Kääritään hihat

Torstai 11.3.2021 klo 22:38

Iltaa

kirjoitimme kollegan kanssa ajatuksia johtamisesta, sama ajattelu sopii myös kaikkeen arjessa. Rohkeus puhua ja olla vaikuttamassa, siitähän kaikessa on kyse. Mikään ei muutu eikä etene, ellet ole mukana ja vaikuta. Puhu reilusti, arvostaen, nosta kriittiset asiat esille ja tarjoa ratkaisua, siitä on demokratiassaan kysymys.

Kääritään hihat ja aletaan johtamaan

Hoitotyön kollega, haastoi Hoitotyön johtajat ja muut alan ammattilaiset keskusteluun ja pohtimaan sitä, jäädäkö jurakauteen vai nousta ratkaisijoiksi.

Ratkaisijoiksi ei nousta ilman rohkeutta. Ensiksikin rohkaisemme teitä rohkeuteen, puhumaan ja vaikuttamaan. Toivomme kaikille hoitotyön kollegoille hitusen ammatillista röyhkeyttä sekä uskallusta luopua liiasta nöyristelystä ja niiailusta. Hoitotyöllä ja sen johtamisella on organisaatioiden kokonaisjohtamisen kannalta merkittävä rooli, mikä korostuu ja konkretisoituu hetki hetkeltä. Toinen kollega kehoitti käärimään hihat, siihenkin kannustamme. Nimittäin, yksi osa ratkaisua olemme me, on tärkeää pitää asia esillä kaikissa kanavissa. Siihen meillä on mahdollisuus, ihan jokaisella ammattilaisella. Puhua omasta työstä kaikissa kanavissa, vaikuttaa arkeen, tuomalla asioita esille ja edellyttämällä hyvää johtamista. Sotealan ammattilaiset on korkeasti koulutettuja ja osa moniammattillisia tiimejä arjessa, muut ammattiryhmät tarvitsevat meidät rinnalleen ja me haluamme siinä olla. Tasavertaisina ja oikeudenmukaisesti johdettuina, siihen meillä on oikeus.

Hoitotyön johtamisella emme tarkoita vanhanaikaista ylhäältä alas johtamista. Hoitotyön johtajat ja esimiehet ovat johtamistyöhön sitoutuneita ja kouluttautuneita ammattilaisia, joiden vastuu on suuri eikä valta ja vaikuttamisen mahdollisuus valitettavasti kohtaa vastuun kanssa. Hoitotyön ääni kuuluu kyllä, mutta viimeistään nyt on alettava systemaattisesti uskomaan, mitä sanotaan. Ja siihen taitaa vaan keinona olla toisto, pidämme puhetta yllä.

Hoitotyöntekijät ovat organisaatioiden suurin ammattiryhmä, joten arvon ja aseman tulisi olla sanomattakin selvää. On siis vähintäänkin reiluutta tulla kuulluksi ja saada olla osallisena kaikessa päätöksenteossa. Hoitotyön ammattilaiset johtajista sairaanhoitajiin ovat kokeneita, idearikkaita ja luovia, mitä tulee kehittämiseen ja arjen haasteiden ratkaisemiseen.

Lilli Väisäsen innoittamana haastamme edelleen mukaan keskusteluun kaikki ne terveydenhuolto-organisaatiot ja ammattilaiset, jotka ovat kuulleet hoitotyön äänen, tarttuneet hetkeen ja uskaltautuneet antamaan arvoa hoitotyölle ja tilaa sen johtamiselle. Meillä on nykyaikaisia organisaatioita, joissa hoitotyötä ja se johtamista arvostetaan tasavertaisesti lääkärijohdon kumppanina. Haastamme teidät kaikki kertomaan, millaista se on, miten se on tehty ja miltä se tuntuu. Samalla haastamme hoitotyön johtajat verkostoitumaan vahvemmin myös sosiaalisessa mediassa. Aivan liian vähän löytyy luettavaa aiheesta #hoitotyönjohtaminen

Siis nyt on aika, kääriä ne hihat ja alkaa pitämään enemmän ääntä, kertomalla omasta työstä, nostamalla asioita esille ja olemalla rohkeita. Paikkamme on terveydenhuollon johtamisen etulinjassa.

Ulla Palomäki

hoitotyön esimies, Tuusula

Satu Pulkkinen

puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hoitotyönjohtaminen, tekoja, puhetta, hoitajat, sairaanhoitajat, arvot