Täällä taas johtamassa

Lauantai 11.9.2021 klo 13.35 - Ulla

Hei Sinä

Tällä viikolla olen pohtinut johtamista ja kulttuurinmuutosta. On kulunut 2,5 vuotta Keusoten käynnistymisestä, se aika kokonaan ja tiiviisti on tehty kulttuurinmuutosta,jossa henkilöstö saa olla itse kehittämässä ja tekemässä laadukasta hoitotyötä. On kulunut riittävä aika siitä,että hiukan voin jo katsoa mihin olemme päässeet? Ja olemmehan me... Nimittäin,mennään huikeilla mittareilla kohti tulevaa sote aluetta, mm. potilasmäärät ovat kasvaneet 15-20% vuonna 2021... Puhun siis vain omasta johtamastani alueesta ja myös sen,että helpolla ei ole päästy. Olemme tehneet hurjasti töitä,sen eteen,että keusotelainen saa samanlaista palvelua alueella,jotain josta voimme rintarottingilla sanoa olevamme huippu laatua. Ja me voimme...

Pidin viikolla muutamia kehyjä ja keskustelimme siitä millaista se hyvä johtaminen oikein on? Ja olimme samaa mieltä, se on välittämistä, se on oikeudenmukaista ja tavoitteellista. Se on yhteisen kuvan maalaamista,sille mitä ja ketä tai miksi me olemne?

Se ei ole yksittäisen ihmisen haluamaa tai tekemistä vastoin sovittua. Rajat luo turvallisuutta, se antaa raamit toimia. Mutta ne myös haastaa tekijänsä. Kenen työtä me  teemme? Kuinka vaikeaakaan iso muutos on? Mutta sitä kohti on menty ja edelleen mennään.

Mietin myös johtamisen vaikeutta silloin,kun joku ei halua toimia ohjeiden mukaan? Joskus haetaan vaikka millaisia taustavoimia,jotta mikään ei muutu. Se edellyttää esimieheltä  rohkeutta puuttua, rohkeutta rajata, rohkeutta seistä vastakkain myös henkilöiden kanssa,jotka haluavat sinut poistaa johtamisen kentältä. Mutta,se voi  myös antaa huikeita timantteja työhön,johon saa tekijät yllytettyä, ja niin on käynyt,niin mahtavaa.

Tällä hetkellä toimimme Keusotessa ykkösketjussa,jossa yhteisöohjautuvuus on arkipäivää ja johon saan päivä toisensa perään herätä. Ihan huikeat tiimit,ihan huikeat sairaanhoitajat, lääkärit, kiitos,että lähditte mukaan ja otitte haasteen vastaan. Ja te,jotka jatkoitte matkaa,syystä,että ette voineet sietää tätä muutosta, onnea,se oli teille oikea ratkaisu.

Nimittäin,paras keino auttaa henkilöä joka ei siedä muutosta,on antaa hänen mennä.

Nyt olemmekin ihan uudessa tilanteessa,meidät on nähty ja onnistuminen on huomattu. Olen jo ollut puhumassa meistä uusille esimiehille,tulossa on Filosofian akatemian podcast aiheesta,  olen tehnyt yhteistyötä  Sitomon kanssa ja jatkossa myös Terveystalon kanssa. Kertoen,miten kulttuurinmuutos tehdään ja miten me siinä onnistuimme yhdessä. Lisäksi koulutan oivakoulutus.fi kautta em. aiheista.

Huikeaa aikaa saan olla tekemässä...

ps. lisäys tänään sunnuntaina 12.9, tuntematon oli kommentoinut täällä, no palautetta saa antaa ja kriittistäkin, näkemykset voivat olla monenlaisia, mutta rohkeasti omana itsenä. Se on reilua ja avointa sekä oikeudenmukaista. Siksi poistin kommentin.

Kiitos Me ❤

Yt. Ulla

1 kommentti .

Syyskuun mietteitä

Maanantai 6.9.2021 klo 6.51 - Ulla

Huomenta

Mahtavaa....yli 200 000 kävijää, kiitos Sinä. 

Ensimmäinen viikko menty jo syyskuuta, takana tapahtumarikas viikonloppu, jossa samaan aikaan monia asioita alueella. Ehkä isoimpana Keski-Uudenmaan Pride, jote vietettiin lauantaina. Olin itse etäällä ja pohdiskelin oikeastaan tapahtuman aikaansaamia ajatuksia ja kokemuksia julkisuudessa, edelleen asia on joillekin hyvin tiukka. Tasa-arvo ja oikeus olla hyväksytty on ehkä maailman tärkein asia, koska vain sen jälkeen voi elää...olla oma itsensä ja tulla kuulluksi. Meillä on vielä valtava määrä työtä sen eteen tehtävä, mutta jo se,että asioista puhutaan julkisesti on niin hienoa. Pride on paljon muutakin kuin seksuaaliset vähemmistöt, johon se aina halutaan viedä, se nimenomaan on tasa-arvoa ja hyväksymistä, kaikilla osa-alueilla. Ja siinä emme todellakaan ole valmiita. Viikonloppuun toki liittyi  muutakin, markkinoita, suurkirppari ja muuta, Tuusulassakin, itse niissäkin hiukan taustalla, mutta havainnoin ne kyllä. Koska, nyt vain tuntui siltä, että näin pitää. joku kertoikin tässä eilen, pitääkö aina jaksaa? No ei pidä, joskus se jaksamattomuuden syy ei tarvitse selityksiä, pitää vain uskaltaa olla jaksamatta, olla vaan tai tehdä juuri sitä,mitä itse haluaa.

Ilta meni sitten eilen vielä kokouksessa omien joukossa hybridinä, aluevaalit hyvinvointialueena ovat tulossa, tammikuussa 2022 ja niihin valmistaudutaan. Ehdokasasettelua tehdään ja tapahtumakalenteria. Mistä näissä vaaleissa on oikeasti kyse? Miten saamme kannustettua ihmiset äänestämään? Miten saamme konkretisoitua tämän?

Itse näen, että nyt jos koskaan sinulla on vaikuttamisen paikka, joka tulevassa vaikuttaa sinun sote palveluihin, näiden vaalien jälkeen päätöksenteko menee arjesta etäämmälle ja on hirveän tärkeää, vaikuttaa siihen nyt. Aluevaltuustossa tulisi olla vahvoja osaajia, paikallisten palveluiden puolestapuhujia ja ihmisiä, jotka oikeasti ovat kiinnostuneet kuntalaisten arjessa. Nyt puhutaan sote palveluista, joiden saaminen ei saa olla kiinni statuksesta, rahapusseista tai asuin alueesta. Palveluista, joissa jokaisen tulee saada itselleen sopivaa palvelua, liittyi se sitten sairauden hoitoon tai edunvalvontaan. Palvelusta, joka on riittävän lähellä ja riittävän tehokasta, ettei myöhempiä kustannuksia synny turhaan ja ihmiset tulee autetuksi oikea-aikaisesti. Jos haluat, että palvelujen saatavuus, saavutettavuus säilyy, kannattaa olla mukana. Tulevissa palveluissa ei pelkästään raha puhu, niissä puhuu mielestäni arvot ja oikeus tasa-arvoon. Aluevaalit ovat myös siitä erilaiset Suomessa, että nyt ei äänestetä vain oman alueen ehdokasta, vaan Keski-Uudenmaan alueen ehdokasta, yli kuntarajojen, kuten palveluissakin on siitä kyse. Olemme aika historiallisen asian äärellä, monet meistä jo nyt käyttää palveluja yli kuntarajojen, niitä sote palveluitakin. Miten se näkyy tulevissa vaaleissa?  

Olen myös käytettävissä nyt  ja vaalityö alkakoon. Haluan olla mukana turvaamassa, kehittämässä, päättämässä ja puhumassa edellisten näkökulmien myötä. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että riippumatta missä asut  tai muista asioista, sinulla on oikeus ja mahdollisuus palveluun. Tuusulan osalta, me tarvitsemme kaikki kolme sote/terveys-/ aluekeskusta, oli ne jatkossa millä nimellä vaan, joissa saa terveyspalvelua mutta myös edunvalvontaa. Lisäksi tulee huomioida eri-ikäisten erityistarpeet sekä erityisryhmien huolenpito. Joten työtä on tehtävä, olethan mukana? Sinua tarvitaan, jotta ääni tulee kuulluksi.

Huomenna käynnistyy lautakuntatyö vihdoinkin, kun vpj:n kanssa on saatu aika sovittua, on siis ensimmäinen  puheenjohtajapalaveri ja ensimmäinen lautakunnan kokous on sitten 21.9, lähdetään siinäkin kehittämään Tuusulalaisten HYTE asioita, edelleen Annikan sanoin ”Enemmän hytee on vähemmän sotee... ” itse jatkaisin, tai ainakin, sen painopiste kevenee. 

Iloa alkavaan syksyyn sinulle ja ollaan kuulolla.

yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Taas täällä...

Torstai 26.8.2021 klo 21.03 - Ulla

Iltaa kaikille

Jälleen muutama asia mielen päällä,joita haluan tänne jakaa. Kunnanhallituksen seminaari meni, oli mielenkiintoinen ja avasi uuden kauden Tuusulaan. Näin alussa, kun väki päätöksenteossa muuttui kovasti, oli tunnelma melko tunnusteleva, enkä oikein itsekään osaa sanoa millainen...no tunnusteleva. Vie aikaa ryhmäytyä, sitä tarvitaan myös politiikassa, taisi olla joku hiljattain,joka toivoi tiimityötä kuntakehityksen jatkossa puolueiden välillä. No,kuitenkin poliittiset argumentit ja arvot ovat ne,jotka tiimityön tuottaa. Pitää muistaa, että olemme poliittisella kentällä ja tavoitteet ovat puolueilla sen mukaiset. No,kuten aiemminkin totesin, lähtökohdat ovat hyvät. Kunnanhallituksen seminaarissa oli perjantaina alustamassa Eero Laesterä, joka tuntee kunta kenttää, seuraa kehittymistä monilla mittareilla, niin plus kuin miinuskin ja kokonaisuutena hänen arvionsa Tuusulasta oli hyvin toiveikas. Olemme olleet hyvällä tiellä viimeiset vuodet ja tehneet infraan niitä toimenpiteitä (koulut,infra,asuminen) jotka ovat edellytykset kasvulle. Selkeä muutos on nähtävissä taitekohdassa kun Tuusula luopui virkamies, kunnanjohtaja johtamisesta ja tästä olen todellakin samaa mieltä. Olinhan itse jo siellä alkumetreillä mukana muutoksessa ja puoltamassa luopumista. 

Hyvinvointilautakunnan osalta emme vielä ole päässeet alkuun, odottelen viestiä pj palaverista tässä kuun alkupuolella, ensimmäinen kokous on 21.9 ja on hienoa lähteä sitä viemään eteenpäin. Jahka pj palaveri on saatu pidettyä, olen yhteydessä lautakunnan jäseniin ja alamme rakentamaan yhteistä hyvää Tuuusulan hyvinvoinnin tueksi. Lautakuntaan valittiin monia innostuneita henkilöitä eri ryhmistä ja ilolla odotan yhteistyötämme. Kunnasta kehittämispäällikkö Heidi Hagman toimii lautakunnan esittelijänä. 

Työn maailmassa loman jälkeen on päästy vauhtiin, ja monia mielenkiintoisia asioita on liikkeellä. Valtava ongelma on hoitohenkilökunnan puuttuminen, paikkojen sulkeminen ja palvelujen rajoittaminen yhteiskunnassa on monissa kunnissa seurausta tästä. Tilanne on annettu ajautua tähän, asia on ollut tiedossa mutta yksikään hallitus, puolue ja työmarkkina osapuoli, ei sitä ole halunnut tunnustaa. On sammutettu pieniä kyteviä paloja, mutta nyt olemme liekeissä....tämän sammuttamiseen tarvitaan merkittäviä rakenteellisia asioita. Pelkästään koulutuspaikkojen lisääminen tai ulkomailta tuotava työvoima ei tätä ratkaise. Ei myöskään syyllistäminen tai palvelujen saatavuuden rajoittaminen. Keski-iän nousu ja lääketieteen kehitys edellyttävät saatavuuden lisäämistä. Tosin palvelujen muoto muuttaa muotoaan ja se on seurausta ihmisten liikkuvuudesta, omasta osallisuudesta omaan hyvinvointiin, teknologian kehittymisestä yms. ja  niin pitääkin. Vanhat konseptit eivät enää toimi, tarvitaan rinnalle monipuolisia palveluja. Kuka sinua aikanaan siltikin hoitaa, on hyvä ja aiheellinen kysymys.

Näistä ajatuksista jo aikanaan innostuneena hain taas koulutukseen  keväällä, kuten aikaisemmin kerroin ja aloitinkin tänään YAMK opinnot, Asiakslähtöisten prosessien kehittäjä, ihan mahtavaa. Haaveena on tulevassa opintovapaa ja keskittyminen opintoihin, uudet mahdollisuudet työssä ja mahtavien jo olemassa olevien osaajien nostaminen osaksi arjen kehittämistä. Sitä tehdään jo nyt, mutta tulevaisuudessa yhä enemmän. Se on hieno juttu.

Näillä ajatuksilla kohti syyskuuta, kaikkea mahtavaa on tiedossa. Ollaanpa kuulolla.

Yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Työ jatkuu

Torstai 19.8.2021 klo 16.12 - Ulla

Hei

Tuusulan khall seminaari 19-20.8 ja mahtava alku. Strategia ja visio sekä painopisteet tulevaisuudelle.

Mitä Sinulle tai minulle onkaan Hyvinvointi, Kulttuuri- ja vapaa-aika, Kestävä kasvu ja vetovoima, Elinkeinot ja Sivistys/oppiminen....tai mitä niiden tulisi olla?

Omasta roolista päätöksenteossa on slogan

Enemmän hyteä, vähemmän sotea ( Annika Lappalainen 2021). Olkoon se tuleva ajatukseni tässäkin.

Eka päivä takana, huomenna jatkuu.

Yt. Ulla  

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi valtuusto kausi alkoi

Maanantai 16.8.2021 klo 23.12 - Ullan jaon suhteen

Iltaa

Tuusulassakin uusi valtuusto kokoontui vahvistamaan ryhmien esitykset luottamuspaikkojen jaon suhteen. Oli merkillistä kuunnella valtuuston kokousta netin kautta, näin varavaltuutettuna. Rauhassa kiirehtimättä. Kokous oli kovin lyhyt, esitykset valintoihin oli yhdessä neuvoteltu ja listattu, lähinnä ne todettiin pykälä kerrallaan. Tuusula sai myös uuden pormestarin Kalle Ikkelä (kok) ja kaksi apulaispormestaria Tuija Reinikainen (Tupu) ja Jari Immonen (ps). Tuijaa tunnen aikaisemmasta, kaksi muuta ennestään tuntemattomia minulle. Odotukset on isot ja isot saappaat hra Ikkelällä on täytettävänä, mutta pormestari ohjelma on kohtuullinen, joten sitä kohti. Valtuustossa vaihtui myös valta poliittisesti sekä henkilöittäinkin, useita uusia valtuutettuja aloitti ja monia toki jatkoikin.

Monet tutut päättäjät tuli valituksi luottamustoimiin, myös osa joita ei tietysti ennestään tunne, yhtä kaikki, jokaisella halu päättää yhteisiä asioita. Niin hienoa, koska ellei päättäminen kiinnosta, olisimme hukassa. On huikeaa nähdä postauksia luottamustoimista ja iloita niistä kaikkien puolesta. Tulin itse valituksi HYTE ltk pj 2021-2023 ja HYTE ltk jäseneksi 2023-2025, kiitos luottamuksesta. SDP ryhmä sai kaksi puheenjohtajuutta, HYTE ja Rakennusjaos ja ensimmäiseen tulin siis valituksi ja toiseen ihan huikea tyyppi meiltä demareista,  Jani Peltonen  Edeltävästi olin 12 vuotta kuntakehityslautakunnan jäsen, joten tunnen pienoista mielihyvää siitä, että Tuusula on suomen muuttovoittoisin kunta, jotain olemme tehneet siis oikein. 

Toki koska kyseessä oli tänään järjestäytymiskokous oli tunnelma vielä aika jäykkä, puheenvuorot oli hyvin vähissä ja yhteinen tahtotila oli 100%. No,toivon jatkossa, että valtuustossa viriää keskusteluja monista asioista, keskustelu on rakentavaa ja yhteiseen hyvään pyrkivää. Se mihin kiinnitin huomiota tänään, oli tässä korona ajassa maskien käyttämättömyys, olisin mielelläni nähnyt enemmän niitä. Voihan olla että osa ei terveydellisistä syistä voi pitää, mutta noin moni? Toivotaan, että altistumista ei tullut ja kaikki oli vastuullisesti terveinä.

Tulevana to-pe on kunnanhallituksen seminaari, johon lautakunnan puheenjohtajana sain kutsun, joten siitä eteenpäin. HYTE asiat kulkee kauttani seuraavat kaksi vuotta, mahtavaa koska yhdessä tekemällä olemme enemmän. Tästä se siis alkaa.

yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Loma loppuu, arki alkaa ja muuta säpinää

Perjantai 13.8.2021 klo 11.52 - Ulla

Hei

Siis viimeinen lomapäivä, vielä viikonloppu ja sitten arkeen. Neljä viikkoa mennyt, josta ensimmäinen taisi mennä kipuillessa irtipääsyä, vähitellen kuitenkin työasiat jäi taakse. Tilalle valtavat myllertävät ajatukset siitä, kuka ja mitä, miten ja missä politiikassa osaltani mennään. Olenko valmis, haluanko, miltä tuntuu, kuka ja mihin...Samalla seurannut monia luottamuspaikkajakoja eri kunnissa, yhteisenä nimittäjänä kipuilu ja jakamisen vaikeus. Osa on kokenut ettei saa tarpeeksi, osa taas jotain muuta, vaaliliitos ja salamyhkäisyys on versonut milloin mistäkin valinnasta,ilmeestä,eleestä ja olosta...Yhteinen nimittäjä politiikka ja valta. Kaksi yhteen liimautumutta sanaa, joita ilman toista ei ole. Aina on kyse vallasta, kun puhutaan politiikkaa. Näin se vain menee. Myös se,että olet mukana, kertoo siitä,että haluat olla vallan kanssa tekemisissä, vaikuttaminen on valtaa ja valta luo energiaa, monenlaista.

Olen myös paljon pohtinut viime valtuustokauden rooliani ryhmän pj:nä, miten vaikeaa se oikeastaan olikaan tai miten helppoa? Kuinka paljon toiminta oli odotusten mukaista ja kuinka paljon jotain muuta? onko oikein tuntea helpotusta, siitä että se on nyt takana? Mikä sai minut toimimaan siten tai miksi koin,että en pääse liikkeelle lainkaan? Miten hienoja mahdollisuuksia se tarjosikin ja tuliko kaikki hyödynnettyä? Rehellisesti... en tiedä, joka tapauksessa valtuustoryhmän pj pormestaripuolueessa ja varsinkin, ensimmäisen pormestarikauden aikana ei todellakaan ollut helppo. Monenlaiset ajatukset ja tasapainoilut, puolueen agendalla versus koko kunnan agenda, mutta,se on nyt eletty ja koettu.

 Meillä oli viikolla kuntakehityslautakunnan viimeinen kokous ja samalla kävimme reflektointia toiminnan onnistumisesta, esille nousi monia mielenkiintoisia asioita. Asia mittareilla mitattuna, onnistuminen oli kiistatonta, Tuusula on muuttovoittoisin kunta (HS, K-U, mediat ympäri Suomen, edellytti onnistunutta kaavojen ja asioiden valmiiksi saattamista kaudella 2017-2021). Yritystontteja vihdoin aukeamassa myös etelä-Tuusulaan (Keski- Uusimaa tällä viikolla), ”Suomen suurin logistiikkakeskus keskittää kaiken toimintansa Tuusulaan, koska täällä on ollut tilaa laajentua rauhassa” , Pormestariohjelman mukainen sisäilmaongelmien 0-toleranssi kasvatuksen ja sivistyksenkin osa-alueilla, siitä pidettiin kiinni (Monio alkoi rakentumaan, Martta Wendelin pk, Kellokosken kouluremontti, palveluverkkouudistukset jne.) Näissäkin Kuntakehityslautakunta näytteli iso osaa ja koko järjestelmän uudistaminen Tuusulassa. Ihan mahtavaa. Toki kiitos kuuluu myös kaikille muille toimijoille.

Jäin myös miettimään, Onko kuitenkin polittinen puolue tärkeämpi kuin yhteiskunnallinen vaikuttaminen kunnassa? Yhteisen kunnan rakentaminen? Kilvoittelu paremmuudesta ja kilvoittelu siitä, kuka pääsee esille? Miksi asioita ei voi tehdä yhdessä? Tai miksi niitä tehdään salassa? Kiitospuheita, ajatuksia jne.Lopetimme kauden illalliseen, jossa jatkoimme keskusteluja. Siellä esille nousi yksi tärkeä asia, Evaus, joka Tuusulassakin on otettu käyttöön. Osan mielestä se epäonnistuu aina ehkä, ellei omaa tahtoaan saa läpi- tätä kannattaa pohtia, onko se niin? Mitä evaus oikeasti tarkoittaa ja mitä sillä voidaan saavuttaa? Miten hieno väline se onkaan osallisuuden vahvistamisessa.

Mutta nyt suunta tulevaan ja uuteen valtuustokauteen. 

Omalta kohdalta politiikassa se tarkoittaa hienoja asioita edelleen, vaikka vaalimenestys kantoi vain 3. varavaltuutettu paikalle, kunnallisjärjestö esittää minulle HYTE ltk puheenjohtajuutta 2021-2023 ja Hyte ltk jäsenyyttä loppukaudelle 2023-2025, olen otettu ja kiitollinen, kiitän luottamuksesta. Tämäkin valinta vahvistetaan maanantaina uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa. Meille valitaan myös uudet pormestarit ja heidän joukossaan myös naisedustus, sekin on hieno juttu. 1. Pormestari tulee kokoomuksesta ja on Kalle Ikkelä, hieno nähdä miten toinen pormestarikausi lähtee liikkeelle. Itsellä iso odotus edelleen, yhteinen kunta -meidän kunta, jossa kaikilla on mahdollisuus elää ja toimia. Siihen meillä on edelleen mahtavat mahdollisuudet, käytetään ne siis yhteistyössä. Myös uusi pormestariohjelma on hyväksytty kaikkien osalta, ja siellä edelleen todella monia yhteisiä asioita Tuusulan parhaaksi. Luettavissa tuotapikaa Tuusulan sivuilta ensi viikolla. 

Ihan mahtava kooste mm.Kati Lepojärven sivuilla, tuntuipa kivalta lukea kommentit minusta, kiitos. Muuten voin todeta että, #yhdessäolemmeenemmän

Myös eräs henkilökohtainen ilon asia tapahtui, siitä hiukan myöhemmin, sen rinnalla mikään ei ole mahtavampaa. Lisäksi opiskelut alkaa 26.8 ja vietämme 25v. hääpäivää 24.8.21....Elämä on siis aika Chick. Tähänkin sopii käyttämäni lause, Elämäkin on asenne, myös siitä puhuminen. ❤️

Kivaa viikonloppua juuri Sinulle

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Uusin ajatuksin arkeen

Torstai 5.8.2021 klo 9.39 - Ulla

Hei taas

- Kävin eilen ystäväni kanssa asuntomessuilla Lohjalla, perinteiset messut, mutta erityisesti ilahdutti ranta-alue, väljyys. Taloista mieleen jäi erityisesti pyöreä talo, joka sisällä ei tuntunut lainkaan pyöreältä, se oli hämmentävää. Kaikkinensa talo oli myös sisustukseltaan kertakaikkisen ihastuttava ja talon rakentamisessa oli käytetty paljon kierrätysmateriaalia, sekä seinissä että lattiassa. Talo oli myös rungoltaan tehty metallista, ei puusta. Kaikkinensa mielenkiintoinen kohde. Valitettavasti muuten huomio kiinnittyi oheispalveluihin hintoihin, kallista oli, jäinkin miettimään kokonaisuutena sitä, kun perheet yhdessä käy messuilla,rahaa menee melko paljon. Vaikuttaako se kävijämääriin? En tiedä.  Eilen ainakin oli mahottomasti jonoa joka paikkaan, että kävijöitä riitti heti aamusta, se kylläkin vaikutti kokonaisuutena muuten viihtyvyyteen. Mutta kiva oli käydä ja muutama ideakin matkaan tarttui.

- Monella tavalla alku syksy, voiko jos sitä sanaa käyttää, on käynnistymässä. Kuntien valtuustot alkavat aloittelemaan kauttaan ja monissa kunnissa nähtävissä jännitteitä mm.paikkajaoissa jne. Meillä Tuusulassa pormestariohjelma on hyväksytty, pormestari nimetty (vahvistus sitten ensimmäisessä valtuustossa) ja sen pohjalta uusi valtuusto lähtee rakentamaan jatkoa. Ja mikäs on rakentaessa, kun katsoo tutkimustilastoja Tuusulan vetovoimaisuudesta, olimme eniten sisäistä muuttoa saavuttanut kunta koko Suomessa. Se kertoo siitä, miten ensimmäinen kausi pormestarimallissa, johtamiskulttuuri muutoksessa, tekemisen tavassa sai asiat liikkeelle. Vastaavaa muutto lukemaa ei ole koettu vuosiin, jopa kymmeniin. Se kertoo siitä, että kaikki ne rohkeat avaukset viime kaudella, kehittäminen, se hyvä työ kantaa nyt hedelmää. Mutta se ei valitettavasti kantanut demareiden vaalimenestyksessä, päinvastoin, kuitenkin aina tarvitaan rohkeita suunnan avaajia, tulokset näkyy nyt. Toivonkin suurta ymmärrystä sille, että kuntapolitiikka ei ole tässä ja nyt -menoa, vaan edellyttää vahvaa sitoutumista pitkäkestoiseen kehittämiseen. Vain siten voidaan saavuttaa kestävää kehitystä ja kuntalaisten sitoutumista kuntaan, asumaan ja kuluttamaan. Lisäksi tarvitaan tietysti yrityksiä tuomaan yhteisöveroja, ja sen osalta onkin vielä haastetta, ainkin tontti tarjonnassa Etelä - Tuusulassa. Uusi valtuusto on avain asemassa tehdessään viisaita päätöksiä, onnea ja menestystä sinne. Kaavat tulisi saada eteenpäin ilman valitus kierroksia, joita on kyllä ollut, se ei aina ole helppoa. Meillä demareissa sisäiset muut luottamuspaikat ovat yhdistysten esityksestä päätöksessä tänään kunnallisjärjestössä, toki nekin valtuusto sitten vahvistaa. Siitä lisää sitten myöhemmin.

- Korona tilanne on jälleen huolestuttava, nyt maailmalta kuuluu taas uusien varianttien liikkumisesta, tilanne on hyvin vaikea ja kaikki odottavat meilläkin hallitukselta ratkaisuja tilanteen haltuunottoon. Itse näen kaikista tärkeimpänä rokotekattavuuden lisääntymisen ja toisaalta olen erittäin huolissani perättömän tiedon levittämisestä,liittyen rokottamiseen. Tilastojen valossa, suurin sairastavuus ryhmä on kiistatta rokottamattomat aikuiset, rokotettujakin sairastuu, mutta onneksi lievemmin. Tilanne on vaikea ja nyt tarvitaan kaikkien yhteistyötä. Tästä ei päästä eteenpäin ilman rokotekattavuuden kasvua. Uutiset taloudesta ovat kokonaisuutena kuitenkin positiivisia ja kaikkinensa näyttää että työttömyyskin on laskenut, mutta tapahtuma-ala on kuitenkin se joka on ollut suurissa vaikeuksissa koko korona ajan. Tästäkin mielestäni päästäisiin eteenpäin sillä, että tapahtumien järjestäminen on turvallista, ihmiset toimii vastuullisesti käyttäen maskia ja rokotekatavuus nousee. Edelleen tuntuu siltä, että kaikki ei tätä ihan ymmärrä.

Myös vaaleihin valmistautuminen alkaa vähitellen, nimittäin hyvinvointialue vaalit ovat tammikuussa, aika menee niin nopeasti, että se on tuota pikaa. Ehdokkaiden etsiminen on jo alkanut ja Tuusulastakin tarvitaan vahvaa osaamista ehdolle. Muutamat ovat jo aikeistaan kertoneet, mutta jännityksellä seurataan asettelua. Alueelta valitaan KUHA (Keski- sUudenmaan hyvinvointialue) valtuustoon tietty määrä edustajia, kuntien asukasmäärään mukaan. Työ valtuustolla alkaa jo keväällä 2022, vaikka hyvinvointialue alkaa toimimaan varsinaisesti 2023 alusta. Näin ollen nyt Keusoten valtuustoon valittavien edustajien kausi jää hyvin lyhyeksi, mutta sitäkin tarpeellisemmaksi. Edunvalvonta sote asioissa on erittäinkin tärkeää.

Monenlaista siis luvassa, itsellä vielä tosiaan lomaa vajaa kaksi viikkoa, opiskelut alkaa 26.8 ja mihin sitten tie viekään, jää nähtäväksi. Jatkossakin näiltä sivuilta saa lukea ajatuksia ja kuulumisia, niin kuntapolitiikan osalta, nyt eri roolissa seuraamassa kuin sote asioidenkin osalta, pysyhän linjoilla, kiitos.

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Loma jatkukoon...

Tiistai 3.8.2021 klo 0.16 - Ulla

Lomalla viimeinkin...voin ottaa rennommin...

Ihana aika,kolmas viikko lomaa menossa ja nyt on ollut aikaa ajatella mennyttä...koota ajatuksia ja jäsentää tulevaa, surra pois pettymys jne. Huomata,kuinka itsekin on niin tunteiden vanki ja toisaalta,kuinka ihanaa huomata oma vajavaisuus ja pitää siitä kiinni.

Kokea ne pettymykset,jotka piti kokea oivaltaakseen,että olenkin tärkeä...monella tavalla. Pitää tiukasti kiinni siitä, että statuksien ulkopuolella tunteet on ne, joiden kautta olen ja elän...miten mahtava juttu.

Ja sit taas toisaalta, tuntea ja tietää kova maailma, olla mukana tai ulkopuolella...kummalla sä oot? Kuinka paljon sulla on mahdollisuutta hyväksyä, ilman ettet menetä jotain? Tää on niin tärkeä oivaltaa. Olla vahva ja samalla myöntää itselle heikkous? Pystytkö? Mä pystyn, sitä tää mylläys sai aikaan. Surra pois, mikä surra piti, menetys, kelpaavuus jne.  Tulla toimeen korrektisti myymättä sieluaan..siihen mä pyrin ja sen mä sain,jess, tän mä pidän.

Miten ihgua,sielu avoinna,todeta ja olla. Mutta miten ihgua todeta, jatkoa seuraa, monella tapaa. Kyllä elämä on mageeta...eiks ookkin? Siitä tuonnempana...

Ihan huippu elokuuta sulle...mulla loma jatkuu...vielä ja mä oon niin iloinen siitä, että just Sä olet täällä, hymyile...oot piilokamerassa!..höps,et ole,hymyile silti...kiitos. 

Yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Vähitellen...pari ajatusta

Torstai 22.7.2021 klo 0.09 - Ulla

Hei taas

3.ylityövapaa menossa,tänään ajattelin vain vähän töitä...mä ehkä vielä onnistun tässä. No miksi? Mikset vaan pidä lomaa tai ole ajattelematta? Hmm...niin kai se on mutta, mä diggaan mun työtä,meen aina 100 lasissa,oon niin siinä kiinni? No miksi...koska,mä olen aina ollut mun duuneissa sellainen,teen täysii...ja siitä syystä irrottautuminenkin ottaa aikaa...se on musta minulle hienoa,koska mun tapa tehdä asioita on sellainen. 

Erehdyin menee kuntapolitiikka sivuille, tiiättekö,se sellainen tyyppi joka nauttii muiden vahingosta? Politiikassa niitä on,Tuusulassakin,sielläkin eräs ehdokas, tekee sitä,tosin ei hänkään päässyt läpi...no,meitä on moneen. Mutta sellainen tapa viestiä litistää demokratian...tää tyyppi taitaa olla lähettiläs siihen työhön,niin surullista,ihan tarpeetonta. Minusta on hienoa,olla eri mieltä,mutta ei vyön alle artiguloimalla, koska eri mielisyyshän on demokratiaa parhaimmillaan.  Ja sitten ne jotka tykkää näistä postauksista...mitä se kertoo, voi ei...aikuisten oikeasti?Politiikassakin uskon valtaan,vuorotellen joku on eka...niin kuuluukin. Mutta toisille ilakoiminen vahingoniloisesti ei ole demokratiaa nähnytkään...surullista. Myös myötätunto elämän oikeissa kysymyksissä ei kysy puoluetta.. vaan empatian kyky joko on tai ei. Sekin näkyy meilläkin...voi että.

No hei,nyt jatkan irrottautumista työstä,politikasta, koitan olla liikaa tulkitsematta,ymmärtämättä,huonosti käyttäytyviä...mennään tässä ja nyt,eletään hetkessä...se on parasta ❤ siis hyviä ajatuksia sun arkeen,ohita nega, mäkin koitan tehdä niin. 

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

N-Y-T....

Maanantai 19.7.2021 klo 8.51 - Ullale tiedossa

Nytjust

Se on täällä....loma, ihan hassua, ei tartte mennä mihinkään...ihana juttu, se sopii. Seuraavat viikot teen mitä mieleen juolahtaa. Tänään on pitkästä aikaa viileä päivä, vain 16 astetta lämmintä,  muutama päivä näin ja sitten helteet taas. Se sopii myös...onhan näitä helteitä riittänyt. Viinimarjat alkaa olla valmiit,mutta kuivuuden vuoksi ihan mahdottoman pieniä, mietin josko niitä kerää ollenkaan, vai lahjoittaako linnuille?  Ruohokin on joka paikassa ihan keltaista...ähhh...huomaa,että vettä ei ole satanut. Näinpä ollen puutarha hommia ei paljon ole tiedossa...Sekin sopii.

Otettiin lauantaina hiukan ennakkoa,käytiin Helsinki-Hanko-Helsinki risteilyllä, oli tosi kiva reissu,monella tapaa. Mutta juuri nyt tulimieleen hetki,kun puhdistin jonossa laivalla ollessa  silmälaseja,paidan helmaan tietysti (kun muuta ei ollut just siinä), yhtäkkiä eräs tumma nainen tuli ja ojensi minulle kk-silmälasin puhdistusliinan,oli niin kiva ele. Nytkin kun sitämietin,tuntuu iloinen läikähdys,niin ystävällistä ja pyyteetönta. Pienet asiat on tärkeitä ja jää mieleen. Tehdään siis iloa toisillemme,hymy ja kiitos,ei maksa mitään. Mutta tuottaa mielihyvää saajalleen varmasti. ❤

Pääsin myös viimeviikolla käymään korona testissä, parikin kertaa, oli ensimmäiset minulle, jännäsin aluksi,mutta itseasiassa ei ollut lankaan paha. Negatiivinen tulos, kaksi rokotusta takana,tosin eihän se sitä takaa, ettei voisi saada virusta. Kuuntelinkin tänään aamulla televisiosta, aika monet maat purkaa nyt korona rajoitteita,vaikka tartunta luvut nousee. Ne perustuukin siihen,että meilläkin 68% on rokotettu, ja jos viruksen saa, on se yleensä heikompi muoto siitä. Tässäkö onkin tulevaisuus? korona tuli jäädäkseen, yhdeksi infulenssan muodoksi. Nyt siis opetellaan elämään sen kanssa ja kun ja jos sairastut,lepäät ja hoidat itsesi kuntoon. Näin siinä tulee käymään...luulen mä.

Mutta hei, loma, torstaina 22.7 Tuusula päivä, silloin tapahtuu pitkin kuntaa, museot on auki ja kaikkea kivaa tiedossa. Viikonloppuna lähetään Lappeenrantaan ja siellä tovi, sitä ennen täytyy ehkä käydä asuntomessuilla Lohjalla. Elokuun puolella onkin sitten kaikkea muuta, ja opiskelut alkaa loppukuusta. Nyt kohti kesää ja lomaa, sekin sopii. Ihanaa aikaa myös sinulle, olet sen ansainnut.❤

yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Loma alkaa, yhteenvedon aika...

Perjantai 16.7.2021 klo 23.07 - Ulla

Iltaa

Heinäkuun kolmas viikko alkaa tuota pikaa, ja minun loma. Edellisestä lomasta on kulunut aikaa, en oikeastaan edes tiedä,miten sitä on vaan jaksanut, nimittäin nyt edessä ylityövapaita ja viime vuoden lomia, ja niitä vielä jäi. Tämän vuoden lomat kokonaan vielä pitämättä. Edellisen kerran siis lomaillut kesällä 2020...aika jäätävää, miksi näin? No koska korona, mun työ on aika itsenäistä, yksikköni on suuri ja työtä on riittänyt, kaikilla.  Ei meillä muutkaan esimiehet ole isommin lomailleet, joitain yksittäisiä päiviä,kuten minäkin.

Aika harva pysähtyy kaikessa kritiikissä ajattelemaan, miten paljon me olemme ponnistelleet tällä alueella, että palvelut ovat jollakin tavalla pyörineet, ihmiset ovat saaneet niitä, henkilöstö on voinut mahdollisimman hyvin aikaan nähden, miten paljon se vaatii lähiesimiehiltä työtä? Voin sanoa, että paljon, nyt huomaan, että olen todella väsynyt. Kummasti vaan upeat työkaverit saa jaksamaan, meillä on huippu porukkaa.

Olen myös vähän väsähtänyt jonkinlaiseen peliin ja niihin asioihin, joita on selvinnyt  ”vaalihuuman”  jälkeen, kuinka kyynärpää taktiikka on toiminut, kuinka omalla alueellakin vaalityötä on tehty, kaihtamatta oikeastaan mitään...tai kuinka asioita on jätetty kertomatta ja tarpeetonta lokaa sataa niskaan...no joku nyt ajattelee, että politiikka on likaista peliä, on aina ollut...olkoon vaan, mutta sitä ei tarvitse hyväksyä. Itse en koskaan ole sillä taktiikalla edennyt, ja ellei muu riitä niin sitten jään katsomaan taustalta. Ja nyt ei riittänyt, joten tällä mennään. Edelleen pohdin, olisiko nyt todella aika...no vielä on hetki aikaa.

Olin luvannut kertoa, millaista on ollut tehdä ryhmä pj tehtävää edellisellä kaudella, se oli kaikkiaan mukavaa ja antoisaa, toki siihen liittyi monenlaista, mutta meillä oli aivan huikea ryhmä, hyvät tyypit ja hyvä yhteistyö. Saimme luotua uusia toimintamalleja mm. Demari kahvit, vaikka muutama niistä ei kai pitänyt, toivottavasti ne jatkuu taas uuden ryhmän myöstä. Koska muutos on täällä, ja sen muutoksen eteenpäin vieminen myös meidän yhdistyksissä on elinehto. Haluttiin tai ei....muuten yhdistykset kuivuvat kasaan, toivon,että kuulisin aina vaan vähemmän sitä,että ennen tehtiin..tai että, ei se toimi tai tai...mutta aika näyttää, mihin liike menee. Tahtoa on, sen tiedän.

Myös kauden säännölliset risteilyt omiin nimiin Demari porukalla kaksi kertaa vuodessa, ennen koronaa, olivat ihan huikeita, toivottavasti nekin saadaan liikkeelle ja poppoo pääsee mukaan. Ryhmäytyminen, toisen tunteminen ja yhdessä vietetty aika on keskeistä, jos halutaan saada aikaan yhteen hiileen puhaltamista, myös politiikassa. Sitä ei voi vain muuksi muutu. Tämä sama toimii aina, kun halutaan yhdessä saada jotain aikaan, missä vaan. 

Palaan vielä jossakin kohtaa tuohon ryhmän veto asiaan, mutta nyt ajattelen, että tuleva 4 viikkoa on minua varten, ensin viikko ylityövapaita ja sitten 3 viikkoa lomaa. Mutta ensin odotetaan tulos, pääsin itsekin testiin, korona tilanne alueella on aika haastava, vaikka onneksi rokotukset on otettu, mutta eihän sitä koskaan tiedä, parempi testata. Ja vielä sunnuntaina työjuttuja, tänään ei enää jaksanut päivää venyttää, kun on niin mahdottoman kuuma. 17.7 Klo.05.10 negatiivista pukkaa...Joten tänään pikku irtiotto...Hankoon....

Katsotaanpa sitten loman jälkeen, mikä fiilis on ja milllä jatketaan. Sitten alkaakin opinnot ja kaikenlaiset uudet jutut työn kehittämisessä kohti hyvinvointialuetta, josta olen iloinen, että se vihdoin toteutuu. Ihanaa kesää edelleen meille ja uusiin tuuliin.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Heinäkuun helteet...

Sunnuntai 4.7.2021 klo 18.47 - Ulla

Heinäkuu ontäällä...

Näin aika etenee,nyt jo heinäkuu ja Ullan nimipäivä,tällä hetkellä istun Rovaniemen lentokentällä ja odotan kotiin pääsyä. Yllätys,kone myöhässä pari tuntia...kuulutuksena,olemme pahoillam e...muuta syytä ei ilmoitettu. No,odotellaan...ennätys helteet jatkuu,täälläkin +32,4 astetta,kyllä tarkenee. Piipahdin täällä suvun rippijuhlissa,olipa ihanaa,aika kulkee vinhaa vauhtia. Tässä postauksessa lupasin kertoa,miltä tuntui olla pormestari puolueen valtuustoryhmän puheenjohtajana,edellinen kausi? Kyllähän se tuntui ja oli hyvin mielenkiintoista,olla osa jotain...josta ei selkeää kuvaa ollut. Nyt tietysti tulee itsereflektoida omaa toimintaa ja tehdä johtopäätöksiä, onnistuinko? 

Kommentoi kirjoitusta.

Pride viikko

Maanantai 28.6.2021 klo 17.00 - Ulla

Siis, tää viikko, pride viikko...hyväksytään toisemme,juuri siten kuin olemme. Ihmisoikeudet ovat koskemattomat, niitä tulee kunnioittaa pyytteettömästi...aina joskus mietin,onko erilaisuus samanlaista?

Lapsuudestani muistan,olleeni ehkä jo.10v kun ymmärsin,että isäni on liikuntavammainen. Hän oli lapsena sairastunut polioon, mutta koskaan se ei häntä silmissäni arvottanut erilaiseksi...muiden mielestä ehkä ...

Tai kun toistuvasti jouduin puolustamaan lapseni oikeuksia normaali opetukseen kyläkoulussa, koska hän oli erilainen, ehkä ulkonäöltään...ihan hullua,mutta siitäkin selvittiin...piti perustella, miksi tavallinen koulu...ihan absurdia...no,hän kävi koko peruskoulun ihan tavallista  koulua. Mutta meiltä perheenä se vaati sisua,puolustaa lasta. 

Ollaan siis samanlaisen erilaisia ja hyväksytään toisemme.

Oli ihan pakko palata tänne,tänään oli Tuusulan valtuustokauden vika valtuusto, kokous piti olla kai aika lyhyt,mutta venyikin 2,5h pitkäksi. Kaksi merkittävää nostoa tähän;

-pormestarimallin esittelyoikeuksien siirtäminen kansliapäälikölle? Meni äänestykseen ja muutos esitys,että ei siirretä, voitti äänin 27-19. Tämä oli tärkeä ja merkittävä asia.

-toinen nosto, Tuusula liputtaa ja osallistuu Keski-Uudenmaan pride tapahtumaan. Tästäkin äänestettiin, ja äänin 37-10-2 tyhjää tuli osallistuminen päätökseksi. Huh,tuli jo ihan jäätävä olo,että Tuusula sulkisi silmänsä globaalille tapahtumalle, mutta sitäkin ajatusta tuettiin, hämmentävää. Yksi puheenvuoro nosti vertaukseksi yhden vertaisuudesta julkisen liikenteen saamisen haja-asutusalueelle verorahoituksella...Joo, Linjamäessä ei bussi kulje portilta portille,eikä pidäkkään. Mielestäni pitää ymmärtää,että eihän se mitenkään ole mahdollista Tuusulan kokoisessa kunnassa,eikä pidäkään. Mutta että, vertailukohta oli pride teema...no joo. Maalla asuminenhan on myös valinta...mutta,valitettavasti, oma napa on paras napa, jos omalle kohdalle sattuu. Tämä on sellaista politiikkaa jota en kestä,minä,minä,minä...

Seuraavaan postaukseen sitten tarinaa valtuustoryhmän puheenjohtajan roolista,millaista se sitten olikaan? Neljän vuoden kokemuksella.

Sateenkaaren värein,iloa maanantaihin

Yt. Erilaisen samanlainen Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Ajatus....

Sunnuntai 27.6.2021 klo 23.56 - Ulla

Hei vaan, juuri Sinä, kiva että olet täällä.

Juhannus alkaa olla ihan tuota pikaa takana päin, omalta osalta se meni lepäilen kotona ja puuhatessa kaikenlaista. Reissu suunnitelmat jätettiin, ihan vaan siksi,että nyt oli hyvä vaan olla. Tosin meillä on viimeisen parin viikon aikana vuorotellen koirat olleet kipeinä, mutta nyt alkavat olla ok. Sekin hiukan arvelutti reissua ajatellen. Koirat alkavat olla jo ihan aikuisessa iässä, toinen jo hiukan vanhakin,joten aina jännittää, miten toipuvat. 

Huomenna maanantaina omalta osaltani 12 vuoden matka valtuustossa saa päätöksen, meillä on vanhan valtuuston viimeinen kokous, hybridinä mennään edelleen. Siinä on ollut hyvät ja huonot puolet, mutta korona turvallisuus ennenkaikkea. Mietiskelin tuossa, mikä muuttuu ja miltä tuntuu? Ainakin aikaa vapautuu, nimittäin kokousten materiaali on usein satasivuinen nivaska kaikkine liitteineen, joten tutustuttavaa on paljon. Lisäksi monenaiset valmistelevat kokoukset edeltävät asioita. Monet upeat ihmissuhteet varmaan jää vähemmälle, koska kiinnostuksen ja tekemisen konteksti muuttuu, mutta ilolla seuraan muutamien vielä mukana olevien matkaa. Ja taas osa niistä on jo jäänyt, tarkoituksella. Toivon todella matkaa jatkaville tsemppiä, ja menestystä myös yhteistyöhön, koska on hyvä muistaa, yksin ei kukaan päätä asioita. Aina tarvitaan toisia valtuutettuja ja toisia ryhmiä.

Olen myös pohdiskellut viime aikoina valtaa käsitteenä? Miten se näkyy kunnallispolitiikassa muutenkin, kuin ryhmien koon mukaan. Miten ihmiset toisiaan kohtaan sitä käyttävät? Millaisia asioita se saakaan aikaan? Jos olet mukana päätöksenteossa, sinun tulee pitää vallasta...Koska se on juuri sitä, mutta vallan taitava käyttäminen on hienoa seurattavaa. Ja taas se toinen puoli, hyvin surullista ja kertoo ihmisestä todella paljon. Silloin kun valta kohdentuu oikeisiin asioihin oikein, se saa aikaan hyvinvointia, laajastikin. Ja siihen tietysti kunnallishallinnossakin tulee pyrkiä? Elokuussa on vielä yksi lautakunnan kokous ja sitten yksi rupeama jää taakse. Mitä tilalle? Tosiaan opiskelut vievät hiukan aikaa ja voi olla, että iltojen vapautuminen jättää aikaa vielä muulleKin. Onhan toki vielä katsottava loppuun, millaisia mahdollisuuksia ryhmän saamat luottamuspaikat tarjoavat, niin ylikunnalliset kuin lautakunnatkin. Olisko tarjolla jotain kiinnostavaa, en tiedä vielä. Kiinnostukseni olen ilmaissut, mutta katsotaan.

Mietin myös tunnetta, miltä se nyt tuntuu? Sitä on kysytty minulta ahkerasti. Alkuun oli pettymystä, tottakai koska vakavasti olin mukana. Mutta nyt kun katson hiukan kauempaa, alkaa tuntua ihan hyvältä. Seuraava valtuustokausi ei tekijöille tule olemaan ihan helppo. Koronasta selviytymisen kustannuksista ei vielä kukaan tiedä kokonaisuutta...ja siitä ei voi selvitä pelkästään talous edellä. Inhimillisten kustannusten tieto on vielä piilossa, mitä esille nousekaan? Lisäksi tulevalla kaudella sote käynnistyy, ja kuntien verorahoista osa menee sen käyttöön.Miten kunnat asemoitu uudella tavalla ja saa toiminnan kuntalaisia palvelevaksi. lisäksi tulee hyvinvointivaalit, joihin joka kunnasta tulisi saada edustusta, jänniä aikoja luvassa.

Tällä hetkellä kuitenkin yhteiskunnassa on vallalla taas epävarmuus mahdollisten korona positiivisten rajusta esiintyvyydestä, se tieto menee ikäänkuin edelle kaikesta, syynä jalkapallo ja kisaturistit. Ei varmaan kukaan aavistanut sittenkään, miten vakava venäjän korona tilanne onkaan? Tai, että raja toimenpiteet eivät olleet sellaisia, että olisi ollut turvallista tulla? Puhumattakaan siitä, että jälleen tuli näkyväksi, että jos ei ole pakko, aina osa luistaa vastuusta. Tämä on tärkeä havainto sen rinnalla, onko esim. maski pakko? Onko pakko sitä tai tätä? Vapaaehtoisuus ei vaan toimi. Pelkästään Helsingissä juhannis viikonlopun aikana on todettu 111 positiivista kisaturisti tartuntaa...Aika hurjaa, ja tilanne on vasta alussa.

Toivottavasti emme ole pian taas sulkeutumisen ja rajoitteiden tiellä, juuri kun hiukan yhteiskuntaa on päästy avaamaan. Ja onneksi, rokotuskattavuus etenee koko ajan, ainakin vaikeimmat tautimuodot voisi olla estettävissä. Mutta silti, ei ole mikään helppo juttu. Lisäksi eletään kesäaikaa, jolloin terveydenhuollon kapasiteetti on osittain alasajettuna, lomien vuoksi. Sijaisia ei ole moniin paikkoihin saatu tarpeeksi, joten lisäkuormitusta ei olisi tarvittu. Hyvin surullistakin tämä on. Menkäähän siis testiin matalalla kynnyksellä.

Muuten uusi viikko on taas edessä, vielä kolme viikkoa töitä, ennen lomaa. Ensi viikonloppuna täytyy käväistä Rovaniemellä siskon pojan rippijuhlia luvassa. Aika ihanaa. 

Iloa siis sinunkin viikkoon, mennään tällä ja hymyillään kun kohdataan. Jos olet lomalla nauti siitä ja jos taas töissä, niin jaksaa vielä....

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Sote on täällä, jess

Keskiviikko 23.6.2021 klo 16.50 - Ulla

Hei

Tänään keskiviikkona 23.6.21 valtakunnassa saatiin aikaan huikea päätös, eduskunta hyväksyi Soten. Pitkä 15-vuoden ponnistus on vihdoin saavuttanut maalin, ihan huikeata. Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueet ottavat vastuulleen sotepalvelujen järjestämisen ja rahoittamisen, kuntien vastuu palveluista lakkaa. Tälle alueelle on tulossa KUHA, jonka valmistelutoimikunta määrättiin eilisessä keusoten hallituksen kokouksessa.

Tämä on todellakin historiallinen päivä. Tämä istuva hallitus Sanna Marinin johdolla sai kaikista hallituksista aikaiseksi viedä sote uudistuksen maaliin ja sitä on kuulkaa yrittänyt yksi jos toinen. Sisältöä varmaan tullaan matkan varrella tarkentamaan, mutta aidosti iloitsen tästä.

Keusote on nyt 2,5 vuotta järjestänyt tällä alueella sote palvelut ja haasteita on tietysti riittänyt. Miten 5:stä (6:sta) saadaan yksi? Millaisella toimilla kunnat hakevat yhteistä syknkronointia? sitä on harjoiteltu melkoisen paljon. Kuinka on onnistuttu? Siitä jokaisella on varmasti oma näkemys. Vuoden 2023 alusta se on hyvinvointialueen vastuulla, ainakin näkökulma muuttuu siinä muutoksessa. 

 Toinen, mutta ei niin mukava  merkittävä päivä on tänään. Toisen kerran elämässäni olen myös sen edessä, että osalleni kohdentuu YT-neuvottelut, yhteistoimintaneuvottelut, jossa työntekijää kuullaan...päätöksestä, joka on jo pöytään sinetöity. Nyt siis päädyttiin lomauttamaan hallinto ja esimiehet, tulevana syksynä 2:si viikoksi. Tämä kyllä ajatteluttaa aika paljon...se tuntuu kyllä.

Tänään on ollut muutenkin multitaskaus päivä, töitä ja luottamustoimia. Takana on kaikkineen hyvinkin rankka aika, koronan kanssa eläminen, ei ole ollut ihan mutkatonta, hyvin on kuitenkin selvitty, siitä kiitos meille kaikille. Lisäksi monenlaista turbulenssia on minullakin ollut ja aina välillä on pitänyt pohtia, minkä osa suurempaa olen ja tulen olemaan. Tänään tässä kuunellessani yhteistä Tuusulan kunnan valtuustoseminaaria, jossa vanhat ja uudet valtuutetut käyvät asioita läpi. Voin todeta, että upeaa työtä on Tuusulassa tehty johtamisjärjestelmän kehittämisessä. Pormestarimalli oli oikea vaihtoehto. Mutta kuten tässäkin yhteenvedossa tänään todettiin, "onnistuminen vaatii myös jokaisen yksilön aitoa tekemistä (luottamuksen, yhteistyön jne osalta.") Nämä nousivat kehittämishaasteiksi Tuusulassa valtuuston ja lautakuntien itsereflektoinnin tuloksissa, ainoa harmitus on, että vain 53% vastasi...se oli vähän pettymys. Nimittäin tutkittu tieto on ainoa mittari, jolla asioita voi kehittää, ei mustatuntuuvarmaan - tieto, jota mahtuu jokaisen kokemuksiin. Toinen mikä on myös aikamoinen lähestymisnäkökulma on, ennenkin meillä tehtiin....argh. No, tulokset on nyt nämä, ja uskokaamme siihen mikä tuli esille. On hienoa,kun on saanut olla tässä mukana,siitä on hyvä uuden valtuuston jatkaa.

Viime viikonloppu taas meni sairaanhoitajaliiton valtuustossa ja sielläkin muuttuva toimintaympäristö edellyttää isoja muutoksia, joten tuleva juhannus menee levätessä. Tätä päivää yhteiskunnassa kuvaa vaativat toimintaympäristö muutokset,niin kunnissa kuin yhdistyksissä ja muuallakin elämässä.

Nyt kun sote kaikkiaan etenee, toivon tulevaisuudessa todella, että asiakasprosessien kehittäminen pääsee oikeasti liikkeelle asiakkaan ehdoilla. Kuntien rajat tai asuinalue ei pitäisi olla määrittävä tekijä, sille millaista palvelua missäkin on. Vaan oikeasti asiakkaan tarve ja asiakkaasta lähtevä kokemus, tuliko hän autetuksi? Ja miten hän ylläpitää tervehtynyttä tilaansa?  Meillä on käytössä monia mittareita, jotka sinänsä eivät kerro yhtään mitää palvelun laadusta tai vaikuttavuudesta, ne kertovat vain lukuja, suoritteita. 

Innolla odotankin omia YAMK opintoja asiakasprosessien kehittäjänä, mitä kaikkea se antaakin ja mihin kaikkeen sitä voin sitten hyödyntää. Ja mihin sitä vielä kerkeänkään? Alkaa olla niin paljon mielenkiitoisia asioita tulossa, että joitakin juttuja ehkä pitää jättää kokonaan. Tänään kuulin myös, että eräs politiikka kaveri on pääsemässä huikeisiin tehtäviin ja totesimmekin, että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa. Onnea ❤️

Sitä kohti siis...

yt. Ulla  

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannusviikon ajatuksia...

Maanantai 21.6.2021 klo 20.50 - Ulla

Iltaa

Pitkästä aikaa ennennäkemätön helle on täällä, jos nyt olet lomalla, on kelit todella huikeat. Me taas ketkä olemme töissä...huh,kyllä tarkenee. Korona luvut laskee, rokotettavien määrä kasvaa...toistaiseksi sote työssä, on käytössä maskipakko, tänään ensimmäisen kerran koin jotain hurjaa....tuntui ettei henki kulje, puuskutti...onneksi JUSTssa on ensiluokkainen ilmastointi, siltikin tuotti tuskaa. Toivotaan,että päästään vielä olemaan ilman niitä. Mutta upeaa,että tartunnat laskee.

 Pionit heräsi kukkimaan, en ole mikään hortonomi,mutta jotain aina silloin tällöin saan kasvatettua, kolmas kesä,kun omat pionit kukkii. Niin ihania...lisäksi sain eilen eräältä ystävältä neljä upeaa tomaatin alkua, kasvamaan leikkimökin viereen. Saapa nähdä millainen sato syntyäkään, lisäksi meillä on sipulia ja kurkkua kasvamassa. Juhannusviikkokin on läsnä, tämä aika on minulle aina ollut tärkeä, vanhin poikani täyttää 26.6  36- vuotta, muistan hänen syntymänsä kuin eilisen päivän,se oli niin ihmeellistä ja hienoa. ♥️ Olin tuolloin 19- vuotias, siis nyky mittapuun mukaan ihan lapsi melkein. Ja tyttäreni,nuorin lapsi täyttää 28. 6 jo 26- vuotta, hänenkin syntymänsä muistan hyvin. ♥️  On niin sanoinkuvaamattoman hienoa, ajatella,että he seisovat omilla jaloillaan ja tekevät, elävät omanlaistaan elämää. Saa olla ylpeä. En ole vielä isovanhempi, eikä sille ole mitään kiirettä, viime vuodet ovat olet hyvinkin puuhakkaita muutenkin. Nyt kun varsinainen politiikka jää, voisi ajatella että aikaa on, no jos yhtään itseäni tunnen, ei niin käy. Alkavat opiskelut, menevät opiskelut ja monet muut mielenkiintoiset asiat täyttävät arkea. 😁

Tänään lehdessä julkaistiin uutinen, jonka mukaan Keusote käynnistää huomenna hallituksen päätöksen jälkeen, jos se siis hyväksytään, hallintoa ja esimiestyötä koskevat Yt-neuvottelut, kuulimme tästä perjantaina. Keusoten talous on ollut haastava, mutta kun miettii mennyttä aikaa ja kuuden kunnan yhtenäistämistä, en tiedä mitä muuta olisi voinut odottaa? Kaikissa kunnissa oli aikanaan erilaiset palvelut ja niiden toivottiin säilyvän edelleen ja ennallaan, uuttakin pitää kehittää, muutos on ollut vaikeaa. Lisäksi viimeiset puolitoista vuotta on olleet Koronan puristuksessa aika haastavat, kunnat saivat valtion koronavustuksia, mutta ne pääsosin taisi jäädä kuntiin, koska niidenkin tilanne on olluttiukka. Joten oli selviö,että Keusotessa käy näin. Tulevana keskiviikkona eduskunnassa äänestetään vihdoinkin  hyvinvointialueiden muodostumisesta, sotesta...nähtäväksi jää kuinka siinä käy. Toivon,että uudistus vihdoin ja viimein menee lävitse, tällöin ohjaus ja järjestämisvastuu siirtyy pois kunnilta. On varmasti iso juttu,mutta toisaalta tärkeää valtakunnan omistajaohjausta. Tiedossa on siis ehkä  hyvinvointialuevaalit ensivuoden alussa, jos sote siis etenee, pohdittavaksi jää sitten ehdokkaiden asettelu kunnissa, tälläkin alueella.

Odotan mielenkiinnolla huomista Keusoten hallituksen päätöstä, vieläkö kesää vasten päästään YT:n, itsellä takana kerran lomautettuna kuntasektorin Yt Järvenpäässä, jonka säästöt taisi sulaa ylitöihin. Nyt siis tässä esityksessä koko hallinnon, myös lähiesimiesten lomautus, joka on vähintäänkin mielenkiintoinen. Tietysti toivoisi kunnilta kauaskatsoisuutta, mutta se,että tilanne on ajautunut edes ajatuksena tähän oli hyvin jäätävä, hämmennyimme kovin.

Olisko kuntien pitänyt olla aikaisemmin ratkaisemassa taloudentasapainottamis ohjelmia? En tiedä, mutta en voi välttyä ajatus leikiltä....Joka tapauksessa, koen asian erittäin epämielyttävänä kiitoksena ankaralle työlle, jota olemme tehneet, yli Koronan. Tämä puhuttaa työssä nyt paljon...läpi koko kentän, vaikka henkilöstöä se ei koskekaan, joka todella hyvä...Keusote on tehnyt mielestäni hyvää työtä,me olemme tehneet, mutta siis kuntien toiveiden mukaan tasapainotetaan,silloin kaikki keinot on käytössä. Tästä syystä odotan,millaista päätöstä kunnista tarjotaan? 

Kesälomaan on vielä aikaa neljä viikkoa, mutta juhlitaan nyt juhannus ensin. Koitetaan kuulla toisiamme ja ajatella asioita,joihin voimme vaikuttaa. Jätetään muu. Ja yksi tärkeä huomio vielä: jos sinulla on lähipiirissä ikäihmisiä, nyt juuri on se aika, jolloin kannattaa muistuttaa heitä riittävästä nesteen saannista, + 34,2 juuri nyt....kyllä tarkenee. Ja huomenna ei ainakaan lämpö vielä helpota. Ja juu, koira alkaa olla parempi,ei kunnossa mutta ehkä tervehtyy. Toinen on pysynyt koko ajan terveenä.

Kuntapolitiikassa neuvottelut jatkuvat Kokoomuksen johdolla ja nähtäväksi jää, millainen paikkajako sitten aikanaan on Mukana oleville syntyy.

Iloa viikkoon ja juhannuksen odotusta, kaikesta huolimatta.

yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Vauhtia arkeen...

Perjantai 18.6.2021 klo 0.13 - Ulla

Iltaa

Kylläpä muutamassa päivässä asiat ovat jälleen muuttuneet, ensinnäkin vaalien tarkistuslaskennan jälkeen tilanne kohdallani onkin, olen 3. vara,joten sillä eteenpäin. Olin saanut saman äänimäärän erään ehdokkaan kanssa ja arvonnassa minulle siis tuli 3. varapaikka ja hänelle 4. Kummallinen sattuma,koska vuonna 2009 sain myös saman äänimäärän 69, toisen henkilön kanssa. Silloinkin arvottiin ja minä pääsin valtuustoon ja hän 1. vara paikalle. Mitäpä tästä pitäisi tulkita vai onko kaikki sattumaa.....en tiedä, erikoista kuitenkin. Onko tällä jokin viesti...hmm...

Pohjois -Tuusulan demareiden kokous oli eilen illalla,ja hiukan pohdittiin tulevaisuutta. Jahka neuvottelut ovat ohi, jää nähtäväksi luottamuspaikkojen määrä, nehän jakautuvat suuruus järjestyksen mukaan ja koska demarit olivat vasta neljäs, ei paikkoja paljon tule. Neuvottelut ovat jo alkaneet, olen itse neuvottelijana meiltä mukana, koska elokuun puoliväliin vielä valtuutettu ja ryhmän pj. Kiitän omaa yhdistystäni luottamuksesta ja arvostuksesta. Itsellä on kesäkuussa vielä valtuusto ja 11.8 lautakunnan kokous. Sitten tämä on paketoitu. Edelleen olo on hiukan haikea,mutta toisaalta hyvin helpottunut. Tiedän,että muutamia ystävyyssuhteita jää ja aikaa täyttää eri asiat,niin heillä kuin minulla. Mutta siitä olenkin kiitollinen,olen saanut tutustua muutamiin poliitikkoihin aika hyvin,yli puoluerajojen. Täytyy muistaa myös,että ehdolle lähteminenkin näissä vaaleissa oli itsellä pitkän juupas-eipäs pohdinnan tulos. Ja vielä, tästä valtuustokaudesta ei tule valituille olemaan helppo, sen tunnistan jo nyt. Itse seuraan oikein mielelläni  muutamien "arvostelijoiden” toimintaa, miten he laittavatkaan  asiat nyt kuntoon. 😀🤔 jääpä nähtäväksi... Olisiko se tuttu slogan, kritiikin tilalle, nyt on tekojen aika 🤔😁 Sillä eteenpäin...

No omalla kohdalla olen tietysti pohdiskellut, mistä tämä tilanne johtui, olisinko voinut tehdä jotain toisin? Uskon löytäneeni ne asiat ja kyllä tein parhaani, muuta en olisi voinut tehdä. Päätösten henkilöityminen saattaa vaikuttaa myös tilanteeseen, no, itse edelleen seison kaikkien tekemieni päätösten takana, politiikka on myös rohkeutta. Itse en muutamissa isoissa asioissa ollut valmis periaatteitani heittämään roskiin ja tässä tulos, sen kestän kyllä. Ikävä kyllä,politiikka on peliä, kuten eräs sanoi ja joskus olen nähnyt joidenkin äänestävän vain muiden mieliksi toisin. Päätöksiä politiikassa  ei tehdä yleensäkään heppoisin perustein, tai ei pitäisi tehdä, politiikka edellyttää vahvaa valmistelua ja vaihtoehtojen punnintaa, ennen päätöksiä. Ja niin olen tehnyt, suhtauduin hyvin vakavasti päätöksentekoon,selvitin taustoja ja punnitsin asioita. Olen myös pitänyt monia puheenvuoroja ja palautetta olen saanut siitä, että olen ratkaisua rakentava erilaisin vaihtoehdoin, hienoa oli kuulla se. Kun kuuntelee esim. valtuuston kokouksia,on hämmentävää,että jotkut ei pidä lainkaan puheenvuoroja tai eivät ota kantaa mihinkään... Toki tunnistan erilaiset ilmiöt meillä Tuusulassa ja tietynlaisen tavan toimia joidenkin kohdalla, ikävänkin pelaamisen ja se ei todella ole aina kaunista. Ja kuten aiemminkin sanoin, sain myös pettyä muutamiin ihmisiin tosi rajusti. Myös joitakin ihmissuhteita jätin tarkoituksella ja jätän nyt. Huomaan vuodattavani ja pyöritteleväni  tätä asiaa, se on selvästi jonkinlaista surutyötä,en tiedä...kuitenkin asiaa pitää mietiskellä ja pyöritellä, jotta sen voi jättää taakseen. Ja siihen tähtään. Näin toimin oikeastaan aina elämän suurissakin kysymyksissä. Joku voi ajatella,että olen katkera tms. en  kuitenkaan ole, haluan vaan pohtia tämän joka puolelta ja sitten elämä jatkuu, toivottavasti kaikki muutkin tekee niin,silloin kun asiat yllättää.

Ehkä kuitenkin upein asia tapahtui eilen, olin hakenut opiskelemaan ja sain siis paikan. Valintakokeet oli toukokuussa ja Lahden ammattikorkeakoulun YAMK opiskelu paikka Soten  Asiakaslähtöisten prosessien kehittäminen- linja, toteutuu. Hausta en ollut puhunut kenellekään, en edes perheelleni. Aivan huikee juttu....Ja kuinka tänään juuri eräs ystävä somessa kysyi mitä eroa on unelmilla ja tavoitteilla....vai onko? No onhan nyt toki, tavoitteita minullakin on elämä ja arki täynnä, pieniä ja suuria. Mutta unelmia, harvassa...ja tästä opiskelusta olen unelmoinut...kolmas kerta kuin hain ja nyt siis pääsin. En ole koskaan saanut asioita helposti, mutta kun päämäärätietoisesti etenee, voi joskus onnistua. Korkeakouluhaussa oli yli 150 000 hakijaa ja n.50 000 sai paikan, voinen siis onnitella itseäni. ♥️ Opinnot alkavat elokuussa, toki minulla on vielä kesken myös työyhteisösovittelija koulutuskin, mutta molemmat mahtuu nyt arkeen, kun politiikka väistyy taka-alalle.

Olen myös iloinen saamistani kannustavista viesteistä, arvostuksesta ja pyynnöstä alkaa valmistelemaan jo tulevaa. Ne viestit tallennan sydämeeni ❤️ No,jää varmasti pohdittavaksi, olenko enää kuntapolitiikkaan käytettävissä, aika näyttää miten edetään, nyt tuntuu,että kiitos ei.

Huomenna ja lauantaina onkin Sairaanhoitajaliiton valtuusto etänä, pöydässä on hyvin isoja asioita liiton näkökulmasta ja keskustelua on varmasti paljon. Huoli hoitotyöntekijöiden riittävyydestä on todella vakava jo nyt, tuleva kesäkin on jo haasteellinen. Sairaanhoitajapula on kansallinen Suomessa, mutta tilannetta ei vaan haluta nähdä. Jatketaan vaikuttamistyötä ja koitetaan rakentaa vielä alalla oleville tukea antavaa ammattillista järjestöä, joka auttaisi pysymään alalla. Toki tarvitaan viestintää, puhetta ja arvostuksen nostamista, ettei ammattivuoto alalta jatka kiihtymistään. Korona ja yleinen keskustelu soten tilasta ei ole auttanut hoitajaa tuntemaan työtään arvostettavaksi, puheissa kyllä aina, mutta ei euroissa. Ja palkkaa pienipalkkaisella alalla on merkittävä asia. On myös ikävää,että meillä Tuusulassa käydään niin ikävää puhetta, vaikka haasteita olisikin niin tuntuu kurjalta kuulla ainaista moittimista. Me teemme kuitenkin työmme erittäin hyvin ja olen työstäni äärettömän ylpeä, niinkuin moni muukin meillä. Useinkin olemme kahvihuoneissa tätä puhuneet, kritiikkiä saa esittää mutta miten? Se on mielestäni sivistyneen ihmisen taito tai sitten ei. Kuten sanoin,nämäkin tyypit tuli nyt valittua uusina valtuustoon ja he varmaan laittavat nyt kaiken kuntoon, sitä seuraan mielelläni. 

Sairaanhoitajien osalta viime keväänä Finlandia talon sininen valaistus hoitotyöntekijöille enempi suututti, vähän kuin 2007 vuoden työtaistelu, jolloin siihen puututtiin pakkolailla asettaa hoitajat työhön. Jotkut asiat vaan vaatii valtavasti työtä ja monia vuosia....mutta sinnikkäästi pidetään asiaa esillä. Kerran sairaanhoitaja, aina sairaanhoitaja <3 

Eli paljon on muutamaan päivään mahtunut, mutta ah niin ihanaa reipasta menoa. Iloa sun elämään ja päiviin,asenne ratkaisee aina ja se on minulla yleensä aina isosti positiivinen. 

yt. Ulla 

1 kommentti .

Analyysi arkeen

Maanantai 14.6.2021 klo 22.45 - Ulla

”Vaalikrapula” Vihreiden tänään julkaistu podcast oli nimeltään tuo...kannattaa kuunnella, pari huippu vihreetä siellä jutustelee, kumpikin pääsi ensikertalaisina valtuustoon, onnea heille 💚💚.

Kuinkahan monella tänään on ollutkaan vaalikrapula tai jotain sinne päin ja kuinka monella työpäivä koitti ja arjen puuhat jatkui. Itse pidin tänään saldo päivän ja tottakai, mietiskelin mitä oikein tapahtui...ja näin illan päälle voin todeta, että kansa on puhunut ja sillä hyvä. Tokikin siinä oli mukana jonkinlaista myllerrystä, asiatontakin ja kiertävää jututtajaa (sitä en kyllä olisi uskonut...mutta kaikkea sitä kuulee,kun vanhaksi elää 😂😂). Oma äänimäärä oli 69 (-35) pudotusta, joka on aika paljonkin tämän kokoisessa kunnassa. Tokikaan ne ratkaisevat äänet ei menneet omalta asuinkulmalta, vaan ihan muualta. Se on myös hyvä mainita.

Tulos riitti nyt 4. varapaikalle, koska menetimme 5 paikkaa, olisihan se toki muutenkin voinut siten mennä. Mutta 12 -vuotta on pitkä aika ja oikea hetki siirtyäkin muihin puuhiin. Olenko pettynyt? No aluksi kyllä, tokikin ehdolle lähtökin oli aika moista juupas-eipäs keskustelua itseni kanssa, mutta nyt kun katson tilannetta, niin en ole. Tämä on oikein hyvä näin. Kuten totesin, politiikkaa ei aina ole nättiä ja ihanaa, vaan jotain muuta, aina välillä. Näissä kummallisissa olosuhteissa kamppanja onnistui erittäin hyvin ja senkin puolesta voi olla hyvillään.

Toki tarkastuslaskenta on vielä tekemättä, mutta ei ne yleensä muutu miksikään. Hienoa oli se,että meiltä paikan pohjois päästä lunasti 5 edustajaa, etelä-Tuusulaan meni kolme. Kuitenkin aika iso osa väkeä asuu siellä, paikallisyhdistys ei ihan onnistunut,siitä varmaan voi tehdä johtopäätöksiä. Meillä taas Pohjois-Tuusulan demarit onnistui todella hyvin.

Nyt asennoidutaan näin kuten eräs toinenkin totesi, kuntapolitiikan pelit loppu, ehkä on aikaa jollekin muulle. Itsellä on opiskelut aika alkuvaiheessa, puuhakas työ jota voi aidosti kehua. Aikaisemmin olen tietoisesti pitänyt työni erossa arjesta, ihan vaan hygieniasyistä kun on ollut toisessa roolissa. Vaikkakaan Tuusula ei itse hoida tai järjestä palvelujaan sote puolella.

Olisipa hienoa,jos tämä valtakunnanhallitus saa soteuudistuksen läpi nyt kesällä, se tarkoittaisi hyvinvointialue vaaleja aika piankin. No nähtäväksi jää, ainakin vahva usko lauantaina Antti Rinteellä oli asiaan.

Nyt sitten suurimman ryhmän tehtäväksi jää paikkaneuvottelujen aloittaminen, eli kokoomus on tässä roolissa, he tekivät hienon tuloksen Ja lisäsivät paikkoja parilla, onnittelut siitäkin. Mielenkiintoista nähdä, kenestä tulee pääporkku ja apparit....

Iloinen olen siitä,että aika monta hyvää tyyppiä uusi paikkansa, se on hienoa. Joten onnea heille. Mutta kuten aiemminkin toin huoleni esille, nuorien läpipääseminen oli onnetonta, eikö heitä äänestetty vai mikä lie oli syynä. Siitä tulee kuitenkin kaikkien olla huolissaan, se vääristää päätöksentekoa ja yhä enemmän voi tulla esille,että heitä kuulla. Eräs ehdokas sanoikin, eihän keski-ikäinen mies voi ymmärtää nuoren naisen asioita. Tuusulan valtuuston keski-ikä nousi 53 vuoteen,joka on kyllä aika korkea...

Minulla jatkuu luottamustoimet Sairaanhoitajaliitossa ja hetken parissa muussakin, sen jälkeen voikin hengähtää, yhden työpanos yhteiskunnan asioihin on tehty. Nyt siis töitä ja opiskeluja, välissä kesän viettoa. 

Koitan myös opetella pitämään hiukan taukoa täältäkin ja vetää välillä henkeä, hengitellä ja olla vaan.

Siis uudelleen, mukavaa kesää.

yt. Ulla

1 kommentti .

Kiitos ja hyvää kesää.

Maanantai 14.6.2021 klo 0.38 - Ulla

Heips

Kuntavaalit on käyty, lämmin kiitos,tällä kertaa äänimäärä ei riittänyt enää valtuustopaikkaan, mutta elämä jatkuu. Kolme kautta takana, voisi varmaan sanoa, että tämä on nyt nähty. Tottakai harmittaa, mutta toisaalta tuntuu todella helpottavalta. Sillä politiikka ei ole kaunista ja ihanaa pelkästään, joskus toki sitäkin. Se on aikamoista valtapeliä, jossa kaikki keinot on käytössä, myös meillä Tuusulassa. Tällä valtuustokaudella myös itse sain osakseni sitä ja en tietysti voi kun ihmetellä sellaista tai ennemminkin sellaisia ihmisiä,joita on päätöksentekijöinä edelleen. Mutta, toisen normaali voi olla melko erilainen. Ihmettelen myös sitä, että Tuusulan valtuustoon valittiin alle 35-vuotiaita vain kaksi, mistä se kertoo tässä kunnassa? Nyt olisi ehkä syytä pysähtyä....No,kuntalaiset ovat ilmaisseet kantansa ja siihen tietysti tyydytään. Toivottavasti se ei tarkoita paluuta takaisin pysähtyneisyyden tilaan ja keskeisten edistysaskelien jarruttamiseen? 

Mutta nyt on aika tehdä jotain ihan muuta ja nauttia kesästä.❤️Ja hei,nyt voi iloiten ja julkisesti ylpeydellä todeta, olen Keusotelainen 🥰

yt. Ulla Palomäki

Kommentoi kirjoitusta.

Ajatuksia, äänestys ylihuomenna, Sinä päätät!

Perjantai 11.6.2021 klo 22.06 - Ulla

Iltaa kaikille

Jännitys on käsinkosketeltava, monet postaa että, nyt jännittää. Mietin juuri miltä minusta tuntuu, onhan nämä olleet historiallisen poikeukselliset vaalit monestakin syystä. Ehkä vähän jännittää minuakin, mutta sen olen tehnyt minkä olen voinut.

Toivon todella, että emme koskaan joudu vastaavaan tilanteeseen ja pandemian osalta olemme selviämässä kuiville vesille, ainakin melkein.  On myös mieletöntä ollut huomata, mikä kaikki on otettu mukaan kuntavaaleihin asioina, mutta tosiasiahan on,että sunnuntaina päätämme, millaisin askelin Tuusula jatkaa menoaan. Olen lukemattomia kertoja tuonut esille, mitä kaikkea kuluneella kaudella olemme saaneet aikaan. Mutta toisten mielestä mikään ei ole muuttunut tai asiat on menneet huonompaan suuntaan.

Olen ollut valtuutetuna nyt kolme kautta, se on todella pitkä aika. Ensimmäinen kausi meni aika pitkälle opetellessa politiikan saloja ja oppiessa, miten asiat etenee kunnassa. Toisella kaudella jo osaamista oli, mutta muistan monesti ihmeteelleeni sitä, miten hitaasti mikään muuttuu. Ideoita toki oli ja esitettiin, mutta aika monet jäi, kuntaa johdettiin perinteisesti..tehtiin budjetti, joka koskaan ei pitänyt ja sitten koottiin asiat, miksi ei... Tämä toistui vuodesta toiseen, kunnes...Päätettiin lähyvä muuttumaan, muutettiin koko rakennetta, otettiin ihan uusi suunta johtamiseen ja tekemiseen, siirryttiin pormestarimalliin, joka suinkaan ei ole sujunut kuin vettä vaan, mutta erittäin mahtava alku on ollut. Meillä on 1+2 pormestaria ja sitä voidaan miettiä, miten kukin heistä on yhteistyötä tehnyt ja taas yhtälailla valtuutettujen joukko, joiden osalta voi samaa miettiä ja arvioida.

Todella monet asiat ovat muuttuneet, sisäilmaongelmat 0- toleranssi...monet kunnan kiinteistöt olivat todella huonossa kunnossa, osittain varmaan rakentamisen vuoksi, mutta suurin syy jokavuotinen juustohöylä, jolla leikattiin aina huoltokustannuksista vuosi vuoden perään, siivouksista yms. Tilat kiinni klo.16.00 ja ilmastointi pois päältä. Arvaatte varmaan lopun, mitä tapahtuu umpiossa,kun ensin paljon ihmisiä kosteutta yms. ja sitten stoppi.

Virkistysalueet, tällä kaudella on tehty todella paljon satsauksia lähiliikuntapaikkoihin, ulkoilualueisiin ja luontoa on suojeltu, tehty uusia luonnonsuojelualueita. Näiden käyttö ei kuntalaisen näkökulmasta ole rahasta kiinni, vaan ihan jokainen voi niitä käyttää, ihan mahtavaa, eikö?

Asuntotuotanto, vuosiin ei oltu nähty nosturia Tuusulassa, vaan kuinkas kävikään...kunta on nyt muuttovoittoinen lähes 200 asukasta ja asuntoja valmistunut yli 400, en jaksa muistaa milloin viimeksi näin on ollut, ei minun aikana valtuustokausina.

No talous, tottakai on jouduttu ottamaan velkaa, mutta koska kunnassa ei tilillä rahaa seissyt, ja ongelmana oli sairastuttavat tilat, jokin ratkaosu piti tehdä. Isoja hankkeita, kalliita, mutta miten muuten ajattelemme kuntaan saatavan veronmaksajia...ei kukaan hometiloihin lapsiaan halua tuoda, vuokra-asuntoja ei ollut eikä kerrostalo-osakeasumista. Tonteista oli pula ja nyt asuntoalueita on lisääntynyt paljon. Annitlanranta, Lahela, Linjatie, Peltokaari, Rykmentinpuisto jne. Oli pakko tehdä jotain ja on tehty.

Tämä kaikki rakentaminen edellytti kaavojen valmistelua, loppuun saattamista ja siinä onnistuttiin. Se missä ei onnistuttu vielä, oli Hyrylän alueen työpaikkatontit, muualla kunnan osissa niitä kyllä saatiin aikaan. Jälleen veronmaksajien saamiseksi kuntaan.

Terveys- ja sote palvelut siirtyivät Keusoten vastuulle ja toki monenlaista on ollut edessä, siitä huolimatta uskon hyvällä omistajaohjauksella voivamme vaikuttaa niiden säilymiseen lähipalveluna, ainakin heille joilla ei kulkumahdollisuuksia ole. Itse liikkuvana koen helpotuksena mennä lähimpään, kun ennen piti jopa ajaa 25 km päästäkseen röntgeniin Hyrylään, kun asuu Nuppulinnassa.

Siiten tuli Covid-19 tuttavallisemmin Korona, ja Tuusulakin meni polvilleen, siirryttiin etäopetukseen nopealla aikataululla, onnistuttiin melko hyvin kiitos meidän upeiden sivistys- ja kasvatuksen henkilökunnan. Kunta päättäjät hyppäsi teamsin maailmaan, enisimmäisenä tällä alueella, päätöksenteko ei pysähtynyt, tässäkään. Teimme ryhmänä aloitteen joulukuussa 2020 koronan jälkeisen elämän selviämiseen ja se työ on nyt jo käynnissä, jälleen alueella ensimmäisten joukossa. Toki meillekin Tuusulaan tuli työttömyyttä, ikäviä tilanteita perheisiin ja monella tapaa asiat meni uusiksi, ei meilläkään osa helpolla päässyt.  Ja kyllä, tarvitaan vielä vuosia tukea ja toimenpiteitä, niin nuorien, kuin iäkkäiden sekä työssä käyvien tueksi, selvityä uuteen normaaliin,mutta niin se on myös muissa kunnissa.

Toki pormestarimalli on ollut vasta 4 vuotta ja nyt vasta tunnistetaan, ne kohdat, joita tulee kehittää. Osa meilläkin olisi valmis laittamaan hanskat tiskiin tähän malliin, kaikki ne tuhlatut resurssit ja rahat valuisi johonkin, toki minulle ei vielä ole selvinnyt mikä tässä mallissa on niin huonoa. Tuloksia kun katsoo, niin ei meillä huonosti ole mennyt kokonaisuutena. Ja tästäkin aiheesta äänestettiin viime valtuustossa, 39 jatketaan pormestarimallia, 10 palataan kunnanjohtaja malliin ja 2 ilman mitään mielipidettä. Aika selkeä kannanotto. 

Itse ajattelen, että nyt rohkeasti eteenpäin, kehitetään ja korjataan haastepaikat ja luodaan oikeasti uutta Tuusulaa, sen meidän lapsemme ja  muut kuntalaiset ovat ansainneet. Mutta sinä päätät, vaaliuurnalla, itse annoin ääneen pormestarimallille ja koronan niin upeasti hoitaneelle demarijohtoiselle hallitukselle. Mietin usein sitäkin, kritiikkiä lukiessa, olisiko joku muu selvinnyt paremmin? en taida uskoa, että olisi. Suomi on selvinnyt moneen maahan verrattuna aika hyvin, nyt vaan vähitellen maa auki ja palataan terveysturvalliseen arkeen.

Äänestä siis viisaasti, nämä ovat kuntavaalit, ei pormestarivaalit Tuusulassa ja uusi valtuusto valitsee sitten joukostaan pormestarit, tämä on tärkein syy, miksi meillä ei ehdokkaita ole esitetty.

Iloa viikonloppuun yt.  Ulla nro 65 ja Tuusula sdp.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, sdp, tuusula, uuttatuusulaa, pormestarimalli

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »