Johtamistakin tarvitaan...

Share |

Torstai 10.3.2022 klo 21.14 - Ulla


Kollegani kirjoitti Satakunnan paikallislehteen hoitotyön johtamisesta ja sen haasteista. Toivon,että hyvinvointialueilla ei ensimmäinen säästökohde ole esimiestyö, vaan nähdään kokonaisuuksia. Hoitajien jaksaminen on tärkeä asia,mutta ilman hyvää johtamista se vähäkin häviää. Toivon päättäjiltä hiukan laajakuvaa,tarkastaltaessa rakenteita.

"Lähijohtajien uupuminen pahentaa hoitajapulaa

9.3. 20:30

Johtamisen merkitys on viimein tunnustettu myös hoitotyön veto- ja pitovoiman vahvistamisessa. Sosiaali- ja terveysministeriön perustaman sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ongelmia pohtivan työryhmän on tarkoitus kehittää muun muassa johtamista ja sen rakenteita.

Hoitotyössä lähiesihenkilöt ja johtajat ovat keskeisessä asemassa luomassa työpaikoille hyvää ilmapiiriä ja toimivia käytäntöjä.

Ajassa elävä sote-organisaatio ei pidä hoitotyön lähijohtajaa pelkkänä rekrytoijana, eikä vain tulipalojen sammuttajana, sillä ammattitaitoinen esihenkilö varmistaa muiden jaksamisen, työn sujumisen ja kansalaisille inhimillisen sekä tasapuolisen palvelun.

HOITOALAN YLEINEN heikko palkkakehitys heijastuu myös hoitotyön johtajiin. Jos vastuu ja työn vaativuus eivät näy palkassa, esihenkilön palkkataso saattaa tulpata myös alaisten palkkakehityksen.

Johtajilla ja esihenkilöillä on tärkeä rooli kohennettaessa sote-alan veto- ja pitovoimaa, siksi sijoitus johtamiseen on sijoitus koko sote-sektorin toimintaan

Työnantajan vastuulla on varmistaa, että työntekijöiden fyysinen ja psyykkinen työhyvinvointi ja turvallisuus ovat kunnossa. Tämä koskee myös lähiesihenkilöitä.

Koko työyhteisö voi paremmin, kun lähijohtajan vastuut ja velvollisuudet ovat tasapainossa, työn sisältö mielekästä, palkitseminen kohdillaan ja lähijohtaja voi johtaa arvojensa mukaisesti.

PALKKAOHJELMA varmistaa ansiokehityksen ja työhyvinvointi lisää tuottavuutta.

Tammikuussa käynnistyneissä julkisalojen sopimusneuvotteluissa Akavan sairaanhoitajat ja Taja ja neuvottelujärjestö JUKO nostavat keskusteluun ja neuvottelupöytään molemmat.

Myös hoitotyön lähijohtajien jaksamisesta ja työoloista on huolehdittava.

Vilhelmiina Lehto-Niskala

puheenjohtaja

Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini