Loppusuora, osa 1

Share |

Sunnuntai 25.4.2021 klo 23:38


Lähdetkö mukaan?

Alkaa olla viimeinen viikko ehdokasasettelussa ajatellen kuntavaaleja, lista sulkeutuu lopullisesti 4.5 ja sen jälkeen alkaa todellinen työ. Siihen asti meistä kuka vaan, on voinut lähteä ehdolle, minä ja sinä...Olemme kuitenkin saaneet lukea toistuvasti medioista,että puolueilla on vaikeuksia löytää ehdokkaita. Itsekin olen kysynyt aika montaa...tyypillisin vastus on että, ei ole aikaa, ehkä joskus jne. Mutta onpa aika moni sanonut, että ei kiitos..tuohon en lähde. Miksi ihmeessä et? Koska jatkuvasti saa lukea ja kuulla haukkuja, arvostelua, henkilöön käyvää kritiikkiä jne. No, se on lisääntynyt, myönnän ja olen itsekin sitä kohdannut. Onpa tässä matkan varrelle jäänyt myös vaikuttaja kavereita, joskus tuntuu että, kaikki on luvallista, voi toimia miten vaan. No ei tietenkään voi eikä saa, politikko ei ole mikään avoin kenttä, vaan vaikuttamisesta kiinnostunut henkilö, äiti tai isä, ystävä, kaveri tai tuttu. Myös politiikkaan kuuluu hyvät käytöstavat, myös meiltä itseltä suhteessa toisiimme. Se joskus tuppaa eräiltä unohtua. Vaikuttamista ei siis ole huono käytös, vaan yhteistyö ja reiluus,avoin peli. Tottakai ollaan eri mieltä, niin pitääkin kun puhutaan demokratiasta.

Näen kuitenkin erittäin tärkeänä halun vaikuttaa, on hyvä olla mukana, puhumassa ja viemässä yhteisiä asioita eteenpäin. Pitää haluta olla mukana.  Paljon keskusteluja, verkostoja ja kuuntelemista, sen jälkeen yhteistä päätöksentekoa. Uskoa omaan itseen, arvoihin ja siihen, mihin haluaa vaikuttaa. Aina voi,pitää vain uskoa. Mm. Eilen sain olla päivän vaikuttamassa koko maan sairaanhoitajien asioihin. Niin paljon samaa, kuin kunta vaikuttamisessakin, tulla kuulluksi. Kuinka tärkeää,että osaaminen säilyy ja koulutus toimii. Hoitotyö on minulle erittäin tärkeää, ja sen takana ihmiset. Potilaat, perheet, henkilöstö jne. Kohtaamisen aitous, ainutlaatuisuuden kokemus. 

Tuuuslassa sote palvelut tuottaa Keusote, kunta toimii ohjausnäkökulmasta mukana niissä. Tuusulalaisten sote palvelujen tulee olla riittävät ja niiden saatavuus täytyy turvata, siihen me jokainen voidaan vaikuttaa. Puhumalla niiden puolesta ja käyttämällä niitä, on tärkeä,että palveluita myös omassa kunnassa käytetään.

Sivistys- ja kasvatuspalvelut, on myös erityisen huolen aiheena olleet meilläkin. Kiinteistöjen sisäilma ongelmat haastavat meitä pohtimaan ja jouduttamaan uusien hankkeiden toteutumista. Samaan aikan valtakunnan tason muutokset ja ajassa mukana pysyminen, edellyttää rohkeaakin kokeilukultturia ja hankkeisiin mukaan lähtemistä. Paraikaa mm. Alkuopetuksen pilottihanke esiopetus 5- vuotiaille kahden vuoden kestona on menossa, osassa Tuusulaa. Millaisia tuloksia siitä saadaan? Miten sen kokemukset tulee vaikuttamaan tulevaisuuden palveluihin? Mukana kokeilussa on kuntia eri puolelta Suomea Ja ohjaus on kansallista.

Kuten saimme lukea, Tuusulakin on pitkästä aikaa muuttovoiton osalta plussalla, valtavan hienoa, monia asioita on tehty, panostettu ja systemaattisesti viety eteenpäin. Toivon,että tämä on alkusoittoa, hyvä kehitys saisi jatkoa. Nyt ei ole aika jarruttaa tai taantua pysähtyneisyyden tilaan, nyt pitää voimallisesti kehittää ja luoda hyvää pohjaa. Markkinoida, saada uusia asukkaita, kehittää kuntakeskuksia. Jokelan osalta tarvitaan kouluverkkoselvityksen loppuun saattaminen, lisäksi päivähoitopaikat alkaa olla kiven alla, tämä pitää ratkaista nopeasti, kunnan toimesta. Lisäksi tarvitaan uudenlaista monimuotoista asumista, lisää senioriasumista ja eri-ikäisten mahdollisuuksien parantamista asua, elää ja työskennellä Tuusulassa. Kaikki ei välttämättä sitä omakotitaloa halua, mutta niillekin pitää luoda tarjontaa. 

Kuullaan kuntalaisia, ei pelkästään puhuta heidän suullaan, vaan annetaan heille tilaa itse puhua. Sitä on aito vaikuttaminen, kohtaamisia ja kuuntelemista. Asioiden eteenpäin viemistä pitkäjänteisesti, sinnikkäästi ja hyvällä yhteistyötä rakentavalla tavalla. Toivotaan,että vaalit saadaan maaliin, uudet päättäjät sitten jatkavat hyvin alkanutta matkaa.

yt. Ulla Palomäki

(Kuntavaaliehdokas)