Täällä taas...covid19

Share |

Tiistai 23.3.2021 klo 21.42 - Ulla


Täällä taas, jaksaa, jaksaa...entä jos ei jaksakaan?

Muisto parin vuoden takaa tuli esille, olin sairaanhoitajapäivillä puhumassa jaksamisesta. Kuuntelin tuon tänään aamulla uudelleen...vuonna 2019 ei covidista vielä ollut tietoakaan, puhuimme kuitenkin jaksamisesta hoitoalalla. Olipa koskettavaa ja suorastaan pysäyttävää, nimittäin nyt kahta vuotta myöhemmin tilanne on vaan pahentunut. Viimeinen vuosi on ollut hoitajille,lääkäreille ja muille toimijoille sotepalveluissa todella raskas. Senhän me tiedämme. Myös opettajat ja kasvattajat ovat olleet kovilla, saati sitten työnsä menettäneet. 

Onhan se ollut sitä myös muillekkin ja tuntuu, että loppua ei näy. Alamme olla melkoisessa pinteessä, hoitajista on valtava pula, sairaalat alkaa täyttyä taas vähitellen covid potilaista, riittämättömyys on läsnä kaikessa. Hallitus miettii paraikaa lisärajoituksia, maskipakkoa ja liikkumiseen vaikuttavia rajoitteita. Samaan aikaan kuuntelen kiistelyä televisiossa siitä , mitä kenenkin mielestä pitäisi tehdä...Nyt tarvitaan todellinen pysähdys. Ennenkuin saamme rokotteet liikkeelle, riittävän määrän rokottajia ja asiat rullaamaan, tulee kansalaisia suojella...itseltään. Selvästikään siihen ei itse kyetä, tarvitaan rohkeutta päätöksentekoon ja vahvaa , joka meillä on, hallitusta päättämään nämä asiat. Luotan hallitukseen ja sen toimintaan, onhan se jo osoittautunut huikeaksi tässä paineessa. No miksi meitä pitää suojella itseltämme, no mm.

-Viime viikonloppuna Helsingissä kokoontui edesvastuuton joukko mielenosoitukseen, siihen ei puututtu, selityksiä kuului monia. Olisiko pitänyt puuttua, ehdottomasti olisi.Pahimmalla tartuttavuusalueella yli 400 ihmistä kokoontui, ilman maskia ja osoitti mieltään, aivan jäätävää, en ymmärrä.

- ihmiset kokoontuu kielloista huolimatta yhteen, koti bileissä, omissa yksityisissä tapahtumissa jne. Tartuntaketjut se kertovat.

-kaikesta huolimatta osa kulkee edelleen ilman maskia, kaupoissa ja muualla, välittämättä kanssakulkijoista.  

Some ja lehdet täyttyy ihmisten kirjoituksista, kun rokotteita ei saada laajasti kaikille ja jokaiseen toimipisteeseen, toistuvasti rokotteiden käsittely, säilytys ja riittävyys asioita perustellaan kyllä, toiminnalle on syynsä. Mutta tietysti jollakin tasolla ymmärtää, ihmisten huolen.

Todellakin covid on politisoitunut, ja sitä hyötykäytetään vaalityöhön. Nyt kuitenkin tulisi vahvistaa kaikkien toiveikkuutta, että asiat etenee kyllä. Koska vain siten voimme säilyttää mielenrauhaa. Ja isona tavoitteena tietysti yhteiskunnan palaaminen melko normaaliin, toiminnan avaaminen ja nuorten sekä lasten harrastusten käynnistäminen. Oli hyvin huolestuttavaa kuulla uutisista, etttä Suomessa 25 000 on lopettanut harrastuksen Koronan aikana, kuinkahan meillä Tuusulassa tämä on? Lisäksi ikäihmiset ja he joiden osallistuminen arkeen on estynyt. Huoli ihmisten yksinäisyydestä on aiheellinen,koitetaan pitää läheisistä huolta eri tavoin.

Miten muuten vaalityötä sitten tehdään? En tiedä, omalta osalta ainakin on vaiheessa, nyt on muuta tekemistä. Näinhän todetaan,että kyseessä on some vaalit, mutta katsotaan sitä sitten. Ja onhan tämäkin tietysti osa sitä, tehdä itseä ja ajatuksia tutuksi. Toivon meille ja teille kaikille malttia, uskoa ja toivoa sille, että asiat kyllä järjestyvät. Suomen terveydenhuolto on huippu osaamista, se toimii, jos sille annetaan työrauha ja mahdollisuudet toimia. Ihmisten jaksamista työssä nyt jos koskaan tulee tukea, ja ehkä omalla käytökselläänkin näyttää se tuki. 

Meillä Tuusulassa asiat on melkoisen hyvin, kunta etenee monella sektorilla, meidänkin tulisi malttaa odottaa vuoroa nyt,rokotteet tulee ja toivottavasti jo tulevana kesänä voimme hiukan vapaammin hengähtää. Pidetään meilläkin huoli lähimmäisestä ja maltetaan olla kokoontumatta, käytä maskia, ainoastaan yhdessä tästä selvitään, mutta selvitään.

Iloa ja valoa siis pieniin hetkiin, huomaa hyvä, keskitä siihen voimasI, niin minäkin teen. Kevät ja valo, antaa energiaa ja ajatukset voi jo antaan mennä kesää kohti, se tulee varmasti, millaisena? Sitä emme vielä tiedä.

Yt. Ulla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini