Syyskuun mietteitä

Share |

Maanantai 6.9.2021 klo 6:51 - Ulla


Huomenta

Mahtavaa....yli 200 000 kävijää, kiitos Sinä. 

Ensimmäinen viikko menty jo syyskuuta, takana tapahtumarikas viikonloppu, jossa samaan aikaan monia asioita alueella. Ehkä isoimpana Keski-Uudenmaan Pride, jote vietettiin lauantaina. Olin itse etäällä ja pohdiskelin oikeastaan tapahtuman aikaansaamia ajatuksia ja kokemuksia julkisuudessa, edelleen asia on joillekin hyvin tiukka. Tasa-arvo ja oikeus olla hyväksytty on ehkä maailman tärkein asia, koska vain sen jälkeen voi elää...olla oma itsensä ja tulla kuulluksi. Meillä on vielä valtava määrä työtä sen eteen tehtävä, mutta jo se,että asioista puhutaan julkisesti on niin hienoa. Pride on paljon muutakin kuin seksuaaliset vähemmistöt, johon se aina halutaan viedä, se nimenomaan on tasa-arvoa ja hyväksymistä, kaikilla osa-alueilla. Ja siinä emme todellakaan ole valmiita. Viikonloppuun toki liittyi  muutakin, markkinoita, suurkirppari ja muuta, Tuusulassakin, itse niissäkin hiukan taustalla, mutta havainnoin ne kyllä. Koska, nyt vain tuntui siltä, että näin pitää. joku kertoikin tässä eilen, pitääkö aina jaksaa? No ei pidä, joskus se jaksamattomuuden syy ei tarvitse selityksiä, pitää vain uskaltaa olla jaksamatta, olla vaan tai tehdä juuri sitä,mitä itse haluaa.

Ilta meni sitten eilen vielä kokouksessa omien joukossa hybridinä, aluevaalit hyvinvointialueena ovat tulossa, tammikuussa 2022 ja niihin valmistaudutaan. Ehdokasasettelua tehdään ja tapahtumakalenteria. Mistä näissä vaaleissa on oikeasti kyse? Miten saamme kannustettua ihmiset äänestämään? Miten saamme konkretisoitua tämän?

Itse näen, että nyt jos koskaan sinulla on vaikuttamisen paikka, joka tulevassa vaikuttaa sinun sote palveluihin, näiden vaalien jälkeen päätöksenteko menee arjesta etäämmälle ja on hirveän tärkeää, vaikuttaa siihen nyt. Aluevaltuustossa tulisi olla vahvoja osaajia, paikallisten palveluiden puolestapuhujia ja ihmisiä, jotka oikeasti ovat kiinnostuneet kuntalaisten arjessa. Nyt puhutaan sote palveluista, joiden saaminen ei saa olla kiinni statuksesta, rahapusseista tai asuin alueesta. Palveluista, joissa jokaisen tulee saada itselleen sopivaa palvelua, liittyi se sitten sairauden hoitoon tai edunvalvontaan. Palvelusta, joka on riittävän lähellä ja riittävän tehokasta, ettei myöhempiä kustannuksia synny turhaan ja ihmiset tulee autetuksi oikea-aikaisesti. Jos haluat, että palvelujen saatavuus, saavutettavuus säilyy, kannattaa olla mukana. Tulevissa palveluissa ei pelkästään raha puhu, niissä puhuu mielestäni arvot ja oikeus tasa-arvoon. Aluevaalit ovat myös siitä erilaiset Suomessa, että nyt ei äänestetä vain oman alueen ehdokasta, vaan Keski-Uudenmaan alueen ehdokasta, yli kuntarajojen, kuten palveluissakin on siitä kyse. Olemme aika historiallisen asian äärellä, monet meistä jo nyt käyttää palveluja yli kuntarajojen, niitä sote palveluitakin. Miten se näkyy tulevissa vaaleissa?  

Olen myös käytettävissä nyt  ja vaalityö alkakoon. Haluan olla mukana turvaamassa, kehittämässä, päättämässä ja puhumassa edellisten näkökulmien myötä. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että riippumatta missä asut  tai muista asioista, sinulla on oikeus ja mahdollisuus palveluun. Tuusulan osalta, me tarvitsemme kaikki kolme sote/terveys-/ aluekeskusta, oli ne jatkossa millä nimellä vaan, joissa saa terveyspalvelua mutta myös edunvalvontaa. Lisäksi tulee huomioida eri-ikäisten erityistarpeet sekä erityisryhmien huolenpito. Joten työtä on tehtävä, olethan mukana? Sinua tarvitaan, jotta ääni tulee kuulluksi.

Huomenna käynnistyy lautakuntatyö vihdoinkin, kun vpj:n kanssa on saatu aika sovittua, on siis ensimmäinen  puheenjohtajapalaveri ja ensimmäinen lautakunnan kokous on sitten 21.9, lähdetään siinäkin kehittämään Tuusulalaisten HYTE asioita, edelleen Annikan sanoin ”Enemmän hytee on vähemmän sotee... ” itse jatkaisin, tai ainakin, sen painopiste kevenee. 

Iloa alkavaan syksyyn sinulle ja ollaan kuulolla.

yt. Ulla