Marraskuun pimeys, selätä se

Share |

Maanantai 7.11.2022 klo 23.48 - Ulla


Myöhäistä iltaa Sinä

Kaikkien harmilla odottava, marraskuu on täällä, jäin tänä vuonna oikein pohtimaan sen pimeyttä ja sen aiheuttamaa tunnelatausta ihmisissä? Osa kokee, että kaikki loppuu, väsymys iskee ja elämä on "ankeaa" pimeydessä tarpomista...osa taas ehkä selviää vähemmällä. Näin äkkiä ajatellen eka viikkohan suorastaan humpsahti, seuraaville luvassa kaikenlaista puuhaa, niin työssä, harrastuksissa kuin vapaallakin....

Päätin, että en anna valtaa pimeyden ankeudelle, vaan joka päivä...tai ainkin joka toinen, pyrin löytämään valoisia ilon aiheita.

Tottakai itsekin tuolla liikkuessa totean useinkin, että onpas pimeää, voi ei...mutta, selätetään se. Pongaa jokapäivä, tai ainakin joka toinen päivä valoa... Sinäkin...Itselle ekalla viikolla niitä on ollut, ihania kohtaamisia, puuhakasta touhua, hiukan ystävien kanssa hengailua ja monia mukavia työjuttuja.

Hyvinvointialueelle siirtyminen etenee kovaa vauhtia...enää 55 päivää. 18.11 meillä on Keusoten kick off- pippalot Aino Areenalla, luvassa kivoja juttuja, musiikkia, hyvää ruokaa ja sellaista...siitähän ei ole kuin reipas viikko, niin ollaan joulukuussa,sitten tammikuu jne.

Kokousrintamalla tapahtuu myös monia asioita, kuntapuolella on valmistelutoimikuntaa (huomenna), hyte ltk pj palaveria ja kokousta...parikin ennen joulua, kunta puolen budjetti on juuri paraikaa käsittelyssä ja odotan, että esittämämme vapaa-ajan koordinaattori siellä pysyy. Mahtavaa, että Tuusula palkkaa ao. henkilön testamenttivaroilla, jolloin siitä hyötyy hyvin monet järjestöt. Tuusulassa on myös aloittanut ikäihmisten asumineuvoja työnsä ja se, on tärkeä etappi tässä hyvinvointialue rajapinnassa. Kunnat kokonaisuudessaan ovat myös uuden edessä ihan tuota pikaa, kun sote lähtee lopullisesti myös niiden ohjausvallasta.

Tänään oli sairaanhoitajien johtamisen- taloushallinnon laajennettu tiimi kokous. Suomen sairaanhoitajat aloittivat jo 2020 ison palvelumuotoiluprosessin, jäsentä paremmin alueellisesti ja tasavertaisesti kohtaavaksi yhdistykseksi. Samalla rakenteet johtamisen osalta muutettiin, toiminnajohtaja Anne Pauna on aloittanut meillä työnsä 7.11. Todella tärkeä jaetun johtamisen muutos, lisäksi valitaan yhdistyksen puheenjohtaja sekä vara jäsenet hänelle, seuraavassa valtuustossa 26-27.11.22 Helsingissä,myös valtuusto vahvistetaan. Jatkan siinä vielä ensi kauden. Olemme olleet todella rohkeita ja lähteneet uudistamaan sairaanhoitaja järjestöä Suomessa. Pudotimme nimestä pois sanan liitto, sen ollessa ehkä enemmän vanhaa ajattelutapaa, kankeutta ja mahtipontista mielikuvaa. Haluamme olla ketterä, nopeasti reagoiva järjestö ja haluamme pitää jäsenenmme, siksi uudistus. On ollut huikean hienoa olla tässä mukana.

Yksi iso muutos on myös se, että alueyhdistykset (joita 16 itsenäistä yhdistystä Suomessa). Alueyhdistykset Sairaanhoitaja yhdistyksen suojassa, ovat alkaneet mahdollistamaan yhdistyksen lakkautumista ja jäsenten siirtymistä suoraan sairaanhoitaja yhdistykseen,se on iso kuva. Uusimaa tässä etukenossa mukana, meillä on menossa yhteinen pilotti,jossa osa kuluista tulee alueelta,resurssi sairaanhoitajien toimistolta luodaksemme pysyvän mallin,jossa jäsenten tapaaminen tapahtuu työpaikoilla. Meillä oleva huoneisto menisi uudistuksessa sairaanhoitaja yhdistyksen omaisuudeksi ja jäsenet koko suomen yhdistyksen jäseniksi.

Meillä huoneisto on kaikkien suomen sairaanhoitajien käytössä, mutta monissa muissa alueyhdistyksissä ei näin ole, vaikka omaisuutta, kesäpaikkoja onkin olemassa. Tämäkin on koettu hankalaksi. Toki alueyhdistykset ovat itsenäisiä yhdistyksiä ja päättävät asioista itse,toki toiminta pyörii jäsenmaksupalautteilla,jotka tulee pääjärjestöltä.

Miksi iso muutos? Monestakin syystä, alueyhdistykset ovat hyvin erikokoisia Suomessa. Osalla on ollut vaikeuksia saada toimintaa liikkeelle jäsenkadon takia ja osa taas meinaa tuupertua työn alle (kuten Uusimaa). Meillä on mm. 7 ammattikorkeakoulua, joita tulisi kontaktoida suoraan sekä valtava määrä jäseniä muutenkin, jolle toimintaa tulisi tehdä. Tämä ei tällä rakenteella onnistu, meitä on aivan liian vähän aktiivitoimijoina työn ohella.

Olemme siis uudistuksen tiellä sielläkin, rohkeita ja kertakaikkiaan upeita uudistajia, koska  haluamme pitää jäsenemme. 

Hyvinvointialueen päätöksenteko etenee entiseen malliin, hyvinvointialue johtajan valinnasta on tehty 2 valitusta, joita aikanaan hallintooikeudessa käsitellään. Silti valmistelu työ etenee ja arjessa luottavaisin mielin. 9.11 olen mukana Laurean Hyvinvoiva terveydenhuolto hankkeessa puhumassa illalla siitä,miten sairaanhoitajan työ uudistuksessa muuttuu,siitä lisää somessa tänään. Ensiviikolla HUS iltapäivään puhumaan hyvinvointialue yhteistyöstä. Huikeita juttuja tiedossa.

Näin on ilta ehtinyt taas puolille öille, tästä jatkoon ja ihanaa marraskuuta Sinulle, kaikesta huolimatta. Päivä kerrallaanhan tässä mennään joka tapauksessa ja hei,näe joka päivä,yai ainakin joka toinen päivä se ilo ja hyvinvointi,joka täällä on.

yt. Ulla 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini