Loma vol 2 ja syksyn ajatuksia

Share |

Maanantai 15.8.2022 klo 9:02


Hei

252712 kävijää, ihan huikeeta, kiitos kaikille.

Loma vol.2 alkoi, pari viikkoa aikaa ihmetellä ja nauttia elokuun kuulaista illoista, hellekausi on täällä taas...koko kesä on ollut aika mahtava ilmojen puolesta. Vähitellen ajatukset alkavat siirtymään kohti syksyä ja erilaisia juttuja. Hyvinvointialueen päätöksenteko pääsee varsinaiseen vauhtiin, ihan kohta on se The hetki, kun ollaan osa suurta sotemuutosta myös konkreettisesti.  Alueella työskentelevillä se on jälleen työnantajan vaihtuminen, konkreettisella tasolla.. mietin kovasti,millaisia oikeita vaikutuksia nähdään. Itse saan myös päätöksenteossa olla poliittisella puolella mukana tulevaisuus- ja kehittämislautakunnassa, joka on mahtava mahdollisuus katsoa asiaa myös sieltä puolelta. Arkityössä taas työn kehittäminen ja resurssien saatavuus on sitä arkea ja vielä toisin päin. Onhan tämä sotealan kriisi käsiskosketeltava ja vähitellen alkaa tuntua, ettei oikein kukaan tiedä miten tästä päästään irti.

Valtakunnan politikot ovat aika sekavissa lausunnoissaan pallotelleet asian vastuuta yhdelle jos toiselle ja heidän antamansa lausunnot eivät kyllä ole kovin harkittuja. Toisten syyttelyt ei tässä ketään auta, ei edellisten hallistustenkaan. Nyt pitäisi toimia. Tehän olette meidän tulevat työnantajat ihan just. Millaista henkilöstöpolitiikkaa te siis jatkossa viljelette? Ensi kevään eduskuntavaalit ovat todella tärkeät ja niiden voittoon, ei vähättelyllä tai syyttelyllä päästä.

Tottakai tiedän, että asia on todella vaikea, eikä tästä päästä yhdellä keinolla mihinkään, mutta sen tiedän, että jokapäivä tämä ratkaisematon tilanne rapauttaa sotekenttää lisää, maksaa myös paljon, niin rahaa kuin inhimillistäkin hintaa,työn vetovoima vähenee ja entistä vaikeampaa on saada uusia alalle tulijoita. Ihmisten tyytymättömyys siihen, kun hoitoa ei saa ja palveluiden piiriin ei pääse. Nyt syksyn 2022 aikana on tapahduttava jotain?

Meille on vilauteltu urakkapalkkaa, lainsäädäntöä, irtisanomiskieltoa ja jopa tänään aamulla kuulin, uutisissa, jossa vihreiden edustaja Suomela sanoi, että hoitajapula on syynä pandemian aikaisiin rajoitteisiin. Koska henkilöstöä ei ollut, niin piti turvautua tiukempiin rajoituksiin. Olipa kummallinen kommentti, nyt pitäisi kyllä tarkistaa faktoja, miksi ne rajoitteet tehtiin. Olen hiukan eri mieltä. Rajoitteet ja eri toimialojen ahdinko ovatkin siis seurausta tästä, ohoh. 

Tosiasiahan on,että hoitovelka kasvoi covidin aikana perustellusti siitä, että ihmishenkiä piti turvata ja liikkumista sen kautta rajoittaa, palveluja rajoittaa ja siirtää. Olisiko jotenkin muuten voinut tätä tehddä, en tiedä, mutta tällaiset yleistykset ovat kyllä surullista kuultavaa.  Kyllä meillä sotehenkilöstö pula oli jo kauan ennen pandemiaa, maailmanlaajuinen kriisi kärjisti sen todella.Varmasti voidaan olla maailmanlaajuisesti montaa mieltä strategiasta, miten covid tilanne hoidettiin, mutta nyt oli kyllä jo aika kummallinen yleistys. Ehkä sitä itse on aika herkkäkin kuulemaan, näitä perusteluja sille, miksi sote tilanne on tällainen, mutta rajansa kyllä kaikella.

Olen ollut mukana sairaanhoitajien asialla yli kaksikymmentävuotta, ja viimeiset viisitoista vuotta on puhuttu sairaanhoitajapulasta, joka vaan on pahentunut.Minusta kootut selitykset kuvaa hyvin sitä, että valtakunnan päättäjinä ollaan niin kaukana arjesta ja ehkä työtäkin on niin paljon heilläkin, etteivät edes faktoja kykene tarkistamaan. Olen aika huolissani kyllä meidän päätöksenteosta...tulevat vaalit ovat todella tärkeät. Ja kyllä, kannustan tarkistamaan faktat, ennen ruutuun menemistä.

Kaikkinensa nyt ei pitäisi syytellä toisia vaan tehdä toimia. Olen useasti sanonut, miten siihen päästäisiin...niinkuin moni muukin, mistä olisi hyvä aloittaa. Palkkaus on varmasti ykkönen, ehdottomasti.

1. Työllään on tultava toimeen ja osaamisesta on maksettava. Meillä ei makseta mitään lisää hoitajille siitä, vaikka kuinka lisäkouluttaisit itseäsi ja olisit vaativissa tehtävissä. Palkka on sama, toisin on mm. lääkärisopimuksessa.

2. Työolot, pitää olla välineet ja puitteet tehdä hyvää työtä. Monissa paikoissa onkin, mutta ei todellakaan kaikissa. Näihin tulee kiinittää huomiota.

3. Osallisuus, pitää tulla kuulluksi, olla vaikuttamassa omaan työhön, osallistumalla sen kehittämiseen. Valta ja vastuu kulkee yhdessä, tavoitteet ja perustehtävä on oltava kaikkien tiedossa. Kaikille samta säännöt, työntekijöitä tulee kohdella reilsuti. Jos joku erityisasia sallitaan jollekkin, niin muille myös. Edelleen on liikaa sitä, että "no hän on sellainen..." Ja ne arjen asiat, kysytään heiltä osaajilta, eikä vain anneta ohjeita. 

4. Johtaminen, oikeudenmukainen ja tasavertainen johtaminen. Sopivan kokoiset johtamisen alueet. Riittävä osaaminen johtaa, koulutus ja johdon tuki siihen. Myös esimiespalkkaus kuntoon. Yhtälailla meillä alkaa olla todellinen pula esimiehistä. 

5. Moniammatillisuus, lisää tukipalveluja ja henkilöstöä niiden tekemiseen, nyt hoitajat tekevät kaikenlaista, jonka muutkin voisi tehdä. Tilauksia, kaappien täyttöä, ruokatarjottimien kuljetusta, potilaan saattamista tutkimuksiin, kyytien tilaamista yms. Olisipa mahtavaa, että tämäkin saataisiin kuntoon. Nyt monet tukitoimet on ulkoistettu ja sopimukset tarkkaan rajattu, mitä sopimuksiin kuuluu, joten hoitohenkilöstö tekee sitten puuttuvia asioita.

Tässä muutama asia, joihin mielestäni tulisi vaikuttaa ja asioiden laajuus edellyttää monivuotista systemaattista suunnitelmaa edetä siinä.

Arjessa,paikallistasollakin alkaa kokousrakenteet taas toimimaan, ensimmäinen Hyte lautakunta on ensiviikolla, huomenna pj palaveri, 8.9 hyvinvointialue lautakunta ja paikkalliskokoukset siinä rinnalla järjestöissä.

Tuusulassa kesän tapahtumia on ollut valtavasti ja on hienoa nähdä osallisuus ja osallistuminen, ihan mahtavaa, puistoruokailut loman aikana kaikissa kuntakeskittymän kylissä, vasta oli Tuusula viikko, taiteiden yö jne. Tulossa vielä Keski-Uudenmaan pride Jokelassa ja tosiaan, ilmat on suosineet tapahtumia. Ihanaa, koska tällaiset yhdessä järjestetyt ja maksuttomat tapahtumat ovat nimenomaan sitä tasavertaisuutta, joihin kaikkien on mahdollista osallistua. Kiristynyt taloustilanne, Euroopan sota ja kallistuvat hinnat joka sektorilla, lisäävät varmasti huolta arjesta. Siksi, tapahtumat ovat tärkeitä ja kuuluvat kaikille.

Siis ihanaa elokuuta sinulle, minä teen seuraavat pari viikkoa mitä tykkään....ja siinä sivussa hengittelen ja seurailen maailmaa.

yt. Ulla

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini