Kummallinen aika, mikä on tulevaisuus?

Share |

Torstai 25.2.2021 klo 6.57 - Ulla


Kummallinen aika....

Nyt alkaa olla koronankurittama vuosi takana, ja se näkyy. Monella tavalla, ihmiset ovat tyytymättömiä enemmän kuin ennen, hyvin moneen asiaa, olen huolissani, ihmisten tavasta kirjoittaa ja puhua yhteisistä asioista. Vai onko se niin en tiedä, voihan se vaan tuntua siltä. Aina silloin tällöin luen asioita liikaa, ne alkaa väsyttää....monissa ryhmissä, kirjoituksissa todetaan, että yksittäisten ihmisten moittiminen ei ole sallittua, ei reilua eikä kivaa...Ei olekkaan ja hienoa, että se nähdään.

Viimeaikoina paljon puhuttanut asia on Hyrylän keskusta ja sen kehittäminen. Olen ollut mukana viemässä eteenpäin Tuusulan, Hyrylän keskustan kehittämistä, nyt meillä on vihdoin päätös, että saisimme Prisman ja sitä kautta muitakin palveluita Hyrylään,joka on ollut pysähtyneisyyden tilassa....kaksikymmentävuottako? Tai ainakin se siltä minusta tuntuu, kauppapalvelujen kasvua on toivottu todella pitkään. Päätös asialle valtuustosta on olemassa jne.

Nyt on sitten uudelleen alkanut keskustelu, ei sovi, ei käy, liian suuri, liian vähän jne. Jopa heidän toimesta, jotka päätöstä ovat olleet tekemässä, en ymmärrä...mikä on muuttunut niin paljon?  Taas luettuani lehteä, nimimerkkipalstalla taisi olla moitteita, väärä paikka, pitää viedä keskustan ulkopuolelle, johon liikenne ohjautuisi, keskusta tulee säilyttää hiljaisena, rauhallisena jne. Mielestäni jos Prisma  olisi Hyrylässä Terran vieressä, kuinka moni sinne menisi kävellen siitä uimahallin liepeiltä? Tai muutenkaan? Meillä on aika monta kuntaa esimerkkinä mitä sitten tapahtuu. Tai mitä tapahtuisi esim. vihdoin Hyrylään saatujen kerrostalojen asukkaiden kauppapalveluille, niille muutamille puodeille, erikoisliikkeille tai tai...Onko sitä kukaan miettinyt, kysynyt? Varmasti on totta, että pintapysäköinti tulee olemaan oma haaste, mutta  HOK haluaa niitä,jotta he tuovat bisneksensä kuntaan Prismana. He ovat kaupallista toimintaa ja niin yritysmaailma toimii. Onhan siinä vieressä toisellakin kaupalla melkoisesti pintapysäköintiä jo nyt. Uskon että silti voisimme saada alueen vilkkaammaksi, elävämmäksi, kun ihmisiä liikkuu alueella enemmän.

Kuuntelin taannoin linjoilla Prisma iltaa Hyrylässä,pääosin siellä oli meidän päättäjiä, muutama kuntalainen, vajaa 30 henkilöä kaikkiaan ja asiaa ihmeteltiin, kritisoitiin ja pohdittiin, samat asiat olin kuullut jo lukemattomia kertoja, kuuntelin tunnin ja jätin siihen. Asko Honkanen esitteli ja mielestäni pystyi upeasti maalaamaan kuvan mm.tulevista työtiloista kunnan henkilöstölle, muille toimijoille jne. siihen kaupan kylkeen, siihen keskustaan, jollainen jatkossa sen ajattelen olevan. Ja se mitä Prismaan tulee muuta, onkin sen yrityksen päätöksessä, me olemme päättäneet vain,että Prisma tulee. Toiveita toki voimme esittää. 

Omalta osaltani olen vahvasti näiden tehtyjen päätösten  takana ja jaksan vaan ihmetellä, tätä poukkoilevaa politiikkaa. Aina aloitetaan alusta, samoin kävi vanhan kunnantalon osalta ja monen muun asian. Näin Hyrylä ei kehity, ei ennen, eikä näköjään jatkossakaan, jos sen vaan annetaan taas tapahtua. Toki sama ilmiö putkahtaa esille milloin mistäkin päin kuntaa, eilen totesinkin muussa yhteydessä onko politiikka rikki? Onko demokratian ydin kadonnut? Onko tästä tullut mulle, mulle, mulle,minä, minä politiikkaa? 

Toinen mitä ihmettelen, sotepalvelut ja niiden saamat moitteet ja arvostelut, jotka ovat pahenevassa henkilöstöpulassa jäätäviä, aiheetta tai aiheellisesti, varmaan kumpaakin.  Meillä Uudellamaallla puuttuu tälläkin hetkellä n.3000 sairaanhoitajaa +muut ammattiryhmät päälle, rekrytointihaaste on mittava, kuka kohta hoitaa ketään? Se ei ole yksittäisen kunnan tai toimijan vika, vaan rakenteellinen ongelma, jolle olisi jo pitänyt tehdä jotain, kauan sitten. Koulutuspaikkojen lisäys ei auta nyt, vaan alan houkuttelevuus tulee saada paremmaksi, jotta alalta lähteneet palaavat. Ja sitä ei kyllä tue kokoaikainen kritiikki mitä saa lukea. mutta ymmärrän sen, ellei tule itse autetuksi, ei saa apua, se on kamalaa. Mutta se,että yleistämme koko palveluketjun, se ei ole oikein. Suomen koronapolitiikka on ollut ihmiselämää suojeleva ja siinä olemme onnistuneet moneen maahan verrattuna hyvin. Se on arvo, joka tulee tunnistaa. Siksi meidän vielä pitääkin jaksaa noudattaa ohjeita, odottaa rokotteita yms. vaikka ei millään malttaisi. Ja tuoda esille niitä hyviä juttuja, kehittää vanhoja ja toimimattomia asioita, pohtia myös voiko asiat tehdä toisella tavalla? Ja miten voisin niitä kokeilla, sitoutua.

Aikaisemmin kun oltiin kunnan alla, muistan hyvin meillä Tuusulassa vallinneen tyytymättömyyden, kun sai istua päivystyksessä, pienessä huoneessa tunti tolkulla (se huone oli todella pieni,nyt kun muistelen) kipeiden lasten kanssa, ei päässyt sisälle, ei lääkäriin, ei sitten mitenkään,ikäihmiset meni ohi tai lapsiperheet tai joku muu...lehdet oli täynnä moitteita, milloin kukakin oli saanut huonoa kohtelua jne. Itsekin siellä lapsen kanssa usein istuin ja turhauduin, sunnuntai-illat oli pahimpia, kun uusi viikko oli alkamassa....tai kun Tuusula siirsi ilta- ja yöpäivystyksen Hyvinkäälle, voi mahdoton. Tai kun meille Jokelaan tuli vankila, siitäkös se vastustus alkoi. Itse asuin tuolloin ihan siinä vieressä ja adresseja kerättiin ovelta ovelle, kun Jokelan maine oli uhattuna. No vankila tuli ja elämä jatkui.

Ihminen on vain sellainen, että muutokset voivat olla melko haastavia, mutta että jo tehdyt isot  päätökset pyörretään, se kummastuttaa.  Kuitenkin niistäkin aikaisemmista muutoksista selvisimme, upeasti. Mietin usein, miten vielä enemmän asioita saisi läpinäkyväksi, jotta niihin pääsee vaikuttamaan ajoissa? Oikealla tavalla, ei sitä minä, minä, minä-ajattelua vain. Ja miten sitoutumista voisi edistää meidän päättäjien joukossa? Lähestyvät kuntavaalit ei ole se helpoin hetki todellakaan, mutta silti. 

Ihan yhtälailla pormestarimalli kiihdyttää tunteita, kuitenkin kyse on johtamismallin muutoksesta, jossa polittinen johtaminen on osa sitä. Koko kunnan tekemisen tapa on ollut muutoksessa neljä vuotta, siihen isona osana liittyy osallisuus, kunatalaisillat, tiedottaminen, evaukset jne. Ne ovat valtavasti lisääntyneet, eikö? Jos taas muistaa aikaisempaa. Mutta sekään ei ole sitä minä,minä-mallia vaan demokratiaa, aidoimmillaan, siihen halutaan lisää panostaa.  Yhteisen näkemyksen etsimistä. 

Mihin nyt sitten tulee voimavarat tähdätä? Tottakai lähipalvelut tulee olla, helposti saavutettavissa siinä lähellä, ikäihmisille ja lapsiperheille. Ne liikkuu, jotka voi ja liikkuvat muutenkin. Mitä se palvelu sitten voisi olla? Vastaanottoa hoitajalle,lääkärille jos on todellinen tarve, sosiaalityön tukea, kunnan virkapalveluita mm. lupa-asioita jne.  Se on myös vastuullista terveydentasapainoa, johon kuuluu oma osuus ja vastuu...liikkuminen, lepo, ruokailu jne. Jotta pysyy kunnossa ja mahdollisimman vähän tarvitsee vaativaa hoitoa. Lähipalvelua  on myös apteekit (Tuusulassa 4)  ja lähiruokakaupat, josta saa tarvittavat asiat, laadukkaat hyvät koulut, jossa kaikki oppilaat saa tasapuolista opetusta. Jossa käytyään voi hyvillä mielin siirtyä seuraaville asteelle ja lapset kokee, että on pysynyt laadukkaassa opetuksessa mukana jne. Kouluja tulee puolustaa, mutta päätösten tulee perustua faktaan ja selvityksiin, päättäjinä tunnemaailma on yleensä se jonka mukaan ei pelkästään kannata mennä, vaikka se tärkeää ihmisen kokonaisuudessa onkin.

Lähipalvelut on myös, lähiliikuntaa, metsiä, retkeilyä, luontoa  ja uimapaikkoja, joita meillä on valtavasti ihan lähellä. Se on myös yksilön valintaa siitä, missä ja miten haluaa asua, haja-asutusalueille ei olekaan kauppaa kulmalla tms.mutta se lisä arvo joska asumisesta siellä on, on meidän jokaisen arvovalinta. Sellaista mielestäni on lähipalvelu. Ja että apua saa jos tarvii ja mm. kiireellistä terveydellistä päivystystä edellyttävät henkeä uhkaavat tilanteet hoidetaan asianmukaisissa paikoissa, jossa on riiittävät resurssit. Meillä Tuusulassa se on Hyvinkään sairaalan päivystys, koko alueella ja usein sinne mennään sitten jo kiireellä, muuten ei tulekaan mennä. Lähipalvelua ovat siis pienet sotekeskukset, joissa asioita voi hoitaa monella tavalla, fyysisesti ja etänä. Se toimii jo nyt melko hyvin, ainakin oma kokemus on sellainen, mutta tottakai saavutettavuus tulee turvata jatkossakin. Eli Tuusulassa tulee olla jatkossakin kolme sotekeskusta, Jokela, Hyrylä ja Kellokoski.

Hyvää keskustelua on myös positiivisten asioiden esille tuominen, jossa huomaa vaikeasta ajasta huolimatta asioiden hyvän, se ei ole jatkuvaa negatiivisuutta, kritiikkiä jne. Joku viisas sanoi aikanaan, että hyvä kritiikki on sellaista, joka sisältää korjausehdotuksen, olen samaa mieltä. Toki, korjausehdotus pitää perustua realismiin ja mahdollisuuteen toteutua. 

Itse lupaan (vaalilupauksia kaikki tekee, mutta niistäkin tulee pitää kiinni) , että omalta osaltani tuon ja jaksan tuoda aina vaan esille hyviä asioita, nähdä hyvän ja pyrkiä demokraattiseen yhteistyöhön, jossa jokainen voisi tulla kuulluksi edes osittain. Osaan puuttua aitoihin epäkohtiin ja puolustaa niiden korjaamista. Epäreilua kohtelua en halua olla mukana tukemassa, vaan haluan, että ihan jokainen tulee kuulluksi, myös he, jotka koskaan eivät sano mitään. Siitä on kyse yhdessä tekemisestä ja yhteisestä yhteiskunnasta, yhteisestä hyvästä kunnasta, myös Tuusulassa.

iloa helmikuun viimeisiin päiviin

yt. Kuntavaaliehdokas 2021 Ulla 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini