Yhteiset aluevaalit/ K-U 9.1.2022

Share |

Lauantai 8.1.2022 klo 0:06 - Ulla


Yhteiset aluevaalit

 

Olemme tekemässä historiaa, ensimmäiset aluevaalit ovat täällä. On syytä korostaa, että nyt puhumme sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta, isoista kokonaisuuksista, jotka vaikuttavat ihan jokaisen ihmisen arkeen. Keskustelu menee helposti pelkästään terveysasioihin, mutta ihan yhtä tärkeää ihmisen hyvinvoinnille on sosiaalipalvelut. Lisäksi tarvitaan matalankynnyksen paikkoja, jossa asioissa saa neuvontaa ja tukea, voisiko se olla vaikka kiertävä sotebussi haja-asutusalueilla ja toimivat soteasemat keskuksissa.  Meille on tulossa kaksi perhekeskusta, mutta sen lisäksi tarvitaan lähipalvelupisteitä perheille, kuten myös niitä soteasemia. Meidän tulisikin laajasti ottaa olemassa oleva osaaminen entistä enemmän käyttöön, kuten hoitaja- ja lääkäri vastaanotot, etäpalvelut ja niiden mahdollisuudet. Asiointikanavia tulee olla monipuolisesti käytettävissä.

 

Kuuma kysymys viime aikoina on ollut myös se, että ajatko vain oman kunnan asioita vai miten? Nythän puhumme aluevaaleista, jossa useampi kunta on edelleen yhdessä palveluntuottajana ja muodostaa hyvinvointialueen. Itse työskentelen alueellisessa toiminnassa, joten minun on helppo nähdä ja luottaa kuntarajat ylittävään palveluun. Avun saa sieltä mikä on lähin palvelupiste, se on sujuvaa ja asiakaslähtöistä.  Itseasiassa avun tarvitsevalle ei niinkään ole tärkeää se, minkä kunnan palvelua se on, vaan tuleeko hän autetuksi?  Se lisäarvo mikä tulee omasta kotikunnasta päätöksenteossa, liittyy nimenomaan asioiden ja näkökulmien esille tuomiseen.  Esimerkiksi soteaseman käyttö on ihan eri juttu, jos asut 100 m:n päässä, kuin että asut 10 km:n päässä. Se näkyy nytkin alueella. Saati, että sinulla ei ole mahdollisuutta päästä liikkumaan. Tätä tuleekin punnita silloin, kun keskustellaan palvelujen yhtenäistämisestä tai sijoittamisesta. Tästä näkökulmasta johtuen hyvinvointialueen valtuustoon tulisi valita monenlaisesta asuinympäristöstä olevia ehdokkaita ja heitä, joilla on osaamista sekä näkemystä sosiaali-, terveys- sekä pelastustoimen asioista. Tarvitaan haja-asutus alueen puhetta, kuin myös kunta- ja kaupunkikeskusten puhetta.

 

Hyvinvointialueiden käynnistyessä todella, kuntiin jäävä hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen työ on todella arvokasta ja tärkeää, ihan keskeistä. Kunnissa tuleekin kiinnittää huomiota mm. julkisen liikenteen sujuvuuteen alueella, tämä on huomioitava myös hyvinvointialueen palveluverkkoa päivitettäessä joka kerta, sillä varmistetaan mm. hoitoon hakeutuminen ajoissa. Eli edelleen tarvitaan tiivistä ja sujuvaa yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa. Kuntarajat saakin olla häilyvät tulevaisuuden sotessa, tärkein näkökulma on palveluiden saatavuus ja saavutettavuus, joka vain yhdessä tekemällä voidaan aikaan saada.

Aluevaaliehdokas

Hoitotyön ammattilainen

Hyte ltk puheenjohtaja

Ulla Palomäki Sdp, Tuusula

Jokela

Keski-Uusimaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini