?Älä anna valmiita vastauksia, ihmetellään yhdessä?

Share |

Maanantai 11.10.2021 klo 23:42 - Ulla


Iltaa kaikille

Kirjoituksen otsikkona on sanat johtoryhmille, silloin kun halutaan saada potentiaali käyttöön työyhteisöissä. Silloin,kun aidosti halutaan osallistua ja kuulla ihmisten näkemyksiä ja ajatuksia työn kehittämisessä, pyrkimisestä asiakkaan hyvään. Näitä sanoja mm.pyörittelin,kun osallistuin podcastiin, jonka aiheena oli yhteisöohjautuvuus, Filosofian akatemian julkaisu,jonka löydät somesta ja YouTubesta. Oli hieno kokemus, koska se mitä teen arjessa ansaitsee tulla jaetuksi, huikeat ammattilaiset jotka itse vastuuta kantamalla vievät arkea eteenpäin. Kunhan perustehtävän reunat ja tavoitteet on tiedossa ja jokainen sen tietää. Sillä yhteisöohjautuvuus on ennenkaikkea yhteistä vastuuta ja valtaa. Jokaisella on tarpeellinen rooli,jotta tavoitteet saavutetaan, oli sitten työntekijä ja esimies.

Viikonloppuna kävimme koronaturvallisesti Tallinnassa, ryhmämme perinteinen reissu, jossa yhdessä linjaamme ajatuksia sille, millaista politiikkaa Tuusulassa me sosiaalidemokraatit halutaan olla tukemassa ja viemässä eteenpäin. Näiden tapaamisten merkitys on kasvanut matkan varrella, ja varsinkin nyt kun olemme haastavassa tilanteessa vaalituloksen vuoksi. Mutta,ajalla on merkitys ja nyt tapahtumat sekä eteneminen menee uuden pormestariohjelman mukana, katsotaan kuinka edetään. Niin sanotusti kansa on puhunut ja saa sitä mitä tilasi jne. Miten sitä nyt sanotaankin, harmistus on väistynyt uuden seuraamiselle ja osallistumiselle eri asioihin. Ja innostus tietty mukana.

On hyvä kuitenkin muistaa, että vaikka 2020-2021 muuttovoitto Tuusulassa oli vuosiin useita satoja, sen eteen tehtiin lujasti työtä, todella pitkään. Edellinen valtuustokausi ja vähän sitä edellinenkin. Vuosien työ, ennenkuin yksikään kaava etenee rakennusvaiheeseen, saati muuttokuntoon. Ja nyt tuon on syytä jatkua, jotta Tuusulan muuttovoitto jatkaa kulkuaan ja veropohja vahvistuu, muuten mm. Investointien osalta olemme aika ihmeellisessä tilanteessa, niin rahan kuin käyttäjienkin osalta.  Toivonkin,että nyt ei tehdä liian äkkinäistä liikettä eikä mennä siihen soppaan mukaan, jossa jokaista jo vahvistettuakin asiaa halutaan valittaa, jarruttaa tai palata takaisin. Tätä meillä on nyt vahvasti vallalla ja jatkuvissa puheissa, Hyrylän palveluverkkoa, kaavoittamista uhkaa valitusten suma sekä mielensäpahoittaminen ja olemmeko kohta tilanteessa, jossa meillä onkin kylä, jossa kukaan ei halunnut edetä mihinkään, taaskaan... Aivan kuin, tänään paikallislehdessä Kyösti Lehtonen kirjoitti, eihän päästetä tilannetta siiheen? Toki,pohjoispäässä Tuusulaa taas ois tahtoa edetä kovaakin vauhtia,mutta kaava tilanne ei sitä tällä hetkellä salli. Toisekseen,meillä on se volyymi Hyrylässä, sinne tullaan Espoosta yms. ja siellä niitä tekoja nyt tarvitaan.

Kolmas iso asia on tulossa olevat hyvinvointivaalit, olen ehdolla ja numerot saamme joulukuussa. Vaalit on sitten tammikuussa. Siirtyminen hyvinvointialueelle on jännittävää, tulemme tekemään historiaa Suomessa. Ja odotan tietysti,että saamme vaikuttavan aluevaltuuston, jonka näkemys on riittävän laaja mutta toisaalta myös riittävän kapea sekä yhtenäinen tahtotila. Nimittäin Tuusulan osalta meille on keskeistä säilyttää sote toimipisteet kylissä, olkoon ne sitten nimeltään aluekeskuksia tai HYTE asemia, jossa riittävän laajasti on palveluita alueen väestölle. Toivon,että meillä ei ole tilannetta,jossa Tuusulassa on vain yksi sote asema, se on paluuta palveluiden saatavuuden näkökulmasta aika kauaksi taaksepäin. Toki palveluja voidaan näiden asemien kesken keskittää ja jakaa, mutta ikäihmiset,lapsiperheet ja muut autottomat tarvitsevat toimipisteitä. Heidän pitää saada kontakti mahdollisimman pian ja päästä myös niiden piiriin sujuvasti. Tuusulassa alueen monipuolisuus tuo haasteita liikkumiselle. Myös ikäihmisten päivätoiminta täytyy jatkua jollakin tavalla, sen rahoitus ja toiminta tulee vahvistaa, tästähän kunta jo tahtotilasta on ilmaisut ja lisämäärärahtkin on annettu, mutta kunnan ei tule olla se toimija,joka käynnistää oman sote toiminnan uudelleen. Sitä varten meillä on nyt Keusote ja tulevassa KUHA. Nyt tarvitaan muuta toimintaa.

Näitä asioita mm. haluan olla edistämässä ja puhumassa niiden puolesta. Uskon,että minulla on laaja-alainen osaaminen ja kokemus siihen. Kaikkinensa alueen väestön sotepalvelujen saamisen ja tasavertaisuuden ehtojen tulee täyttyä, ollaan nyt sitten harvemmin asutussa Tuusulassa tai tiiviissä muussa kunnassa. Siihenhän hyvinvointialueilla on haluttu vaikuttaa ja pyrkiä, tehdään se siis sitten.

Palataan aiheeseen, kiitos kun olet täällä.

yt. Ulla

Hyvinvointialuevaali ehdokas Sdp, Tuusula 

Sdp 3. varavaltuutettu, Tuusula 

Hyte ltk puheenjohtaja , Tuusula

Valtuustoasioiden valmistelu tmk.jäsen, Tuusula 

Sairaanhoitajaliiton valtuutettu ja valtuuston vara pj.

Keski-Uudenmaan sopimuskodin hallitus ja vara pj.

Työnohjaaja Story, Työyhteisö sovittelija (1/22)

YAMK opiskelija, Asiakasprosessien kehittäjä, LAb Lahti.

Työyhteisökouluttaja

Alueellisen kotisairaalan Hoitotyön esimies Keusote


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini