Toiseksi viimeistä viedään

Share |

Maanantai 31.5.2021 klo 21:32 - Ulla


Ilta

Valtuustokauden toiseksi viimeinen kokous ja näissä tilanteissa on tapana pohdiskella mennyttä aikaa. Paljon on tehty, ja paljon on huomattu erilaisia asioita, joita tulee edelleen kehittää. Illan valtuustossa on monia asioita, niistä ehkä arviointikertomus on hyvin merkittävä, se on kooste siitä, miten meni? Isona kokonaisuutena, siihen kannattaa tutustua kunnan verkkosivuilla. Muutama nosto siitä:

Nuorisovaltuuston edustaja toi esille nuorten selviytymisen ja opintotarpeet? Opiskelijoiden etäopetukset ja erityisryhmien erityisen tuen asiat. Isona asiana Tuusulassa on se, että erityisen tuen ryhmiä on lisätty. Tuusulassa on 1 laaja-alainen erityisopettaja 100 oppilasta kohti, ihan huikeeta. Tavallista on että, monissa kunnissa suhde on 1/250 oppilasta. Erityisryhmiä on myös integroitu normaali luokkiin ja se on mielestäni hieno juttu. Nimittäin erilaisuus on erityistä, mutta ei erikoista. Tuki viedään sinne missä oppilaat ovat ja niin sen kuuluukin olla.

Uusi henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto oli myös etänä paikalla ja hän esittelikin henkilöstökertomuksen. Sieltä nostona mm. Tuusulassakin varhaiskasvatus on ala, jossa aina hakijamäärät ei ole riittäviä, mutta siihen tietysti voidaan vaikuttaa työnantajan ratkaisuilla ja palkkakehityksellä, suotuisaksi. Ammattilaisista myös kasvatuksessa on kilpailua koko pääkaupunkiseudulla Ja kunnan tuleekin olla sen osalta hereillä. Kokonaisuutena Tuusulassa tehdään upeata varhaiskasvatus- ja opetustyötä. Toki arviointikertomus sisältää paljon asioita kaikilta muiltakin toimialoilta, tosiaan kannattaa tutustua.

Omaa matkaa seuraavaksi:

- Menneen kauden olen ollut kuntakehityslautakunnassa ja ilolla olen seurannut kaudella kaavojen vahvistumista. Siitä kertoo Yli 400 asunnon valmistuminen Tuusulaan. Ja se taas luo mahdollisuuksia kasvulle. Yritystonttipuolella vielä on tehtävää, varsinkin Hyrylän osalta. Mielenkiintosta, illassa esitettiin, että Haukkamäen myynnin yhteydessä sovittu kunnan vuokratalon rakentaminen jätetään pois? Siis meillä on edelleen kunnanasunto jonossa lukuisia hakijoita ja me tarvitsemme uusia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Silloin kun kunnalla on omia kohteita, samalla voidaan hillitä vuokra-asuntojen vuokra tasoja yleisesti. Hämmentävää...No asia kuitenkin meni läpi ja Rykmentinpuiston alueelle nousee kunnan oma vuokratalo. No tätä edelsi polveileva keskustelu siitä, millaista rakentamista ylipäänsä Tuusulaan pitäisi tuoda.Näkökulmia on monia, niinkuin kuuluukin. Mutta on myös hyvä muistaa, että se millaisia asuntoja ihmiset haluaa on muutoksessa ja muuttunut jo. Kaikki eivät halua omakotitaloa sittenkään.

Monien vaiheiden jälkeen kokous eteni, mutta jos illasta jokin jäi erityisesti mieleen, on se muutama asia

- johtamisjärjestelmän arviointi ja muutokset palautettiin uudelleen valmisteluun ja sitten kesäkuun lopussa käsitellään uudelleen, tällä valtuustolla. Isoin kysymys on, kenellä on esittelyoikeus, pormestarilla vai kansliapäälliköllÄ? Toki keskiryhmien ehdotus siirtymisestä takaisin kunnajohtaja malliin, johti äänestykseen siinä sivussa, tulos oli 39 EI siirrytä, 10 siirrytään ja 2 tyhjää, siis selkeä kannaotto valtuustolta. Jatketaan pormestarimallissa, minusta se on erittäin hyvä, tulokset puhuu puolestaan.

- emme ehkä sittenkään Tuusulassa ole ottaneet riittävää digiloikkaa, neuvotteluihin osallistuminen ei onnistu hybridinä lainkaan...ja sitä ei kokousta johtavatkaan kyenneet hoitamaan, erillisiä linkkejä ryhmille ei saatu, este minusta demokratialle, toivon todella että seuraavassa kokouksessa näin ei enää tapahdu. No päätöksiin päästiin kuitenkin, hyvässä yhteishengessä, hybridi kokoustaminen on taas tällä hetkellä turvallisin vaihtoehto. 

- toisena asiana, erään valtuutetun harmillisen ikävä puhe kollegoista, joita valtuutetut on, tuntui hyvin ikävältä kuunnella. Toivoisin että me kuitenkin maltetaan henkilöittämistä, vaikka kritiikkiä saakin esittää, mutta sillee arvostaen ja toista kunnioittaen. 

Joskus kokoukset venyy, ei tokikaan aina. Nyt on pitkä vuosi takana ja etäkokoustaminenkin on haastavaa, mutta kokonaisuutena hyvin on selvitty.Siitä kiitos meille kaikille. 

Lopuksi yksi haikea asia...

- Yksi super positiivista valtuutetuista Ilona Toivonen oli viimeisessä kokouksessaan, hän muuttaa pois paikkakunnalta, yli puoluerajojenkin tätä vihreää tyyppiä jään kaipaamaan. Kaikkea ihanaa sinulle Ilona ja kiitos niin monista upeista sanoista tässä matkan varrella <3

Olipa kokous, vaalit tulloo, oletko valmis.

yt. Ulla

#Kuntavaaliehdokassdp65