Pohdintaa pimenevään iltaan...

Share |

Tiistai 21.8.2018 klo 22:39 - Ulla


Iltaa taas

Monenlaiset ajatukset mielessä päätin tarttua päivittämään sivua. Viime aikoina olen pohdiskellut ilmiöitä,mikä saa käyttäytymään siten kun käyttäydytään. Ihan fiksut tyypitkin... Juuri julkaistiin tutkimus Pelastakaa Lapset - säätiön kautta, vähävaraisia lapsia kiusataan eniten, yllättikö? No ei, tämä ei mielestäni ole mikään uusi juttu, jo 1960-luvulla asia oli niin. Aina yhteiskunnassa on vallinnut ns.parempiosaisten porukka, jotka ainakin luulevat olevansa jotenkin jalostuneempia ihmisiä, oikeutetumpia tai jotain...no sydämmen sivistystä ei saa lukemalla, ei rahalla tai statuksella...vanha sanonta ja niin totta. Jos ihmisen arvomaailma on jollakin tavalla vino, ei taloudellisella statuksella ole merkitystä, hän vaan  kokee oikeutuksen sille että on ikään kuin parempi kuin muut, se vaan on ihmisissä. Toisaalta tarpeeksi koettuja asioita, menetyksiä, luopumisia, voi jalostaa ihmisen ymmärtämään, myötäelämään muita. Tai päinvastoin, ihmisen arvomaailma, sen jalostuminen on monimutkainen juttu,

No sehän pätee oikein hyvin myös aikuisten maailmassa, itseasiassa onko niin,että piilokiusaajat ovatkin aikuisia? Verhotaanko se ”kiusaaminen” nokittelun, julkisen  nolaamisen, ylemmyydentuntoisen kirjoittelun, kommentoinnin, erilaisten mielipiteiden, valtapelien, jopa kristillisten arvojen taakse? Kuka tai millainen ihminen kykenee aidosti myötäelämään, olemaan samaa tai eri mieltä pyyteettömästi, kuka sen voi arvottaa? Sehän ei todellakaan ole helppo laji, aina joku on eri mieltä, mutta eikö se ole rikkaus ennemminkin? Kun ihmisiä seuraa, voi mennä pitkäkin aika siihen,että oikea ”totuus” ihmisen arvoista paljastuu...tietysti suhteessa siihen, mitä itse pitää tärkeänä ja arvokkaana. Eihän voi puhua kuin omasta puolesta, omista tuntemuksista...ja mitä kauemmin ihmisten ”pelaaminen” pysyy piilossa, sen kurjemmalta paljastus sitten tuntuu...siltikin, haluan säilyttää ”ihmisnaivuuden”, jota piirrettä itsessäni havaitsen, hyväuskoisuus voisi olla synonyymi sille. Ihan vaan siksi,että usko hyvään kantaa paljon pidemmälle. Toki, sitten jonku ”paljastuminen” rikkoo, tekee särön jollekin, ennenkaikkea luottamukselle ja toki sen kanssa voi elää, koska useinmiten sellaiset ihmset eivät sittenkään ole ydinpiiriä, mutta tottakai se harmittaa, ”älä jää tuleen makaamaan” on hyvä sanonta, joten asioiden ei kannata antaa kovin kauan mieltä vaivata. Aika ajoittain kuitenkin on tarpeen tehdä ajatustyötä, huomatakseen sen, mihin oikeasti kannattaa satsata...mitä puolustaa ja mitä viedä eteenpäin. Ihminen on kyllä hassu olento kaiken kaikkiaan. Enemmän ehkä asioissa joskus häiritsee laskelmointi, jota sellaiset ihmiset harrastaa,mutta se tulee näkyväksI, ennenpitkää. Oma vahva intuitio ei yleensä petä, ei oikeastaan koskaan.

Toinen asia jota viimeaikoina olen pohtinut, miksi ihmiset alkavat tekemään auttamistyötä...ajan kuluessa huomaa, että itseä pitää sitten pönkittää, tuoda asia esille tavalla tai toisella..ikäänkuin se jotenkin pitää erikseen saada esille. Autettavat, jotka lukevat näitä, kokevat varmasti asian ehkä aika kurjana, ikäänkuin syyllistyen ja sehän ei toki ole tarkoitus..kai. Auttamistyöhön ryhtyminen on hienoa, mutta niin äärimmäisen hienotunteista, ja herkkää, joka tietty tulisi huomioida. Monesti emme oivalla sosiaalisen median voimaa, asioiden leviämistä laajasti ja niistä tehtäviä tulkintoja. Miltä ne asiat ja kommentit sitten näyttääkään...Ehkä on hyvä,että auttamistyötä tehdään järjestöjen kautta, ainakin se on silloin jotenkin suojatumpaa yksilöön nähden.

Arjessa taas työ vie mukanaan, on kiva olla taas lomien jälkeen töissä. Saimme hiljattain kuulla, olevamme valtakunnallisen Lean kilpailun viiden parhaan joukossa, meille tehtiin arviointikäynti ja tuloksista kuulemme myöhemmin. Tuntuu niin hyvältä, Terveyskeskussairaala, kunnallinen ja huipputiimi...on hienoa olla osa sitä. Kuntayhtymään valmistautuminen alueellisesti on levollista ja itse suhtaudun hyvin positiivisesti tulevaan. Olemme hyviä, erittäinkin, suhteessa asiakasprosessin tehokkuuteen, asiakkaan hyvään joten sillä mennään. Jahka tulokset selviää, perästä kuuluu, vuosien kehittäminen on tuottanut tulosta. Hyvä me. 

Vahvasti edelleen pohdin millaisia asioita tulevaisuudessa haluan, voin ja aion toteuttaa...”elämä on riittävän hyvää, ei ole tarpeen tavoitella kuuta, kun ympärillä on tähtiä tuikkimassa” —ulla palomäki 2018–

Hei seuraavaan kertaan, jatketaan pohdintaa ja havainnoimista, opitaan ja oivalletaan, elämä on juuri niin hienoa, kunhan sen oivaltaa elää tässä ja nyt.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini