Somekupla ja muita ajatuksia

Share |

Maanantai 5.4.2021 klo 16.48 - Ulla


Ajatuksia...

Eräs arvostamani nuori politikko, kollega, Annina Nuutinen kirjoitti somessa ”somekuplasta” ja siitä, että mitä kaikkea somessa näkyy...tai luulemme näkevämme? Jäin pohtimaan tuota hiukan laajemminkin... Kuinka usein näkemämme somessa voivat olla vain positiiviset kuvat, postaukset, iloisuus, onnellisuus jne. Ja miten kuitenkaan emme tiedä,mitä kuvien takana on... Siellä voi olla monenlaista, se arkiaitoelämä, johon kuuluu nämä ja muut erilaiset asiat, niin positiiviset kuin negatiiviset, tunteet, surut,ilot,itkut ja arkiset tylsätkin asiat. Se julkisuuskuva, jonka annamme, onko se aina totta? Hyvä kysymys.  Miksi sitä sitten tekisimme niin,ellei ole? Koska se, mitä olen arkiminänä on yksityisyyttä, jota toivon tietysti kaikkien kunnioittavan, se on sitä jonka jakamisesta itse päätän, se on sitä mikä tai kuka olen. 

Minulla somessa vilahtelee aika paljon se arki, sitä tavallista tylsääkin tekemistä, mutta joka on minua, minunlaista elämää. Itselle myös positiivinen asenne on tärkeää, se miten ylipäätänsä suhtaudun asioihin, mitä haluan nähdä ja miten niitä lähestyä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä negatiivisiakin olisi. Varsinkin kun on politiikassa mukana, huomaa usein että vahvasti koitetaan vetää mukaan ikäänkuin johonkin kummalliseen sanailuun... Tai, tarkoituksella jopa provosoidaan, halutaan saada toinen kirjoittamaan jotain, josta häntä voisi sitten ikäänkuin ojentaa muiden nähden...tai, ollaan valmiita jopa laittamaan sanoja toisen tekstiksi ja kerrotaan sitä totena eteenpäin. Ja nyt puhun ihan aikuisten kirjoittelusta, se on joskus todella hämmentävää. Onkin surullista seurata, jopa henkilöön käyvää kirjoittelua, arvostelua ja olen siitä osani saanut itsekin Tuusulassa. 

Tällainen toiminta kyllä latistaa aidon keskustelun, eikä siellä oikeastaan edes halua olla mukana. Jokainenhan sen tietysti itse valitsee onko, harmi vaan, että usein aito ja hyvä keskustelu jää pienempään rooliin ja asioista tulee ihan jotain muuta. Toki aina välillä pääsee osallistumaan hyvään,aitoon keskusteluunkin, ei kaikki suinkaan ole ”peliä”. Niissä saatetaan olla hyvinkin erimieltä, ja se on hienoa, koska näinhän se on aidossakin elämässä, päätöksenteossa ja asioiden käsittelyssä. Parhaimmillaan sosiaalinen media antaa paljon tietoa, sen kautta voi välittää monia asioita ja siellä voi olla todella huikeita kohtaamisia.

Törmäsin myös sanaan poliittinenautonomia, sitä maistelin myös, onko sellaista? Vai tarkoitetaanko silläkin sitä, että saan ja voin sanoa mitä tahansa? Autonomiallahan voidaan myös antaa valtuutus tekemiselle, kuitenkaan sitä ei tulisi väärinkäyttää. Tätä täytyy tutkiskella vielä lisää.

Törmäsin myös ihan huikeaan blogiin ajatuksista, miksi mukana, ehdolla2021? Naapuri pitäjän Järvenpää Mimmi Launiala kirjoitti blogissaan siitä,miksi hän haluaa olla mukana edelleen. Allekirjoitan sen vahvasti, hän myös oikoi kirjoituksellaan sitä, mitä ryhmäkurilla halutaan sanoittaa, se usein halutaan ymmärtää väärin. Täytyy sanoa, että tämän kolmen kauden aikana, en kertaakaan ole joutunut äänestämään itseäni tai arvojani vastaan, myös meillä voi hyvin nostaa esille keskustelussa, että haluaa ja aikoo äänestää toisin, kunhan sen perustelee muille, se on silloin ok ja niin voi toimia.  Suosittelen vahvasti Mimmin blogia, käy lukemassa. 

Olen myös pääsiäisen aikana edistänyt opintojani, sovittelija koulutuksessa ja luin mielenkiintoisen kirjan, Näkökulman vaihtamisen taito...siitä myös syntyi huikeita ajatuksia ja vahvennusta omalle tavalle toimia. Olen usein saanut palautetta, että otan muut huomioon, kykenen erilaisin näkökulmiin ja dialogiin asioista, ennen lopputulemaa. Tämä myös avautui kirjan myötä vahvemmin itselle taas. Ratkaisukeskeinen ajattelutapa, on osa minua ja jo kauan sitten, lempi lauseeni Älä jää tuleen makaamaan, Tuntematon sotilas, sai taas kaiku pohjaa. Ihan huikeaa ajatusjuoksentaa taas...No, tämä kaikki edellä kuvattu, on aitoa minua, äitiä, vaimoa, politikkoa, ystävää, esimiestä,naista, ihmistä ja edelleen ollaan mukana. Kiitos huikeat tyypit, taas ajatukset jalostui, askeleen eteenpäin...

Niin mukava pääsiäinen ollut monella tavalla, taas jaksaakohti kesää. Iloa sinunkin viikkoon, pysytään aitoina,mutta muistetaan myös suojella itseämme tarpeen mukaan.

yt. Ulla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini