Maailma ja kunta muuttuu, entä me?

Share |

Lauantai 20.2.2021 klo 10.39


Muutostenaika, on myös tahtotila

Mitä teit vuosi sitten? Meillä kotona koko porukka oli kipeä,itsekin kovassa flunssassa,kurkkukipeä,kuumetta ja huono voint, oliko se koronaa, en tiedä...

Sitten maaliskuussa 2020 se jysähti,eteni keskuuteemme, laajeni mantereelta mantereelle. Nyt vuoden päästä,tuo viheliäinen virus on laittanut koko maailman polvilleen,odotamme kovasti rokotteita kaikille, virus muuntuu ja salakavalasti jyllää.

Mitään muuta mahdollisuutta ei ole,kuin koittaa nujertaa se, noudattamalla ohjeita jne.
Maailma on muuttunut,se ei palaa enää ennalleen monellakaan tapaa. Tästäkin syystä,nyt on aika puhaltaa yhteen hiileen. Me aikuiset voimme näyttää mallia.

Maailma on muuttunut meilläkin täällä Suomessa, lopullisesti. Viimeaikaiset uutiset nuorten pahoinvoinnista,jopa pahuudesta sai jälleen pysähtymään. Olen niin järkyttynyt siitä, tekijät olivat jonkun lapsia, uhri oli jonkun lapsi. Jostakin se oppi on tullut, yhteiskunnan,aikuisten,vanhempien velvollisuus on taata kasvu-ja kehittymisenrauha. Vetoan meihin Tuusulassa,kaikkialla,otetaan tästä nyt heti koppi. Näytetään me muille mallia, pelkkä puheiden ja esitysten aika on ohi, nyt tarvitaan tekoja. Ja niitä voimme tehdä jokainen.

Millainen on tulevaisuuden kunta, oma Tuusula? Tällä kaudella ollaan päästy hyvin alkuun, ollaan luotu kivijalkaa uudelle tavalle johtaa kuntaa. Olemme osallisuuden tiellä, jota tulee lisätä koko ajan. Sillä sinä ja minä, tiedämme millaisessa kunnassa haluamme asua, elää ja viettää turvallista elämää. Meille hyvän arvot on tärkeitä, meitä pitää kuulla ja meidän pitää yhdessä vaikuttaa hyvään lapsuuteen, nuoruuteen, aikuisuuteen ja ikääntymiseen. Meillä on siihen mahdollisuudet halutessamme. Ketään ei saa jättää ulkopuolelle, ennaltaehkäisevien palvelujen leikkauslista on aika tavallinen kunnissa, kun raha on tiukassa. Mutta pitkällä aikavälillä se on juuri se huonoin vaihtoehto, onneksi meillä osittain on nähty oppilashuoltopalvelut tärkeinä, ne tuleekin ulottaa myös päivähoitoon, perheiden tukemiseen ja rohkeuteen puuttua, ottaa puheeksi asiat ajoissa. Myös yhdistysten mukaan ottaminen ja tukeminen, on tärkeää, koska osallistuminen tukee tarpeellisuutta ja meillä on huikeita osaajia, joten sitä tulee jakaa, tehdä yhdessä. Työtä on tämän osalta vielä paljon edessä, jatketaan sitä.

Millainen siten on hyvä asuinkunta, mitä se edustaa? 

Minulle se tarkoittaa, ennenkaikkea turvallisuutta, palveluita, arvostavaa kohtaamista ja oikeutta olla minä. Hyväksyvä ja suvaitsevainen ajattelumalli, antaa ihmisille mahdollisuuden tavoitella heille tärkeitä asioita. Siitä lähtee myös hyväksymisen kokemus, jota nyt tarvitaan. On hienoa,että meillä on Tuusulasta valtakunnan politiikassa mukana useitakin edustajia, heidän työssään siellä ja heidän tehtävänsä, yli puoluerajojen on viedä oman kotikunnan ääntä isossa mittakaavassa eteenpäin. Mutta ruohonjuuritason työ tehdään täällä, kunnassa, keskuudestamme. Mitä se sitten on? Vaikuttamista ja yhteistä tahtotilaa, mutta ei sitä, että kovimpaan huutajat saa kaiken niin kuin haluavat, vaan moniäänistä demokraattista päätöksentekoa. 

Meillä tarvitaan yrittämisen mahdollisuuksia, yhdessä ja tasavertaisesti, meillä tarvitaan kaavoitusta joka tukee kuntakeskuksia ja mahdollistaa palvelujen pysymisen niissä, meillä tarvitaan mahdollisuuksia harrastaa, ilman, että ensimmäiseksi se on rahasta kiinni, jokaisella tulee olla siihen oikeus ja mahdollisuus. Tästä syystä upeat lähiliikuntapaikat joita on saatu tällä kaudella aikaan, ovat huikean hienoja.

Me tarvitsemme laadukkaat ja kestävän kehityksen mukaiset palvelut, koulu-ja päivähoitoverkoston, jossa myös kiinnitetään huomiota sisältöön ja laatuun. Kaikilla lapsilla on oikeus saada tasavertaista opetusta ja laadukasta sisältöä arkeen.Pelkkien seinien lisäksi,meidän pitää puhua sisällöstä,päästä irti suuri-pieni keskustelusta pelkästään,vaikka sekin on tärkeää.

Me tarvitaan monimuotoista asumista, elinkaariajattelun, jossa jokainen voi elää vaikka koko elämänsä Tuusulassa, asumisenmallit muuntuu tarpeen mukaan. Ensimmäisen kerran vuosiin 2020 valmistui yli 500 asuntoa,se jos jokin on upea juttu. Edellisen kerran samaan lukemaan päästiin joskus 2001.

Me tarvitaan peruspalvelut, monipuolisesti ja myös etäpalvelut, jossa huomioidaan käyttäjän tarve ja saavutettavuus. Keusote järjest palvelut, mutta kuntien ohjaus tulee näkyä. Meillä tulee säilyttää kaikkien kuntakeskusten soteasemat,kehittäen mutta säilyttäen.

Me tarvitaan kauppa-ja asiointipalvelut kuntakeskuksiin, niiden lisäksi verkko-ostaminen on osa arkea. Hyvä kaavoitus tukee kehittymistä, sitä tulee jatkaa.

Me voimme vaikuttaa siihen, että meille halutaan muuttaa, meillä halutaan asua ja tehdä työtä. Joten,kehä on käytettävissämme, jos niin päätämme. Hyvä tuo hyvää.

Kerrotaankin toisillemme, että; #tehdäänyhdessä #pidetäänakaikkimukana #uuttatuusulaa #johtamisenkulttuuri #eivaraasyrjäytymiseen

mukavaa lauantaita, Sinulle.

Ulla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini