Muutetaan maailmaa...

Lauantai 6.3.2021 klo 10:00

Huomenta

Kaunis pikkupakkasaamu, kevät on jo täällä, sen huomaa tuoksusta ja valosta, ihanaa, mielikin virkistyy. Muuten elämme aika haastavia aikoja, covid tilanne on huonontunut, paljon. Suomessa todetaan nyt n.700 tapausta päivässä, sairaalat alkavat täyttyä ja aihetta huoleen on. Tänään pohditaan kuntavaalien siirtämistä kesäkuulle, tai syyskuulle, se on jälleen osoitus toimivasta kriisin johtamisesta Suomessa. Se kertoo rohkeudesta, vastuullisuudesta ja kansalaisia ajattelevasta huolenpidosta. Niinkuin demokraattisessa yhteiskunnassa tuleekin olla. Puolueista kaikki ei ole tätä mieltä, itse henkilökohtaisesti olen, ehdottomasti. Koska äänioikeus on arvo, sitä tulee voida käyttää turvallisesti. Lisäksi kansalaisten tarpeeton vaarantaminen ja kokoontumisten rajoittaminen on tärkeää nyt. Itse ajattelen, että vaaleja ei voida terveysturvallisesti nyt toteuttaa. No, päätös siirtämisestä aiheuttaa monia asioita, mutta siltikin, ihmistä suojeleva korona tilanteen hoito, on edelleen arvovalinta jonka Suomi on valinnut. Siitä olen erityisen ylpeä ja iloinen.

Eilen myös muistettiin maanlaajuisesti nuoreen kohdistunutta väkivaltaa ja siitä seurannutta kuolemaa, sytyttämällä kynttilöitä eri paikkoihin. Itse kävin Jokelan Uurnalehdossa viemässä kynttilän. Kiusaamisen vastustaminen on meidän kaikkien asia. Myös väkivaltaa ei tule hyväksyä, meidän kansalaisten on kaikkien kannettava tästä yhteisvastuu. Jokaisen tulee puuttua niin fyysiseen kuin verbaalisen kiusaamiseen, sitä havaittuaan. Meidän tulee varmistaa esim. kouluissa,opettajilla yms. on riittävästi keinoja puuttua, kiusaamisessa tulee olla nollatoleranssi. Lisäksi tarvitaan rohkeaa johtamista, asioihin tulee puuttua,kun ne huomataan.

Peräänkuulutan myös meidän aikuisten käyttäytymistä somessa ja muualla, millaista mallia annamme omalla, puheenlamme, käytöksellämme. Voimme olla hyvinkin eri mieltä asioista, mutta sen voi myös tuoda esille monella tapaa. Ei tarvitse olla ilkeä.

Se miten toimimme, on arvovalintoja, joihin meistä ihan jokainen voi vaikuttaa omalla kohdallaan. En voi päättää muiden käyttäytymisestä tai sen muuttumisesta, mutta omastani voin. Lisäksi päättäjänä voi olla vaikuttamassa siihen, että resurssit ja keinot ovat saatavilla tarvittavilla tahoilla. 

Tämä aika on merkillinen, kun mietin ympärilläni tapahtuvia asioita, jaksan ajoittain ihmetellä sitä, kriittisyyttä joka ympärillämme kumpuaa. Toisaalta, tiedän, että ihan jokainen on väsynyt tähän yhteiskuntaa ravistelevaan tilanteeseen, koronauupuminen on läsnä, se on inhimillistä, mutta siitä syystä juuri, meillä päättäjillä on erityinen vastuu luoda uskoa muihin.

Olen usein saanut hyvää palautetta siitä, että jaan somessa positiivisia ajatuksia, kuvia ja iloa, se on minulle tietoinen valinta. Se auttaa minua itseäni ja toimii muistutuksena jaksaa katsoa asioita ilon ja hyvän kautta. Se auttaa ehkä lukijaa myös juuri siinä pahassa kohdassa, muistamaan jotain hyvää ympäriltään. Ja luo voimaantumista hetkeen.

Se on myös tietoinen valinta sille negatiivisuudelle, jota ympärilläni jotkun välittää, ajatellen, että se on sitä mitä kuntalaiset haluaa kuulla. Jos näkökulma on se, että kaikki on huonosti ja surkeaa, voisiko sittenkin lähteä hyvän kautta? Kaiken lisäksi se ei ole edes totta, tulisi erottaa mielestäni, onko asiat huonosti minun mielestäni, koska oma näkemykseni ei mennyt läpi vai onko asiat oikeasti huonosti, kaikkien kannalta? On toisaalta inhimillistä ajatella minä näkökulmasta, mutta se ei ole meidän päättäjien tehtävä.

Meidän tulee huomioida asiat isossa kuvassa, on melko kummallista nostaa keskusteluun se että juuri minä, me, emme jotain saaneet yksityisenä ihmisenä, siis päättäjän roolissa toimiessaan. Silloin mielestäni ollaan hyvin helposti menossa väärään suuntaan, päättäjän näkökulmasta, jota me kuitenkin edustamme esim. valtuutettuina. Se on sitten eri asia, mitä puhumme yksityishenkilöinä yksityisissä tilanteissa, itse yritän olla tämän kanssa hyvin tarkka, edustan valtuutettuna heitä, jotka minut äänestivät valtuustoon 2017. 

Meillä Tuusulassa on monia asioita hyvin, paljon on vielä tekemistä mutta paljon on myös hyvää, eikö vaan? Voisiko poliittiset ryhmät, nostaa niitä hyviä asioita, joita tällä kaudellakin on saatu aikaan? Voisiko kehittämistä viedä hyvän kautta, jotain olemassa olevaa muokkaamalla aina vaan paremmaksi? No,nyt joku ajattelee, että ei voi, näin poliittinen johtaminen ja järjestelmä toimii, on aina toiminut, eikä sitä voi muuttaa.

Olen eri mieltä, tästäkin, voi muuttaa, jos halutaan. Vanha totuus siitä, kuka haluaa muutosta? Kyllä, kaikki haluaa. Kuka haluaa muuttua? Hmm.kysy jotain muuta, ei koske minua...

Mutta, tämänkin voi laittaa romukoppaan, tarvitaan vain rohkeita ihmisiä, jotta maailma muuttuu. Minä osaltani haluan olla sellainen, ja tuoda esille, kirjoituksiin rohkeita ja aika epäpoliittisiakin kannanottoja, ajatuksia ja mietteitä. Ja silti, olla vahva päättäjä, seurata arvojani ja olla rohkea.

Joten siis jatkakaamme muuttamista ja muuttumista, kuntalaisten, kanssakulkijoideni parhaaksi, tule mukaan ❤️

Muutos on asenne, huomaa hyvä, ole rohkea, uskalla sanoittaa, arvosta olemassaolevaa, tunne arvosi, ole mukana, älä anna periksi, mukana ollaan.

ps.olin keskiviikkona mtv uutisten suorassa aamu lähetyksessä, kertomassa Sairaanhoitajien vaikuttamismahdollisuuksista omaan työhön tai niiden muuttamisen tarpeesta,sekin voidaan muuttaa, jos on riittävästi tahtoa.

yt. Ulla 

Avainsanat: Yhdessä, muutos, johtaminen, reiluus, huomaa hyvä

Kunnan keinot koko valtakuntaan

Maanantai 1.2.2021 klo 7:06 - Ulla Palomäki

Osallistava budjetointi

Tuusula on alueen kunnista etunenässä ottanut pormestarimallin myötä käyttöön osallistavan  budjetin. Myös muut alueen kunnat ja kaupungit ovat tähän heränneet. Vuosittain varataan 100 000€ sille, että kuntalaiset saa nostaa esille kehittämishankkeita, niitä sitten ideoidaan ja jatko jalostetaan yhdessä, kunnes äänestyksen kautta parhaimmat valitaan. Joku voi ajatella, että se on merkitykseltään vähäistä, mutta silloin kun alueelle tulee lähiliikunta tms. Mielen virkistystä aiheuttava paikka, tila, mahdollisuus, se nimenomaan ilahduttaa kuntalaisia. Meillä on jo monia niin Pohjois-Tuuuslassa kuin Etelä-Tuusulassa kohteina. Viikonloppuna juuri kävin Sarvikalliolla ulkoilemassa, ja voi kuinka mukavaa olikaan kuljeskella lähiluonnossa. Sarvikallio taitaa kuulua muuten kunnan tahtoilaan tuottaa liikunta-ja virkistyspaikkoja, mutta esim. Fjälbön nuotiopaikat, Jokelan ikäihmisten liikunta välineet ja Kellokosken Rivieran uimakopit, ovat osoituksia siitä, että hyvää on saatu aikaan kuntalaisia kuunnellen. Nyt ilokseni luin Heasarista, että mm. ulkomailla valtiot ovat alkaneet pohtia ja hiukan käyttääkin tätä. ” sopisiko siis osallistavaa budjetointia kokeilla myös kansallisessa ja Euroopan unionin päätöksenteossa. Tämä tukisi kansallisen ja EUtason päätöksenteon demokratisointia. Esimerkiksi Portugalissa menetelmää on käytetty kansallisessa maatalous-, kulttuuri- ja tiedepolitiikassa. Kun kansalaiset saavat itse ehdottaa ja valita rahoituskohteita, se tuottaa hyviä ideoita ja lisää luottamusta poliittisiin instituutioihin. Samalla on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että kokeilut ovat selvästi rajattuja ja niihin haetaan ehdotuksia aktiivisesti kaikista kansalaisryhmistä. Osallistuva budjetointi ei ole vaaleihin perustuvan demokratian korvike vaan sen vahvistaja.” HS 1.2.21. Aika mielenkiintoista ja kannatettavaa.

Kuntatason toiminnassa onkin elementtejä nostaa suoraan valtiotasolle, eikä aina päinvastoin. Tätä kannattaa kyllä miettiä, iloinen siis Tuusulankin etukenosta,tässäkin asiassa. 

Pakkasaamu terveisin Ulla 

Avainsanat: Osallisuus, budjetti, yhdessä