Elokuu menossa...

Torstai 4.8.2022 klo 10:11 - Ulla

Heips

Laitanpa tännekin Linkedin postaukseni, tutusta aiheesta, sotealan kriisi on käsinkosketeltava...

Mieletön vuosi...sote on kriisissä, päivystykset sakkaa, koko ketju ruuhkassa, uutiset aiheen ytimessä...Puhetta on, tehdäänkö tekoja? Helpottaako syksy? Ei. Entä onko syynä kesäaika? Ei.  Osataanko nähdä metsä puilta? Ei. No mitäs sitten, ajattelen itse seuraavien steppien kautta, asian korjaamista.

1. Palkkaus kuntoon, maltilliset korotukset, muut työsuhde-edut. Uskon että kokonaisuus ratkaisee, korotetut palkkiot peruspalkkaan. Nehän kuluu jo nytkin jokatapauksessa.

2. Työolot kuntoon; Osallisuus, henkilöstö mukaan kehittämään työtä. Valtaa ja vastuuta. Yhteisöohjautuvuus toimii.

3. Johtaminen kuntoon; riittävät resurssit johtaa, työn jakamista myös esimiestasolla. Osaaminen ja tasavertaisuus, kaikilla samat säännöt. Rohkeutta johtaa, myös tiukassa paikassa.

4. Tukipalvelut kuntoon, kriittinen arvio siitä, kuka tekee ja mitä? Hoitajat hoitotyöhön, työllistämällä tukipalveluihin henkilöstöä.

5. Avoin yhteistyö, kaikkien kesken.

Alla oleva mahtava ajatuslausuma, lainattu kaverilta, kiitti Liilli, niin ytimessä.

Ei sanoilla...vaan teoilla.

Ei mielipiteillä...vaan omalla esimerkillä

Ei minä...vaan me

Nyt tehdään hyvinvointivaltion historiaa, ellei asiaan puututa rakenteellisesti ja kokonaisvaltaisesti, näihin talkoisiin tarvitaan meidät kaikki. Historiallinen hyvinvoinninalasajo on käynnissä, voimmeko enää rintarottingilla todeta olevamme Terveydenhuollon- ja lääketieteen malli maa? Pahaa pelkään.

yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hoitajapula, sote, kriisi, ratkaisut, palkkaus, yhdessä

Täällä

Tiistai 12.7.2022 klo 10:35 - Ulla

Hienoa, Sinä täällä!


Käyntejä kotisivuilla:246576 kpl

Hei siis, kiitos.


Kuukausi, hiukan yli mennyt edellisestä,mutta nyt täällä taas.
Loma vol.1 melkein lopussa, kolmas viikko menossa ja ensiviikolla töihin. En tiedä muista, mutta itsellä loma saa aina aikaan epävarmuuden tunnenmyrskyn, oikeastaan kaikkea mitä olen tehnyt ja kaikkea mitä aion tehdä kohtaan, pyörittelen uudelleen mielessä...niin nytkin.


Toisaalta vaikka työasiat ovat todella olleet pois mielestä, silti mm. sote asioihin törmää vapaallakin. Savonlinnan torilla istuessa kuuntelin väkisinkin sivusta ajatusten vaihtoa, sote henkilöstö pulassa painiskelevien ihmisten kesken...se kirvoittikin kirjoittamaan linkedeniin ja jopa paikallislehteen tekstiviestipalstalle. (Tänään sainkin heti palautteen samalla palstalla, että "sopiva puoluetausta ei takaa esimiehen pätevyyttä"...en ymmärtänyt yhtään tuota ja nimimerkillä, kuinkas muutenkaan. ) No, vaikka olenkin itse politiikassa ja esimies, ei tuo postaus liittynyt siihen mitenkään, vaan huoleen, hyvän huomaamisesta. Ja jos kommentti oli jotenkin minulle tarkoitettu henkilökohtaisesti, valitettavasti sitä en ymmärtänyt. 

Ainahan mm. yhdistyksissäkin käydään keskustelua siitä, että ihmisiä pitäisi saada lisää jäseniksi ja heitä tulisi houkutella erilaisin keinoin, samaan aikaan olemassaolevat pohtivat, mitä saavat jäsenyydestään, näen tässä työnmaailman sote henkilöstötilanteessa paljon samoja piirteitä.


Tulijoita tarvitaan, ehdottomasti ja paljon, mutta entä ne pitovoimat? mikä saa ihmisen sitoutumaan? Miksi ei lähteneet ovat pysyneet? Ollaanko siitä kiinnostuneita? Tiedän, että sitä on kysytty, mutta annetaanko sille arvoa? Kannattaisi antaa, koska jokinhan sen aikaan saa. Heitä on myös yllättävän paljon. On tärkeää hakea tulevaisuuden ratkaisuja ja samaan aikaan kiinittää vahvasti huomiota olemassaolevan ylläpitämiseen. Ei siihen ratkaisuna ole yksi tai kaksi asiaa, niillä varmasti on merkitystä, mutta tarvitaan kokonaisuuden näkemistä ja samaan aikaan katse kohti tulevaa. Tästähän on kuntapuolella puhuttu todella paljon, otetaanhan samat termit käyttöön myös työelämässä? Oli sitten kyseessä suuri tai pieni työnantaja, jostain syystähän sitä on siellä ne hyvät tyypit, eikö? Niinhän sinäkin olet pysynyt.


Kaikkinensa palaten tuohon tehtyyn tai tulevaan tekemiseen ja sen synnyttävään epävarmuuteen, moni asia on kyllä vahvistunut tässä ihmetellessä. Pidän sitä, tietynlaisena itsereflektoinnin mahdollisuutena, myös rauhassa ajatella, miten on ajatunut johonkin? tai miksi on pyydetty mukaan? Mitkä ovat ne itselle tärkeät vaikuttimet, että on mukana? Niin arvokasta. Juuri luin jostain, että loman yksi tärkein tehtävä on aikaa ajatella ja ihmetellä. Siksi sille tulee jättääkin tilaa, kaikkien suunnitelmien ohella. Ja se, mikä on kytenyt mielessä pitkään vahvistuu itsellä vaan, mahtavaa pohdintaa, hyvä minä.


Yhteiskunnassa myös eletään todella kummallista aikaa tällä hetkellä, Euroopan tilanne saa huolestumaan ja aidosti taloustilanne tulevassakin pohdituttaa varmasti kaikkia tasoja. Elämisen kustannukset, työlllisyys ja tänään uutisoitu mm. mahdollinen energiavaje ensitalvena mietityttää, ollaan uusien asioiden edessä kaikin tavoin. Ei ole olemassa valtakunnan politiikassa helppoja ratkaisuja kenellekään, josko paikallistasollakaan. Ensikeväänä on myös eduskuntavaalit ja niidenkin osalta vauhti kiihtyy, millaisia ratkaisuja tullaankaan näkemään? Eniten itseä tietysti kiinnostaa hyvinvointialueiden valmistelu sekä käynnistyminen vuoden 2023 alusta, myös meidän alueella valmistelu on vauhdissa. Sitä silmälläpitäen, ne pitovoimatekijät on tärkeä tunnistaa ja pitää kiinni. Me tarvitsemme yhä enemmän palveluita väestölle, niiden sujuvuus pitää taata ja saavutettavuudelle täytyy saada painoarvoa lisää.


Eli kokonaisuudessa syksyä ajatellen, työ ei ainakaan vähene kenelläkään, päinvastoin, mutta pidetäänhän mielessä hyvä, vahvistetaan sitä, koska mitä enemmän niin teemme, sen enemmän saamme rakennettua uutta, yhdessä. Polkupyörähän on jo keksitty, tuunataan vaan yhdessä uutta mallia.

Kokeilen muuten jälleen avata kommentointi mahdollisuuden näihin ajatelmiini.


Iloa sun heinäkuuhun yt. Ulla

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: soteala, pitovoima, yhdessä, talous, eurooppa, energia

Mietteitä...puhutaanko sotea ja hyteä?

Maanantai 15.11.2021 klo 23:51 - Ulla

Iltaa

 Monenmoista on taas mielen päällä ja tuli tarve jakaa ajatuksia tänne. Aluevaalit lähestyvät ja aika monen huulilla on sote,onko se sitä vai tätä ja miten asioita tulisi viedä eteenpäin...on ilahduttavaa huomata,että sivuani käydään lukemassa ja jopa parastamassa...omat ideani tupsahtavat eteeni vähiten siellä,tai sieltä,mistä uskoisin niiden putkahtavan,mutta hyvä niin. Ilman muuta kanssani saa olla samaa mieltä ja kertoa se ikäänkuin omana ideanaan,sitähän politiikka on. Asiat koskettavat meitä kaikkia ja ne ovat hyvin samanlaiset meille kaikille,asian lähestymisnäkökulma vain voi muuttua.

Itselle alkaa olla aika selkeää,mikä oma tulokulmani näissä vaaleisa on,mutta avaan sitä tuota pikaa,kun varsinainen kamppanjani alkaa. Toki pidän sen maltillisena, kiire ja tahto ei ole niin ilmeinen. Toivon,että alueeltamme pääsee aidosti asioita ajavia ja ymmärtäviä ehdokkaita. Olisi hyvä osata puhua "sotea" ja samalla "hyteä",mutta nähdä niiden ero,joka on selkeä. On myös mielenkiintoista nähdä,keitä kaikkia on ehdokkaana,soten ydin taitajia ja keitä muita?

Myös kuntalaisen näkökulmasta...ilmeinen.

Mutta,tänään sain olla mukana Laurean projektissa kertomassa hyvästä sotetyöpaikasta,miten se tehdään ja millaisilla asioilla sitä kuuluisaa pitovoimaa saadaan soteen. Mahti juttu,kiitos Outi haastamisesta. Viime viikolla päätin 3x3h rupeaman pääkaupungiseudun kätilöiden koulutukseen työyhteisötoiminnasta, se myös oli upeeta ja tällä viikolla vielä luvassa työnohjausta työn sujumiseen arjessa...monessa mukana,mutta niin mahtavaa. Meillä on huikea porukka töissä raudanlujia ammattilaisia,pidetään ne. Joten ripaus henkilöstöosaamista taas kulkee matkassa,ilman sitä ei ole sotea,tulevaisuudessakaan.Näillä hiukan irrallisilla ajatuksilla tässä,tarkemmin piakkoin. Ehdokasasettelu päättyy 14.12 ja siitä työ alkaa vasta.

Ihanin ajatuksin taas seuraavaan kertaan.

Yt. Ulla 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, hyte, henkilöstö, politiikka, parastaminen