Tässä ja nyt, tulevaisuutta

Lauantai 15.1.2022 klo 8.48 - Ulla

Tässä ja nyt puhetta

Keski-Uusimassa emeritus lääkäri Reijo Aitta nosti lauantaina 15.1.2022 tärkeitä kohtia esille, tulevaisuudenkin lähipalveluissa.  Jatkan siitä vielä pidemmälle. Mitä matalammalla kynnyksellä saa yhteyden ja mitä helpommin hoitovastaavan tavoittaa asioissaan, sen vähemmin raskas hoiva sekä hoito kuormittuu.  Paljon on aikanaan kehitetty ja hyviä konsepteja käyttöön otettu. Kehitetään siis edelleen kohtaamisia, matalan kynnyksen palveluja, sote palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta kaikilla yhteydenottokanavilla. Siten hallitaan kustannuksia ja tehdään taloudellisesti kestävää politiikkaa. Lopetetaan puhe; sitten, jos ja aletaan puhumaan; tässä ja nyt. Henkilöstön hyvinvointi turvaa palvelujen järjestämisen ja riittävät resurssit sekä alan vetovoima osaajien saamisen. Hyvinvointi on yhteistyötä ja sairaanhoito mm. lähipalvelua, silloin kun sen tarve on. Pidetään siitä huoli. Otetaan mukaan myös järjestöt ja yhdistykset aidosti ja tuetaan niiden toimintaa, ne tarvitsevat toimintamahdollisuuksia, tiloja ja kuntien tukea, mutta vastuu ei ole yksin heidän. Tarvitaan yhteyshenkilöitä kuntien ja hyvinvointialueen rajapinnalle, neuvomaan, koordinoimaan ja tukemaan, avustukset on myös turvattava.  Tehdään niin selkeät ohjaus- ja neuvontapalvelut, että tiukassakaan paikassa ihminen ei jää yksin, vaan saa tukea ja ohjausta sekä tarvitsemaansa palvelua kaikissa tilanteissa. 

Aluevaaliehdokas, sd Tuusula

Hyte ltk pj.

Hoitotyön esimies, sairaanhoitaja

Ulla Palomäki

Kommentoi kirjoitusta.

Ennakkoäänestämään

Keskiviikko 12.1.2022 klo 0.11 - Ulla

Myöhäistä iltaa Keski-Uusimaa

Vaalien ennakkoäänestys 12-18.1.22, toivon todellakin, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan. Nyt jos koskaan, tässä vaativassa covid tilanteessa tulee näkyväksi mihin sosiaali- ja terveydenhuoltomme on pystynyt venymään viimeisen kahden vuoden aikana, se on ollut ja edelleen on todella lujilla. Sille tulee antaa kaikki tuki ja varmistaa, että jatkossakin terveyspalveluista päättää osaava, motivoitunut ja kansalaisten äänestämät päättäjät.

Me tarvitaan uudistuksia sote alalla, mutta emme tarvitse niitä sillä kustannuksella, ettei jokaisella olisi jatkossakin oikeus, mahdollisuus päästä hoitoon, iästä riippumatta. Avun saaminen ei voi olla kiinni taloudellisista resursseista eikä maantieteellisestä sijainnista, palvelut tulee olla saavutettavissa tavalla tai toisella ihan jokaiselle.

Alueemme on sen verran laaja ja erilaistunut, että tarvitaan monenlaisia yhteydenottokanavia. Ne eivät voi olla joko tai, vaan kaikki yhdessä. Meidän tulee turvata ihmisten pääseminen lähipalveluun sekä etäpalveluun, tarpeen mukaan. Terveysasemat tulee säilyttää, ehdottomasti.

Liikkuvat palvelut tulee tuoda entistä laajemmin rinnalle, jolloin turvataan myös haja-asutusalueen tavoitettavuus. Meidän tulee turvata mielenterveyspalvelut, siinä kuin fyysisetkin palvelut, tasavertaisena kaikille. Matalan kynnyksen paikkoja ja ohjausta sekä soteneuvontaa. Lisäksi kuntien kanssa laaja-alaista hyte toimintaa yhdessä järjestöjen kanssa, rajapinnat tunnistaen.

Henkilöstö on kallein voimavara, siitä tulee huolehtia ja toimintaa pitää johtaa hyvin.

Käytä siis Ääntäsi, Hyvinvointi ja terveydenhoito on välittämistä, ja yhdessä voimme välittää. Käytettävissä, numerolla 54 

Ulla Palomäki

Kommentoi kirjoitusta.

Yhteiset aluevaalit/ K-U 9.1.2022

Lauantai 8.1.2022 klo 0.06 - Ulla

Yhteiset aluevaalit

 

Olemme tekemässä historiaa, ensimmäiset aluevaalit ovat täällä. On syytä korostaa, että nyt puhumme sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta, isoista kokonaisuuksista, jotka vaikuttavat ihan jokaisen ihmisen arkeen. Keskustelu menee helposti pelkästään terveysasioihin, mutta ihan yhtä tärkeää ihmisen hyvinvoinnille on sosiaalipalvelut. Lisäksi tarvitaan matalankynnyksen paikkoja, jossa asioissa saa neuvontaa ja tukea, voisiko se olla vaikka kiertävä sotebussi haja-asutusalueilla ja toimivat soteasemat keskuksissa.  Meille on tulossa kaksi perhekeskusta, mutta sen lisäksi tarvitaan lähipalvelupisteitä perheille, kuten myös niitä soteasemia. Meidän tulisikin laajasti ottaa olemassa oleva osaaminen entistä enemmän käyttöön, kuten hoitaja- ja lääkäri vastaanotot, etäpalvelut ja niiden mahdollisuudet. Asiointikanavia tulee olla monipuolisesti käytettävissä.

 

Kuuma kysymys viime aikoina on ollut myös se, että ajatko vain oman kunnan asioita vai miten? Nythän puhumme aluevaaleista, jossa useampi kunta on edelleen yhdessä palveluntuottajana ja muodostaa hyvinvointialueen. Itse työskentelen alueellisessa toiminnassa, joten minun on helppo nähdä ja luottaa kuntarajat ylittävään palveluun. Avun saa sieltä mikä on lähin palvelupiste, se on sujuvaa ja asiakaslähtöistä.  Itseasiassa avun tarvitsevalle ei niinkään ole tärkeää se, minkä kunnan palvelua se on, vaan tuleeko hän autetuksi?  Se lisäarvo mikä tulee omasta kotikunnasta päätöksenteossa, liittyy nimenomaan asioiden ja näkökulmien esille tuomiseen.  Esimerkiksi soteaseman käyttö on ihan eri juttu, jos asut 100 m:n päässä, kuin että asut 10 km:n päässä. Se näkyy nytkin alueella. Saati, että sinulla ei ole mahdollisuutta päästä liikkumaan. Tätä tuleekin punnita silloin, kun keskustellaan palvelujen yhtenäistämisestä tai sijoittamisesta. Tästä näkökulmasta johtuen hyvinvointialueen valtuustoon tulisi valita monenlaisesta asuinympäristöstä olevia ehdokkaita ja heitä, joilla on osaamista sekä näkemystä sosiaali-, terveys- sekä pelastustoimen asioista. Tarvitaan haja-asutus alueen puhetta, kuin myös kunta- ja kaupunkikeskusten puhetta.

 

Hyvinvointialueiden käynnistyessä todella, kuntiin jäävä hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen työ on todella arvokasta ja tärkeää, ihan keskeistä. Kunnissa tuleekin kiinnittää huomiota mm. julkisen liikenteen sujuvuuteen alueella, tämä on huomioitava myös hyvinvointialueen palveluverkkoa päivitettäessä joka kerta, sillä varmistetaan mm. hoitoon hakeutuminen ajoissa. Eli edelleen tarvitaan tiivistä ja sujuvaa yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa. Kuntarajat saakin olla häilyvät tulevaisuuden sotessa, tärkein näkökulma on palveluiden saatavuus ja saavutettavuus, joka vain yhdessä tekemällä voidaan aikaan saada.

Aluevaaliehdokas

Hoitotyön ammattilainen

Hyte ltk puheenjohtaja

Ulla Palomäki Sdp, Tuusula

Jokela

Keski-Uusimaa

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvinvointi on välittämistä

Keskiviikko 5.1.2022 klo 23.06 - Ulla

Hei taas

Ilahduin kovasti, kun sain tänään palautetta nuorelta hoitajalta, hän tuli meille töihin elokuussa 2021. Hän kertoi, että on niin mahtavaa kun on löytänyt oman paikkansa, ja että nyt hän tietää missä haluaa olla työssä. Eniten lämmitti sanat "hienoa että uskot nuoriin ja palkkasit minut, annoit mahdollisuuden, tänne mä jään" Ajatus siitä, että joku ei uskoisi tai antaisi mahdollisuutta nuorelle ja kokemattomalle työntekijälle tuntuu oudolta. Mistä ihmeestä sen kokemuksen sitten hankkii, ellei ole mahdollisuutta edes siihen ekaan työpaikkaan, koska on liian nuori? Uskoisin,että meillä edelleen on yhteiskunnassa ennakkoluuloja siitä, että pitää olla tietyn ikäinen tai riittävän pitkä kokemus, että on hyvä...ei,niin se ei ole. Osaaminen ja kokemus, asenne ja innostus ei ole iästä kiinni, ei ollenkaan. Ei monessakaan asiassa, ikäjohtamista hiukan vierastan myös, ei ikää tarvitse johtaa, vaan ihmistä. Ihan joka ikäinen tarvitsee välillä erilaisia kohdennettuja asioita, niin työssä kun muualla.

Ihan sama asia on minusta palvelujen segmentoinnissa, profiloinnissa, ikään perustuen ei tulisi varmasti olettaa mitään. Ei palvelun käyttäjänä tai muussakaan tilanteessa. Vaalikoneita täyttäessä jäin tätä pohtimaan, että miksi kysytään ""ikäihmisten tulee tyytyä digi palveluihin, siinä kuin muutkin" Itse tunnen hyvinkin monia ikäihmisiä, jotka sujuvasti käyttävät digilaitteita ja taas nuorempia aikuisia, jotka eivät käytä. Siksipä palvelukokonaisuutta tuleekin ajatella monipuolisuuden kautta, tarjolla eri palvelukanavia, joiden kautta apu tulee saavuttaa. Näin myös tulevaisuuden sotessa. Me tarvitaan monipuolinen palveluverkko jossa on sisällä monipuolinen asiointitapa. Riippuen ihmisestä ja asiasta, voisi valita sopivan, niin sen tulisi olla.

Yksi kuuma kysymys viimeaikoina on ollut se, että ajatko vain oman kunnan asioita vai miten? Nythän puhumme aluevaaleista, jossa useampi kunta on edelleen yhdessä palveluntuottajana. Itse työskentelen alueellisessa toiminnassa, joten minun on helppo nähdä ja luottaa kuntarajat ylittävään palveluun. Avun saa sieltä mikä on lähin ja mistä tarvitaan. Se lisäarvo mikä tulee kotikunnasta päätöksenteossa, liittyy nimenomaan asioiden ja näkökulmien esille tuomiseen. Esimerkiksi soteaseman käyttö on ihan eri juttu,jos asut 100m päässä kuin että asut, 10 km:n päässä. Tätä tulee punnita silloin, kun keskutellaan palvelujen yhtenäistämisestä, jopa luopumisesta. Ja siitä näkökulmasta johtuen hyvinvointialueen valtuustoon tulisi päästä monenlaisesta asuinympäristöstä olevia päättäjiä. Tarvitaan haja-asutus alueen puhe kuin myös kuntakeskuksen puhe.

Itse siis koen, että kuntarajat saakin olla häilyvät tulevaisuuden sotessa, tärkein näkökulma on palveluiden saatavuus ja saavutettavuus. Sen puolesta lupaan toimia.

Koen olevani osaava, motivoitunut, kokenut ja ymmärtävä päättäjä soteasioissa, sille siis, muista numero 54

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Uusi vuosi

Sunnuntai 2.1.2022 klo 23.07 - Ulla

Hei, Hyvää uutta Vuotta 2022 kaikille

Vuosi vaihtui meillä terveysturvallisesti kotioloissa, kahden koiran kanssa. Ne eivät suorastaan pelkää raketteja, mutta hiukan epämukavuutta näyttävät kokevan. No, näin lyhyenä pyrähdyksenä uusi vuosi siis normi viikonlopun mittaisena.

Ensiiviikolla alkaa alueellamme rokotuskamppanja, jonka avulla toivotaan mahdollisimman monen Keski-Uudenmaan asukaan saavan rokotuksensa, sen 2. tai 3:sen, tai vaikka 1:sen. Toivottavasti monet tulevat paikalle, Keski-Uusimaa pyysi liikenneohjaukseen apua puolustusvoimilta ja hyvä niin, on sitten turvallista liikkua.Lisäksi Keusoten oma henkilökunta osallistuu mahdollisuuksien mukaan kamppanjaan rokottamassa ja avustamassa, ulkopuolistakin rekrytointia on tehty paljon. Valitettavasti se näkyy supistettuna toimintana laajasti, mutta kyseessä on siis kolmen viikon ajanjakso. 2-23.1.22.

Covid tilanne on kyllä hankala, mutta itse toivon todella, että päästään vähitellen etenemään. Monien pienyrittäjien ja tapahtumajärjestäjien sekä esiintyjien osalta on surullista, kun taas lähes kaikki perutaan. Monella tavalla muutenkin tilanne rasittaa kaikkia, hoitovelkaa on kertynyt, yksinäisyys lisääntynyt ja ihmiset pysyttelevät omissa oloissaan enemmän. Meillä on iso työ, tässä edessä.

Siksi lähestyvät vaalit ovatkin tärkeät, nyt linjataan päättäjät päättämään tulevaisuuden palveluja. Mielenterveyspalvelut, matalan kynnyksen kohtaamiset ja monet muutkin on alasajettu, niiden tarve on vaan covidin aikana kasvanut. Meidän tulee turvata lasten ja nuorten saamat palvelut, työikäisten ja muidenkin palvelut, jotta yhteiskunta pysyy liikkeessä. Lisäksi tarvitaan ikäihmisten ohjaus ja neuvonta palveluita, sekä kuntiin hyvinvoinnin edistämiseen satsaamista. Mitä enemmän voimme kunnissa tähän satsata, sen parempi.

Nyt on myös se kulta-aika, kun pohditaan mitä kukin ehdokas lupaa tai millä ajatuksilla on liikkeellä? Itse lupaan puhua, ottaa kantaa ja rakentaa yhteisymmärrystä palvelujen alueellisesta tarpeesta. Lupaan puhua ja ottaa kantaa lähipalvelujen säilymisen puolesta sekä puolustaa vahvasti soteasemien säilymistä alueella. Lisäksi tarvitaan vahvaa yhteistyötä kuntien kanssa, hyvinvoinnin edistämiseksi, tekoja ei vain puhetta. Nyt omalla lautakunnan puheenjohtaja kaudella haluankin olla siinä mukana Tuusulan osalta sekä tehdä yhteistyötä muiden kuntien kanssa. 

Ja tietysti, osaava ja motivoitunut henkilöstö on kaiken takana, meidän tulee luoda Keski-Uudenmaan hyvinvointialueesta entistä houkuttelevampi ja kiinostavampi työnantaja, koska hoitohenkilöstön saatavuus Suomessa on todella rajallista. Työnantajan hyvät edut ja johdonmukainen toiminta on edellytys sille, mutta myös päättäjien tulee tukea ja kannustaa koko aluetta hyvään tulokseen. Se voidaan saavuttaa vallan hyvin, kun kääritään hihat ja aletaan välittämään.

Tuleva vuosi on  muuten Tuusulan ja Nurmijärven kansalliskirjailijan mukaan nimetty Minä Elän- teemavuosi. Aleksis Kiven syntymästä tulee kuluneeksi 10.10.2022 150 vuotta ja sitä edeltää monia teematapahtumia. Varsinainen pääjuhla on sitten lokakuussa. Mikä onkaan oivallisempi tähän hetkeen, kun kiinittää ihmisen mielen hyvinvointiin erityisesti huomiota. 

Hyvinvointi onkin välittämistä ja välittäminenhän kuuluu meille kaikille.

Olen siis käytettävissä, numerolla 54.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Välipäivä ajatuksia

Torstai 30.12.2021 klo 0.06 - Ulla

Hei

Ihan kohta vuosi vaihtuu,vuosi vanha jää taakse ja se vuosi onkin ollut raskas monella tavalla.

Covid varjostaa arkea kaikkialla,jälleen eletään tiukkaa sulkuaikaa. 3.1 alkaa laajat massarokotukset Keusotessa,tavoite rokottaa mahdollisimman moni. Samaan aikaan luetaan tartunnoista,joihin sairastuu rokotetutkin. Mutta onneksi vähäisemmin, kuitenkin flunssan rajuin oirein. Sairaalat alkaa olla täynnä,sairastavuudellekaan ei uuden virusmuunnoksen osalta ole paljon tehtävissä. Kuitenkin rokotus on se tärkein,lieventävä tekijä. Olen itsekin menossa rokottamaan loppiaisena ihan jokainen ammattilainen haluaa olla mukana talkoissa. Tule sinä ottamaan rokote. Näin voidaan päästä kohti normaalia vihdoinkin. 

Vaalit on siis tuota pikaa,12-18.1 ennakkoäänestys ja 23.1 varsinainen äänestys päivä. Käytäthän ääntäsi? Näissä vaaleissa on kyse isoista asioista, SoTe palvelut kuuluu kaikille. Haluan itse puhua peruspalvelujen puolesta,lääkärille, hoitajalle ja hoitoon on päästävä ja apua saatava, riippumatta missä asuu. Sen eteen pitää puhua,vaikuttaa ja olla rohkeutta tuoda asia esille. Me tarvitaan monipuolisia päättäjiä, osaajia ja heitä,jotka tietävät mistä sotessa puhutaan. 

Sinä päätät,kuka äänelläsi puhuu,pääasia että joku puhuu ja äänestät.

Jos se voisin olla minä,laita paperiin numero 54. Koko Keski-Uusimaa on vaalialuetta ja koko alue on meitä varten. 

Tavataan taas

Yt. Ulla numero 54

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus, covid

Hyvää Joulua

Perjantai 24.12.2021 klo 7.43

 Rauhallista Joulunaikaa

Numerot tuli,omani 54,jos se puhuttelee Sinua,voit se valita.

Tällä kertaa yli kuntarajojen Keski-Uudenmaan alueella ❤

12-18.1.22 ennakkoäänestys

23.1.22 varsinainen äänestyspäivä

Yt. Ulla Palomäki, sdp, Tuusula, Keski-Uusimaa

palomulla@gmail.com 

Kommentoi kirjoitusta.

Ehdolla, Sinuakin varten.

Sunnuntai 19.12.2021 klo 21.56

Hyvinvoinnilla on todellakin väliä. Yhdenvertaisuus silloinkin, kun asuinpaikka tai muu syy, estää palvelujen saamisen. Hyvinvointialueella pitää olla mahdollisuus liikkuviin palveluihin, sotebussi liikkeelle, jotta haja- asutusalueiltakin pääsee palvelun piirin. Olemme rakentamassa yhteistä palveluverkkoa, jossa välittämisellä on väliä. Tarvitaan ylikunnallista ääntä, haluankin olla myös ylikunnallinen ääni. Sotepalvelu tulee olla lähellä kotia, saavutettavissa, kuntarajasta huolimatta.

Puhutaan sotee, mä osaan sitä ja puhun siitä miellelläni. Aluevaltuustoon tarvitaan osaamista ja rohkeutta, nostaa myös se pienemmän ihmisen ääni esille. Palvelut eivät ole, eivätkä saa olla vain seiniä, kun tulee huoli ja hätä, tarvitaan paikka, josta saa apua ja neuvotaa. ikäihmisten hoivasta tulee huolehtia,samoin arjen sujuvuudesta. Yhteistyö kuntien hyvinvointitekojen kanssa on tärkeää ja pitää osata rakentaa yhteistyötä. Työikäistenkin terveydenhuolto pitää järjestää sujuvasti, osana päivää, joten laajennetut aukiolot olisivat tervetulleita.

Palveluja tulee olla laajasti koko Keusoten alueella, lapsiperheiden palveluissa olemme saamassa toisenkin perhekeskuksen, ja se tulee Tuusulaan, siitä huolimatta neuvola ja lähipiste tulee olla siinä omalla kylällä, tavalla tai toisella, toinen perhekeskus on Hyvinkäällä. 

Vajaan viikon päästä tulee numerot ja sitten aletaan odottamaan ennakkoäänestyksen alkua, se on 12 - 18.1.22 ja varsinainen äänestyspäivä sitten 23.1.22. Sen jälkeen tiedämme, kenelle annamme ja annatte mandaatin, puhua äänellämme. 

yt. Ulla, sairaanhoitaja, esimies ja työnohjaaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Henkilöstö näkökulmaa aluevaaleissa

Torstai 9.12.2021 klo 23.38 - Ulla

Iltaa

Lupasin postata tänne ajatuksiani hyvinvointivaaleja ajatellen eri näkökulmista ja minua lähellä olevista sekä tärkeistä asiosta. Olen siis myös työnohjaaja ja ihan juuri työyhteisösovittelija, henkilöstö on itselle tärkeä.

Ykkösenä tulee aika ilmeisesti osaava ja riittävä henkilöstö, koska ilman heitä palvelujen järjestäminen ontuu kovasti. Tarvitaan motivoitunut ja työstään innostuneet tyypit, hyvä johtaminen, toimivat prosessit ja yhteinen tahtotila. Olen toiminut lähiesimiehenä hyvin pitkään ja tiedän johtamisen haasteista aika paljon, mutta....Tiedän myös sen, kuinka innostunut, osaava moniammatillinen työyhteisö tekee tulosta. Heillä on siihen aikaa, kehittämistä arvotetaan korkealle ja asiantuntijoita kuullaan. Olen saanut olla mukana huippuyksikössä, jossa tulokset puhuvat puolestaan, vakanssit ovat täynnä ja työtä kohtaan on suuri kiinnostus. Työyhteisötaidot nousevat keskiöön, ja niistä tuleekin puhua riittävästi, kuulla kehittämiskohteet ja yhdessä pelisääntöjen kautta luoda työkulttuuri. Motivoituneet työntekijät näkyvät asiakkaalle laadukkaana ja tasavertaisena palveluna.

Hyvä johtaminen, on sitä, että työntekijä tulee kuulluksi, heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja he itse saavat ottaa vastuuta työstää. Yhteisöllinen työvuorosuunnittelu sekä lomasuunnittelu on tätä päivää. Kun tuetaan työnantajan keinoin työntekijän työssä jaksamista, sujumista ja osaamista, on koko elämän tasapaino helpommin hallittavissa, työ tukee kotielämää jaksamisen yms. kautta ja päinvastoin.

Hyvinvointialueella palkka harmonisointi tulee saattaa loppuun ja palkat samasta työstä tulee olla samanlaiset. Työnvaativuuden avulla voidaan hinnoitella eri osaamistasot ja sitä kautta saavuttaa oikeudenmukainen palkkaus. Yleisesti sotepalkoissa on vahva korotuspaine ja niistä tuleekin puhua tehtäväkohtaisena palkkana, jota täydentää työaikalisät. Resurssit tulee olla kohdallaan, toistuvaa ja säännönmukaista aliresurssilla toimimista ei tule sallia, esimiehenä pitää olla valmiutta muuttaa kuormitusta jos näin on ja se viedään päättäjille tiedoksi, ellei resursseja ole. Päättäjiltä taas tarvitaan rohkeutta tehdä päätöksiä ja linjauksia sen mukaan. Työntekijöiden tulee voida luottaa päätöksentekijöihin ja taas toisin päin, ollaanhan samalla puolella...potilaan/asiakkaan /palveluita tarvitsevan.

Tulemme tarvitsemaan myös työperäistä maahanmuutoa, se tulee tehdä hallitusti ja kotouttaminen täytyy olla kokonaisvaltaista. Esimerkiksi kielitaito on merkittävä tekijä hoidettaessa potilaita. Lisäksi kaikkien osalta tarvitaan hyvä osaaminen, jota tuetaan koulutukislla ja osallistamisella. 

Palkkakustannusten hallinassa yhtenä näkökulmana nostan prosessien kehittämisen ja virtaviivaistamisen. On kehityttävä, otettava uusia menetelmiä käyttöön ja pohdittava miten prosessit toimii. Missä hoidetaan mitäkin, se on tärkeä tunnistaa ja millaisia palveluita juuri tässä yksikössä ei saa? Asiakkaan polku tulee olla sujuva ja mm. tulevilla sotepisteillä / asemilla moniammatillinen työ on tärkeintä, ns. yhden luukun periaatteella saa apua..

Näin kuormitus vähenisi, aikaa säästyy ja työ tehostuu. Voisiko kehittämisen prosessien kautta vapautua resurssia, jopa vakansseja? Henkilöstöjohtamisessakin on kokonaiskuvan näkökulmista merkittäviä asioita tulevaisuutta ajatellen, pitää olla iso kuva samanlainen kaikilla, niin päättäjillä kuin työntekijöilläkin ja synergiaedussa niitä viedä yhdessä eteenpäin. Tässäkin toimii ajatus, yhdessä olemme enemmän. 

yt. Aluevaaliehdokas Ulla, joka halutessasi on Sinun äänesi,

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalit edessä....

Torstai 2.12.2021 klo 23.24

Hyvinvoinnilla on väliä, siksi ehdolla. Hyvinvointi on yhteistä välittämistä    - kaikista.

Yhdenvertaiset palvelut, koulutettu ja osaava henkilöstö sekä tyytyväiset palvelun käyttäjät kaikissa ikäryhmissä. Rakennetaan tulevaisuus yhdessä, jossa hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat. Palvelujen saatavuus läpi alueen, liikkuvat palvelut ja soteasemat.

- Tulen kirjoittamaan nostamieni asioiden kautta pieniä blogi tekstejä tänne, seuraathan ajatuksiani, kiitos. 

 

                            

Ulla Tiina Palomäki,SDP, Tuusula, Keski-Uusimaa       

Hoitotyön esimies, sairaanhoitaja

Työnohjaaja, työyhteisösovittelija 1/22

YAMK opiskelija Lahden AMK Asiakasprosessin kehittäjä.

Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen ltk pj. Tuusula

SDP ryhmän 3. varavaltuuettu, Tuusula

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vara pj. ja valtuutettu

Taja- ja Akavan sairaanhoitajat, hallitus.

Keski-Uudenmaan sopimuskoti, hallitus, vara pj.

Kuka olen? Olen 56 v. Hoitotyön esimies, työskentelen kotiin vietävien sairaalapalveluiden lähiesimiehenä. Keusoten alueella, alueellisessa kotisairaalassa. Olen tehnyt lähiesimiestyötä 15-vuotta. Toiminta-alueeseeni kuuluu myös varahenkilöstön ja hoitokoordinaattorien vs. esimiehisyys Sairaalapalveluissa. Koulutukseltani olen Sairaanhoitaja (suuntautunut mielenterveys- ja päihdetyö), Työnohjaaja ja ihan kohta Työyhteisösovittelija. Lisäksi minulla on useita Johtamisen koulutuksia, JET, Johtamisen erikoistumisop, Terveydenhuollon lainsäädännön opinnot yms. Tällä hetkellä siis opiskelen työyhteisösovittelijaksi ja tammikuu 2022 tutkinto on valmis, lisäksi opinnot YAMK LAB ja siellä linja Asiakasprosessin kehittäminen on työn alla, valmistun toivottavasti 12/22.

Asun Tuusulan Linjamäessä, meillä on 3 aikuista lasta, jotka asuvat jo omillaan, 2 poikaa ja 1 tyttö. Puolisoni Jari ja koirat(2 kpl) sekä kissa asumme keskenämme tällä hetkellä. Mutta minusta on tulossa ihan pian ensimmäistä kertaa mummo, joka on tietysti ihan mahtavaa, mieletöntä ja ja ja... sanoinkuvaamattoman onnellinen olen.

Olen toiminut aktiivisesti järjestö- ja luottamustehtävissä vuosia mm. kolme kautta kunnanvaltuuston jäsenenä Tuusulassa, ryhmäpuheenjohtajana 4 vuotta sekä lautakunta kokemusta 12v. kuntakehityksestä ja nyt 2-vuotinen kausi Hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen lautakunnan puheenjohtajana Tuusulassa, siitä jatko 2 vuotta lautakunnan jäsenenä. Olen 3. varavaltuutettu SDP ryhmässä. Lisäksi sairaanhoitajaliiton luottamustehtävissä olen toiminut jo vuodesta 2003 eri toimissa, sairaanhoitajuus on minulle sydämmen asia.

Kotoisin olen Jokelasta, isäni aikoinaan ajoi siellä taksia 40 vuotta ja oli myös poliittisesti aktiivinen, siteet Jokelaan ovat siis vahvat ja merkitykselliset. Lisäksi olen asunut 8 vuotta Järvenpäässä vuosina 1978- 1986. Ennen nykyistä työnantajaa olin työssä Järvenpään kaupungilla terveyspalveluissa, ensin perushoitajana, sitten sairaanhoitajana ja vuodesta 2006 esimiestyössä, ensin apulaisosastonhoitajana ja sitten hoitotyön esimies tehtävissä vuodesta 2009. Hoitotyöni aloitin Tuusulan Tuuskodosta hoitoapulaisena v.1981 ja sitten kotiavustajana hetken Järvenpäässä v. 1985. Tunnen siis hoiva- ja hoitotyön vahvasti.

Olen siis vahvasti sotealan ammatilainen jolle palvelut, potilaat, läheiset ja henkilöstö ovat tärkein yhteistyökumppani. Ikä, asema tai koulutus eivät ole aina merkityksellisiä silloin, kun tarvitaan apua ja tukea, hätä ja tarve voi tulla missä elämänvaiheessa vaan. Myös lapsiperheiden tuki ja palvelut, neuvolapalvelut tulee olla lähellä, perhekeskuksia Keski-Uudenmaan alueella on nyt yksi Hyvinkäällä ja toisesta neuvotellaan Tuusulaan, toivottavasti saadaan. Oppilashuollon tulee toimia yhdessä kunnan sivistyspalveluiden kanssa.

Mutta erityisesti ikäihmisten, toimintakykyrajoitteisten tai muuten haasteellisten kulkuyhteyksien osalta tulee kiinnittää erityistä huomiota palvelujen saatavuuteen, tavoitettavuuteen. Sähköisten palveluiden rinnalla tulee olla vahvasti lähipalvelut kaikissa ikäryhmissä, lisäksi liikkuvat palvelut esim. laboratorio, hoitajavastaanotto, rokotus ja  neuvonta palvelut olisivat tärkeä lisä. Yhtälailla hyvinvointibussi voi kiertää taajamien ulkopuolella, kuin kirjastobussikin. Nyky teknologia vierilaitteineen mahdollistaa tämän oikein hyvin. 

Ennaltaehkäisevä ja ennakoiva hoito, ohjaus ja neuvonta säästää suoraan euroja, lisää hyvinvointia ja auttaa selviytymään arjen haasteista. Hyvinvoinnilla on siis väliä, pidetään siitä kiinni. Hyvinvointialueet ja kunnat tekevät yhdessä tärkeää työtä ja sen onnistuminen riippuu siitä, miten selkeästi saadaan sovittua kuka tekee ja mitä? Siihen tarvitaan neuvottelu osaavaa päättäjää, olen siis käytettävissä.

Palvelujen näkökulmasta ensiarvoista on osaava, hyvinvoiva henkilöstö ja heistä tulee pitää hyvä huoli. Sote henkilöstön saatavuus on tällä hetkellä erittäin vaikeaa, maailmanlaajuinen pandemia ei tilannetta ole helpottanut. Kopioi linkki ja pääset kuulemaan, miten tärkeää on johtaa työntekijöitä arvostaen ja hyvin, siitä seuraa hyvinvointia ja pysyvyyttä, myös potilaille. Tai katso youtube ja Ulla Palomäki / Filosofian akatemia. Miksi sote - alan johtajan kannattaa luovuttaa valta työntekijöille?

https://www.youtube.com/watch?v=hBLLrGHKYsk&t=7s

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

So-Te vai sote

Sunnuntai 28.11.2021 klo 22.08 - Ulla

 Tunnetko tulevaa?

Aluevaalit ovat siis ihan pian ja näkemys siitä,mistä on kyse vaihtelee varmasti kirjoittajan mukaan. Se mikä tiedetään,on että toistakymmentä vuotta valmistelussa ollut rakenteellinen, järjestämis-  ja rahoitusmalli käynnistyy 2023 alusta. Nyt valittavat valtuustojen jäsenet astuvat siirtymäaika toimintaan 1.3.2022,samalla kuntajohtajista muodostunut Vate - toiminta lakkaa. Nyt siis tehdään jo tärkeää valmistelua,tulevalle valtuustolle. Keski-Uudenmaan valtuusto on 69 henkilön,edustus koko alueelta. Joidenkin laskelmien mukaan Tuusula voisi saavuttaa 12 paikkaa valtuustossa,edellyttäen siis hyvää ja onnistunutta vaalityötä. Myös äänestysprosentin soisi nousevan korkealle.Mutta,nyt valittava valtuutettu ei aja ainoastaan oman kunnan asioita,vaan puhutaan isommasta kokonaisuudesta, koko Keski-Uudenmaan alueesta. Sekin on hyvä tiedostaa vaalilupauksia lukiessa.

Olemme siis äänestämässä valtuustoon henkilöitä,joiden osaaminen ja kyky tulisi olla rohkeaa ja vastuullista.

Joiden tahto ja halu taata alueellinen palvelutarjonta,sellaiseksi,jossa kukaan ei jäisi avun ulottumattomiin.

Oman kunnan alueella tulee olla riittävät palvelut lähellä,siten että niiden käyttäminen on sujuvaa, myös yli kuntarajojen. 

Hyvinvointialueella tulee olla myös hyvinvoiva,hyvin koulutettu henkilöstö ja alueen tulee olla haluttu työnantaja  Tähän me voimme vaikuttaa jo tässä ja nyt,nostamalla niitä toimivia asioita esille,ulottaa ajatus jo tulevaan asiointiin kuntarajojen välillä. Mutta myös arvostamalla ammattilaisia puheissa ja kirjoituksissa. Koska palvelun saatavuus on tärkeintä,tulla autetuksi ja ilman osaavaa henkilökuntaa sitä ei ole. Jo nyt sinulla ja minulla kuntapäätöksessä on vastuullinen rooli,pidätkö siitä kiinni?

Mukaan vaaleihin tarvitaan siis osaavia ihmisiä,joiden kokonaisuuden näkeminen ja oivaltaminen on tärkeää. Joiden halu vaikuttaa on aitoa ja todellista. Minulle tärkeä on nimenomaan sote,yhden luukun periaatteella, tulla kuulluksi ja autetuksi yhden pisteen kautta. Lisäksi pelastustoimi tulee olla laajaa,aluetta hyvin palvelevaa,riittävän isoin hartioin. Yhteistyö hyvinvointi alueiden kesken on merkittävä näkökulma.

Ollaan siis katse kohti tulevaa nähdään palvelut laajoina kokonaisuuksina, puhutaan ja arvostetaan olemassa olevaa,vahvistetaan sitä puheissa ja teoissa. Hyvinvoinnilla on väliä, siihen voimne vaikuttaa.

Kohti vaaleja siis.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

Palautetta

Tiistai 23.11.2021 klo 23.39

"Kiitos Ulla merkittävästä ja ammatillisesta avusta työyhteisömme hyväksi.

 

Otan nämä iltapäiväraportilla puheeksi."

Toimin myös sote kouluttajana,puhun usein työyhteisöstä ja sen kyvystä toimia hyvää kohti.

Olen työnohjaaja Story sekä ihan juuri Työyhteisösovittelija,ihan mahtavia ajatuspohtimoita arkityölle ❤mahtava palaute,kiitos Jorvi.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalit lähenee

Sunnuntai 21.11.2021 klo 22.06 - Ulla

Iltaa

Aluevaalit on tuota pikaa, 23.1.22 on äänestys. Viimeaikoina  olen paljon pohtinut sitä,millainen mahdollisuus meillä Tuusulassa on saada ehdokaita läpi ja aidosti hyvinvointialueiden näkökulmasta tehdä asiakasta kuulevaa työtä?

On hyvä erottaa Kuha alue,irti kuntapolitiikasta. Tiedän,että se herättää vahvasti tunteita ja osittain koetaan vääräksikin, mutta nyt puhutaan siitä,että mikä on kuntalaisten näkemys sote palveluista.  Siitä huolimatta,kyse on alueellisesta työstä. Olemmeko kyvykkäitä näkemään tämän toivon todella.

Nyt on aika pohtia kokonaisuutta,niin Sinä kuin  Minä.

Palaan tähän pian 

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos

Torstai 18.11.2021 klo 19.31 - Ulla

Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry, syyskokous 18.11.21. Lämmin kiitos luottamuksesta,tulin valituksi hallitukseen kaudelle 2022-2024. Kiitos äänestäneille. <3 

Kuvassa voi olla ruusu

Kommentoi kirjoitusta.

Mietteitä...puhutaanko sotea ja hyteä?

Maanantai 15.11.2021 klo 23.51 - Ulla

Iltaa

 Monenmoista on taas mielen päällä ja tuli tarve jakaa ajatuksia tänne. Aluevaalit lähestyvät ja aika monen huulilla on sote,onko se sitä vai tätä ja miten asioita tulisi viedä eteenpäin...on ilahduttavaa huomata,että sivuani käydään lukemassa ja jopa parastamassa...omat ideani tupsahtavat eteeni vähiten siellä,tai sieltä,mistä uskoisin niiden putkahtavan,mutta hyvä niin. Ilman muuta kanssani saa olla samaa mieltä ja kertoa se ikäänkuin omana ideanaan,sitähän politiikka on. Asiat koskettavat meitä kaikkia ja ne ovat hyvin samanlaiset meille kaikille,asian lähestymisnäkökulma vain voi muuttua.

Itselle alkaa olla aika selkeää,mikä oma tulokulmani näissä vaaleisa on,mutta avaan sitä tuota pikaa,kun varsinainen kamppanjani alkaa. Toki pidän sen maltillisena, kiire ja tahto ei ole niin ilmeinen. Toivon,että alueeltamme pääsee aidosti asioita ajavia ja ymmärtäviä ehdokkaita. Olisi hyvä osata puhua "sotea" ja samalla "hyteä",mutta nähdä niiden ero,joka on selkeä. On myös mielenkiintoista nähdä,keitä kaikkia on ehdokkaana,soten ydin taitajia ja keitä muita?

Myös kuntalaisen näkökulmasta...ilmeinen.

Mutta,tänään sain olla mukana Laurean projektissa kertomassa hyvästä sotetyöpaikasta,miten se tehdään ja millaisilla asioilla sitä kuuluisaa pitovoimaa saadaan soteen. Mahti juttu,kiitos Outi haastamisesta. Viime viikolla päätin 3x3h rupeaman pääkaupungiseudun kätilöiden koulutukseen työyhteisötoiminnasta, se myös oli upeeta ja tällä viikolla vielä luvassa työnohjausta työn sujumiseen arjessa...monessa mukana,mutta niin mahtavaa. Meillä on huikea porukka töissä raudanlujia ammattilaisia,pidetään ne. Joten ripaus henkilöstöosaamista taas kulkee matkassa,ilman sitä ei ole sotea,tulevaisuudessakaan.Näillä hiukan irrallisilla ajatuksilla tässä,tarkemmin piakkoin. Ehdokasasettelu päättyy 14.12 ja siitä työ alkaa vasta.

Ihanin ajatuksin taas seuraavaan kertaan.

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, hyte, henkilöstö, politiikka, parastaminen

Tulevaisuus...

Keskiviikko 27.10.2021 klo 11.25 - Ulla

Hei Kaikille

Muutama viikko on vierähtänyt, mutta täällä jälleen. Ajatukset ovat jo kovasti syksyssä ja tulevissa hyvinvointivaaleissa, joihin siis olen itsekin lähtenyt ehdolle. Olemme historiallisessa paikassa ja nämä vaalit linjaavat tahtotilaamme pitkälle. Tottakai Tuusulassa, Linjamäessä ja koko asumis/työssäkäynti alueellamme tulee tulevaisuudessakin sote palvelujen saatavuus ja saatavilla olo olla tärkein tavoite.

Millaisena? Olemme kuitenkin omassa ryhmässä (sd.) sekä itsenäni ehdottomasti lähipalvelujen saatavuuden kannalla.

1. Hoitoon pääsy pitää turvata, kaikille.

2. Soteasemat on säilyttävä, niissä tulee palvelutarjontaa kasvattaa, yhden luukun periaatteella. Nimenomaan, mukaan tulee ottaa myös Sosiaalipuoli, tukiviidakko ja talousneuvonta ja - ohjaus.

Sähköiset kanavat ovat hyvä lisä nykyiseen palveluvalikkoon, mutta ne eivät saa olla joko / tai - mallia.

3. Ikäihmisten ja vajaakuntoisten hyvinvointi on turvattava, päivätoimintaa erilaisissa muodoissa tukemaan arjen toimintakykyä. Hoitoa antava päivätoiminta kuuluu hyvinvointialueelle,sitä ei tässäkään kohtaa saa sälyttää kunnille. 

- Juuri eilen saimme kuulla Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen lautakunnassa, jonka puheenjohtajana toimin 2021- 2023, Keuosten alustajan esittelemänä PYLL- indeksin (ennenaikaisten kuolemien alle 75v. syyt, Tuusulassa 2020 ne ovat syöpäsairaudet, tapaturmat ja päihteet --> ihan samat oli muissakin alueen kunnissa, järjestys vaihteli kuitenkin). Niiden perusteella ennaltaehkäiseviä toimia tulee kohdentaa, alla muutama esimerkki. Tulokset katsottavissa: https://sotkanet.fi

- seulonnat ja niiden mahdollistaminen sujuvasti lähelle. --> Jääkö käyttämättä, jos pääsy niihin hankalaa? kilpailutus?

- turvallisuus, yksinäisyyden  ja muun riskialttiin käyttäytymisen estävät asiat, mm. mielenterveyden tukeminen.

- päihteettömyyden tukeminen ja ennaltaehkäisy päihdekäytölle

FinnSote 2020 tulokset Tuusulassa: katsottavissa www.thl.fi --> FinnSote tutkimus

- sielläkin nousi yksinäisyyden kokeminen --> Korjaava asia: päivätoimintaa, harrastustoimintaa ja yhteisöllisyyttä lisää. Yhdessä tekemistä kunnan ja hyvinvointialueen kanssa.

- liikkumisen väheneminen yli 65v --> edellä kuvatut + liikunta/ luonto mahdollisuudet.

Kouluterveyskysely 2020 www.thl.fi --> Kouluterveys kysely

Tehdään 4-5 lk, 8-9 lk, lukiolaiset ja ammattioppilaitos opiskelijoille

- tyytyväisyys elämään yleensä --> laskua kaikissa luokissa, syyt? vaikuttaminen? 

- yksinäisyys kokemuksena jo nuorilla --> syiden tunnistaminen

- kiusaaminen, fyysinen koskemattomuus --> miten voimme enemmän puuttua? oppilashuollon resurssit yms.

- seksuaalinen häirintä, ulkonäköön yms. liittyvä --> lisääntynyt kaikissa luokissa, mistä kertoo? huolestuttava ilmiö, jota tulee selvittää.

- ylipaino, sen syntymiseen vaikuttavat toimintamallit?

Hyvinä asioina voidaaan nähdä koulukyselyssä päihdehakuisuuden vähentyminen, tupakoinnin ja nuuskaamisen vähentyminen, täyspäihteettömyys lisääntyminen. 

Monia asioita, nousi mielenpäälle. 

Joten,tekemistä riittää. Nyt vaan Tuusulassakin, koko alueella on äänestettävä,jotta saamme näitä asioita ajavia edustajia aluevaltuustoon. Em.toimet ovat koko hyvinvoitialueen keskeiset teemat. Seuraa medioita,vaalit tulee ja me ratkaisemme ne, olethan mukana?

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit, ehdolla, tulevaisuus, osallisuus

?Älä anna valmiita vastauksia, ihmetellään yhdessä?

Maanantai 11.10.2021 klo 23.42 - Ulla

Iltaa kaikille

Kirjoituksen otsikkona on sanat johtoryhmille, silloin kun halutaan saada potentiaali käyttöön työyhteisöissä. Silloin,kun aidosti halutaan osallistua ja kuulla ihmisten näkemyksiä ja ajatuksia työn kehittämisessä, pyrkimisestä asiakkaan hyvään. Näitä sanoja mm.pyörittelin,kun osallistuin podcastiin, jonka aiheena oli yhteisöohjautuvuus, Filosofian akatemian julkaisu,jonka löydät somesta ja YouTubesta. Oli hieno kokemus, koska se mitä teen arjessa ansaitsee tulla jaetuksi, huikeat ammattilaiset jotka itse vastuuta kantamalla vievät arkea eteenpäin. Kunhan perustehtävän reunat ja tavoitteet on tiedossa ja jokainen sen tietää. Sillä yhteisöohjautuvuus on ennenkaikkea yhteistä vastuuta ja valtaa. Jokaisella on tarpeellinen rooli,jotta tavoitteet saavutetaan, oli sitten työntekijä ja esimies.

Viikonloppuna kävimme koronaturvallisesti Tallinnassa, ryhmämme perinteinen reissu, jossa yhdessä linjaamme ajatuksia sille, millaista politiikkaa Tuusulassa me sosiaalidemokraatit halutaan olla tukemassa ja viemässä eteenpäin. Näiden tapaamisten merkitys on kasvanut matkan varrella, ja varsinkin nyt kun olemme haastavassa tilanteessa vaalituloksen vuoksi. Mutta,ajalla on merkitys ja nyt tapahtumat sekä eteneminen menee uuden pormestariohjelman mukana, katsotaan kuinka edetään. Niin sanotusti kansa on puhunut ja saa sitä mitä tilasi jne. Miten sitä nyt sanotaankin, harmistus on väistynyt uuden seuraamiselle ja osallistumiselle eri asioihin. Ja innostus tietty mukana.

On hyvä kuitenkin muistaa, että vaikka 2020-2021 muuttovoitto Tuusulassa oli vuosiin useita satoja, sen eteen tehtiin lujasti työtä, todella pitkään. Edellinen valtuustokausi ja vähän sitä edellinenkin. Vuosien työ, ennenkuin yksikään kaava etenee rakennusvaiheeseen, saati muuttokuntoon. Ja nyt tuon on syytä jatkua, jotta Tuusulan muuttovoitto jatkaa kulkuaan ja veropohja vahvistuu, muuten mm. Investointien osalta olemme aika ihmeellisessä tilanteessa, niin rahan kuin käyttäjienkin osalta.  Toivonkin,että nyt ei tehdä liian äkkinäistä liikettä eikä mennä siihen soppaan mukaan, jossa jokaista jo vahvistettuakin asiaa halutaan valittaa, jarruttaa tai palata takaisin. Tätä meillä on nyt vahvasti vallalla ja jatkuvissa puheissa, Hyrylän palveluverkkoa, kaavoittamista uhkaa valitusten suma sekä mielensäpahoittaminen ja olemmeko kohta tilanteessa, jossa meillä onkin kylä, jossa kukaan ei halunnut edetä mihinkään, taaskaan... Aivan kuin, tänään paikallislehdessä Kyösti Lehtonen kirjoitti, eihän päästetä tilannetta siiheen? Toki,pohjoispäässä Tuusulaa taas ois tahtoa edetä kovaakin vauhtia,mutta kaava tilanne ei sitä tällä hetkellä salli. Toisekseen,meillä on se volyymi Hyrylässä, sinne tullaan Espoosta yms. ja siellä niitä tekoja nyt tarvitaan.

Kolmas iso asia on tulossa olevat hyvinvointivaalit, olen ehdolla ja numerot saamme joulukuussa. Vaalit on sitten tammikuussa. Siirtyminen hyvinvointialueelle on jännittävää, tulemme tekemään historiaa Suomessa. Ja odotan tietysti,että saamme vaikuttavan aluevaltuuston, jonka näkemys on riittävän laaja mutta toisaalta myös riittävän kapea sekä yhtenäinen tahtotila. Nimittäin Tuusulan osalta meille on keskeistä säilyttää sote toimipisteet kylissä, olkoon ne sitten nimeltään aluekeskuksia tai HYTE asemia, jossa riittävän laajasti on palveluita alueen väestölle. Toivon,että meillä ei ole tilannetta,jossa Tuusulassa on vain yksi sote asema, se on paluuta palveluiden saatavuuden näkökulmasta aika kauaksi taaksepäin. Toki palveluja voidaan näiden asemien kesken keskittää ja jakaa, mutta ikäihmiset,lapsiperheet ja muut autottomat tarvitsevat toimipisteitä. Heidän pitää saada kontakti mahdollisimman pian ja päästä myös niiden piiriin sujuvasti. Tuusulassa alueen monipuolisuus tuo haasteita liikkumiselle. Myös ikäihmisten päivätoiminta täytyy jatkua jollakin tavalla, sen rahoitus ja toiminta tulee vahvistaa, tästähän kunta jo tahtotilasta on ilmaisut ja lisämäärärahtkin on annettu, mutta kunnan ei tule olla se toimija,joka käynnistää oman sote toiminnan uudelleen. Sitä varten meillä on nyt Keusote ja tulevassa KUHA. Nyt tarvitaan muuta toimintaa.

Näitä asioita mm. haluan olla edistämässä ja puhumassa niiden puolesta. Uskon,että minulla on laaja-alainen osaaminen ja kokemus siihen. Kaikkinensa alueen väestön sotepalvelujen saamisen ja tasavertaisuuden ehtojen tulee täyttyä, ollaan nyt sitten harvemmin asutussa Tuusulassa tai tiiviissä muussa kunnassa. Siihenhän hyvinvointialueilla on haluttu vaikuttaa ja pyrkiä, tehdään se siis sitten.

Palataan aiheeseen, kiitos kun olet täällä.

yt. Ulla

Hyvinvointialuevaali ehdokas Sdp, Tuusula 

Sdp 3. varavaltuutettu, Tuusula 

Hyte ltk puheenjohtaja , Tuusula

Valtuustoasioiden valmistelu tmk.jäsen, Tuusula 

Sairaanhoitajaliiton valtuutettu ja valtuuston vara pj.

Keski-Uudenmaan sopimuskodin hallitus ja vara pj.

Työnohjaaja Story, Työyhteisö sovittelija (1/22)

YAMK opiskelija, Asiakasprosessien kehittäjä, LAb Lahti.

Työyhteisökouluttaja

Alueellisen kotisairaalan Hoitotyön esimies Keusote

Kommentoi kirjoitusta.

Värisinfoniaa

Maanantai 4.10.2021 klo 22.19 - Ulla

Hei

Lokakuu on täällä,luonto näyttää syksyyn parastaan,mitkä värit? Mikä loiste? Mikä lempeys? Ihan huikeeta,kohta syksy jatkaa,marraskuun sateet saapuu... nyt nautitaan tästä  ihan jokaisen värin säilytän sisimpään....

Paljon on taas menossa,monia asioita....prosessit,segmentointi,asiakkuudet...työssä, rekrytointi,sairaanhoitajapula,sote ja paljon muuta.

Vaalityö on liikkeellä, ne tulee taas...on merkillistä...aluevaalit,joissa ääniä voit saada koko keusote alueelta! Olimme soppatykillä liikkeellä lauantaina,samalla ajatusten sotesoppa porisi.. todella monet nosti esille lähipalvelut. Mitä ne ikinä sitten onkaan...huolenpitoa ja palveluita,lähellä ja helposti saatavissa. Itse nostan vahvasti sanan saatavuus,koska se on vielä tärkeämpi näkökulma, mutta ihan yhtä tärkeää on se,että palveluihin pääsee. Myös he joilla ei ole kulkuvälineitä, siihen lähelle. Entä sinulle? Mikä onkaan tärkeää.

Töissä aloitimme Rafaelan rinnakkaisluokitusta tänään. Rafaela on hoitoisuusmittari,jonka avulla työstä voidaan tehdä näkyvää. Ihan mahtava juttu,että olemme tässä. Takana vuoden sinnikäs käyttö kaikissa yksiköissä,huikeeta. Työn raskaus ei pidä eikä saa nojata vain mututuntumaan,nykyajan hoitotyö on mitattavissa,voimne todentaa työn vaativuuden ja tehdä tarvittavat johtopäätökset.

Niin hienoa ja oikeaa. Ai niin,Filosofian akatemian podcast on ulkona,löydät mm.youtubesta. siitä tuli hyvä,vaikka olenkin siinä mukana. Ajatukset olkoon ne pitovoimatekijät. Käy kuuntelemassa,kiitos.

Näillä tänään,nyt nukkumaan,huomenna taas mahti päivä.

Kivaa viikkoa sulle

Yt  ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

Yhteisöohjautuvuus

Maanantai 27.9.2021 klo 21.54 - Ulla

Iltaa

Jälleen on kulunut viikko ja toinen aluillaan,olen ollut mukana kaikenlaisessa. Päivät tuppaa täyttymään monista mielenkiintoisista asioista. Perjantain koulutus meni hyvin,mahtava joukko kätilöitä oli kanssani keskustelemassa,maalaamassa tulevaa jne. Tiimityöstä,yhteisöllisyydestä ja työyhteisöistä. Monesti käytän muutamaa perusajatusta kun puhutaan työstä. Nimittäin asioiden sanoittaminen ymmärrettävästi, tieto siitä mistä me puhumme. Mitä se tai tuo on meillä? Miten se näkyy meillä arjessa? Millaisia me olemme? Missä on hyvää ja missä kehitettävää? Mitä tulee tiimiin paikalle,kun tulen paikalle? Hyviä näkökulmia pohtia aidosti,mikä minun panos meillä on oikeasti? On niin helppo mennä asioiden taakse ja on niin vaikeaa olla rehellinen tekemistemme suhteen, aina se ei ole helppoa tai useinmiten ei ole. Mutta kun se on avattu,on kehittymisen kenttä avoin ja voidaan saavuttaa monenlaisia asioita, veto- ja pitovoimia arkeen jossa kaikkien on hyvä tehdä töitä yhdessä.. Haastankin yhteisöjä olemaan rehellinen, aito ja autenttinen. Kokeile, mitä huomaat? Lopetetaan puhumasta että tuo ja tää ei tehnyt jne. Pohditaankin mitä me tästä voimme milloinkin oppia? Ja mitä me teemme yhdessä.

Tänään meillä kävi Aavasta ja PikkuJätistä vieraita, halusivat kuulla meidän kulttuuri muutoksista jne. Ja mehän kerroimme ja myös tiimin sh;t kertoivat työstään. Olipa mahtava kuunnella, iso kiitos mun tyypeille, huippu osaajat työssään. Kiitos Te.

Tälle viikolle on vielä tulossa haastatteluja ja uusien kollegoiden tapaamista.

Mutta eniten iloitsen arjestamme jota jaamme yhteisöjen kanssa,niin tärkeää olla yhtä mieltä  yhdessä. Ai niin kolmas rokotus oli  viikko sitten, siitä toipuminen oli aika hidasta. Mutta luja usko sille,että tämä on väylä uuteen normaaliin.

Tälle viikolle tiedossa  siis vielä, koulutusta,kokouksia ja työhaastatteluja, arkea ja puhaa. Sillä siis taas...

Yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta.

Uusia ajatuksia

Keskiviikko 22.9.2021 klo 23.02 - Ulla

Hei Kaikki

Tänään oli ensimmäisen kerran pakkasta...todellakin, tosin vain pari astetta mutta kuitenkin. Talvi taitaa olla tulossa...toki ihana kuulas syksy jatkuu vielä, aamu huurre kuuluu asiaan. 

Onpa ollut puuhakas viikko ja vielä ehtii, monenlaista. Maanantai meni "koulun" penkillä, todella mukavaa. Opintoja niin Lahdessa kuin Helsingissä, työyhteisösovittelija koulutus lähenee loppusuoraa ja opinnäytetyötä sinnekin olisi suunnitelmissa.  Ja taas Lahdessa vasta aloitellaan opintoja, toki ekat 10 op tehty, nimittäin hyväksiluettuna vanhoista opinnoista, jess.

Tiistaina arki nappasi mukaansa ja illasta olikin sitten ensimmäinen Hyte lautakunnan kokous jonka puheenjohtajana toimin. Vau, kerkesin siitä nähdä untakin, tosin ihan myönteistä ja menihän se hienosti. Lautakunta koostuu huikeista osaajista, nykyisyyden ja tulevaisuuden näkijöistä, myös ikäihmisten neuvoston edustaja sekä vammaisneuvoston edustaja oli paikalla. Ihan mahtavaa, koska mitä useammasta näkökulmasta asioita katsotaan sen parempi. Tuusulan Hyten esittelijä on huikea Heidi Hagman, joka todella tietää ja osaa alueensa. Hän on ollut meillä Tuusulassa monessa mukana. Ja toisena osallisuuskoordinaattori Marjo-Kaisa Konttinen, huikea asiantuntija myös, toimii lautakunnassa, niin oman alueensa esittelijänä kuin sihteerinä kokoukselle. Sekä mahtava Katja Repo naapuri kunnan puolelta, töissä meillä Tuusulassa, hän on kolmas vahvistus, hänellä on monet asiat hanskassa kuten esim, jo kolmatta vuotta Tuusulassa liikkeellä oleva osbu, osallistava budjetointi. Idea riihi on paraikaa käynnissä ja ltk esittää kunnanhallitukselle sekä edelleen valtuustolle jälleen 100 000€ käytettäväksi kuntalaisten ideoiden toteuttamiseksi, nyt vaan ideoimaan.

Muuten illan kokouksessa oli hyvinvointialueen valmistelun vaiheita sekä laajan hyvinvointisuunnitelman valmistelua Tuusulassa, lähete keskustelua siitä sekä hyvinvointi kertomuksen asioita. Mahtava kokous, ja huikeasti päästiin alkuun. Kiitos kaikille osallisille. Itse tietysti toivon, että tulevaisuudessakin lautakuntana tarpeen mukaan voimme jakaa tehtäviä ja edustuksia Tuusulan erilaisissa tapahtumissa, tehdä yhdessä ja jakaa osaamista sekä vastuuta. Uskon, että tästä komposta löytyy sopiva lähettiläs moneen juttuun. On ollut hienoa aloittaa tekeminen hyvien asiantuntijoiden turvallisessa ohjauksessa, kiitos teille.

Eilen myös sain kolmannen koronarokotteen ja nyt tietty käsi on aika arka, muuten mitään erityistä ei oikeastaan tullut, ehkä hiukan väsymystä. Toisille on tullut kuumetta ja nivelkipuja, ikäänkuin kuuluu asiaan. Josko nyt, kolmas kerta toden sanoo ja asia alkaa olla ohitettu, ei enää koronaa yhteiskuntaan kiitos. Ja tervetuloa normaali arki, kyllä.

Meninkin todella pitkästä aikaa tänään Helsinkiin junalla, oli ihan hassua istua junassa...pienet on arjen ilot. Tänään olikin sitten todella mielenkiintoinen aamu, kävin nimittäin kollegan kanssa Filosofian akatemiassa,Helsingissä nauhoittamassa podcastin, aiheena yhteisöohjautuvuus ja jaettu johtajuus, josta aiemminkin olen todennut, että olemme hyvinkin pitkällä. Podcast tulee ulos vajaan kahden viikon sisällä joten seuraillaan eetteriä, jaan toki linkin tänne myös. Olemme Keusotessa olleet em. firman kanssa kumppanuuskehittäjiä, ja meillä taitaa ns. 4. aalto aloittaa ihan just tai on jo aloittanut. Itse olin mukana 3. aallossa ja matka oli huikea, niin itselle kuin meidän huippu tiimeillekin. Tiede, Rakkaus, Vallankumous - podcastia odotellessa siis, koska siitä on pitkälle kyse.

Meillä on myös rekrytointi käynnissä varahenkilsötöön ja tänään pari haastattelua sen tiimoilta, huikeasti jo useita lähihoitajia hakenut, myös sh paikkoja on pari auki. Eli vinkkaappa ko llegalle, Keusote, Sairaalapavelut ja varahenkilöstö. Ilta menikin sittenkunnallisjärjestön live kokouksessa ja aluevaalien valmisteluissa. Siitä lisää myöhemmin. Täähän alkaa olla yhtä aktiivista kuin ennen koronaa, tää elo.

Tulossa vielä tällä viikolla tiimityö koulutusta Jorvin väen kanssa, lupauduin pitkästä aikaa mukaan, koska kollegalla iso aikatauluhaaste, hienoa, sillä se on mielettömän mageeta käydä dialogia ammattilaisten kanssa, miten arkeen lisää boostia? Vastaus on usein asiantuntijoilla itsellään, heitä tulee vaan rohkaista ja kannustaa huomaamaan se.  Ja todella kiva että Tiia otti yhteyttä. Ai niin, tänään myös  Hesassa tapasin ihanan ystävän jo vuosien takaa, Sirpan, jonka kanssa aikanaan Uudenmaan sairaanhoitajissa puuhattiin ja jonka kanssa kirjoitettiin tiimityö kirja, jatkoakin joskus piti tehdä mutta se jäi. Mutta olipa ihana nähdä Sirpaa, suorastaan ilo kupli pitkälle päivään, ja seuraavat treffitkin on sovittu.

Merkillisen puuhakas alkuviikko ja vielä jatkuu, iloa sinunkin viikkoon.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »