Kesä

Share |

Torstai 13.6.2019 klo 11:00 - ulla


No näin

Siis päästiinpä sittenkin kesään ja loma on tässä. Ensimmäinen pätkä olisi kolme viikkoa ja toinen pari, sitten ollaankin vahvasti elokuun puolella.

Onpa ollut monipolvinen ja melkoisen työteliäskin kevät. Uusi työ, liikkeenluovutuksen mukana Keusotessa on antanut monia mahdollisuuksia, haasteita ja flow kokemuksia. Töitä on tehty paljon, päivät ovat venyneet, mutta mielestäni pohja on onnistuttu luomaan alueellisen kotisairaalan kasvutarinalle, upeiden osaajien kanssa. Olen saanut työparikseni innostuneen ja huikean tyypin, ja meillä mielestäni asiat ja näkemykset mallasi yhteen alusta saakka. Tietysti on hyvä pitää mielessä, että niin minä kuin hänkin, me halusimme tämän tehtävän, kun siihen kumpainenkin haimme. Olen edelleen saanut myös jatkaa tiellä, jossa itsellä on vahva tuki esimiehiltä ja se onkin edellytys sille, että eteenpäin päästään. Olemme luomassa tälle alueelle kärkihankkeena toimintaa, joka kunnioittaa asiakasta, potilasta ja kaikki toiminta lähtee heidän tarpeestaan. Sitä kehitetään ja tarkastellaan vain siitä, tullaan pois organisaatioajatuksesta ja kysytään aidosti asiakkaalta, mitä meidän pitäisi tehdä. Myös muissa kuin sote palveluissa. Ei ole helppo juttu, välttämättä, vaikka niinhän sen pitäisi olla,eikö? Arvoa asiakkaalle, näkökulma josta, kaiken kehittämisen tulisi lähteä ja sitä kohti menemme myös Keusotessa, toivottavasti osaamme laajentaa ajatustamme myös kuntiin jääneisiin palveluihin.

Muu toiminta elämässä, on myös edennyt, työllistänyt ja haastanut. Olen paljon pohtinut, missä menen? mitä haluan tehdä? ja milloin? Valtuustokausi on puolivälissä, ja on aika luonnollinnen kohta arvioida myös omaa onnistumista samalla, kun sopimuksen mukaan meillä on menossa pormestarimallin arviointi. Palautteita on kerätty, niin kuntalaisilta, luottamushenkilöiltä kuin työntekijöiltäkin. Yhteenvetona, mielestäni alku on ollut odotetun mukainen, liikutaan asteikolla 1-5 siellä 2,5-3 ja vasta kaksi vuotta menty. No, kuntalaisena positiivista ainakin on se, että osallisuus on lisääntynyt. Kylissä näkyy iloista pöhinää ja ihan sellaisia ruohonjuuritason juttuja, tapahtumia, fiksausta siellä ja täällä, kehittämistoimikunnat toimii mukavasti, niitä kehitetään ja kehitellään. Tämän on moni sanonut ääneen ja tykkää siitä. Kaikkinensa on hienoa olla mukana, vaikuttamassa, arkeen monella tasolla, myös päättäjänä.

Poliitiinen avoimuus on kyllä lisääntynyt, rakenteita on vahvistettu, mutta vielä on tehtävää aika paljon. On hirveän tärkeää, samaan aikaan kun vauhdilla tehdään asioita, huolehtia siitä, että toimijat pysyvät matkassa mukana. Osallisuuden tunne kaikilla osallisilla, kaikissa ryhmissä on tärkeää. Toisaalta tällä alkukaudella myös Tuusulassa ollaan yleisen trendin äärellä...sisäilmaongelmat ja julkiset rakennukset...paljon on jouduttu etsimään väistötiloja, tekemään isoja ratkaisuja aloittaa investointisuunnitelma, joka tähtää varhaiskasvatuksen ja koulujen uusiutumiseen, jopa kunnantalon kohdalla on jouduttu tekemään purkupäätös. Ja samassa aiheessa tai paineessa on myös muut kunnat ympäri Suomen.

No, edellä kuvatut haasteet, edellyttävät rohkeita ratkaisuja, niitä on kyllä tehty. Tuusulan Hyrylään rakennetaan Monio, uusi lukio, monitoimitalo, päätös saatiin valtuustossa 10.6. Siitä voidaan olla ylpeitä, tosin se edellyttää hallittua lainanottoa. Moni muu hanke siinä rinnalla kulkee mukana, ja tulee imussa. No, olen usein pohtinut, voisiko asiat jättää tekemättä? hidastaa? No ei voi, me emme voi riskeerata tulevaisuuden veronmaksajia, hoitamalla tai opettamalla heitä terveydelle vaarallisissa tiloissa. Samanaikaisesti väestön kasvu hiipuu, lapsia syntyy vähemmän, ikäihmisten määrä lisääntyy ja sitä kautta oikeastaan koko kuntarakenne muuttuu. Onkin tarkkaan pohdittava, mitä on viisasta milloinkin tehdä ja tekemättäkään ei voi olla. Onkin hyvin tärkeää huomata myös se, että meidän ikääntyvät, eläkkeelle jäävät lähtevät herkästi poiskin kunnasta, koska ei ole vaihtoehtoja asumiselle. Mihin muuttaisin, kun en enää jaksa hoitaa omakotitaloa? Miten ihmeessä saadaan jokaiselle jotakin ja kunnan väkiluku hallittuun kasvuun. Asuntotonttien saattaminen ostovalmiiksi edellyttää monia toimia, se ei tapahdu kovinkaan nopeasti ja taas toisaalta, kerkeääkö ostajat lähteä ennen sitä? Kaavoitukseen tai maanostoon tarvitaan rahaa ja taas rahaa tulee veronmaksajilta...ei mikään yksinkertainen dilemma hmm...Mistä siis pitovoimia kuntaan, ei pelkästään vetovoimaa.

Paljon siis on meneillään ja mennyt, mutta nyt on syytä hengähtää ja jättää niin työ kuin luottamustoimet tauolle. Nauttia kesästä ja olla vaan.

Siis hyvää kesää kaikille.

yt. Ulla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini