Sote on täällä, jess

Share |

Keskiviikko 23.6.2021 klo 16:50 - Ulla


Hei

Tänään keskiviikkona 23.6.21 valtakunnassa saatiin aikaan huikea päätös, eduskunta hyväksyi Soten. Pitkä 15-vuoden ponnistus on vihdoin saavuttanut maalin, ihan huikeata. Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueet ottavat vastuulleen sotepalvelujen järjestämisen ja rahoittamisen, kuntien vastuu palveluista lakkaa. Tälle alueelle on tulossa KUHA, jonka valmistelutoimikunta määrättiin eilisessä keusoten hallituksen kokouksessa.

Tämä on todellakin historiallinen päivä. Tämä istuva hallitus Sanna Marinin johdolla sai kaikista hallituksista aikaiseksi viedä sote uudistuksen maaliin ja sitä on kuulkaa yrittänyt yksi jos toinen. Sisältöä varmaan tullaan matkan varrella tarkentamaan, mutta aidosti iloitsen tästä.

Keusote on nyt 2,5 vuotta järjestänyt tällä alueella sote palvelut ja haasteita on tietysti riittänyt. Miten 5:stä (6:sta) saadaan yksi? Millaisella toimilla kunnat hakevat yhteistä syknkronointia? sitä on harjoiteltu melkoisen paljon. Kuinka on onnistuttu? Siitä jokaisella on varmasti oma näkemys. Vuoden 2023 alusta se on hyvinvointialueen vastuulla, ainakin näkökulma muuttuu siinä muutoksessa. 

 Toinen, mutta ei niin mukava  merkittävä päivä on tänään. Toisen kerran elämässäni olen myös sen edessä, että osalleni kohdentuu YT-neuvottelut, yhteistoimintaneuvottelut, jossa työntekijää kuullaan...päätöksestä, joka on jo pöytään sinetöity. Nyt siis päädyttiin lomauttamaan hallinto ja esimiehet, tulevana syksynä 2:si viikoksi. Tämä kyllä ajatteluttaa aika paljon...se tuntuu kyllä.

Tänään on ollut muutenkin multitaskaus päivä, töitä ja luottamustoimia. Takana on kaikkineen hyvinkin rankka aika, koronan kanssa eläminen, ei ole ollut ihan mutkatonta, hyvin on kuitenkin selvitty, siitä kiitos meille kaikille. Lisäksi monenlaista turbulenssia on minullakin ollut ja aina välillä on pitänyt pohtia, minkä osa suurempaa olen ja tulen olemaan. Tänään tässä kuunellessani yhteistä Tuusulan kunnan valtuustoseminaaria, jossa vanhat ja uudet valtuutetut käyvät asioita läpi. Voin todeta, että upeaa työtä on Tuusulassa tehty johtamisjärjestelmän kehittämisessä. Pormestarimalli oli oikea vaihtoehto. Mutta kuten tässäkin yhteenvedossa tänään todettiin, "onnistuminen vaatii myös jokaisen yksilön aitoa tekemistä (luottamuksen, yhteistyön jne osalta.") Nämä nousivat kehittämishaasteiksi Tuusulassa valtuuston ja lautakuntien itsereflektoinnin tuloksissa, ainoa harmitus on, että vain 53% vastasi...se oli vähän pettymys. Nimittäin tutkittu tieto on ainoa mittari, jolla asioita voi kehittää, ei mustatuntuuvarmaan - tieto, jota mahtuu jokaisen kokemuksiin. Toinen mikä on myös aikamoinen lähestymisnäkökulma on, ennenkin meillä tehtiin....argh. No, tulokset on nyt nämä, ja uskokaamme siihen mikä tuli esille. On hienoa,kun on saanut olla tässä mukana,siitä on hyvä uuden valtuuston jatkaa.

Viime viikonloppu taas meni sairaanhoitajaliiton valtuustossa ja sielläkin muuttuva toimintaympäristö edellyttää isoja muutoksia, joten tuleva juhannus menee levätessä. Tätä päivää yhteiskunnassa kuvaa vaativat toimintaympäristö muutokset,niin kunnissa kuin yhdistyksissä ja muuallakin elämässä.

Nyt kun sote kaikkiaan etenee, toivon tulevaisuudessa todella, että asiakasprosessien kehittäminen pääsee oikeasti liikkeelle asiakkaan ehdoilla. Kuntien rajat tai asuinalue ei pitäisi olla määrittävä tekijä, sille millaista palvelua missäkin on. Vaan oikeasti asiakkaan tarve ja asiakkaasta lähtevä kokemus, tuliko hän autetuksi? Ja miten hän ylläpitää tervehtynyttä tilaansa?  Meillä on käytössä monia mittareita, jotka sinänsä eivät kerro yhtään mitää palvelun laadusta tai vaikuttavuudesta, ne kertovat vain lukuja, suoritteita. 

Innolla odotankin omia YAMK opintoja asiakasprosessien kehittäjänä, mitä kaikkea se antaakin ja mihin kaikkeen sitä voin sitten hyödyntää. Ja mihin sitä vielä kerkeänkään? Alkaa olla niin paljon mielenkiitoisia asioita tulossa, että joitakin juttuja ehkä pitää jättää kokonaan. Tänään kuulin myös, että eräs politiikka kaveri on pääsemässä huikeisiin tehtäviin ja totesimmekin, että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa. Onnea ❤️

Sitä kohti siis...

yt. Ulla