Ajatus....

Share |

Sunnuntai 27.6.2021 klo 23:56 - Ulla


Hei vaan, juuri Sinä, kiva että olet täällä.

Juhannus alkaa olla ihan tuota pikaa takana päin, omalta osalta se meni lepäilen kotona ja puuhatessa kaikenlaista. Reissu suunnitelmat jätettiin, ihan vaan siksi,että nyt oli hyvä vaan olla. Tosin meillä on viimeisen parin viikon aikana vuorotellen koirat olleet kipeinä, mutta nyt alkavat olla ok. Sekin hiukan arvelutti reissua ajatellen. Koirat alkavat olla jo ihan aikuisessa iässä, toinen jo hiukan vanhakin,joten aina jännittää, miten toipuvat. 

Huomenna maanantaina omalta osaltani 12 vuoden matka valtuustossa saa päätöksen, meillä on vanhan valtuuston viimeinen kokous, hybridinä mennään edelleen. Siinä on ollut hyvät ja huonot puolet, mutta korona turvallisuus ennenkaikkea. Mietiskelin tuossa, mikä muuttuu ja miltä tuntuu? Ainakin aikaa vapautuu, nimittäin kokousten materiaali on usein satasivuinen nivaska kaikkine liitteineen, joten tutustuttavaa on paljon. Lisäksi monenaiset valmistelevat kokoukset edeltävät asioita. Monet upeat ihmissuhteet varmaan jää vähemmälle, koska kiinnostuksen ja tekemisen konteksti muuttuu, mutta ilolla seuraan muutamien vielä mukana olevien matkaa. Ja taas osa niistä on jo jäänyt, tarkoituksella. Toivon todella matkaa jatkaville tsemppiä, ja menestystä myös yhteistyöhön, koska on hyvä muistaa, yksin ei kukaan päätä asioita. Aina tarvitaan toisia valtuutettuja ja toisia ryhmiä.

Olen myös pohdiskellut viime aikoina valtaa käsitteenä? Miten se näkyy kunnallispolitiikassa muutenkin, kuin ryhmien koon mukaan. Miten ihmiset toisiaan kohtaan sitä käyttävät? Millaisia asioita se saakaan aikaan? Jos olet mukana päätöksenteossa, sinun tulee pitää vallasta...Koska se on juuri sitä, mutta vallan taitava käyttäminen on hienoa seurattavaa. Ja taas se toinen puoli, hyvin surullista ja kertoo ihmisestä todella paljon. Silloin kun valta kohdentuu oikeisiin asioihin oikein, se saa aikaan hyvinvointia, laajastikin. Ja siihen tietysti kunnallishallinnossakin tulee pyrkiä? Elokuussa on vielä yksi lautakunnan kokous ja sitten yksi rupeama jää taakse. Mitä tilalle? Tosiaan opiskelut vievät hiukan aikaa ja voi olla, että iltojen vapautuminen jättää aikaa vielä muulleKin. Onhan toki vielä katsottava loppuun, millaisia mahdollisuuksia ryhmän saamat luottamuspaikat tarjoavat, niin ylikunnalliset kuin lautakunnatkin. Olisko tarjolla jotain kiinnostavaa, en tiedä vielä. Kiinnostukseni olen ilmaissut, mutta katsotaan.

Mietin myös tunnetta, miltä se nyt tuntuu? Sitä on kysytty minulta ahkerasti. Alkuun oli pettymystä, tottakai koska vakavasti olin mukana. Mutta nyt kun katson hiukan kauempaa, alkaa tuntua ihan hyvältä. Seuraava valtuustokausi ei tekijöille tule olemaan ihan helppo. Koronasta selviytymisen kustannuksista ei vielä kukaan tiedä kokonaisuutta...ja siitä ei voi selvitä pelkästään talous edellä. Inhimillisten kustannusten tieto on vielä piilossa, mitä esille nousekaan? Lisäksi tulevalla kaudella sote käynnistyy, ja kuntien verorahoista osa menee sen käyttöön.Miten kunnat asemoitu uudella tavalla ja saa toiminnan kuntalaisia palvelevaksi. lisäksi tulee hyvinvointivaalit, joihin joka kunnasta tulisi saada edustusta, jänniä aikoja luvassa.

Tällä hetkellä kuitenkin yhteiskunnassa on vallalla taas epävarmuus mahdollisten korona positiivisten rajusta esiintyvyydestä, se tieto menee ikäänkuin edelle kaikesta, syynä jalkapallo ja kisaturistit. Ei varmaan kukaan aavistanut sittenkään, miten vakava venäjän korona tilanne onkaan? Tai, että raja toimenpiteet eivät olleet sellaisia, että olisi ollut turvallista tulla? Puhumattakaan siitä, että jälleen tuli näkyväksi, että jos ei ole pakko, aina osa luistaa vastuusta. Tämä on tärkeä havainto sen rinnalla, onko esim. maski pakko? Onko pakko sitä tai tätä? Vapaaehtoisuus ei vaan toimi. Pelkästään Helsingissä juhannis viikonlopun aikana on todettu 111 positiivista kisaturisti tartuntaa...Aika hurjaa, ja tilanne on vasta alussa.

Toivottavasti emme ole pian taas sulkeutumisen ja rajoitteiden tiellä, juuri kun hiukan yhteiskuntaa on päästy avaamaan. Ja onneksi, rokotuskattavuus etenee koko ajan, ainakin vaikeimmat tautimuodot voisi olla estettävissä. Mutta silti, ei ole mikään helppo juttu. Lisäksi eletään kesäaikaa, jolloin terveydenhuollon kapasiteetti on osittain alasajettuna, lomien vuoksi. Sijaisia ei ole moniin paikkoihin saatu tarpeeksi, joten lisäkuormitusta ei olisi tarvittu. Hyvin surullistakin tämä on. Menkäähän siis testiin matalalla kynnyksellä.

Muuten uusi viikko on taas edessä, vielä kolme viikkoa töitä, ennen lomaa. Ensi viikonloppuna täytyy käväistä Rovaniemellä siskon pojan rippijuhlia luvassa. Aika ihanaa. 

Iloa siis sinunkin viikkoon, mennään tällä ja hymyillään kun kohdataan. Jos olet lomalla nauti siitä ja jos taas töissä, niin jaksaa vielä....

yt. Ulla