Hyvän näkeminen on asenne

Share |

Perjantai 28.5.2021 klo 21:49 - Ulla


Hyvän näkeminen on asenne....

Tänään havahduin erityisesti tähän, nimittäin vaalikuume näyttää olevan nyt kovassa nousussa, mahtaako mittarin asteikko riittää? Sosiaalinen media käy ylikierroksilla tai lähinnä siellä kirjoittavat. Katsoo minkä vaan kunnan poliitikka ryhmiä, aika usein samat henkilöt päivästä toiseen postaavat näkemyksiään... "Tuo on huonosti, nuo eivät onnistuneet, nämäkään ei toimi, ei tuo noin pidä olla, taas ei kuunneltu, kukaan ei näe, tuo on ruma, kaava on väärin, ei sitä tai tätä jne." Huomaatkos sinä tätä?  Pelkkää negaa, ihmetellä täytyy, että miten ihmeessä, eikö mitään hyvää ole missään? Siellä mennään myös ihan henkilötasolla ja itseasiassa hyvän dialogisuuden tilalle on tullut osalla vaikenemisen kullttuuri. Sanoo mitä vaan, se kääntyy itseä vastaan, vaikka kuinka neutraalisti yrittäisi...aika merkillistä. Tuusulan ryhmä on myös tätä, ei kiitos, ei voi osallistua, koska dialogisuudesta ei ole tietoakaan. Se on tavallaan sääli, koska olisi niin hienoa käydä avoimia reflektoivia keskusteluja upeiden tyyppien kanssa, joita meillä normaali ajassa on paljon.  Varsinkin nyt korona aikana, kun live kokoukset ovat jääneet pois, kohtaamista ei tapahdu senkään vertaa. Vai onko kuitenkin niin, että verkossa, ilman lähikohtaamista, onkin helpompi sanoa aika ilkeitäkin asioita en tiedä, mutta surullista se on.

Itse näen mm. että Tuusulassa on valtavasti hyvää, asioita on edennyt, luonto on kauneimmillaan ja kesä on taas täällä. Halu tehdä tulevaisuudessakin yhteisen hyvän eteen työtä on korkea. Vaikka jotkut ajatukset olisivat itselle vieraita, en koe tarpeelliseksi lähteä mitätöimään toista. Uskon vahvasti myös, että hyvin pieni osa ihmisistä tekee äänestyspäätöksiä sittenkään pelkästään somen varassa, ainakin toivon niin. Nämä vaalit ovat hyvin haastavat ja onkin mielenkiintoista nähdä tulema.

Olen lukemattomia kertoja tuonut esille, mikä kaikki on edennyt meilläkin viime vuosina, se on vaatinut valtavasti yhteistyötä ja yhdessä tekemistä, ja kausi onkin ollut sen suhteen hieno, kiitos siitä kaikille. Tosi asia kuitenkin on, että yksikään ryhmä ei meilläkään Tuusulassa saa sellaista ylivoimaa, että voisi päättää piittaamatta muista? Ja nyt jos se yhteistyön siemen rikkoutuu, voi olla vaikeaa jatkaa vaikka olisikin suurin ryhmä? Kuka haluaa tehdä yhteistyötä jonkun kanssa, joka nyt ennen vaaleja on valmis romuttamaan kaiken? Tai, että joku oikeasti ajattelee, että vain hän yksin on saanut asiat eteenpäin, hämmentävää...senkin sain lukea tänään.

Toki hyvän näkeminen on asenne, miten haluaa ympäristöään tai asioita nähdä. Minulle se on tietoinen valinta, voimaannuttaa ja palkitsee. Vaikka joskus asiat ovat huonosti, on siinä pelissä kuitenkin hyvän osuus meillä Tuusulassakin huomattavasti korkeampi.

Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä, klassisesti ajateltuna. Minulle se on puoliksi täynnä...aina, lisää mahtuu hienoja juttuja ja kokemuksia.. Koska itseasiassa edes politiikassa ei jaksa mukana, ellei näe jo saavutettuja asioita, missä on edetty, mitä kaikkea se vaatiikaan, että pääsee eteenpäin. On niin hienoa löytää kompromissi ja tuntea, että on omalta osaltaan ainakin tehnyt parhaansa sen löytymiseen. On hämmentävää nähdä todella kova poliitiinen peli jota käydään nyt, asioita annetaan ymmärtää, ikäänkuin yksittäinen ihminen voisi muuttaa...päätöstä...ja ykskaks, tänään ne ovat jo lupaus somessa, ei se niin mene, keskustella voi ja pitääkin aina, virheistä tulee oppia jne. Mutta ei ne muutu mielipiteen perusteella faktaksi.

Maanantaina on jälleen valtuusto, mielenkiinnolla odotan millainen? Mitä asioita tuodaan esille, mistä kaikesta taas saadaan äänestää...korona turvallisuuden vuoksi oli hyvä, että vaalit siirtyivät, mutta nyt kyllä on ajatus, että kaksi viikkoa, sitten jatkuu taas arki...sitä oikeastaan odottaa jo. Toki vaalien jälkeen alkaa sitten neuvottelut, kuka voitti ja kuka saa mitä. Mutta se kuuluu asiaan.

Kaikesta huolimatta hyvän näkeminen asioissa on niin tärkeää kaikkien osalta, ja sitä hyvää meillä on...paljon. Meidän pitää vain nähdä se, tai haluta nähdä se.

Jaksetaan vielä, hetken aikaa, käydään äänestämässä ja ei se huono numero ole, se 65.

ps. meillä on eniten alle 30- vuotiaita ehdokkaana, onpa mahtavaa, koska nuorissa on tulevaisuus ja tulevaisuuttahan me rakennamme, nykyisyyttä arvostaen. Ja ei, kokemusta ja osaamista ei edusta mielestäni se, että silloin 20 vuotta sitten tehtiin...se on arvokasta, mutta maailama muuttuu koko ajan ja nyt on nyt.

yt. Ulla