. Tästä mm. Osbu on erittäin hyvä esimerkki, nimittäin, se mitä näet lähipiirissäsi, mistä virkistyy ja mikä vaikuttaaa ihan jaksamiseen, on luonto, puistot, rannat  ja urheilumahdollisuudet. Ja niitä on todella saatu aikaan yhdessä: lähiliikuntapaikat, yhteiset puistot, lammet ja niiden kunto, urheilukeskuksen kehittäminen, ikäihmisten kuntoiluvälineet yms. Niistä ei voi olla kun ylpeä. Mutta nekin ovat edellyttäneet tahtoa yhteiseen hyvään. Lisäksi palveluverkko, koulujen ja päiväkotien tilanne, valtava määrä isoja päätöksiä, joiden kautta turvataan lastemme ja lastenlastemme terveys ja tulevaisuus. Ihan mahtavaa, ja tähän on kiinnitetty huomiota myös muualta, Tuusulan arvovalinta lapsille. Hienoa.

Voi tietysti ajatella, että ilman osaa näistä asioista voisimme elää ja olla, siitä huolimatta olla tyytyväisiä kuntaamme. Mutta, mehän emme tee kuntaa pelkästään nykytilaan vaan pitkälle tulevaisuuteen, tuleville sukupolville, lapsille ja heidän lapsille. Ja jokainen meistä lähipiiristään näkee, että maailma on muuttunut....aika paljon. Sisäilmaongelmiin puuttuminen jos jokin on terveys ja hyvinvointiasia, olemme kaikki lukeneet heistä,jotka ovat sairastuneet tai altistuneet ja menettäneet terveytensä. Puhutaan aika vakavasta asiasta. Lisäksi asukasmäärän kasvattaminen on edellytys palvelujen säilymiselle ja verotuotot vahvistamiselle. Paljon on vielä työtä edessä, ei kunta valmiiksi tullut tälläkään kaudella. Muta hyviä askelia on otettu.

Yksi iso asia, johon meidän tulee edelleen valtavasti vaikuttaa, on sote palvelut. Tuusulan tahto on kaikilla, että lähiterveysasemat säilyvät kaikissa kylissä, siksi on tärkeää pitää tätä myös esillä, vaikka se ei suoraan ole kunnan päätöksessä. Vaikuttaminen Keusotessa on keskeistä. Ja nimenomaan sote, ei pelkkä terveydenhuolto. Itse ajattelen,että lähipalvelut tulee olla lähellä, ikäihmisten ja perheiden saavutettavana. Ja ne tulee olla kunnallisia palveluita. Monille on helppo kulkea kauemmaksikin, jotka muutenkin kulkevat, mutta aika iso määrä kuntalaisia asuu siten,että lähipalvelu tulee olla siinä lähellä. Lisäksi yksityisen käyttäminen ei ole kaikille edes mahdollista, peruspalvelut tuleekin olla pääasiassa kunnan tuottamia. Tulee myös huomioida julkinen liikenne, joka ei palvele moniakaan sivukylillä asuvia. Siksi myös joukkoliikennettä tulee kehittää, olisko kutsuliikenne tms.vaihtoehtona, sitä pitää selvittää.

Ja paljon muutakin on tehty, mutta tekemistä edelleen riittää, siksi, toivonkin että valtuustossa jälleen on yhteistyön rakentajat, tulevaisuuteen näkijät ja nykytilaa kunnioittavat päättäjät. Käytä siis äänesi, anna se kehitykselle ja tulevaisuudelle, se on paras tapa myös arvostaa olevaa. Olen käytettävissä, numerolla 65 ja Sdp. 

yt. Ulla 

Avainsanat: kuntavaalit, tulevaisuus, osbu, sisäilmaongelmat, julkinen liikenne, kuntalaiset, arvot