Näkökulman vaihtamisen taito

Share |

Torstai 15.4.2021 klo 18:34 - Ulla


Heips vaan

Näin on vaalimaratonaikakoskasaaäänestää..... edelleen liikkeellä, viime viikon sunnuntaina kävimme hyvää keskustelua ikäihmisten hoidosta ja tulevaisuuden haasteista Uudenmaan Demarinaisten keskusteluillassa. Maria Guzenina- Richardson oli mukana, ja kertoi eduskunnan lainsäädännön valmistelusta ja soteuudistuksen vaiheista. Kunnianhimoisesti asia etenee ja sote muutos halutaan saada maaliin vielä tässä kevään-kesän aikana. Perustulakivaliokunta käsittelee asiaa ja toistaiseksi se etenee aikataulun mukaan.

Puhuimme myös palveluverkon murroksesta joka on paraikaa menossa, mitenkään emme voi yhteiskunnassa jatkaa raskaalla hoivalla ja palvelukonseptilla, kuten tähän asti. Sen varmaan kaikki tiedämme. Meidän tulee saada ennaltaehkäisevät palvelut ajoissa liikkeelle, 2030 ennusteen mukaan Suomessa on >75v. väestöä 300 000 enemmän, ovatko he hyväkuntoisia ja aktiivisia kansalaisia, se riippuu siitä mitä ja miten nyt teemme? Tässäkin ennaltaehkäisy on 1. prioriteetti.

Innovoimme tuossa keskusteluillassa varhaisia terveystarkastuksia siellä + 60- 65v vuotiailla, itse innovoin vielä enemmän, voisiko työnantajat tulla tähän mukaan? Hyvissä ajoin jo, ennen eläkkeelle lähtöä olisikin senioritarkastukset laajasti ja ne jatkuisi sitten eläkkeelle jäämisen jälkeen kunnassa/ sotessa. Hyte toimintaa parhaimmillaan. Näin voisimme yhdessä jo vaikuttaa asiaan, monet eläkkeelle jäävät ovat vielä pidennetysti työssä, tekevät keikkaa (varsinkin sote puolella) jne. joten kaikki voittaisi.

Mikä hienointa, tässäkin,ikäihmisten aktiivisuuden lisäämisessä, meillä Tuusulassa on jo osbu ja monia hankkeita on saatu eteenpäin, mm. liikuntapuistot, jossa voi omaehtoisesti liikuntaa harrastaa. Pidetään siitä kiinni.

Lisäksi tarvitsemme reippaasti senioriasumista meillekin kuntaan, eri alueille, joihin jokainen voisi muuttaa jo hyvissä ajoin ja sitä kautta pitää toimintakykyä yllä helposti. Sosiaaliset verkostot säilyisivät ja varsinainen raskas hoiva siirtyisi eteenpäin, se varmasti on jokaisen toive. Tällä hetkellä meillä on haaste siinä, että meillä on tavallista asumista ja sitten tehostettua asumista, väliin ei mahdu mitään. Siihen kuitenkin olisi se suurin tarve, turvallisuutta ja pientä apua tarvitsevia ikäihmisiä on paljon. Lisäksi lähipalvelut säilyy ja pitääkin, mutta tokikin ne muuttuvat, tähänkin pitää palveluverkonmuutoksella vaikuttaa. lähipalvelut heille jotka ne tarvitsevat. laajat sähköiset palvelut heille, jotka niitä haluavat, heitäkin on hyvin monessa ikäryhmässä, se on hyvä muistaa.

Kokonaisuutena, palvelurakenne uudistus on hyvä asia, vähitelleen saamme painopistettä muutettua kevyempään hoivaan. Palveluverkko uudistus ei tarkoita, palvelujen lakkauttamista, niinkuin meilläkin Tuusulassa jotkut haluavat  aktiivisesti pitää yllä keskusteluissa.Minusta se on tarpeetonta väärän kuvan antamista, meillä Suomessa on valtavan hyvä terveydenhuolto, ja kaikki tulee varmasti hoidetuksi. Niin myös meillä Tuusulassa.

Kevät on täällä, aurinko paistaa ja ihanaa, kesä on tulossa. Kaikkinensa toivon, että valo ja aurinko, saisi ihmisten mielet iloisiksi kaikista haasteista huolimatta, kuitenkin meillä on paljon hyvää, huomataan se.  Tuusulan maine korona tilastoissakin on ollut vähän haastava, toivoisin, että jokainen jaksaisi vielä ponnistaa rajoitteiden noudattamisessa, jotta päästäisiin kesänviettoon, yritykset voisi avata ovensa ja voisimme turvallisesti nauttia arjesta.

Itseä auttaa aina haasteiden edessä pohtia, mitä hyvää tämä voisi olla käänteisesti, kaikkien tahto ja halut ei todellakaan tule täytetyksi, ei edes vaaliehdokkaiden lupausten puolesta. Eli ihan kaikkia lupauksia ei kannata uskoa, mutta realistisesti pitää uskoa, että moni asia on erittäin hyvin, meillä Tuusulassa. Sen eteen meidän tulee tehdä töitä jatkossakin.

Iloisin terveisin

Ulla