Vielä joulukuun valtuusto 2020...

Share |

Sunnuntai 17.1.2021 klo 9.26 - Ulla Palomäki


Palataanpa vielä viimeiseen valtuustoon joulukuulle 2020, perinteisesti ryhmien pj:t pitävät ryhmäpuheenvuoronsa, ja on myös syytä huomata hyvä tässä haastavassa vuodessa.Lisäksi SDP ryhmä teki aloitteen: Koronasta selviytymisen suunnitelma pitkällä aikavälillä Tuusulassa taloudellisesti ja inhimillisesti, se on nyt valmistelussa virkamiehillä. Uskon,että meillä siihen pystytään ja asia pitää erikseen huomioida. Vaikka korona tuli vyöryllä ja nopeasti, siitä toipumiseen menee aikaa kuntataloudessa, inhimillisestä toipumisesta puhumattakaan. Meidän kaikkien arki ja maailma on muuttunut.

Ryhmäpuheenvuoro valtuuston kokoukseen; Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut paikalla olevat (puheen sparrauksesta kiitos Aarno Järvinen, HYTE ltk pj ja valtuutettu)

7.12.2020

· Kulunut vuosi on päästy loppuun, vuosi on varmasti ollut meille kaikille jotain, jota emme olisi etukäteen osanneet ajatella. Kulunut vuosi varmasti myös jakaa ajan omalta osaltaan ennen covidia ja jälkeen covidin, olisimmeko vähitellen siirtymässä eteenpäin? aika näyttää, saadaanko rokotteet ja miten niiden tuoma helpotus näkyy arjesssa? Joku on maininnut, että covid on uusi normaali, myös siinä, että elämme sen viruksen kanssa jatkossakin. Kuten monen muunkin. Siksipä haluankin käyttää ryhmän puheenvuoron kiitoksiin.

· Kiitokset siitä, että koronan aiheuttamista taloudellisista uhkista huolimatta ei Tuusulassa ole edes mietitty henkilökunnan lomautuksia eikä irtisanomisia eikä mietitä ensi vuodellekaan, vaikka taloustilanne kiristyy.

· Kiitos siitä, että Tuusula on tässä tilanteessa pystynyt tekemään laajamittaisen palveluverkkosuunnitelman ja uskoo sen toteutumiseen reippaasti kasvavasta velkataakasta huolimatta ja on pystynyt viemään eteenpäin pormestariohjelman varsin kunnianhimoisia tavoitteita mm. sisäilmaongelmien nollatoleranssia.

Kiitos henkilökunnalle Tuusulassa yli palvelualojen siitä, että henkilökunta, joka on korona-aikana jaksanut mm. etätöissä ja venynyt tekemään avuksi muutakin, kuin sitä omaa työtä mm. soittokierroksia ikäihmisille jne. Ja että asuntomessuista selvittiin ihan kunnialla, vaikka niistä tulikin monessa mielessä ihan erillaiset, kuin mitä joskus ajateltiin.

· Kiitos myös meille politikoille siitä, että otimme ensimmäisten joukossa digiloikan ja kokoukset on saatu pidettyä ajallaan.

· Tästä kaikesta johtuen,tulemmekin sdp ryhmänä tänään esittämään aloitteen, että Tuusulaan laaditaan koronasta toipumissuunnitelma vuosiksi eteenpäin, koska toipumiseen tulee menemään pitkään, jopa yli valtuustokauden, varmasti pidempäänkin. Ymmärrys siitä, että tulevaisuutta sävyttää menneisyys ja siitä johtuvat asiat, on totta. Nyt vielä tänä vuonna ja ehkä ensi vuonna valtion kompensaatio kunnille menetyksistä saattaa tuntua isolta, mutta jatkossa kuntien tulee sopeuttaa ja ennen kaikkea pystyä muuttamaan toimintamallejaan siten, että koronan tms. kaltaisista haasteita kyetään selviämään. Koko toimintaympäristö muuttuu, niin talouden kun palvelujen osaltakin. Tarvitaan epävarmuuden kestämistä, koska tulevaisuuden ennustaminen ja tulevien tapahtumien ennustaminen lyhyelläkin aikavälillä on vaikeampaa kuin ennen.

· Mitä se uusi Tuusula sitten jatkossa on? monia asioita. mm. käynnissä olevien monimuotoisten asumisen ratkaisujen sekä palvelujen loppuun saattamista.

·Hyrylä: Rykmentinpuiston rakentuminen on hyvässä vauhdissa, samoin urheilukeskus ja asuntomessut on hoidettu ja päätökset Etelä-Tuusulan mittavasta koulukampusrakentamisesta nyt esillä. Focus-alue ei valitettavasti etene vielä vuosiin monista syistä. Nyt voisi olla Pohjois-Tuusulan ja Jokelan vuoro, jonka potentiaali on vuosikymmeniä ollut hyödyntämättä.

· Jokelassa: Se on lisäraiteiden rakentaminen valtion toimesta Purola-Jokela-välillä joka nyt konkreettisesti käynnistymässä ja homma jatkuu siitä eteenpäin Riihimäelle saakka. Kun lisäraiteet ovat valmiit, se tarkoittaa, että Jokelasta pääsee kolme kertaa tunnissa 30 minuutissa Helsingin ydinkeskustaan, jonne Hyrylästä ei enää kulkuneuvoa vaihtamatta julkisilla pääse. Jokela tarjoaa lisäraiteiden valmistuttua huikeat kasvumahdollisuudet pääradan varressa, joten puutarhakaupunki-ideaa toteuttaen pitää nyt panostaa nopeaan kaavoitukseen, jotta ollaan ajoissa valmiita vastaanottamaan uusia asukkaita ja yrityksiä. Jokelaa on myös markkinoitava ja siihen niin kuin kaavoitukseen pitää löytyä resursseja.

· Kellokoskelle me tarvitsemme alueen kehittämistä, rohkeaa vuoropuhelua HUS:n kanssa sairaalakiinteistöjen tulevaisuudesta, aktiivista toimijan hakemista ja tarvittaessa vaikka alueen pilkkomista. siten että kunta on yksi toimija alueella. Myös Ruukin ja padon alue, toivottavasti etenee ajan saatossa.

· Me tarvitsemme kunnan, joka edelleen eroaa identiteetiltään Keski- Uudella maalla, ei ole tarpeenkaan pyrkiä samanlaiseen muiden kanssa, vaan viedä kuntaa kasvukeskusten kautta eteenpäin. Kunnan, jossa moninainen asuminen, yrittäminen ja eläminen on mahdollista. Jossa kuntalaisten osallistaminen on arvo, siten, että jokainen voi kokea joltakin osin tulleen kuulluksi. Mutta myös sitä, että palvelujen laatu taataan, tekemällä päätöksiä rohkeasti.

· Kiitos siis tästä vuodesta,pystytään turvassa ja terveenä, koitetaan vielä jaksaa panostaa korona ohjeiden noudattamiseen, terveydenhuollossa me puhumme, että joulu on vasta työn alla, toivotaan, että se toteutuu mahdollisimman hyvin ihan meille kaikille.

Kiitos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini