Palveluja tarvitaan....aina, myös lähelle.

Share |

Keskiviikko 7.12.2022 klo 23.47 - Ulla


Palveluita tarvitaan

Mitä tapahtuu Tuusulan Jokelan sekä Kellokosken soteasemille? Entä Pornainen tai Rajamäki? Niistä on aito huoli alueella, millä turvataan tulevassa lapsiperheiden (heidän, joiden perheessä ei ole mahdollista kulkea laajalle palvelujen äärelle?) tai ikäihmisten palveluita. Palveluita pitääkin kehittää ja muuntojoustavasti rakentaa. Onko niin, että soteasemia nykymuodossa ei jatkossa tarvita niin montaa, mutta palvelupisteet tulee olla.

Samalla tulee turvata ennaltaehkäisevät palvelut ikäihmisille, lapsiperheille jne. voiko meillä olla soteasema, jossa lääkäri sovitusti käy vaikka muutaman kerran kuukaudessa? ja muut erityisammattilaiset? Jossa kävisi labrabussi tms. Voidaanko sittenkin palata kylätaloihin, palvelujen näkökulmasta? Luoda paikkoja ihmisten kohtaamiselle ja mahdollisuuksille verkostoitua. Väliaikana olisi, neuvonta- ja ohjaus, hoitaja vastaanotto yms. Voitaisiinko nykyisiin sotepisteisiin perustaa päiväkeskuksia / asiointikeskuksia, joissa järjestöt yhdessä kunta- ja hyvinvointialuetoimijoiden kanssa järjestävät palvelua, kohtaamista? Voitaisiinko silloin keskittää akuuttipalvelut isompiin konsepteihin, ilman, että ihmisille alueellisesti jää tunne, että jää ilman hoitoa?

On tärkeää kuulla ihmisten huoli ja pyrkiä ratkaisemaan sitä mahdollisimman hyvin. Koska jos palvelun piiriin ei pääse, jää asia hoitamatta ja myöhemmässä vaiheessa se voi olla huomattavasti kalliimpaa, kaikille. Olikin ilo huomata Keusoten keskusteluiltoja alueiden asukkaille, mennä kuulemaan ja kertomaan, mitä tarvitaan, mitä ollaan tekemässä. Myös kuntien rooli on merkittävä ja ainakin Tuusulassa on monia tapahtumia ja mahdollisuuksia tulla mukaan erilaisiin kohtaamisiin. Jatketaan aktiivista vuoropuhelua edelleen.

Ulla Palomäki, sd.
HVA Tulevaisuus- ja kehittämis ltk jäsen
Hyte ltk pj, Tuusula


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini